Jos lykkäsit tiskausta lukeaksesi tämän jutun, et välttämättä ole vitkuttelija. 

Huomaatko selaavasi nettiä, vaikka pitäisi tehdä töitä? Oletko lykännyt varaston siivousta noin neljä kertaa tällä viikolla? Älä huoli: niin me kaikki. Jokainen vitkuttelee joskus, mutta vain joka viides aikuisista on kroonisia vitkuttelijoita, sanoo amerikkalainen psykologian professori Joseph Ferrari. Taipumus lykätä asioiden tekemistä vaikuttaa kroonisten vitkuttelijoiden arkeen, työhön ja ihmissuhteisiin.

Nämä seitsemän väärää uskomusta vitkuttelusta voit Ferrarin mukaan unohtaa nyt.

1. Vitkuttelussa on kyse ajanhallinnan ongelmista.

Joseph Ferrarin mukaan asioiden lykkäämisessä ei ole kyse siitä, ettei hidastelija osaisi hallita aikaansa. Vitkuttelija ei vain pidä toisten aikaa yhtä tärkeänä kuin omaansa.

2. Vitkuttelu johtuu siitä, ettet ole itsevarma.

Vitkuttelija ei lykkää tehtäviä, koska on huolissaan onnistumisestaan. Kyse on sosiaalisesta epävarmuudesta: vitkuttelija ajattelee, että ellei hän saa hommaa loppuun, toiset eivät voi arvostella hänen suoritustaan. Hän haluaa mieluummin, että muut pitävät häntä laiskana kuin taitamattomana. Kun asiaa ei tee loppuun, on kuvitteellinen mahdollisuus, että lopputulos voisi olla loistava.

3. Vitkuttelu viivästyttää päätöksentekoa

Hyvä johtaja odottaa ja kerää tietoa ennen kuin tekee päätöksen. Vitkuttelija puolestaan välttelee päätöksentekoa kokonaan, jotta ei olisi vastuussa lopputuloksesta.

4. Vitkuttelu johtuu siitä, että elämä on kiireisempää kuin ennen.

Oli elämä kiireistä ennenkin: pellot piti kyntää, katto korjata ja koti siivota. Nyt tehtävät ovat toki erilaisia, mutta ei niitä sen enempää ole. Viikossa on aina ollut samat 168 tuntia kuin nytkin. Meillä ei ole sen enempää tai vähempää tehtävää kuin kenelläkään muulla vuosien saatossa, sanoo professori Ferrari.

5. Vitkuttelu on perinnöllistä.

Vitkuttelu ei siirry geeneissä. Se johtuu kasvatuksesta ja ympäristöstä: asioiden lykkäämisen voi ehkä oppia vanhemmiltaan, mutta perinnöllistä se ei ole.

6. Teknologia on pahentanut vitkuttelua.

Professori Ferraria haastateltiin jo vuonna 2006 siitä, onko herätyskellon torkkunappula ollut ensimmäinen askel vitkuttelun lisääntymiseen. Kyse ei kuitenkaan ole torkkunapista, älypuhelimesta tai autosta, vaan ihmisestä. Keksimme keinon väärinkäyttää teknologiaa ja teemme laitteista tekosyyn sille, ettemme saa asioita aikaiseksi. 

7. Vanhat ihmiset vitkuttelevat vähemmän.

Yhdysvalloissa on tutkittu, että 70 prosenttia yliopisto-opiskelijoista vitkuttelee ja että 20 prosenttia aikuisista on kroonisia vitkuttelijoita. Se ei ikävä kyllä kuitenkaan tarkoita, että vitkuttelusta voi parantua. Opiskelija saattaa lykätä koulutehtävien tekemistä, mutta olla kesätöissä ahkera ja tehokas. Ne krooniset vitkuttelijat sen sijaan vitkuttelevat myös vanhoina. 

Lähde: Fastcompany.com

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.