Masennus ei ole yleensä pysyvä tila, vaan se tulee ja menee. Sen lähestymisen voi onneksi oppia tunnistamaan.

Jos huomaat, että kielteiset ajatukset alkavat painaa päälle etkä voi enää nauttia elämästä niiden takia, auta itseäsi näillä keinoilla.

1. Varaa aika ammattiauttajalle

Jos et käy säännöllisesti terapeutilla, varaa itsellesi aika heti. Säännöllisesti käyvän kannattaa aikaistaa seuraavaa tapaamista tai kertoa jo etukäteen terapeutille, että olet synkkien aikojen partaalla. Siten hän osaa varautua.

2. Etsi syy lähteä ulos talosta

Masentunut eristäytyy usein muista. Kun tuntuu, että seuraava pahempi jakso lähestyy, järjestä tapaamisia ystävien kanssa. Sinun ei tarvitse lähteä juhlimaan, mutta ymmärtävien kavereiden tapaaminen voi helpottaa oloa. Kerro suunnitelmistasi muillekin, jotta pidät niistä todennäköisemmin kiinni. 

3. Syö enemmän kalaa

Rasvaisessa kalassa on paljon omega-3-rasvahappoja, joiden uskotaan parantavan mielialaa. Syö lohta tai jos olet kasvissyöjä, nappaa omegat purkista. 

4. Tehosta liikuntatapojasi

Tiede sen kertoo: liikunta vaimentaa masennuksen vaikutuksia. Yritä luoda uusia rutiineja ja vedä lenkkitossut jalkaan iltaisin tai ennen töitä. Jos liikut mieluummin kotona, katso ohjevideoita netistä ja jumppaa niiden tahtiin. 

5. Kerro läheisillesi

Vaikka ystävä ei tietäisi, että kärsit masennuksesta, voi olla hyvä idea kertoa mielialastasi. Yksinkertainen kysymys riittää: ”Minusta tuntuu nyt aika vaikealta, haluaisitko tulla kahville?" Jos ympärilläsi on ihmisiä, jotka tietävät masennuksestasi, muista kertoa tuntemuksistasi etenkin heille.

6. Vahdi nukkumaanmenoaikojasi

Univaikeudet ovat tyypillinen vaikean masennuksen oire. Ala jo etukäteen tarkkailla unirytmiäsi, äläkä anna sen suistua raiteilta. Pidä kiinni nukkumaanmenoajoista, juo rauhoittavaa teetä. Älä näprää älylaitteita myöhään illalla. Laita herätyskello soimaan aamuksi. Pidä kirjaa unirytmistäsi, se auttaa terapeuttia seuraamaan vointiasi.

7. Sovi jotakin mukavaa tekemistä lähitulevaisuuteen

Jos sinulla on tiedossa jotain positiivista, johon keskittyä, mielialasi ei välttämättä painu aivan pohjamutiin. Sen ei tarvitse olla ulkomaanmatka: päivä ystävän kanssa tai iltapäivä lempiharrastuksen parissa voi riittää. Tulevaisuudessa siintävä pienikin valopilkku auttaa.

8. Varaa aikaa rentoutumiselle

Pidä itsestäsi huolta. Mene kylpyyn tai kuuntele musiikkia samalla kun meditoit. Joidenkin tutkimusten mukaan myös mindfullness voi auttaa masentunutta.

9. Yritä ymmärtää, mikä masennuksen laukaisee

Jos ehdit vetää henkeä ennen kuin vaikea masennus iskee, yritä miettiä, mikä sen aiheuttaa. Myös ympäristö vaikuttaa masennukseen: stressi, univaikeudet, sairaudet tai ongelmat perheessä. Kirjoita ylös, mitä viime aikoina on tapahtunut. Muistiinpanoistasi voi myöhemmin olla hyötyä. 

Lähde: bustle.com

Näillä tavoilla voit pitää itsestäsi huolta:

Syö oikein ja helli sydäntäsi

Viisi tapaa rakastaa itseään

 

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto

Hyviä uutisia kaikille kahvikissoille: kahvi tekee hyvää myös terveydelle.

1 Kahvi suojaa

tyypin 2 diabetekselta. 3–5 kupillista puolittaa riskin. Jokainen ekstrakupillinen tuo lisäsuojaa.

2 Kahvi parantaa

muistia ja hidastaa vanhenemista, erityisesti naisilla. Hyvä syy iltapäivän pullakahveille.

3 Kahvi vähentää

aivohalvauksen riskiä. Kun juot viisi kupillista päivässä, riski pienenee 20 prosentilla.

4 Kahvi hellii

soluja, sillä kahvi sisältää enemmän antioksidantteja kuin marjat.

5 Kahvi pienentää

Alzheimer-taudin, Parkinsonin taudin ja maksasyövän riskiä. Ihosyöpääkin kofeiini voi ehkäistä.

Näin nautit kahvia terveellisesti

Määrä: Jos vatsa kestää eivätkä uniongelmat vaivaa, 4–5 kupillista päivässä voi siemailla hyvillä mielin.

Tummuus: Terveellisintä on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, suomalaisten suosikki. Tummaksi paahtaminen tuhoaa antioksidantteja.

Laatu: Suosi suodatinkahvia. Suodatinpaperi suojaa verisuonia sieppaamalla kahvin sisältämän kolesterolin.

Lähde: kahvijaterveys.fi

Tämä terveysteko vie aikaa vain kymmenen minuuttia kuukaudessa, mutta voi pelastaa henkesi.

Kenelle tarpeen?

Jokaisen yli 20-vuotiaan naisen kannattaa tutkia rintansa kerran kuussa. Kun teet sen säännöllisesti, opit tuntemaan rintasi ja huomaat muutokset helpommin.

Milloin tutkin?

Tutki rinnat kuukautisten jälkeen. Silloin ne aristavat vähiten.

Jos kuukautisia ei ole, tunnustele rinnat aina samaan aikaan kuukaudesta.

Miten tutkin? 

1 Seiso peilin edessä ja katsele paljaita rintojasi edestä ja sivulta, kädet alhaalla ja ylhäällä. Nosta rintoja niin, että näet myös niiden alapuolen.

2 Mene makuullesi ja nosta toinen käsi pään yläpuolelle. Pidä toisen käden sormet yhdessä ja tunnustele kämmenellä rinnat joka puolelta pehmein liikkein.

3 Laske käsi alas ja tunnustele myös kainalot.

4 Voit tutkia rinnat ja kainalot myös suihkussa. Muutokset saattaa havaita helpommin, kun iho on saippuoitu liukkaaksi.

Milloin lääkäriin?

  • Jos rintaan tai kainaloon on ilmaantunut kyhmy.
  • Jos rinnan muoto on muuttunut.
  • Jos rintarauhasen rakenne on muuttunut.
  • Jos rinnan ihoa on vetäytynyt sisään.
  • Jos nännistä erittyy kirkasta tai veristä nestettä.
  • Jos nänni on vetäytynyt sisään.
  • Jos nännipihassa on ihottumaa.

Lähteitä: Syöpäjärjestöt, Terveyskirjasto, Terve.fi