Kun kaamosmasennus uhkaa iskeä, käännä mieli positiiviseksi näillä vinkeillä.

Monien mieliala vaihtuu iloisesta apaattiseen, kun illat alkavat pimetä. Sängystä on vaikea nousta ja flunssakin uhkaa iskeä. Kaamosmasennuksesta voi kuitenkin selvitä vähemmällä, kun tekee elämässään pieniä mutta tehokkaita muutoksia.

1. Nauti auringosta aina, kun mahdollista.

Auringonvalo antaa energiaa. Syksy on harvoin pelkkää sadetta, joten suuntaa ulos aina, kun kirkas päivä koittaa. Lähde mieluiten luontoon ja tee kävely raikkaassa metsässä. Hyvä mieli kestää koko päivän ja ehkä vielä seuraavankin.

2. Tee lista suosikkibiiseistäsi.

Pysy kaukana surullisista lyriikoista ja valitse iloisia kappaleita. Kuuntele rauhallisempia melodioita aamun työmatkoilla ja tanssi villimpien tahtiin iltapäivisin, yksin tai vaikka lasten kanssa. Saatat yllättyä siitä, miten oikeanlaiset rytmit nostavat vireystilaasi.

3. Kirjaa ylös asiat, joista olet kiitollinen.

Nostiko tuntematon ohikulkija kadulle tipahtaneen bussikorttisi? Saitko kuulla perheeltä, että olet heille tärkeä? Menikö työpäivä loistavasti? Kun alat kiinnittää huomiota päivän positiivisiin tapahtumiin, voit huomata, että niitä on valtavasti. Opi arvostamaan pieniäkin ilon hetkiä.

4. Syö jotain uutta (tai vanhaa).

Syötkö sinäkin arkisin aina samoja asioita? Jos kaipaat vaihtelua salaatteihin, keittoihin ja makaronilaatikkoon, etsi uusi resepti. Testaa jotain villiä tai palaa vanhaan suosikkiin, jota et ole syönyt pitkään aikaan. Olisiko aika kaivaa esiin äidin kaalikääryleresepti?

5. Ympäröi itsesi iloisilla ihmisillä.

Kyllä, heitä on olemassa, vaikka sumuisina syysaamuina ei aina siltä tunnu. Ryhdy aktiiviseksi ja liity mukaan liikuntaryhmiin tai vaikka kuoroon. Jos se tuntuu turhan sosiaaliselta, juttele muiden kanssa netissä. Facebookissa on paljon erilaisia yleispositiivisia tai jonkin harrastuksen ympärille rakennettuja ryhmiä.

6. Hemmottele itseäsi.

Mene leffaan tai teatteriin, kuuntele hyvää äänikirjaa, käy kasvohoidossa tai hieronnassa. Tee jotain ihanaa etenkin silloin, kun huomaat maanneesi sohvalla viime illat. Pyydä rentoutumishetkeen mukaan ystävä tai lähde yksin.

7. Auta muita.

Toisen ihmisen piristäminen vaikuttaa sinunkin mielialaasi. Se ei vaadi paljon: toimi kuuntelevana korvana ystävälle tai ota uupuneen kaverin lapset kylään. Soita vanhemmillesi, avaa ovi kauppakasseja kantavalle. Kysy kuulumisia sellaiselta, jonka tiedät olevan yksinäinen. Jos sinulla on aikaa, voi lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan.

8. Haaveile.

Keskity positiivisiin asioihin. Matkusta mielessäsi Malediivien valkoisille rannoille ja asetu rantatuoliin trooppinen juoma kädessä. Seikkaile lempikaupunkisi kaduilla Google Mapsin avulla. Jos se tuntuu tylsältä, voit keskittyä vaikka joulusta haaveiluun. Miten voisit koristella kotisi, mitä ihanaa leipoisit joulupöytään?

9. Opi uutta.

Opiskelun ei pitäisi loppua, kun tutkintopaperit ovat kädessä. Hemmottele aivojasi ja etsi tietoa asiasta, johon suhtaudut intohimoisesti. Jos et tiedä mistä aloittaa, näpyttele muutama avainsana Googleen. Parin tunnin päästä saatat huomata, että olet uppoutunut aivan eri asiaan kuin mistä alun perin aloitit – ja se on vain mahtavaa.

 

Lähde: Huffingtonpost.com

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.