Jos yöunet jäävät vähiin, koko päivä voi kulua unisessa sumussa. Näillä vinkeillä selviät iltaan asti. 

Viime yönä uni ei vain tullut. Kun herätyskello pärähtää aamulla soimaan, silmäluomesi ovat kuin lyijyä. Mutta ei auta: työt, perhe ja elämä odottavat, joten sänkyyn ei sovi jäädä makaamaan.

Onneksi on tapoja, joilla voit huijata itsesi pirteämmäksi päivän ajan – kunnes saat taas illalla käpertyä peiton alle.

Aamu:

Klo 7.00: Nouse heti, kun herätyskello soi.

Vielä viisi minuuttia! Väsyneenä tekee mieli jäädä sängynpohjalle torkkumaan. Se ei kuitenkaan kannata. Normaalia myöhempään nukkuminen saa kehosi aikataulun sekaisin ja haittaa seuraavan yön unia, jolloin ongelma vain pitkittyy. ”Unettomuudesta kärsivien suurin virhe on jäädä makaamaan sänkyyn vain siksi, että he saisivat nukuttua suositellut kahdeksan tuntia”, kertoo Stanfordin yliopiston psykiatrian professori Chad Ruoff.

Klo 7.10: Mene ulos parvekkeelle tai pihalle.

Luonnonvalo auttaa kehosi kelloa pääsemään oikeaan rytmiin. Auringonvalo toimii parhaiten, mutta sitä ei aina ole saatavilla. Napsaa silloin kaikki sisävalot päälle. Kirkasvalolamppu on myös hyvä sijoitus.

Klo 7.30: Juo tai nuuhki kahvia.

Kahvi piristää, koska saa kehon erittämään enemmän adrenaliinia. Jos et pidä kahvista, hengitä sen tuoksua syvään vaikka puolisosi kupista. Pelkkä kahvipapujen aromin haistelu voi aiheuttaa sen, että unen puutteen aiheuttama stressi vähenee.  

Klo 7.45: Juo vettä ja syö aamiainen.

Suurimmalla osalla ihmisistä on herätessään nestehukka, mikä korostaa uupumuksen tunnetta. Vedenjuonti kannattaa myös siksi, että se herättelee aineenvaihduntaasi. Aamiainen kannattaa syödä tunnin kuluessa heräämisestä. Tärkeintä on, että syöt edes jotain, mutta vanha kunnon kaurapuuro toimii aina

Klo 10.00: Juo toinen kuppi kahvia.

Kahvinjuontiin tottuneet kestävät noin 400 milligrammaa kahvia päivässä. Varo nauttimasta kovinkaan paljon sitä enempää, sillä muuten saatat olla ärtynyt ja hermostunut. Päivän viimeinen kahvikuppi on hyvä nauttia ennen myöhäistä iltapäivää, jotta seuraavan yön unet eivät häiriydy.

Iltapäivä:

Klo 12.00: Jos voit, ota nokoset.

Olet selvinnyt aamusta, mutta puolen päivän aikaan alat taas nuokkua. Tutkimusten mukaan lyhyillä päiväunilla voi korjata menetetyt yöunet ainakin osittain. Jos tilanne sallii, torkahda hetkeksi. Olet sen jälkeen virkeämpi ja paremmalla tuulella

Klo 15.00: Mene kävelylle.

Monet väsähtävät iltapäivästä. Kun tunnet itsesi uneliaaksi, pakota itsesi hetkeksi ulos. Tutkimusten mukaan reipas kymmenen minuutin kävely piristää jopa kahden tunnin ajaksi. Jos työsi sallii päivän aikana urheilun, nyt on myös sen aika.

Klo 16.00: Tee hengitysharjoitus.

Voi ei, iltapäiväkokous! Jos pelkäät, että alat nuokkua kesken työkokouksen, vetäydy juuri sitä ennen rauhalliseen paikaan tekemään hengitysharjoitus. Hengitä sisään ja ulos nopeasti ja tasaisesti nenäsi kautta. Monet joogaajat vannovat, että harjoitus saa aikaan saman virkistyneen tunteen kuin urheilu.

Klo 20.00-22.00: Rentoudu.

Katso televisiota, lue kirjaa, nauti kevyt iltapala. Ennen nukkumaanmenoa sinun ei tarvitse tehdä mitään ihmeellistä.

Klo 22.30: Mene nukkumaan puoli tuntia aikaisemmin kuin yleensä.

Puoli tuntia ylimääräistä unta riittää piristämään. Huomenna tunnet itsesi taas energiseksi ja valmiiksi kohtaamaan kaiken, mitä päivä tuo tullessaan.

 

Lähde: Oprah.com

Marja-Liisa Mäensivu oli kokeillut vatsavaivoihinsa jo melkein kaikkea, mutta ikävät oireet eivät helpottaneet. Hän päätti kokeilla gluteenitonta ruokavaliota.

"Vuonna 2004 olin todella huonossa kunnossa. Minulla oli diagnosoitu palleatyrä ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Olin jättänyt ruokavaliostani jo pois kaiken vatsaa ärsyttävän kuten sipulin, sitrukset ja maitotuotteet. Silti suolisto kipuili ankarasti ja aina närästi.

Elin jonkin aikaa pelkällä hirssillä, riisillä, quinoalla ja amarantilla. Oireet helpottivatkin vuosiksi.

Sitten sain lomamatkalta Dominikaanisesta tasavallasta alkueläimen, jota jouduttiin häätämään rankoilla lääkekuureilla. Oireet palasivat entistä pahempina.

Olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Olin kokeillut jo melkein kaikkea muuta, joten päätin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Kolmen päivän kuluttua oireet helpottivat! Farkutkin menivät helpommin jalkaan. Kolmen kuukauden kuluttua vatsaani ei enää turvottanut eikä närästänyt, ja suolistokin oli hiljaa.

Tuttavat voivottelivat aluksi, että nythän en voi syödä mitään. Minä taas olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Joululeivonnaisetkin olen leiponut vain korvaamalla jauhot gluteenittomilla. Gluteenittomien tuotteiden valikoima on lisääntynyt valtavasti, lähikaupastamme saa aivan kaikkea. Koskaan ei tarvitse olla nälissään.

Aluksi tuoreen ruisleivän tuoksu herautti veden kielelle, mutta nykyään en juuri kaipaa sitäkään. Kun on ollut niin kipeänä, ei tee mieli palata menneeseen.

Ruokavaliomuutoksen myötä opettelin leipomaan itse leipäni. Lisään siihen porkkanaraastetta, auringonkukansiemeniä ja hamppu- tai pellavarouhetta, joista saa paljon kuituja. Syön joka aamu gluteenittoman kaurapuuron.

Vatsani on ollut kipeä koko elämäni ajan. Yöllä ja päivällä, levossa ja liikkeessä. Kun olin pieni, sanottiin vain, että taidan kärsiä jännittämisestä.

Oli hämmästyttävä tunne, kun yhtenä päivänä vatsaani ei enää särkenytkään. Sitä keveyttä ei pysty edes sanoin kuvaamaan.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä gluteeniton ruokavalio?

Gluteeniton ruokavalio välttelee gluteenia sisältäviä viljoja kuten vehnää, ohraa ja ruista. Luontaisesti gluteenittomia ovat muun muassa riisi, hirssi ja tattari.

Gluteenittoman päivä

Aamiainen

Gluteeniton kaurapuuro, mustikkakeittoa, proteiinijuoma, kahvi.

Välipala

Banaani.

Lounas

Grillattua lohta, perunoita ja salaattia.

Välipala

Kahvia ja mustikkapiirakkaa.

Iltapala

Maustamaton rahka riisi-herneproteiinijauheella, psylliumkuidulla ja mustikoilla, juustoleipä ja teetä.

 

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto