Kiukuttaako, harmittaako? Käännä mielesi taas hyväksi välttämällä nämä yllättävät mokat.

Virhe 1: Lopetat sen, mitä olet tekemässä.

Kun kaikki tuntuu menevän pieleen, luovuttaminen houkuttelee. Voi kuitenkin olla, että juuri harmistuneena pystyt keskittymään paremmin haastaviin tehtäviin. Australialaisessa tutkimuksessa shoppailijoille tehtiin muistitesti sekä aurinkoisina päivinä (kun he olivat iloisia) että harmaina päivinä (kun he olivat kärttyisempiä). Pahantuuliset osallistujat muistivat tarkemmin ja suoriutuivat testistä paremmin kuin iloiset ihmiset.

Älä heitä hanskoja tiskiin jos työtehtävä turhauttaa, vaan hyödynnä tunteesi ja keskity projektiin, joka vaatii kaiken keskittymisesi.

Virhe 2: Otat valokylvyn piristyäksesi.

Saavut kotiin ikävän päivän jälkeen. Tiedät, että nyt ei kannata kaivautua peittojen alle pakoon kurjaa maailmaa, ja napsaat kaikki kodin lamput päälle piristyäksesi. Väärin! Uuden tutkimuksen mukaan valo vahvistaa sekä positiivisia että kielteisiä tunteita. Koska valo yhdistetään mielessä lämpöön, kuumuuden aistiminen laukaisee tunnejärjestelmäsi. Siis: iloisena valo piristää, surullisena se tekee olon vielä kamalammaksi.

Sinun ei silti tarvitse elää pimeydessä. Kokeile himmentää kotisi valot turhauttavan päivän jälkeen, tai sytytä niistä vain pari.

Virhe 3: Uhraudut tekemään ikävät kotityöt – taas.

Jokainen uhrautuu joskus kumppanin puolesta: tiskaa mukisematta tai vie lapset kouluun toisen vuorolla. Pienet palvelukset lähentävät sinua ja puolisoasi, mutta vain silloin, kun päiväsi on ollut hyvä. Erään tutkimuksen mukaan parisuhde ei nimittäin hyödy, kun kumppanit tekivät uhrauksia toisilleen stressaavan päivän jälkeen.

Havainto voi selittyä sillä, että kun suhteen yhdellä osapuolella on ollut kurja päivä, molemmat kärsivät. Kun pinna on kireä, tiuskitte todennäköisemmin toisillenne. Pidä siis mieluummin huonon päivän jälkeen rentouttava ilta kirjan parissa ja anna puolisosi hoitaa juoksevat asiat. Muista tehdä vastapalvelus sitten, kun hänellä on ensi kerran huono päivä.

Virhe 4: Et tuo mielipidettäsi esiin.

Kun kaikki menee muutenkin pieleen, onko todennäköistä, että työkaveri ymmärtää sinun näkökulmasi? Ehkä ei, mutta keskustele siitä silti. Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että ihminen on vakuuttavampi harmistuneena kuin ollessaan aurinkoinen. Se johtunee siitä, että harmistuneena perustelet mielipiteesi konkreettisemmin kuin muulloin.

Muista tämä, kun synkistelet: nyt on hyvä hetki saada mietteesi kuulluksi. Kerro pomollesi huomaamastasi muutostarpeesta tai ratkaise parisuhteen pitkään jatkunut kina.

Virhe 5: Yrität unohtaa päivän tapahtumat.

Kurjan päivän jälkeen haluat vain, että se olisi jo ohitse. Yrität ehkä siksi aktiivisesti unohtaa ikävät tapahtumat. Toisaalta on hyvä, jos osaat päästää irti kurjuudesta – paitsi silloin, jos jokin tietty asia painaa mieltäsi. Vuonna 2010 selvisi, että kun ihmisiä neuvottiin tukahduttamaan ahdistavat ajatukset, he näkivät niistä todennäköisesti unta.

Muista siis: käy mieluummin päivän tapahtumat läpi päässäsi ennen nukahtamista. Nukut todennäköisesti paremmin ja olet huomenna jo paremmalla mielellä.

Lähde: Oprah.com

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.