Kiireinen valitsee lajin, joka ei katso paikkaa ja varusteita. "Kesäisin uin luonnonvesissä oman mökkisaaren ympäri", Anna kertoo.

Anna Aallolla ja Emma Koivistolla on monta hyvää syytä olla liikkumatta, mutta he eivät anna niiden estää itseään. 

Anna Aalto: "Juoksen, kun lapset ovat treeneissä"

"Tykkään juosta meren äärellä. Seuraan vuoden kiertokulkua ja sitä, miten sama maisema muuttuu. Lyhyen ajan sisällä voi nähdä sekä talven eri sävyt että vihreän räjähdyksen.

Työni on sen verran stressaavaa, että liikunta on tehokkaimpia keinoja päästää irti ja olla tuomatta töitä kotiin. Haluan tuulettaa ajatuksiani joka päivä.

Olen asianajaja. Hoidan liikejuridiikan toimeksiantoja, ja työni on projektiluontoista. Kun projekti on päällä, minulta edellytetään venymistä.

Toisaalta työni on sellaista, että voin melko itsenäisesti suunnitella aikatauluja. Jos haluan varata harrastukselle aikaa, työpäivää pystyy usein jatkamaan myöhemmin.

Ykköslajini on juoksu, jota voi harrastaa missä ja milloin vain. Ei tarvitse sitoutua kenenkään muun aikatauluihin. Tossut ja varusteet kulkevat kassissa, ja voin hyödyntää lyhyenkin ajan.

Olen juossut nuoresta asti. Lapsena kävin fillarilla mukana lenkeillä, kun isä treenasi maratonille. Perheellisenä ohjatut ryhmätunnit ovat jääneet täysin, koska niiden aikataulut eivät jousta.

Liikun neljä tai viisi kertaa viikossa töiden jälkeen ja viikonloppuisin. Totta kai se edellyttää sumplimista, mutta olen luonteeltani melko järjestelmällinen. Organisoin ja ennakoin, enkä vain ajaudu kaaoksesta toiseen. Kartoitan etukäteen viikon menemiset ja suunnittelen niin, että minulle jää aina väli liikkua.

Yritän juosta samalla, kun lapsilla on harrastuksia. Heille on tietysti tärkeää, että käyn myös katsomassa harjoituksia. Katson usein lopuksi vartin pelejä, joten ehdin juosta kolme varttia.

Alakouluikäiset lapseni osaavat olla hetken yksin, jos juoksen lyhyen lenkin. He myös tulevat mielellään mukaan pyörillä tai potkulaudoilla. Haluan opettaa heille, että liikunta on osa arkea.

Maailma on muuttunut sitten oman lapsuuteni. Harva käy enää edes ruokakaupassa ilman autoa. Jos joka paikkaan menee hissillä, bussilla ja autolla, ei ota kohta askeltakaan itse.

En halua tehdä lenkistä itselleni pakkoa. Vaikka liikkuminen on mieluisaa, se on vain harrastus. Jos tekemättömyys houkuttaa enemmän, pidän välipäivän.
Vaikeinta on motivoida itseä marraskuisella, ankealla kelillä. Silloin pitää olla lämpimiä ja kuivana pitäviä vaatteita. Tunnelman latistaa, jos jalat ovat sadan metrin jälkeen märät.

Itsensä voittamisen tunne on mahtava, jos jaksaa lähteä lenkille, vaikka on nihkeä olo tai huono keli.

Juuri ankeaan oloon liikkuminen auttaa. Puolikin tuntia riittää. Se on aika pieni uhraus.”

Emma on aikataulujen mestari. "Nykyään osaan jopa sanoa joskus ei, toisin kuin ennen."

Emma Koivisto: "Kirjoitan salipäivät kalenteriin"

"Sairaanhoitajaopintojen pääsykokeissa piti jatkaa lausetta, joka alkoi ”minä olen”. Kirjoitin ”äiti” ja romahdin henkisesti. Enkö ole mitään muuta?

On ollut ihanaa huomata, että olen muutakin. Olen selvästi tyytyväisempi itseeni kuin ennen.

Opiskelen sairaanhoitajaksi ja olen omaishoitaja esikoisellemme, jolla on immuunipuolustussairaus. Ymmärrän, että omaishoitajasta voi tuntua, ettei aikaa liikunnalle ole, mutta ei liikunta vie kuin pari kolme tuntia viikosta. Kun voin itse hyvin, jaksan lapsenkin tarpeita paremmin.

Aloitin liikunnan uudenvuodenlupauksena 1. tammikuuta 2012. Olin monta vuotta vain maannut. Minulla oli keskivaikea masennus, koska poikamme Olavi oli kuollut kaksivuotiaana akuuttiin maksan vajaatoimintaan. Olin työkyvytön, haamu itsestäni.

Otin vuosikortin salille. Ajattelin, että jos sitoudun vuodeksi, käyn siellä oikeasti. Ensimmäinen kuukausi oli vaikea, enkä meinannut löytää motivaatiota. Sitten laskin, minkä verran minun täytyy käydä siellä, jotta saan katetta kuukausimaksulle. Aloin käydä sen verran ja hurahdin.

Palkkasin personal trainerin, joka motivoi minua, kun jumahdin. Nyt opiskelen itsekin personal traineriksi, jotta voin auttaa muita.

Olen laihtunut melkein 35 kiloa.Käyn liikkumassa ainakin kolme kertaa viikossa ja lisäksi lasten kanssa. Lapset pyöräilevät, minä lenkkeilen.

Ensimmäisellä lenkillä ajattelin, että tuon lampun kohdalla alan kävellä. En kuitenkaan osannut luovuttaa. Nyt juoksen kahdeksan kilometriä, ja tuntuu, että voisin jatkaakin.

Kirjoitan sali- ja lenkkipäivät etukäteen kalenteriin. Iltavuoron sattuessa käyn lenkillä aamulla.

Keväällä olin viisi viikkoa päivät koulussa ja illat työharjoittelussa. Silloin ajattelin, ettei kalenterissani ole yhtään tyhjää. Aina oli silti päivä, jona koulu alkoi vasta kymmeneltä tai oli hyppytunti.

Teen myös vapaaehtoistyötä: olen Forssan MLL:n puheenjohtaja, kirkkovaltuuston puheenjohtaja ja vertaistukihenkilö Leijonaemoissa, Munuais- ja maksaliitossa ja Kävyssä. Olen mukana vain sellaisessa, mistä nautin. Kun poikamme kuoli, sain itsekin apua.

Moni epäilee, ettei minulla jää aikaa lapsille, mutta jää sitä. Lenkin jälkeen fiilis on niin hyvä, että jaksan nostella lelutkin lattialta.

Liikkuessa olen vain itseni. Nyt minusta tuntuu, että olen ensin Emma ja sitten vasta jotain muuta. Se Emma on energinen onnistuja, joka tulee toimeen itsensä kanssa.”

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto

Hyviä uutisia kaikille kahvikissoille: kahvi tekee hyvää myös terveydelle.

1 Kahvi suojaa

tyypin 2 diabetekselta. 3–5 kupillista puolittaa riskin. Jokainen ekstrakupillinen tuo lisäsuojaa.

2 Kahvi parantaa

muistia ja hidastaa vanhenemista, erityisesti naisilla. Hyvä syy iltapäivän pullakahveille.

3 Kahvi vähentää

aivohalvauksen riskiä. Kun juot viisi kupillista päivässä, riski pienenee 20 prosentilla.

4 Kahvi hellii

soluja, sillä kahvi sisältää enemmän antioksidantteja kuin marjat.

5 Kahvi pienentää

Alzheimer-taudin, Parkinsonin taudin ja maksasyövän riskiä. Ihosyöpääkin kofeiini voi ehkäistä.

Näin nautit kahvia terveellisesti

Määrä: Jos vatsa kestää eivätkä uniongelmat vaivaa, 4–5 kupillista päivässä voi siemailla hyvillä mielin.

Tummuus: Terveellisintä on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, suomalaisten suosikki. Tummaksi paahtaminen tuhoaa antioksidantteja.

Laatu: Suosi suodatinkahvia. Suodatinpaperi suojaa verisuonia sieppaamalla kahvin sisältämän kolesterolin.

Lähde: kahvijaterveys.fi

Tämä terveysteko vie aikaa vain kymmenen minuuttia kuukaudessa, mutta voi pelastaa henkesi.

Kenelle tarpeen?

Jokaisen yli 20-vuotiaan naisen kannattaa tutkia rintansa kerran kuussa. Kun teet sen säännöllisesti, opit tuntemaan rintasi ja huomaat muutokset helpommin.

Milloin tutkin?

Tutki rinnat kuukautisten jälkeen. Silloin ne aristavat vähiten.

Jos kuukautisia ei ole, tunnustele rinnat aina samaan aikaan kuukaudesta.

Miten tutkin? 

1 Seiso peilin edessä ja katsele paljaita rintojasi edestä ja sivulta, kädet alhaalla ja ylhäällä. Nosta rintoja niin, että näet myös niiden alapuolen.

2 Mene makuullesi ja nosta toinen käsi pään yläpuolelle. Pidä toisen käden sormet yhdessä ja tunnustele kämmenellä rinnat joka puolelta pehmein liikkein.

3 Laske käsi alas ja tunnustele myös kainalot.

4 Voit tutkia rinnat ja kainalot myös suihkussa. Muutokset saattaa havaita helpommin, kun iho on saippuoitu liukkaaksi.

Milloin lääkäriin?

  • Jos rintaan tai kainaloon on ilmaantunut kyhmy.
  • Jos rinnan muoto on muuttunut.
  • Jos rintarauhasen rakenne on muuttunut.
  • Jos rinnan ihoa on vetäytynyt sisään.
  • Jos nännistä erittyy kirkasta tai veristä nestettä.
  • Jos nänni on vetäytynyt sisään.
  • Jos nännipihassa on ihottumaa.

Lähteitä: Syöpäjärjestöt, Terveyskirjasto, Terve.fi