Kello käy kolmea ja makaat sängyssä silmät auki. Taas. Mikä on vikana ja miten siitä pääsee eroon?

On ihan normaalia herätä jopa 4–6 kertaa yössä. Tapa juontaa luolamiesaikoihin, jolloin ihmisen oli syytäkin herätä vähän väliä tarkistamaan, onko lähistöllä vaaroja. Jos heräily kuitenkin häiritsee, et saa enää unta tai säpsähtelet hereille kovin usein, syy voi olla jokin näistä asioista:

Ravaat vessassa.

Jos kipität öisin vessaan kahdesta neljään kertaan vaikka et juuri juonut illalla, syy voi olla liian vähäinen suolan saanti. Ihmiskeho yrittää pitää yllä veden ja elektrolyyttien tasapainoa. Jos juot liikaa vettä, muttet saa tarpeeksi suolaa, kehosi yrittää päästä eroon liiasta vedestä.

Ratkaisu: Lisää vesilasilliseen hyppysellinen prosessoimatonta merisuolaa ja juo se puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Suola auttaa vettä pääsemään soluihisi.

Kieriskelet kuumuudessa.

Liika lämpö voi vaikeuttaa nukahtamista ja unessa pysymistä. Kehosi lämpötilaan vaikuttavat makuuhuoneesi viileys, yöasu sekä lakanat ja peitteet.

Ratkaisu: Ihmiset viihtyvät eri lämpötiloissa, mutta unen kannalta useimmille sopii parhaiten 15,5–18 asteinen makuuhuone. Kokeile myös käydä lämpimässä suihkussa tai kylvyssä ennen nukkumaanmenoa. Se nostaa kehosi lämpötilaa. Kun poistut veden alta, kehon lämpötila taas laskee hieman. Se on merkki, jonka aivosi yhdistävät uneen.

Roikut Facebookissa.

Jos iltarituaaleihisi kuuluu puhelimen selaaminen, nukahtaminen voi olla vaikeaa. Silmien altistaminen siniselle valolle iltaisin pysäyttää melatoniinin eli unihormonin tuotannon kehossasi. Haitallista on myös se, että laitteita pidetään usein hyvin lähellä kasvoja.

Ratkaisu: Tähtää siihen, että lopetat puhelimen tai tabletin käytön tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos se tuntuu mahdottomalta, himmennä näytön valo pienimmilleen ja yritä pitää puhelinta vähintään 30–60 sentin päässä kasvoistasi.

Otit yömyssyn.

Toinen lasi viiniä saattaa nukuttaa, mutta se voi myös häiritä rauhallisia yöunia. Kehosi aineenvaihdunta käsittelee alkoholia muutaman tunnin ajan sen juotuasi, myös nukkuessasi. Sen ajan alkoholi voi tuottaa unta, joka estää REM-unen, joka on unenkierron vaiheista kaikkein rauhallisin. REM-unen puute johtaa siihen, että nukut yön viimeiset tunnit levottomasti.

Ratkaisu: Sitä ei ikävä kyllä ole. Jos juot, et ehkä saa unta. Nauti alkoholipitoisia juomia maltillisesti äläkä ota enää muutamaan tuntiin ennen sänkyyn menoa. Silloin annat aineenvaihdunnallesi tarpeeksi aikaa käsitellä alkoholia.

Olet stressaantunut.

Stressi on lienee yksi yleisimmistä unen varastajista. Tutkimuksissa on havaittu, että stressiä poistavat menetelmät, kuten meditaatio ja muut rentoutumisharjoitukset, saattavat poistaa joitakin uniongelmia.

Ratkaisu: Vaikka meditaation tai joogan tapaisista rentoutumiskeinoista voi olla apua, pahimpiin stressiin liittyviin uniongelmiin voi auttaa psykoterapia. Se auttaa aivojasi saamaan kontrollin stressiä aiheuttavista ajatuksista, jotka häiritsevät nukkumistasi.

 

Lähde: huffingtonpost.com 

 

 

 

Sari Kristiina
Seuraa 
Liittynyt30.8.2015

Heräiletkö öisin? Tästä se johtuu – ja näin saat paremmat unet

Nimenomaa asian hyväksyminen helpottaa elämänlaatua :). Itsekin olen unettomuudesta kärsinyt pitkät ajat. Olen tullut tulokseen, että se on sisäänrakennettu juttu, ja unettomuuden kanssa pitää elää. Tosin tämä on muutenkin jo helpottanut ajan myötä ja unen tarve on vähentynyt. Mutta kannattaa toki kokeilla kaikki keinot, kunhan ei stressaa niistä.
Lue kommentti
Uneton Helsingissä

Heräiletkö öisin? Tästä se johtuu – ja näin saat paremmat unet

Kokeilkaa neuvoja! Uskon, että monille ne voivat toimiakin. Minulle eivät ole. Minulla on jo n. 10 vuotta ollut se ongelma, että nukahdan viidessä minuutissa (luettuani pari sivua kirjaa sängyssä). Sitten herään 2-3 tunnin kuluttua. Useimmiten painajaisuneen. Monta vuotta tuo tuntui saa**lin pahalta. Nykyään suhtaudun siihen positiivisesti. Kesällä oli ihanaa, kun menin parvekkeelle tupakalle. Oli jo valoisaa. Linnut visersivät ja lauloivat. Nyt syksyllä on pimeää, mutta talojemme välisellä...
Lue kommentti

Marja-Liisa Mäensivu oli kokeillut vatsavaivoihinsa jo melkein kaikkea, mutta ikävät oireet eivät helpottaneet. Hän päätti kokeilla gluteenitonta ruokavaliota.

"Vuonna 2004 olin todella huonossa kunnossa. Minulla oli diagnosoitu palleatyrä ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Olin jättänyt ruokavaliostani jo pois kaiken vatsaa ärsyttävän kuten sipulin, sitrukset ja maitotuotteet. Silti suolisto kipuili ankarasti ja aina närästi.

Elin jonkin aikaa pelkällä hirssillä, riisillä, quinoalla ja amarantilla. Oireet helpottivatkin vuosiksi.

Sitten sain lomamatkalta Dominikaanisesta tasavallasta alkueläimen, jota jouduttiin häätämään rankoilla lääkekuureilla. Oireet palasivat entistä pahempina.

Olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Olin kokeillut jo melkein kaikkea muuta, joten päätin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Kolmen päivän kuluttua oireet helpottivat! Farkutkin menivät helpommin jalkaan. Kolmen kuukauden kuluttua vatsaani ei enää turvottanut eikä närästänyt, ja suolistokin oli hiljaa.

Tuttavat voivottelivat aluksi, että nythän en voi syödä mitään. Minä taas olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Joululeivonnaisetkin olen leiponut vain korvaamalla jauhot gluteenittomilla. Gluteenittomien tuotteiden valikoima on lisääntynyt valtavasti, lähikaupastamme saa aivan kaikkea. Koskaan ei tarvitse olla nälissään.

Aluksi tuoreen ruisleivän tuoksu herautti veden kielelle, mutta nykyään en juuri kaipaa sitäkään. Kun on ollut niin kipeänä, ei tee mieli palata menneeseen.

Ruokavaliomuutoksen myötä opettelin leipomaan itse leipäni. Lisään siihen porkkanaraastetta, auringonkukansiemeniä ja hamppu- tai pellavarouhetta, joista saa paljon kuituja. Syön joka aamu gluteenittoman kaurapuuron.

Vatsani on ollut kipeä koko elämäni ajan. Yöllä ja päivällä, levossa ja liikkeessä. Kun olin pieni, sanottiin vain, että taidan kärsiä jännittämisestä.

Oli hämmästyttävä tunne, kun yhtenä päivänä vatsaani ei enää särkenytkään. Sitä keveyttä ei pysty edes sanoin kuvaamaan.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä gluteeniton ruokavalio?

Gluteeniton ruokavalio välttelee gluteenia sisältäviä viljoja kuten vehnää, ohraa ja ruista. Luontaisesti gluteenittomia ovat muun muassa riisi, hirssi ja tattari.

Gluteenittoman päivä

Aamiainen

Gluteeniton kaurapuuro, mustikkakeittoa, proteiinijuoma, kahvi.

Välipala

Banaani.

Lounas

Grillattua lohta, perunoita ja salaattia.

Välipala

Kahvia ja mustikkapiirakkaa.

Iltapala

Maustamaton rahka riisi-herneproteiinijauheella, psylliumkuidulla ja mustikoilla, juustoleipä ja teetä.

 

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto