Vanhusten kanssa teatteria tekevä Jussi Lehtonen:

Ihmisen arvokkuus ei voi olla mitattavissa vain sillä, kuinka hyödyllinen hän on yhteiskunnalle, sanoo näyttelijä Jussi Lehtonen. Hän listasi pyynnöstä viisi asiaa, jotka ihan liian usein unohdamme, kun kyse on vanhuksista.

Näyttelijä Jussi Lehtonen toimii Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellisena suunnittelijana. Kiertuenäyttämö vie esityksiä hoitolaitoksiin ja vankiloihin ja valmistaa dokumenttiteatteriesityksiä yhdessä niissä elävien ihmisten kanssa. Lehtonen on siis oiva ihminen kertomaan vanhuksista viisi asiaa, jotka liian usein unohtuvat, kun puhe on iäkkäistä  ihmisistä.

1. Vanhus on arvokas

Nykyään vanheneminen on haaste itsetunnolle. Ikäihmisistä puhutaan usein kulueränä, ja jo kuusikymppinen saa töissä helposti kokea olevansa vähän tiellä.

Ihmisarvon pitäisi olla yhtäläinen iästä riippumatta.  Ihmisen arvokkuus ei voi olla mitattavissa vain sillä, kuinka hyödyllinen hän on yhteiskunnalle.

"Nuorempana rakensin laivoja ja kaadoin mökillä puita. Nyt en tee mitään, kukaan ei käy." Ilmari, 99

2. Vanhus on viisas

Ikääntymisen myötä ihminen usein ainakin jossain määrin sulkeutuu maailman tuulilta pienempiin ympyröihin. Oma elämäntarina kaikkine tunteineen ja kokemuksineen ei kuitenkaan katoa. Vanhuksella on viisautta, jonka on voinut saada vain elämällä.

"Muistan, kun presidentiksi tuli Urho Kekkonen. Oliko se vuosi 1956? Joskus silloin meille ostettiin myös radio." Anja, 85

3. Vanhus on toimija

Iäkäs ei ole pelkästään ihminen, joka tarvitsee apua ja palveluita. Hän on myös yksilö, jolla on oikeus osallistua ja toimia voimavarojensa mukaan.

Vanhuus on hedelmällistä aikaa esimerkiksi taiteen tekemiselle ja kokemiselle. Esteettinen kokemus resonoi eletyn elämän kanssa. Palvelutaloihinkin tulisi tuoda mahdollisimman monenlaista taidetta, myös haastavista aiheista, ei ainoastaan haitarinsoittoa ja virsiä.

"Kun sain kuulla Shakespearen sonetteja, ne toivat palvelutaloon rakkauden ja me kaikki saatiin olla siinä mukana." Heta, 67

4. Vanhus on monen ikäinen

75-vuotiaan ja 100-vuotiaan välillä on sama neljännesvuosisata kuin 25- ja 50-vuotiaiden välillä.

"Ihme tyttöjä täällä toisella käytävällä asuu. Olisivat kotonaan." Meeri, 88

5. Vanhus on yksilö

Ikääntyminen ei tarkoita, että kaikki muuttuvat samanlaisiksi. Ikäihmiset ovat persoonia siinä missä muunkin ikäiset. Jokaisella on myös oma taidemakunsa.

"Minua niin ärsyttää tuo taulu tuossa, kukkia ja kukkia, aina hoitaja nostaa sen takaisin seinälle. Huonosti piirrettyjäkin. Nuorena tykkäsin Salvador Dalin maalauksista. Ne olivat aika moderneja.” Sirkka, 72

Sitaatit ovat lainauksia artikkelin kirjoittajan lähipiirin vanhuksilta sekä Jussi Lehtosen kiertueelta.

Anneli Koivunen

Vanhusten kanssa teatteria tekevä Jussi Lehtonen: Viisi asiaa, joita emme muista vanhuksista

Me ajamme: Kotiin on saatava lisää hoitajia ja ne jotka eivät pärjää enää kotonaan, heidät on saatava turvalliseen 24/7 ammattitaitoisten hoitajien hoteisiin. Yritetään Suomessa saada edes vanhusten hoito toimimaan. Sitä kautta näytetään että kunnioitamme ikäihmisiämme. Allekirjoituksia kaipaa adressimme. Yli puoluerajojen ja tavallisten ihmisten tekemänä (takana eläkeläisiä, omaishoitajia, sairaanhoitajia, vanhusneuvostonjäseniä, edunvalvojia ) Suomeksi; http://www.adressit.com/...
Lue kommentti

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.