Työuupumus iskee vaivihkaa. Tarkista teetkö näitä kolmea asiaa ja mieti, olisiko muutokseen syytä.

Burnout ei iske yhdessä yössä. Äärimmäinen uupumus, saamattomuus ja apatian tunteet hiipivät ihmiseen hiljaa. Lopulta koittaa päivä, kun heräät ja huomaat, ettet oikeasti pääse sängystä ylös.

Vaikka loppuun palamisen aiheuttaakin usein työ itse, saatat tehdä huomaamattasi asioita, jotka lopulta johtavat uupumukseen. Kuten näitä:

1. Tarkistat koko ajan sähköpostisi

Ja miksi et tarkistaisi? Kännykkä on vierelläsi koko ajan, joten sähköposti on helppo avata. Amerikkalainen psykologiayhdistys on kuitenkin tutkinut, että pakottava tunne vastata nopeasti työhön liittyviin viesteihin johtaa lopulta äärimmäiseen stressiin. Se aiheuttaa myös unettomuutta ja muita terveysongelmia, jotka pakottavat pitämään sairaslomapäiviä.

Kun luet sähköposteja työn ulkopuolellakin, työn ja vapaa-ajan välinen raja hämärtyy. Viesteihin vastaaminen pitää sinut ehkä ajan tasalla, mutta oikeasti se vain lisää työmäärääsi. Pomosi tai työkaverisi tuskin tarvitsee vastausta samalla sekunnilla (tai jos tarvitsee, hän kyllä ilmoittaa siitä erikseen).

Sähköpostin välttäminen vaatii itsehillintää. Säädä ensin ilmoitukset pois käytöstä ja varmista, että ne eivät näy myöskään puhelimen lukitulla näytöllä. 

2. Et syö lounasta kunnolla työkiireiden vuoksi

Huomaatko syöväsi lounaan usein työpisteelläsi? Saatat ehkä ajatella, että saat siten paljon enemmän tehtyä etkä hukkaa kallisarvoista työaikaa. WebMD:n tutkimus on kuitenkin osoittanut, että työpöydän ääressä syöminen tai muuten työn tekeminen syömisen aikana rohkaisee ylisyöntiin. Saatat jopa jättää lounaan kokonaan väliin, mikä on vielä huonompi juttu.

Varmista, että vietät ainakin kaksi lounashetkeä viikossa kaukana tietokoneen tai töiden ääreltä. Lähde syömään työkavereiden kanssa. Päätös rauhallisen lounaan vietosta pysyy todennäköisemmin, kun sovit treffit jonkun kanssa.

3. Et varaa aikaa itsellesi

Kurkistapa kalenteriisi. Milloin olet viimeksi tehnyt jotain, mikä ei liity mitenkään työhön? Jos kalenterisi on pyhitetty vain tapaamisille ja verkostoitumiselle, on todennäköistä, ettet ajattele rentoutumisen olevan asia, jolle on erikseen varattava aikaa.

Älä korjaa asiaa lupaamalla epämääräisesti, että ”yritän tehdä jotain kivaa ensi viikolla”. Mieti mieluummin, mitä rakastat tehdä ja kirjoita sille aika kalenteriin. Vaikkapa näin: ”keskiviikkona luen lempiblogejani ja juon kahvia” tai ”maanantai-iltana menen kävelylenkille”. Siten on todennäköisempää, että vietät oikeasti leppoisaa aikaa itseksesi. 

 

Lähde: Mashable.com

Likeltä liippas

Kolme merkkiä siitä, että olet burnoutin partaalla

Viimesen vuoden jouduin paahtamaan ylipitkiä päiviä, välillä oli lähes kaikki päivät 10-11 tuntisia ja niitä saattoi olla 16 päivää perätysten ilman vapaata. Tilanne oli pakkorako, kukaan muu ei työtä tehnyt kuin minä, ja olin vielä vastuussa yksin kaikesta. En voi eritellä työpaikkaa tai tehtäviä tai muutakaan, sillä muutoin rikkosin työpaikan vaitiolovelvollisuutta, mutta tilanne oli pakko tilanne. Esimiehestä ei tähän ollut mitään apua, sama kun sitä ei edes olis ollutkaan.
Lue kommentti

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto

Hyviä uutisia kaikille kahvikissoille: kahvi tekee hyvää myös terveydelle.

1 Kahvi suojaa

tyypin 2 diabetekselta. 3–5 kupillista puolittaa riskin. Jokainen ekstrakupillinen tuo lisäsuojaa.

2 Kahvi parantaa

muistia ja hidastaa vanhenemista, erityisesti naisilla. Hyvä syy iltapäivän pullakahveille.

3 Kahvi vähentää

aivohalvauksen riskiä. Kun juot viisi kupillista päivässä, riski pienenee 20 prosentilla.

4 Kahvi hellii

soluja, sillä kahvi sisältää enemmän antioksidantteja kuin marjat.

5 Kahvi pienentää

Alzheimer-taudin, Parkinsonin taudin ja maksasyövän riskiä. Ihosyöpääkin kofeiini voi ehkäistä.

Näin nautit kahvia terveellisesti

Määrä: Jos vatsa kestää eivätkä uniongelmat vaivaa, 4–5 kupillista päivässä voi siemailla hyvillä mielin.

Tummuus: Terveellisintä on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, suomalaisten suosikki. Tummaksi paahtaminen tuhoaa antioksidantteja.

Laatu: Suosi suodatinkahvia. Suodatinpaperi suojaa verisuonia sieppaamalla kahvin sisältämän kolesterolin.

Lähde: kahvijaterveys.fi