Geokätköt ovat ympäristöön piilotettuja purkkeja, joita etsitään kätköilysivustoilta löytyvien koordinaattien, kartan ja muiden vihjeiden avulla. Geokätköily on aikuistakin innostavaa aarteenetsintää.

Geokätköily on todellista aarteenetsintää, ja sitä voi harrastaa eri tavoin. Toiset haluavat etsiä kätköjä hiljaisilta seuduilta omassa rauhassa, kun taas toiset nauttivat kaupunkiympäristöjen kätköjen salamyhkäisyydestä ja jännityksestä. Jotkut kätköilijät kilpailevat siitä, kuka löytää uuden kätkön ensimmäisenä tai kuka löytää kätköjä eniten.

Geokätköilyä on hauska harrastaa kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Monissa kaupungeissa ja lomakohteissa piiloja on tehty tunnetuimpien nähtävyyksien lähistölle. Ulkomaanmatkoilla geokätköily onkin loistava keino tutustua matkakohteeseen hieman toisella tavalla. Kätköillessä voi tutustua paikkoihin, joista turistioppaat eivät kerro.

Peruskätköjen lisäksi voi etsiä multikätköjä, joissa lopulliset koordinaatit saadakseen pitää käydä useammassa paikassa. On myös mysteerikätköjä, joiden sijainti selviää ratkaisemalla annettu arvoitus. Joissakin kätköissä pitää suorittaa jokin tehtävä tai esimerkiksi valokuvata tietty kohde.

Geocaching.com-sivustolla julkaistuissa kätköissä on pisteytetty ympäristön vaikeusaste. Jos näitä terrain-pisteitä on yksi, kätkö on löydettävissä vaikka pyörätuolista käsin. Viiden pisteen kätköihin tarvitaan jo huimapäistä rohkeutta ja apuvälineitä, kuten esimerkiksi teleskooppitikkaita ja -pihtejä.

Näin aloitat geokätköilyn

  • Rekisteröidy www.geocaching.com-sivustolle haluamallasi nimimerkillä. Ilmainen jäsenyys riittää hyvin aloittelijalle. Sivusto tarjoaa lisäominaisuuksia ja -palveluita pientä maksua vastaan.

  • Valitse "Hide & seek a cache" ja etsi kätköjä esimerkiksi paikkakunnan tai tarkemman osoitteen perusteella. Kätköjä voi katsella listana tai karttanäkymässä.

  • Kun haluat etsiä kätkön, syötä kätkökuvauksesta löytyvät koordinaatit gps-laitteeseesi. Useissa älypuhelimissa on gps-ominaisuus. Niihin voi myös ladata erillisiä geokätköilysovelluksia.

  • Kätköjä voi löytää myös pelkän kartan ja vihjeiden perusteella. katso kuvauksesta kätkön koko, vaikeustaso ja maaston taso,jotka voivat auttaa kätkön löytämisessä.

  • Suunnista kätköpaikalle ja etsi kätkö. Kirjoita lokikirjaan löytöpäivämäärä ja nimimerkkisi. Piilota kätkö uudelleen samalla tavalla kuin se oli.

  • Merkitse löytämäsi Geocaching.com-sivustolle valitsemalla kätkökuvauksesta kohta Log your visit.

  • Geocaching.com sivustoa käännetään parhaillaan suomeksi. Suomenkielistä tietoa geokätköilystä löytyy osoitteista www.geocache.fi ja www.geokätköt.fi

Etsi Kodin Kuvalehden kätkö

Teimme Jalasjärvelle oman kätkön Kodin Kuvalehdelle. Kätkö sai nimekseen Kummikunta.

Kätkön sijainti löytyy Geocaching.com-sivustolta hakusanalla kummikunta.

Laitoimme matkaan myös Kodin Kuvalehden travelbugin eli matkalaisen, jonka tehtävä on kulkea kätköstä toiseen.

Tervemenoa etsimään!

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto

Hyviä uutisia kaikille kahvikissoille: kahvi tekee hyvää myös terveydelle.

1 Kahvi suojaa

tyypin 2 diabetekselta. 3–5 kupillista puolittaa riskin. Jokainen ekstrakupillinen tuo lisäsuojaa.

2 Kahvi parantaa

muistia ja hidastaa vanhenemista, erityisesti naisilla. Hyvä syy iltapäivän pullakahveille.

3 Kahvi vähentää

aivohalvauksen riskiä. Kun juot viisi kupillista päivässä, riski pienenee 20 prosentilla.

4 Kahvi hellii

soluja, sillä kahvi sisältää enemmän antioksidantteja kuin marjat.

5 Kahvi pienentää

Alzheimer-taudin, Parkinsonin taudin ja maksasyövän riskiä. Ihosyöpääkin kofeiini voi ehkäistä.

Näin nautit kahvia terveellisesti

Määrä: Jos vatsa kestää eivätkä uniongelmat vaivaa, 4–5 kupillista päivässä voi siemailla hyvillä mielin.

Tummuus: Terveellisintä on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, suomalaisten suosikki. Tummaksi paahtaminen tuhoaa antioksidantteja.

Laatu: Suosi suodatinkahvia. Suodatinpaperi suojaa verisuonia sieppaamalla kahvin sisältämän kolesterolin.

Lähde: kahvijaterveys.fi