Iltasyöminen lihottaa, ja kännykän akku pitää aina ladata täyteen. Onkohan noin? Arjessa elää koko joukko uskomuksia, jotka eivät kestä tarkempaa tarkastelua.

"Hämärässä lukeminen heikentää silmiä. Pahimmassa tapauksessa niin paljon, että tarvitsee silmälasit."

Pahinta, mitä hämärässä lukemisesta voi seurata, on päänsärky. Silmät väsyvät helpommin, koska hämärässä yksinkertaisesti näkee huonommin. Mitään pysyvää haittaa silmille ei kuitenkaan aiheudu hämärässä lukemisesta. Silmä lepää sitten, kun ihminen nukkuu.

"Iltasyöminen lihottaa, koska kropan aineenvaihdunta hidastuu yötä kohden."
Liiallinen energian saanti lihottaa. Ei ole mitään merkitystä, mihin vuorokauden aikaan energiaa eli kaloreja on saatu liikaa. Jos paastoaa koko päivän ja syö vasta illalla, on nälkä yleensä päässyt kasvamaan niin suureksi, että tulee helposti ahmittua aivan liikaa.

"Jos juo sekaisin eri alkoholilaatuja, seuraavana päivänä on kauhea krapula."
Krapulaan vaikuttaa ennen kaikkea juodun alkoholin määrä, ei se, juoko eri viinalaatuja sekaisin. Usein kuitenkin tuntuu, että krapula on pahempi sekajuomisen jälkeen, sillä useampaa laatua juodessa tulee helposti juotua enemmän.

Tummien viinojen juominen voi sen sijaan tuoda pahemman krapulan, sillä tummissa alkoholijuomissa, kuten punaviinissä, viskissä ja konjakissa, on käymisprosessin jäljiltä enemän epäpuhtauksia. Ne kuormittavat kroppaa, ja silloin myös krapula voi olla hiukan pahempi.

"Jos ei juo paljon vettä, elimistö ei puhdistu eikä toimi parhaalla mahdollisella tavalla."
Ihminen pärjää varsin hyvin vähemmälläkin nesteellä. Suositus on pari litraa nestettä, mutta nesteen ei tarvitse olla vettä. Se voi olla vaikka teetä, olutta tai keittoa. Nestettä saa myös ruuasta, esimerkiksi hedelmissä on vettä noin 95 prosenttia.

"Jos meikkejä ei pese pois ennen nukkumaanmenoa, on naama aamulla täynnä näppyjä ja finnejä."
Jos iho on terve, ei haittaa, vaikka meikkejä ei aina muistaisikaan pestä. Usein sanotaan, että meikit on pestävä, koska ihon pitää hengittää. Sana on kuitenkin hiukan väärä, sillä iho itsessään ei hengitä. Happea saadaan suun ja nenän kautta, ja niistä se kulkeutuu verisuonten avustuksella ympäri kehoa.

"Lehdet pitää haravoida syksyisin, koska muuten alla oleva ruohikko ja muut kasvit kuolevat."
Koivunlehtiä ja muita kevyitä lehtiä ei ole tarpeen haravoida, ellei niitä ole pihalla kymmenen sentin kerrosta. Kevyt kerros voi jopa olla hyväksi pihanurmelle. Perennapensaiden ja puiden alla olevat lehdet tulisi jättää tyystin rauhaan. Maatuessaan lehdet tuovat ravinteita maahan ja istutukset voivat silloin paremmin.

Sen sijaan vaahteran lehdet muodostavat paksun ja liiskaisen kerroksen, jonka alla nurmi kärsii. Helpoin konsti on silloin ajaa lehdet ruohonleikkurilla sipuksi.

"Hampaat pitää harjata kahdesti päivässä, tai muuten vanhana ei ole hampaita lainkaan."
Jos hampaat harjaa kerran päivässä ja puhdistaa samalla hammasvälit, se on takuulla parempi kuin kaksi hutaisten tehtyä harjausta päivässä. Suurempi riski hampaille on jatkuva välipalojen napsiminen. Mitä enemmän ja useammin syö, sitä enemmän hampaiden pinnalle kertyy haitallista plakkia.

"Jos kännykkää ei lataa koskaan täyteen, akun kapasiteetti pienenee eikä akku kestä enää mitään."
Uusissa matkapuhelimissa käytetään yleisesti Li-ion-teknologiaa, eikä akkua ole tarpeen ladata täyteen.  Edes uusille puhelimille suositeltu täyteen lataus ei ole tarpeen litium-akkua käyttävälle matkapuhelimelle.

"Jos nielee purukumia, voi saada suolisolmun eli suoli menee tukkoon."
Purkan voi huoletta nielaista silloin tällöin, sillä se tulee todennäköisesti ulosteen mukana samanlaisena kuin se oli nielaistaessa.

Joskus voi tosin käydä niin, että purkkaa ruuan tavoin nielevä, yleensä lapsi, kehittää itselleen niin kutsutun purkkakiven. Se voi syntyä, jos useita purukumeja juuttuu jostain syystä yhteen ja ne muodostavat möykyn suolistoon.

Lue myös

Onko kaikki äidin syytä? 15 vastausta kysymyksiin, joita et ole kehdannut terapeutilta kysyä.

Näin sokerittomuus vaikuttaa kehoosi.

Seitsemän vinkkiä suomalaiselle miehelle.

Marja-Liisa Mäensivu oli kokeillut vatsavaivoihinsa jo melkein kaikkea, mutta ikävät oireet eivät helpottaneet. Hän päätti kokeilla gluteenitonta ruokavaliota.

"Vuonna 2004 olin todella huonossa kunnossa. Minulla oli diagnosoitu palleatyrä ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Olin jättänyt ruokavaliostani jo pois kaiken vatsaa ärsyttävän kuten sipulin, sitrukset ja maitotuotteet. Silti suolisto kipuili ankarasti ja aina närästi.

Elin jonkin aikaa pelkällä hirssillä, riisillä, quinoalla ja amarantilla. Oireet helpottivatkin vuosiksi.

Sitten sain lomamatkalta Dominikaanisesta tasavallasta alkueläimen, jota jouduttiin häätämään rankoilla lääkekuureilla. Oireet palasivat entistä pahempina.

Olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Olin kokeillut jo melkein kaikkea muuta, joten päätin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Kolmen päivän kuluttua oireet helpottivat! Farkutkin menivät helpommin jalkaan. Kolmen kuukauden kuluttua vatsaani ei enää turvottanut eikä närästänyt, ja suolistokin oli hiljaa.

Tuttavat voivottelivat aluksi, että nythän en voi syödä mitään. Minä taas olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Joululeivonnaisetkin olen leiponut vain korvaamalla jauhot gluteenittomilla. Gluteenittomien tuotteiden valikoima on lisääntynyt valtavasti, lähikaupastamme saa aivan kaikkea. Koskaan ei tarvitse olla nälissään.

Aluksi tuoreen ruisleivän tuoksu herautti veden kielelle, mutta nykyään en juuri kaipaa sitäkään. Kun on ollut niin kipeänä, ei tee mieli palata menneeseen.

Ruokavaliomuutoksen myötä opettelin leipomaan itse leipäni. Lisään siihen porkkanaraastetta, auringonkukansiemeniä ja hamppu- tai pellavarouhetta, joista saa paljon kuituja. Syön joka aamu gluteenittoman kaurapuuron.

Vatsani on ollut kipeä koko elämäni ajan. Yöllä ja päivällä, levossa ja liikkeessä. Kun olin pieni, sanottiin vain, että taidan kärsiä jännittämisestä.

Oli hämmästyttävä tunne, kun yhtenä päivänä vatsaani ei enää särkenytkään. Sitä keveyttä ei pysty edes sanoin kuvaamaan.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä gluteeniton ruokavalio?

Gluteeniton ruokavalio välttelee gluteenia sisältäviä viljoja kuten vehnää, ohraa ja ruista. Luontaisesti gluteenittomia ovat muun muassa riisi, hirssi ja tattari.

Gluteenittoman päivä

Aamiainen

Gluteeniton kaurapuuro, mustikkakeittoa, proteiinijuoma, kahvi.

Välipala

Banaani.

Lounas

Grillattua lohta, perunoita ja salaattia.

Välipala

Kahvia ja mustikkapiirakkaa.

Iltapala

Maustamaton rahka riisi-herneproteiinijauheella, psylliumkuidulla ja mustikoilla, juustoleipä ja teetä.

 

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto