Himoliikkujat innostuvat nyt monipuolisesta triathlonista. Laji sopii myös perusliikkujalle, kunhan malttaa aloittaa varovasti.

Vielä jokin aika sitten maraton oli se juttu, josta tavalliset liikkujat innostuivat. Enää pelkkä juoksu ei riitä: yhdistelmälaji triathlon on nyt kaikkien huulilla.

Triathlonissa uidaan, pyöräillään ja juostaan peräkkäin, tässä järjestyksessä. Taukoja ei ole, vaan uinnista loikataan suoraan pyörän selkään. Vaihtoon kuluneet sekunnit lasketaan loppuaikaan.

Miksi niin vaativalta kuulostava liikunta houkuttelee peruskuntoilijoita?

”Triathlon tarjoaa erilaisia haasteita kuin pelkkä maraton. Sen lajit tukevat toisiaan, mutta jokainen niistä vaatii lihaksistolta eri asioita”, kuvailee triathlonisti Kaisa Lehtonen.

Lehtonen on 34-vuotias helsinkiläinen urheilija ja ravitsemuksen asiantuntija. Hän on voittanut lukuisia triathlonin Suomen mestaruuksia ja nousi kesällä pronssille pitkän matkan MM-kilpailuissa Ruotsissa. Viime vuonna hän voitti pitkän matkan MM-hopeaa.

Lehtonen rakastui triathloniin lukioikäisenä. Parasta triathlonissa on hänen mielestään monipuolisuus.

”Vaikka joku lajeista välillä tympisi, toinen innostaa. Triathlonissa hienoa on se, että se sopii perusliikkujille, mutta on vaikeimmillaan äärimmäinen haaste myös ammattiurheilijoille.”

Ja haaste triathlonin täysmatka todella on. Lehtonen osallistuu parhaillaan Barcelonassa järjestettävään Ironman-kisaan. Sen matkat hengästyttävät jo luettuna: 3,8 kilometriä uintia ja 180 kilometriä pyöräilyä, minkä päätteeksi tempaistaan vielä maraton eli hitusen yli 42 kilometriä.

Kuka tahansa pystyy siihen

Vaikka huipputason triathlon vaatii urheilijoilta valtavasti, perusliikkujan ei kannata säikähtää ja hylätä haaveitaan. Suoritettavat matkat voi nimittäin räätälöidä oman lähtötason ja kunnon mukaan.

”Kuka tahansa terve ihminen voi lähteä treenaaman lyhyitä matkoja”, Lehtonen vakuuttaa.

Virallisista triathlonmatkoista lyhyin on sprinttimatka (750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja viisi kilometriä juoksua). Lyhyemmilläkin matkoilla voi kuitenkin kisata. Esimerkiksi Helsinki City Triathlon on tarkoitettu aloittelijoille: ensin kauhotaan vedessä 300 metriä, sitten pyöräillään 10 kilometriä ja lopuksi juostaan kolme kilometriä.

”Seuraava kiva haaste on olympiamatka. Se on rankempi, mutta parin vuoden harjoittelulla ihan mahdollinen perusliikkujalle”, Lehtonen sanoo.

Erilaisia triathlon-treeniryhmiä on Suomessa jo paljon, mutta lajin voi aloittaa myös itsekseen. Yksi asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon heti alussa.

”Jos ei ole ikinä harrastanut uintia, kannattaa käydä uintikurssilla. Niitä järjestävät esimerkiksi seurat ja uimahallit. Useimmat tarvitsevat uintiin vähän apua, sillä se on tekniikkalaji”, Lehtonen vinkkaa.

Pyöräily ja juoksulenkit ovat helpompia ja tutumpia lajeja, mutta nekin on syytä aloittaa kevyesti. Pyöräilyssä pitää kiinnittää huomiota ajoasentoon. Aloittelija ei tarvitse kallista kilpapyörää, vaan lyhyisiin kisoihinkin voi lähteä peruspyörällä. Juoksussa tärkeintä ovat hyvät kengät.

Lähde liikkeelle rauhassa

Lehtonen neuvoo treenaamaan lajeja vuorotellen. Pikkuhiljaa niitä voi myös yhdistää.

”Jos ei ole tottunut siirtymään lajista toiseen, jalat saattavat tuntua alkuun puupölkyiltä pyöräilyn jälkeen. Siksi voi totutella ja juosta pyörälenkin välillä vaikkapa 10 minuuttia.”

Liian innokas alkutahti johtaa kuitenkin väsymiseen, mikäli liikunnan harrastaminen on aiemmin ollut vähäisempää. Maltti on triathlonissa valttia, ja treenimäärää lisätään varovasti.

Lajien yhdistelyä ei silti pidä säikähtää. Triathlonin etu piilee nimittäin siinä, että loukkaantumisen riski on lajissa melko pieni vaikkapa maratonjuoksuun verrattuna. Pyöräily ja uinti ovat pehmeitä lajeja ja tasoittavat juoksun kovuutta.

Triathlonin houkuttelevuutta lisää myös se, että sitä voi harrastaa Suomenkin olosuhteissa ympäri vuoden. Kisoja on vain kesäaikaan, mutta talvella voi hioa uintia halleissa ja juosta mahdollisuuksien mukaan sisällä tai ulkona. Pyöräilykuntoa voi pitää yllä vaikkapa spinning-tunneilla.

”Vikat syyskelit kannattaa ehdottomasti hyödyntää juuri nyt! Maastopyörällä vain metsää kohti ja sitten pieni juoksulenkki siellä.”

Esimerkin treeniohjelmasta löydät täältä.

Triathlon-seuroista löydät tietoa täältä.

 

// Kaisa Lehtonen tuli Barcelonan Ironman-kisassa toiseksi ja teki samalla suomalaista historiaa alittamalla ensimmäisenä naisena yhdeksän tunnin rajan. KK onnittelee! 

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto

Hyviä uutisia kaikille kahvikissoille: kahvi tekee hyvää myös terveydelle.

1 Kahvi suojaa

tyypin 2 diabetekselta. 3–5 kupillista puolittaa riskin. Jokainen ekstrakupillinen tuo lisäsuojaa.

2 Kahvi parantaa

muistia ja hidastaa vanhenemista, erityisesti naisilla. Hyvä syy iltapäivän pullakahveille.

3 Kahvi vähentää

aivohalvauksen riskiä. Kun juot viisi kupillista päivässä, riski pienenee 20 prosentilla.

4 Kahvi hellii

soluja, sillä kahvi sisältää enemmän antioksidantteja kuin marjat.

5 Kahvi pienentää

Alzheimer-taudin, Parkinsonin taudin ja maksasyövän riskiä. Ihosyöpääkin kofeiini voi ehkäistä.

Näin nautit kahvia terveellisesti

Määrä: Jos vatsa kestää eivätkä uniongelmat vaivaa, 4–5 kupillista päivässä voi siemailla hyvillä mielin.

Tummuus: Terveellisintä on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, suomalaisten suosikki. Tummaksi paahtaminen tuhoaa antioksidantteja.

Laatu: Suosi suodatinkahvia. Suodatinpaperi suojaa verisuonia sieppaamalla kahvin sisältämän kolesterolin.

Lähde: kahvijaterveys.fi