Kun yksinäisyys painaa, apu voi löytyä ystävätoiminnasta. Eri tahot kaipaavat myös jatkuvasti lisää vapaaehtoisia mukaan ystäväksi yksinäisille. Katso listasta, mikä apu sopisi sinulle parhaiten.

Suomen Punainen Risti:

Laajinta apua yksinäisyyteen tarjoaa Suomen Punainen Risti. Sen ystävätoimintaa järjestetään ympäri Suomen. Ystävää kaipaava voi kysyä asuinpaikkakuntansa osastolta apua, oli toiveissa sitten pitkäaikainen ystävä tai kertaluonteinen tapaaminen. Eri asuinpaikkakuntien osastojen yhteystiedot löydät täältä. Pääkaupunkiseudulla tai Uudellamaalla asuva voi ottaa yhteyttä SPR:n ystävävälitykseen täältä. Nuorille suunnatusta ystävätoiminnasta löydät tietoa täältä

Jos haluat itse lähteä ystäväksi sellaista kaipaavalle, lue tämä.

Vanhustyön keskusliitto:

Vanhustyön keskusliitto tarjoa Ystäväpiiri-toimintaa, jonka tarkoitus on lievittää ja ennaltaehkäistä iäkkäiden yksinäisyyttä. Kyseessä on ryhmätoiminta, jota koulutetut ohjaajat järjestävät iäkkäille ihmisille joka puolella Suomea. Ystäväpiiriin on osallistunut yli 7000 ihmistä vuodesta 2006 lähtien.

Ystäväpiiri-ryhmiä käynnistyy vuosittain eri paikkakunnilla. Katso lisätietoa täältä
Jos haluat lähteä ryhmänohjaajaksi, lue tämä. Ensi kevään ohjaajien haku on jo alkanut.

Helsinkimissio:

HelsinkiMissio on järjestö, joka toimii seniorityön, nuorten kriisityön, lapsiperheiden ja erityisryhmien parissa. Se etsii, löytää ja auttaa yksinäisiä kaupunkilaisia. HelsinkiMissio tarjoaa monenlaista apua yksinäisille:

Senioripysäkki toimii Helsingissä ja yli 30 muulla paikkakunnalla. Se tarjoaa ammattilaisten ohjaamia maksuttomia keskusteluryhmiä yli 60-vuotiaille. Keskusteluryhmät kokoontuvat 1,5 tunnin ajan kerran viikossa. Lue lisää täältä.

Aamukorva on päivystävä puhelin, johon voi soittaa kuka tahansa iäkäs, kuulijaa ja keskustelukumppania kaipaava. Puhelut ovat luottamuksellisia. Aamukorva-päivystäjän kanssa voi jutella mistä tahansa mieltä painavasta tai muuten vain mietityttävästä asiasta. Aamukorva on kuulolla joka aamu klo 5-9 numerossa 045 341 0504. Lue lisää toiminnasta täältä

Äiti- ja isämentoritoiminta on osa Pelastakaa sukupolvi -hanketta. Toiminta yhdistää henkistä ja arjen tukea tarvitsevan lapsiperheen ja mentorin. Tuen tarve on suuri esimerkiksi silloin, kun perheen omat tukiverkostot ovat puutteelliset tai kun vanhemmat ovat yksinäisiä. Toimintaa on Helsingissä ja Espoossa. Jos kaipaat perheellesi tukea, lue tämä. Jos haluat vapaaehtoiseksi mentoriksi, lue lisää täältä.

Kehitysvammaisten Tukiliitto:

Kehitysvammaisten Tukiliiton kaveritoiminnan takana on ajatus tasavertaisesta ja vapaaehtoisesta ystävyydestä. Tukiliitto yhdistää Best Buddies -toiminnalla kehitysvammaisen ja vammattoman ihmisen. Kaverukset ovat yleensä samaa sukupuolta ja suurin piirtein saman ikäisiä ja heillä on yhteiset kiinnostuksen kohteet. Liitto ohjeistaa, että kaverit pitävät yhteyttä viikoittain ja tapaavat pari kertaa kuussa.

Kaveritoimintaan pääset mukaan täältä

Mannerheimin Lastensuojeluliitto:

Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on yli 500 perhekahvilaa Suomessa. Kahvila voi kuitenkin olla apuna silloin, jos lähipiiristä ei löydy samassa elämäntilanteessa olevia ystäviä. Kahvila on tarkoitettu myös sellaisille, jotka eivät koe olevansa yksinäisiä, mutta kaipaavat seuraa itselleen tai lapsilleen. Perhekahvilat kokoontuvat esimerkiksi kerhotiloissa ja päiväkodeissa ja ne ovat yleensä avoinna arkisin pari kertaa viikossa. Etsi lähin kahvilasi täältä

MLL järjestää myös perhekummitoimintaa eri puolilla Suomea. Se on suunnattu perheille, joilla ei ole tukiverkostoa samalla paikkakunnalla. Itsensä yksinäisiksi tai väsyneiksi kokevat vanhemmat saavat myös apua kummitoiminnasta. Lue lisää täältä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko: 

Suomen evankelisluterilainen kirkko toteuttaa vapaaehtoisperiaatteella diakoniatyötä, johon kuuluu ystävä- tai lähimmäistoiminta. Ystävätoimintaan ilmoittautuneet vapaaehtoiset tapaavat yksinäisiä, kaiken ikäisiä ihmisiä heidän kotonaan tai esimerkiksi sairaaloissa ja vankiloissa. Lisää tietoa voit etsiä oman seurakuntasi nettisivuilta.

Lisäksi diakoniatyöllä toimivat soittoringit. Niissä vapaaehtoiset pirauttavat sovituin ajoin ystävälleen ja vaihtavat kuulumiset. Soittorinkitoiminta tuo turvaa etenkin yksinasuvan vanhuksen arkeen.

Suomen Mielenterveysseura:

Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallisen kriisipuhelimen tavoite on auttaa henkistä hätää kokevan oloa keskustelun avulla. Päivystäjä auttaa soittajaa miettimään, miten omaa tilannetta voisi helpottaa. Itsensä yksinäiseksi kokevat voivat saada apua kriisipuhelimesta.

Puhelin päivystää numerossa 010 195 202 arkisin klo 09.00-07.00. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä päivystystä on klo 15.00-07.00.

 

KK:n lukijat vinkkaavat, mistä muualta löytyy apua yksinäisille:

Turun Seudun Vanhustuki ry:n Tukiystävätoiminta välittää vapaaehtoisia tuki- ja puhelinystäviä kotona asuville yksinäisille yli 70-vuotiaille. Lisää tietoa löydät täältä

Jäänmurtajat-blogista löytyy tietoa siitä, miten ystävän voi hankkia. Sitä voit lukea täältä.

Home Instead Seniorihoiva järjestää 10. marraskuuta - 20 joulukuuta Ole Joulupukkina Seniorille -hyväntekeväisyyskampanjan. Sen tarkoitus on muistaa syrjäytyneitä vanhuksia joulukukkalahjoituksella. Lisätietoa tulee tänne.

 

Puuttuiko listalta joku tietämäsi taho, joka tarjoaa apua yksinäisille? Kerro siitä kommenteissa alla, niin päivitämme listaa. 

Petri Virolainen

Oletko yksinäinen tai haluatko auttaa yksinäistä? Täältä saat apua

Monilla vaikeavammaisilla ei ole vieläkään ystävää. Kaikista yksinäisimpiä ovat puhevammaiset. Heidän yksinäisyyttään ei ole kukaan oikein esille nostanutkaan. Siksi kesäkuun 1. päivänä alkoi matkani kolmepyöräisellä Keravalta kohti Oulua. 10-uutisten tiimi kuvasi lähtöpäiväni kevennykseen reissun startin ja vierailuni Hyvinkäällä Lounatuulen palvelukodissa. Tällä Oulun reissullani tapasin myöskin Ipon, josta KK oli tehnyt jutun vähän ennen starttia. Oulun reissullani sain kuulla ihan...
Lue kommentti

Marja-Liisa Mäensivu oli kokeillut vatsavaivoihinsa jo melkein kaikkea, mutta ikävät oireet eivät helpottaneet. Hän päätti kokeilla gluteenitonta ruokavaliota.

"Vuonna 2004 olin todella huonossa kunnossa. Minulla oli diagnosoitu palleatyrä ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Olin jättänyt ruokavaliostani jo pois kaiken vatsaa ärsyttävän kuten sipulin, sitrukset ja maitotuotteet. Silti suolisto kipuili ankarasti ja aina närästi.

Elin jonkin aikaa pelkällä hirssillä, riisillä, quinoalla ja amarantilla. Oireet helpottivatkin vuosiksi.

Sitten sain lomamatkalta Dominikaanisesta tasavallasta alkueläimen, jota jouduttiin häätämään rankoilla lääkekuureilla. Oireet palasivat entistä pahempina.

Olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Olin kokeillut jo melkein kaikkea muuta, joten päätin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Kolmen päivän kuluttua oireet helpottivat! Farkutkin menivät helpommin jalkaan. Kolmen kuukauden kuluttua vatsaani ei enää turvottanut eikä närästänyt, ja suolistokin oli hiljaa.

Tuttavat voivottelivat aluksi, että nythän en voi syödä mitään. Minä taas olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Joululeivonnaisetkin olen leiponut vain korvaamalla jauhot gluteenittomilla. Gluteenittomien tuotteiden valikoima on lisääntynyt valtavasti, lähikaupastamme saa aivan kaikkea. Koskaan ei tarvitse olla nälissään.

Aluksi tuoreen ruisleivän tuoksu herautti veden kielelle, mutta nykyään en juuri kaipaa sitäkään. Kun on ollut niin kipeänä, ei tee mieli palata menneeseen.

Ruokavaliomuutoksen myötä opettelin leipomaan itse leipäni. Lisään siihen porkkanaraastetta, auringonkukansiemeniä ja hamppu- tai pellavarouhetta, joista saa paljon kuituja. Syön joka aamu gluteenittoman kaurapuuron.

Vatsani on ollut kipeä koko elämäni ajan. Yöllä ja päivällä, levossa ja liikkeessä. Kun olin pieni, sanottiin vain, että taidan kärsiä jännittämisestä.

Oli hämmästyttävä tunne, kun yhtenä päivänä vatsaani ei enää särkenytkään. Sitä keveyttä ei pysty edes sanoin kuvaamaan.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä gluteeniton ruokavalio?

Gluteeniton ruokavalio välttelee gluteenia sisältäviä viljoja kuten vehnää, ohraa ja ruista. Luontaisesti gluteenittomia ovat muun muassa riisi, hirssi ja tattari.

Gluteenittoman päivä

Aamiainen

Gluteeniton kaurapuuro, mustikkakeittoa, proteiinijuoma, kahvi.

Välipala

Banaani.

Lounas

Grillattua lohta, perunoita ja salaattia.

Välipala

Kahvia ja mustikkapiirakkaa.

Iltapala

Maustamaton rahka riisi-herneproteiinijauheella, psylliumkuidulla ja mustikoilla, juustoleipä ja teetä.

 

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto