Uusi tutkimus paljastaa, että syy on biologian sijaan naisten terveellisimmissä elämäntavoissa. 

Suomessa naisten eliniän odote on noin 83,5 vuotta, kun miehillä se on 77,5 vuotta. Naiset elävät miehiä pidempään kaikkialla maailmassa. Mistä ero sukupuolten välillä johtuu?

Usein veikataan, että syy on lähinnä biologiassa. Se ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Nykyaikana naiset elävät miehiä pidempään elintapojensa ja valintojensa vuoksi, paljastaa heinäkuussa 2015 julkaistu tutkimus. Sen teki joukko tutkijoita Etelä-Kalifornian yliopistosta.

Naiset sairastuvat nimittäin miehiä epätodennäköisemmin sydäntauteihin tai tupakointiin liittyviin sairauksiin. Se johtuu usein siitä, että naiset tekevät miehiä terveellisempiä valintoja.

Tutkimuksessa kerättiin tietoa 135 vuoden ajalta. Mukana tutkimuksessa oli 13 kehittynyttä maata, kuten Englanti, Ranska, Italia ja Espanja.

Tutkimuksessa selvisi, että molempien sukupuolten kuolleisuus kääntyi laskuun 1800-luvun lopulla. Naiset alkoivat kuitenkin kasvattaa kaulaa miehiin 1900-luvun edetessä, parempien elämäntapojensa vuoksi.

Sydänsairaudet ovat miesten yleisin kuolinsyy

Suurin syy naisten ja miesten kuolleisuuden eroon on sydänsairauksiin kuolevien miesten määrä. Tutkimuksessa havaittiin, että vuoden 1880 jälkeen 40-vuotiaiden naisten kuolleisuus laski 70 prosenttia samanikäisiä miehiä nopeammin.

– Yllätyimme siitä, että miesten ja naisten välinen ero kuolleisuudessa näkyi selvimmin 50 ja 70 ikävuosien välillä. Kahdeksankymppisten joukossa eroa sukupuolten välillä ei enää juurikaan ollut, kertoo tutkimukseen osallistunut professori Eileen Crimmins.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että etenkin keski-ikäiset miehet kuolevat samanikäisiä naisia todennäköisemmin. Naiset sairastuvat sydänsairauksiin useimmiten vasta 70- tai 80-vuotiaina, miehet jo viisikymppisinä. Monen miehen sydänsairauden taustalla ovat epäterveelliset elämäntavat. 

Kolmasosa miesten ”ylimääräisestä” kuolleisuudesta johtui puolestaan tupakoinnista. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan miehet tupakoivat neljä kertaa naisia enemmän. Maailmanlaajuisesti miehistä tupakoi 40 prosenttia, naisista vain yhdeksän.

Uutta tutkimustulosta tukee myös aiemmin tehty tutkimus, jonka mukaan samanlaisissa olosuhteissa elävien (ja terveellisiä elämäntapoja noudattavien) munkkien ja nunnien kuolleisuusero oli vain yhden vuoden. 

Hyvä uutinen on siis se, että jokainen – niin mies kuin nainen – voi vaikuttaa elinikäänsä tekemällä terveellisempiä valintoja ruokavaliossaan ja liikkumalla enemmän.

 

Lähde: Psychologytoday.com 

Huomattu on

Naiset elävät miehiä pidempään - tässä sen todellinen syy

Ei yllätä. Olen työskennellyt työterveyshoitajana toistakymmentä vuotta ja törmännyt satojen ja taas satojen keski-ikäisten miesten kohdalla jääräpäisyyteen omien elintapojen terveellisemmäksi muuttamisessa. Moni kehuskelee, että haluaa elää mieluummin lyhyen ja lihavan elämän, kuin syödä rehuja ja harrastaa liikuntaa. Rasvainen ruoka, vihannesten karttaminen ja runsas oluenjuonti sekä myös tupakointi on edelleen todella, todella yleistä keski-ikäisille suomalaismiehille. Toimistotyötä tekevät...
Lue kommentti

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto

Hyviä uutisia kaikille kahvikissoille: kahvi tekee hyvää myös terveydelle.

1 Kahvi suojaa

tyypin 2 diabetekselta. 3–5 kupillista puolittaa riskin. Jokainen ekstrakupillinen tuo lisäsuojaa.

2 Kahvi parantaa

muistia ja hidastaa vanhenemista, erityisesti naisilla. Hyvä syy iltapäivän pullakahveille.

3 Kahvi vähentää

aivohalvauksen riskiä. Kun juot viisi kupillista päivässä, riski pienenee 20 prosentilla.

4 Kahvi hellii

soluja, sillä kahvi sisältää enemmän antioksidantteja kuin marjat.

5 Kahvi pienentää

Alzheimer-taudin, Parkinsonin taudin ja maksasyövän riskiä. Ihosyöpääkin kofeiini voi ehkäistä.

Näin nautit kahvia terveellisesti

Määrä: Jos vatsa kestää eivätkä uniongelmat vaivaa, 4–5 kupillista päivässä voi siemailla hyvillä mielin.

Tummuus: Terveellisintä on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, suomalaisten suosikki. Tummaksi paahtaminen tuhoaa antioksidantteja.

Laatu: Suosi suodatinkahvia. Suodatinpaperi suojaa verisuonia sieppaamalla kahvin sisältämän kolesterolin.

Lähde: kahvijaterveys.fi