Lirautteluongelmia ja velttoa seksiä? Lantionpohjan lihaksia harjoittamalla pääset näistä vaivoista eroon.

Moni treenaa keskivartaloa ja lantiota tukevia, päältäpäin näkyviä lihaksia tunnollisesti kuntosalilla, mutta sisältäpäin tukevat lantionpohjan lihakset jäävät huomiotta.

Lantionpohjan lihaksilla on monta eri tehtävää, joiden vuoksi niiden päivittäin treeni olisi tarpeen. Voit tehdät helpot harjoitukset kenenkään huomaamatta vaikka bussipysäkillä seistessäsi tai työpaikan kokouksessa.

10 syytä treenata

 1. Lantionpohjan lihasten kuntoon voi vaikuttaa itse. Koska lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaisia, niitä voi treenata kuten muitakin kehon tahdonalaisia lihaksia. Oikeanlainen, säännöllinen harjoittelu pitää niin sisäiset kuin ulkoisetkin kehon lihakset toimintakykyisinä ja hyvässä kunossa. Jos tunnet olosi epävarmaksi, hakeudu lantionpohjan lihaksiin erikoistuneen fysioterapeutin luokse. Vastaanotolla lihasten kunto mitataan numeraalisesti ja saat palautetta heti.

 2. Kun lantionpohjan lihakset ovat kunnossa, seksikin tuntuu nautinnollisemmalta. Aivot, mieli ja tunteet vaikuttavat mielihyvän tuntemiseen seksin aikana, mutta hyvkuntoiset lantionpohjan lihakset antavat bonuspisteitä rakastelussa. Kun naisen lihakset toimivat napakasti seksuaalisen aktin aikana, kumppanikin hyötyy siitä. Lantionpohjan lihasten hyvä kunto voi myös vaikuttaa naisen orgasmiherkkyyteen.

 3. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset auttavat toipumaan nopeammin raskaudesta ja synnytyksestä. Raskaana olevan naisen hormonitoiminta löystyttää kehon sidekudoksia. Kun jo raskaana ollessa malttaa treenata lantionpohjan lihaksia säännöllisesti, keho palautuu koettelemuksesta nopeammin,ja lihasten hyvä kunto ehkäisee merkittävästi virtsankarkailua synnytyksen jälkeen. Sopiva määrä harjoittelua on neljästi päivässä aina kaksi minuuttia kerrallaan.

 4. Miesten ejakulaation voimakkuus voi parantua lantionpohjan lihaksia vahvistamalla. Myös miesten kannattaa huolehtia lantionpohjan lihastensa kunnosta. Hyväkuntoiset lihakset ehkäisevät niin miehillä kuin naisillakin virtsan-, ulosteen- ja ilmanpidätysongelmia. Kun lantionseudun tuki on hyvä, miehen erektio on parempi.

 5. Lantionpohjan lihasten kunto voi näkyä kehon ryhdissä. Lantionpohjan lihakset tukevat lanneselkää liikkuessa, seistessä ja ponnistaessa. Ne toimivat tiiviissäyhteistyössä syvien vatsa- ja selkälihasten kanssa säilyttäen samalla kehon hyvän ryhdin ja lihastasapainon. Hyväkuntoiset lihakset voivat ehkäistä esimerkiksi selkäkipuja ja vaikuttaa koko kehon ryhtiin.

 6. Hyvät lantionpohjan lihakset vähentävät virtsankarkailua. Heikot lantionpohjan lihakset aktiovoituvat hitaasti ja silloin virtsa karkailee yskiessä tai aivastaessa. Tämä on suomalaisnaisilla yleinen vaiva, jonka esiintyvyys lisääntyy iän karttuessa.

 7. Heikot lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa monia vaivoja. Heikot lihakset voivat myös veltostuttaa lantionpohjaa ja aiheuttaa kohdun, virtsarakon tai peräsuyolen laskeumaa. Etenkin nuorilla naisilla lihasten huono kunto ja kykenemättömyys rentouttaa lihaksia tarvittaessa voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja.

 8. Jos lihakset ovat kunnossa, ne aktivoituvat eri tilanteissa automaattisesti. Vahvat lihakset aktivoituvat automaattisesti vatsalihaksia treenatessa, tavaroiden nostelussa, aivastaessa ja muissa tilanteissa, joissa vatsaontelon paine kasvaa.

 9. Milloinkaan ei ole liian myöhäistä. Vaikka ikääntymisen myötä lihakset alkavat heikentyä niin lantionpohjasa kuin muuallakin kehossa, treeni tuottaa tulosta.

 10. Kuukautiskuppi pysyy paremmin paikallaan, kun lihakset ovat kunnossa. Lantionpohjan lihasten treenaaminen vahvistaa emättimen lihaksia ja auttaa niitä pitämään kupin paikoillaan huomaamatta.

Katso myös lantionpohjan lihasten jumppaohjeet

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
 1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
 2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
 3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto

Hyviä uutisia kaikille kahvikissoille: kahvi tekee hyvää myös terveydelle.

1 Kahvi suojaa

tyypin 2 diabetekselta. 3–5 kupillista puolittaa riskin. Jokainen ekstrakupillinen tuo lisäsuojaa.

2 Kahvi parantaa

muistia ja hidastaa vanhenemista, erityisesti naisilla. Hyvä syy iltapäivän pullakahveille.

3 Kahvi vähentää

aivohalvauksen riskiä. Kun juot viisi kupillista päivässä, riski pienenee 20 prosentilla.

4 Kahvi hellii

soluja, sillä kahvi sisältää enemmän antioksidantteja kuin marjat.

5 Kahvi pienentää

Alzheimer-taudin, Parkinsonin taudin ja maksasyövän riskiä. Ihosyöpääkin kofeiini voi ehkäistä.

Näin nautit kahvia terveellisesti

Määrä: Jos vatsa kestää eivätkä uniongelmat vaivaa, 4–5 kupillista päivässä voi siemailla hyvillä mielin.

Tummuus: Terveellisintä on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, suomalaisten suosikki. Tummaksi paahtaminen tuhoaa antioksidantteja.

Laatu: Suosi suodatinkahvia. Suodatinpaperi suojaa verisuonia sieppaamalla kahvin sisältämän kolesterolin.

Lähde: kahvijaterveys.fi