Yksi puoliso puhuu tunteista, ihmisistä, ongelmista, tapahtumista, suunnitelmista ja haaveista, toinen on aina hiljaa. Asiantuntija kertoo, miten he oppivat ymmärtämään toisiaan. 

Taas se pälätys alkaa.

Mies on palannut töistä, sulkenut juuri ulko-oven takanaan. Nainen on ehtinyt kotiin vähän aikaisemmin. Hänen tilityksensä käynnistyy heti: Työkaveri on niin hankala. Esimies on ihan pihalla. Ihmiset ajavat, miten sattuu. Teini murjottaa taas. Arvaa, oliko kiva tulla kotiin ja kompastua eteisessä sinun treenikassiisi? Miltä luulet minusta tuntuvan, kun olen nähnyt vaivaa, että koti olisi nätti, ja sinä levittelet kamojasi kilpaa murrosikäisen kanssa? Voisit muuten joskus vastata, kun sinulle puhutaan. Jos sen verran minua arvostaisit.

Sekunnin tai kaksi mies miettii, mistä oikein on kysymys. Työkaverista, pomosta, liikenteestä, teinistä vai siitä saamarin kassista, joka kieltämättä jäi lattialle, kun aamulla oli ensin kiire vessaan ja sitten töihin?

Vai siitä, että hänen pitäisi puhua? Niin varmaan pitäisi, mutta mitä ja miten ja onko pakko juuri nyt? Kun oikeasti ­haluttaisi töiden jälkeen vain olla, edes ensimmäiset 20 ­minuuttia. Möllöttää hetki hiljaa ilman, että tarvitsisi ottaa kantaa mihinkään.

"Sulla taitaa olla kuukautiset", mies murahtaa ja katoaa läppärinsä taakse.

Kuuntele, älä neuvo

"Kyllähän se tavallisin kuvio on, että nainen puhuu ja mies on hiljaa. Sen näkee vastaanotollani", perheterapeutti Milja Utukka-Jokinen sanoo.

Sekä puhujalla että vaikenijalla on kuitenkin sama tavoite: he haluavat ratkaista arkeen ilmaantuneen ongelman. Kumpikin tekee sen tavalla, jonka on oppinut omista kokemuksistaan, lapsuuden perheeltään ja edeltäviltä sukupolvilta. Moni mies vaikenee jo kolmannessa tai neljännessä sukupolvessa.

"Poika kärsii isän vaikenemisesta, mutta silti hän huomaa aikuisena olevansa samanlainen. Perinne jatkuu, kun muuhun ei ole keinoja. Ei ole sanoja sille, miltä mielessä ja ruumiissa tuntuu."

Puhuminen voi tuntua vaikealta senkin vuoksi, että se tekee kipeää. Se nostaa mieleen tunteita, joita ei hallitse ja jotka tuntuvat pelottavilta ja hävettäviltä.

Tai sitten miehellä on huonoja kokemuksia niistä harvoista kerroista, kun hän on päättänyt avautua. Kun hän kertoi siskosta, joka puhuu hänestä pahaa selän takana, ja veljestä, jonka kanssa pitää aina kilpailla kaikessa, mitä teki nainen? ­Alkoi neuvoa, että kyllä sinun nyt pitää sanoa siskollesi sillä tavalla ja veljellesi tällä tavalla.

"Ei mies toimintaohjeita halunnut. Hän toivoi, että puoliso kuuntelisi."

Mitä vähemmän mies puhuu, sitä raivokkaammin nainen hyökkää ja vaatii keskustelua. Valtataistelu on valmis.

"Kumpikaan ei pääse siihen, että oikeasti he kaipaavat toisiltaan jotain ihan muuta. Läheisyyttä, huomiota. Tai ihan vain sitä kuulemista."

Huomaa rakkauden teot

Puhumisen taidossa on sukupolviero. Keski-ikäisillä ja vanhemmilla miehillä on ollut keinonsa paeta keskustelua − jos ei muuten niin vetäytymällä hakkaamaan halkoja. Nuorilla ei ole enää halkopinoa. Heidän on ollut pakko avata suunsa.

Vanhemmille miehille onkin usein luontevampaa osoittaa tunteet teoilla.

"Näkyy se omassakin elämässäni. Kun mies laittaa minulle aamulla puurolautasen valmiiksi, se on merkki, että olen tärkeä ja minusta välitetään", Milja Utukka-Jokinen sanoo.

Ammatti-ihmisenä hän on silti sitä mieltä, että välillä olisi hyvä myös puhua. Jos molemmat pitävät jääräpäisesti kiinni omasta ongelmanratkaisukeinostaan, tuloksena on kaksi ­onnetonta ihmistä, jotka eivät keskustele enää millään lailla.

"Mutta jos mies haluaa hyvitellä käytöstään tai kertoa ­välittämisestään tekemällä hyviä tekoja, miksei niitä voisi ­ottaa vastaan sellaisina? Rakkauden töinä."

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2013.

 

Nämä ovat hälytysmerkit

Jos tunnistat jonkin näistä ilmiöistä, parisuhteessasi on ongelma.

1. Sinusta tuntuu puolison kanssa, ettei mikään suju.

2. Tilität ystävillesi jatkuvasti, miten hankala kumppanisi on.

3. Seksistä tulee taistelukenttä. ”Kun sinä et puhu, 

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.