Sokeri tekee arjesta suloisempaa, mutta ilman sitä saat kauniimman ihon ja terveemmän kehon. Iho elpyy jo kuukauden sokerilakon jälkeen.

Oletko päivän mittaan vuoroin energinen, vuoroin unen partaalla?

Saatat olla sokerikoukussa. Makean napostelu nostaa verensokerin tasoa ja tuo virtaa hetkessä. Pian vaikutus kuitenkin laskee ja kroppa kaipaa näitä nopeita hiilihydraatteja lisää. Energiatason heittelystä seuraa keskittymisvaikeuksia, väsymistä, unettomuutta ja mielialan vaihteluita.

– Virtsatie- tai hiivatulehdukset ja suolisto-ongelmatkin voivat johtua huonosta sokeritasapainosta, kertoo diplomiravintoneuvoja Tarja Tuuli-Dammert.

Jos sokeria syö jatkuvasti, siitä luopuminen on vaikeaa. Vieroitusoireet voivat muistuttaa krapulaa. Päätä särkee, on huono olo ja morkkis, jos sokeria tulee kuitenkin syötyä.

Vähentäminen kuitenkin kannattaa. Jo vajaan kuukauden sokerilakon jälkeen ihon kollageenintuotanto elpyy. Kun ihosolut uusiutuvat ilman sokerin häirintää, peilistä katsovat uudet kasvot.

Myös ruuansulatusta edistävän haiman toiminta palautuu ylimääräisestä stressistä kuukaudessa, kun sokeri on jätetty pois.

6 VINKKIÄ SOKERILAKKOON

  1. Älä aloita lomalla. Älä jätä sokeria pois juuri ennen pitkiä juhlapyhiä tai lomalla. Silloin on suurempi riski sortua.

  2. Lisää proteiinia. Mieti myös, mikä muu on pielessä ruokavaliossasi. Sokeri happamoittaa kehon. Siksi kannattaa syödä kaikkea, mikä emäksöi kehoa: vihanneksia, juureksia, kasviksia ja marjoja. Lisää myös luonnollisia rasvoja, kuten voita, oliiviöljyä ja neitsytkookosöljyä. Joka ateriaan tulisi kuulua oman kämmenellisen verran proteiinia, koska se tasaa verensokeria. Hyviä proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi liha, pavut ja rahka. Syö viljatuotteista vain täysjyvää äläkä ahmi hedelmiä, koska niissäkin on hedelmäsokeria.

  3. Siivoa houkutukset. Turhat vierasvarat kannattaa karsia kaapista. Heitä sen sijaan pakkaseen säilöön pari ylikypsää banaania.  Kun pyöräyttää ne tehosekoittimessa kookosmaidon tai -kerman kera, saa loistavan jäätelön korvikkeen.

  4. Panosta laatuun. Ehkä tyydytkin vähempään, kun teet herkuttelun eteen töitä? Osta jostakin puodista tai kahvilasta pieni käsin tehty suklaalevy. Se voi maksaa enemmän, mutta ehkä juuri sillä saat itsesi huijattua olemaan tyytyväinen vähemmästä.

  5. Syö mieluummin pullaa. Perinteisissä jälkiruuissa, kuten kiisseleissä,  vispipuurossa ja pullassa sokeria on paljon vähemmän kuin amerikkalaistyyppisissä muffinsseissa ja jäätelöissä. Pullan sisältämä hiiva kuluttaa osan sokerista. Siihen ei myöskään tarvita rasvaa rakenteen antajaksi kuten muro- tai voitaikinaan.

  6. Opettele säilömään. Sokeri parantaa tuotteiden säilyvyyttä. Opettele muut säilöntäkonstit eli pakasta, umpioi ja kuivata. Vaikka kotimehuihin käytetään sokeria, niitä laimennetaan reilusti ennen juomista. Siten ne ovat kuitenkin monia kaupan mehuja parempia.

Asiantuntijat: Diplomiravintoneuvoja Tarja Tuuli-Dammert & ravitsemustutkija Heli Kuusipalo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Vierailija

Miten selvitä makeanhimosta

Kun syö paljon kuituja ja säännöllisin väliajoin muutenkin, ei tule makeanhimoa. Vihanneksia, vähärasvaista lihaa, kanaa, kohtuudella riisiä, pastaa, perunaa. Se pitää verensokerit tasaisena! Jos oikein tiukka paikka tulee, hedelmä auttaa :) Itse syön lisäksi Konjakkia, jossa on kromia. http://www.hyvaolo.com/2013/04/mita-on-konjak-laihdutusvalmiste.html Se auttaa pitämään makeanhimoa pois.
Lue kommentti

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto

Hyviä uutisia kaikille kahvikissoille: kahvi tekee hyvää myös terveydelle.

1 Kahvi suojaa

tyypin 2 diabetekselta. 3–5 kupillista puolittaa riskin. Jokainen ekstrakupillinen tuo lisäsuojaa.

2 Kahvi parantaa

muistia ja hidastaa vanhenemista, erityisesti naisilla. Hyvä syy iltapäivän pullakahveille.

3 Kahvi vähentää

aivohalvauksen riskiä. Kun juot viisi kupillista päivässä, riski pienenee 20 prosentilla.

4 Kahvi hellii

soluja, sillä kahvi sisältää enemmän antioksidantteja kuin marjat.

5 Kahvi pienentää

Alzheimer-taudin, Parkinsonin taudin ja maksasyövän riskiä. Ihosyöpääkin kofeiini voi ehkäistä.

Näin nautit kahvia terveellisesti

Määrä: Jos vatsa kestää eivätkä uniongelmat vaivaa, 4–5 kupillista päivässä voi siemailla hyvillä mielin.

Tummuus: Terveellisintä on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, suomalaisten suosikki. Tummaksi paahtaminen tuhoaa antioksidantteja.

Laatu: Suosi suodatinkahvia. Suodatinpaperi suojaa verisuonia sieppaamalla kahvin sisältämän kolesterolin.

Lähde: kahvijaterveys.fi