Psykologit ovat tunnistaneet useita käyttäytymistapoja, jotka kielivät valehtelemisesta. Jos huomaat teinissäsi tällaista käytöstä, hän ei välttämättä valehtele, mutta ainakin epäröi vastauksissaan syystä tai toisesta.

1. Suoraan kysymykseen vastaaminen kestää pitkään

Pitkään pohtiminen paljastaa, että teini yrittää keksiä "oikeaa" vastausta sen sijaan, että hän vastaisi heti rehellisesti. Kiinnitä tähän huomiota etenkin, jos esität teinille suhteellisen helpon suoran kysymyksen, kuten "Missä kävit koulun jälkeen?"

2. Teini vaihtaa aihetta tai jaarittelee aiheen vierestä

Jos teini vastaa suoraan ja tärkeään kysymykseen epämääräisesti tai täysin aiheen vierestä, hän saattaa vältellä oikeaa vastausta tai piilotella jotain.

3. Tavanomaista korkeampi äänensävy

Ihmisen ääni tavallisesti nousee, etenkin lauseen loppua kohden, kun hän puhuu jostain, joka saa hänet tuntemaan olonsa turvattomaksi, hermostuneeksi tai pelokkaaksi. Ääni voi nousta myös valehdellessa, jos valehtelu saa teinin tuntemaan olonsa epämukavaksi.

4. Nopea puhetulva ilman taukoja

Jos teini vastaa kysymykseen puhumalla tavanomaista nopeammin ja taukoamatta, hän saattaa tehdä niin vakuutellakseen. Jos hän hidastaisi tahtiaan tai pitäisi tauon, saattaisit huomata aukot hänen kertomuksessaan.

5. Äkillinen änkyttäminen

Hermostunut tai puolusteleva ihminen saattaa alkaa änkyttää yllättäen, vaikka änkytys ei normaaliin puheeseen kuulukaan. Yllättävä änkytys saattaa siten kieliä valehtelusta.

6. Katsekontaktin vältteleminen

Länsimaisessa kulttuurissa katsekontaktin vältteleminen tulkitaan usein merkiksi epärehellisyydestä tai puheenaiheen välttelemisestä. Lisäksi alaspäin katsominen viestii usein kielteisistä tuntemuksista, kuten syyllisyydestä, lannistumisesta tai surullisuudesta.

 

Lähde: Psychology Today

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.

 

Pätevätkö seuraavat väitteet parisuhteeseesi? Jos pätevät, onnittelut!

1 Ilahdun, kun tiedän tapaavani kumppanini.

2 Kerron kumppanilleni usein siitä, millainen päivä minulla on ollut.

3 Halaan tai annan suukon, kun saatan hänet junaan.

4 Nauramme usein yhdessä.

5 Saan hänen huomionsa helposti kiinnitettyä itseeni.

6 Hänen seurassaan minun ei tarvitse pelätä.

7 Kumppanini hoitaa raha-asiansa hyvin.

8 Alkoholia hän käyttää sopivasti.

9 Olen tyytyväinen seksielämäämme.

10 Uskallan sanoa ääneen, jos olen hänen kanssaan eri mieltä.

Lähde: Väestöliitto