Ehkä sinullakin on ollut Marimekon raitapaita? Mutta tunnetko sen tekijän ja tarinan? Lue syyskuussa menehtyneen Annika Rimalan haastattelu vuodelta 2011.

Annika Rimala katsoo taaksepäin ja kertoo Armi Ratiasta, joka ei koskaan ymmärtänyt tähtisuunnittelijansa sairastumista MS-tautiin.

"Menin toisen lapseni syntymän jälkeen kysymään töitä Marimekosta. En koskaan valmistunut Taideteollisesta oppilaitoksesta, mutta haaveilin suunnittelijan tehtävästä. Koska tehtaalla ei ollut vapaata paikkaa, Viljo Ratia palkkasi minut Marimekon lastenvaateliikkeeseen Muksulaan.

Armi Ratia oli silloin matkalla New Yorkissa. Tapasimme hänen palattuaan ja huomasimme heti pitävämme toisistamme. Armi oli pitkä, hoikka ja hyvin pukeutunut.

Eräänä aamuna Armi soitti ja pyysi minua tulemaan tehtaalle töihin, koska Vuokko Nurmesniemi oli lähtenyt maailmanympärimatkalle miehensä Antti Nurmesniemen kanssa. Armi ilmoitti, ettei Vuokolla olisi palattuaan tilaa Marimekossa. Viljo oli sitä mieltä, ettei kaksi niin voimakasta naista sovi työskentelemään samassa talossa.

Ensimmäinen tehtäväni oli suunnitella vaatteita Vuokon kankaista. En ollut opiskellut vaaatteiden suunnittelua, mutta omat vaatteeni olin valmistanut aina itse. Kaavat leikkasin sanomalehdestä.

Äiti seisoi vieressä ja sanoi, että susi tulee. Mutta eipä tullut.

Vuodenvaihteessa 1960 suunnittelija Maija Isolalla oli Askossa painokankaiden näyttely. Armi soitti minulle ja sanoi: Ota nyt tyttö kynä käteen. Hän oli nähnyt oppilastöitäni ja tarvitsi nyt lisää uusia kankaita näyttelyyn. Piirsin Pippurimyllyn ja Tukaanin.

Myöhemmin pääsin suunnittelemaan pukuja itse suunnittelemistani kankaista. Paljon iloa työhön tuli erityisesti sen jälkeen, kun Liisa Suvanto tuli suunnittelijaksi Marimekkoon.

Liisa ja Armi olivat kurssikavereita, ja koska Liisalla oli kutomo, Armi halusi hänet Marimekkoon. Suunnittelimme vaatteita yhdessä, minä puuvillasta ja Liisa villakankaista.

Laadusta pidimme tarkkaa huolta. Tarkistimme Armin kanssa luupilla painettavien kankaiden ominaisuuden, koska halusimme tasalaatuista palttinaa. Vanhoja kankaita olisi nyt aika mahdoton kopioida, sillä väriaineet käyttäytyvät koneella painettaessa toisin kuin käsin painettaessa.
Stockmannin sisäänostaja auttoi meitä kaavoituksessa. Erityisesti hän ronkeloi hihojamme, mistä meille oli kovasti hyötyä.

Yritimme tehdä normaalimittaisia vaatteita, mutta Armi käski lyhentää helmoja 15 senttimetriä, koska oli lukenut artikkelin minin kuningattaresta Mary Quantista.

Liisa sanoi, että otetaan pois, kun pehtoori määrää.

Kyllä Armi sitten vähän hämmästeli, että noinkos lyhyitä mekoista tuli.

Me emme enää antaneet periksi. Menimme Liisan kanssa Mottiin syömään, ja pehtoori sai kuulla kunniansa selkänsä takana.

Toisen kerran Armi tuli ja sanoi, että ilmassa on punaista. Vastasin:

– Antaa olla vaan ja pysyköön siellä.

Sanakirja ja viinipullo

Hauskin työhön liittyvä operaatio oli nimien keksiminen kankaille ja vaatteille. "Sitä varten Liisa toi tehtaalle vanhan sanakirjan, josta katsoimme nimet.
Armi tuli paikalle. Liisa pyysi pehtooria poistumaan, koska meillä oli töitä. Armi meni ja lähetti meille viinipullon.

Armi ei ymmärtänyt lainkaan Isosuomu-kankaasta suunnittelemaani Ryppypeppua, mutta sain sen jollain tavoin livautettua mallistoon. Siitä tulikin yllättäen klassikko, jota valmistetaan edelleen tilauksesta.

Ryppypeppu oli piirroksena vuonna 1967 ilmestyneessä Dagens Nyheterin artikkelissa, jossa lueteltiin nimekkäimpiä aikamme muotisuunnittelijoita Pierre Cardinista Yves Saint Laurentiin. Sain kuulla siitä maatessani leikkauspöydällä sairaalassa.
Olin ylpeä päästessäni siihen joukkoon, mutta olin vihainen, kuinka lehdille oli annettu lupa soittaa sairaalaan. Haukuin ne kaikki. Seuraavana päivänä Iltalehden lööpissä luki: Tähtisuunnittelijaa ujostuttaa.

Tasaraitaa jonotettiin heti

Tasaraitaakin Armi vastusti. Hän sanoi, että saan tehdä sen omalla riskilläni.

Niin tein. Suunnittelin vuonna 1968 koko setin t-paidasta vauvan paitaan ja sukkiin. Ensimmäistä erää jonotettiin Marimekon myymälässä, ja se myytiin loppuun muutamassa päivässä.

Olin ajatellut Tasaraitaa demokraattisina vaatteina, mutta minua hirvitti myydä niitä Amerikassa, koska siellä hintaan oli lisätty 85 prosenttia puuvillatuotteille asetettua tuontitullia.

Tähän mennessä Tasaraitaa kaikissa muodoissaan on myyty yli 14 miljoonaa kappaletta, vaatteet tahkoavat Marimekolle rahaa jatkuvasti. Ne ovat päässeet postimerkkiinkin.

Amerikan myyntiä hoitanut arkkitehti Benjamin Thompson sanoi, ettei hän tiedä muodin historiassa yhtään muuta vaatekappaletta, josta jokainen ikään, sukupuoleen ja kokoon katsomatta löytäisi omansa.

Itse en ole Tasaraidasta vaurastunut. Se oli vain yksi työ monien joukosta. Olen toki iloinen sen suosiosta.

Suunnittelemiani keltaviolettisia mekkoja ja hattuja Armi kutsui väreiltään skitsofreenisiksi.

– Skitsofreenitkin ostavat meiltä vaatteita, vastasin.

Kun vaatteet sitten komeilivat Ellen ja Voguen kansissa, kysyin Armilta, ovatko toimittajatkin skitsofreenejä.

Armi ei vastannut, sillä rahasta hänkin piti.

Hänellä oli tapana soittaa minulle aamuisin ja pyytää tulemaan taksilla asunnolleen Kaivopuistoon ”Syvempien ajatusten kokoukseen”. Joimme kotihengetär Kertun keittämää teetä samalla, kun Armi kertoi ideoistaan.
Ymmärsin, että Armi tarvitsi kuulijan, jotta hän saisi omat ajatuksensa järjestykseen.

Rakas Amerikan-myynti

Teimme Armin kanssa monia ex tempore -matkoja. Joskus lensimme Pariisiin, istuimme siellä katukahvilassa ja kun näimme jonkun kulkevan ohi Marimekko yllään, kiitimme hiljaa.

Kävimme usein myös Amerikassa. Armi rakasti Amerikan-myyntiä.

Ensimmäisen New Yorkin -näyttelymme jälkeen hän totesi minulle koneessa:

– Me taidamme nyt olla universaalisti tykättyjä.

– Entäs pekingiläiset?

– Ilonpilaaja, Armi tokaisi ja ryhtyi lukemaan kirjaa.

Thompsonilla oli tapana järjestää mukavia yllätyksiä. Kerran hän tilasi taksin ja ajoi minut lentokentälle. Siellä odottivat lentoliput. Lensimme Kennedyn kentälle, jossa sain nähdä Eero Saarisen suunnitteleman paviljongin.

Lounaan jälkeen lensimme takaisin lähtöpisteeseen.

Muotia on vaikea ennustaa. Armi sanoi jokaisesta kokoelmasta, että nyt Marimekko on menossa konkurssiin.

Silloin tiesimme tehneemme hyvän ja myyvän kokoelman.

En koskaan seurannut kansainvälistä muotia, vaan tein sen, mikä kulloinkin tuntui hyvältä ja täysin suomalaisista lähtökohdista. Luulen, että juuri se oli ”marimekkoa”.

Tosin minunkin ensimmäiset kankaani Marimekossa olivat luonteeltaan hiljaisia ja pienikuvioisia.

Rohkaistuin käyttämään kirkkaampia värejä ja suurempia kuvioita sen jälkeen, kun olin päässyt matkustelemaan Armin kanssa maailmalla.

Lasse Pöysti vei teatteriin

Vuonna 1970 minulla todettiin MS-tauti. Lopullinen diagnoosi tehtiin 1973. Olin arvannut jo sairauteni laadun, sillä myös äidilläni oli sama tauti.

Se oli alkanut jalkapohjien pistelyllä New Yorkin koneessa. Olin menossa Pariisiin, jossa meillä oli näytös. Armi toi mekot sinne, meillä oli ranskalaiset mallit. Vähän vaikeaa se oli, kun kumpikaan meistä ei osannut ranskaa. Näytös meni silti hyvin. Tämän jälkeen Ranskan Elle esitteli pitkän aikaa keväisin trikoomallistomme.

Ohjaaja-näyttelijä Lasse Pöysti soitti minulle ja pyysi minua suunnittelemaan teatteripukuja Lillaniin. Luulin puhelua pilaksi ja suljin luurin.

Onneksi Pöysti uskalsi soittaa uudelleen. Ensimmäiseksi suunnittelin puvut Shakespearen Loppiaisaattoon. Jäin teatteriin kuin takiainen.

Mieheni Ilkka suunnitteli lavasteita ja minä tein pukuja. Niitä syntyi 36 näytelmään.

Työstin myös tekstejä. Kun Lasse valittiin Tampereen Työväen Teatterin johtajaksi, hän vei minut mukanaan. Nimikkeeni oli apulaisohjaaja ja puvustaja.

Konkurssi ja pyörätuoliin

Vaikka Armi oli ystäväni, hän ei oikein osannut suhtautua sairauteeni. Kun en jaksanut enää tehdä töitä entiseen tahtiin, hän pyysi minua perustamaan oman firman.

Niin teinkin. Neulevaatteisiin erikoistunut Santtu avattiin Bulevardi 1:ssä. Jo seuraavana päivänä lehdistö totesi, että santunharmaasta oli tullut käsite.

Liike meni konkurssiin 1985, koska alihankkijamme toinen toisensa jälkeen olivat menneet nurin. Samalla Suomesta katosi paljon vanhaa tekstiiliosaamista. Surin sitä kovasti.

Sairauteni paheneminen ja pyörätuoliin joutuminen vaikeuttivat työtä. Suomen-kontaktini alkoivat rakoilla sen jälkeen, kun muutimme terveyteni takia Espanjaan. Siellä aika kului uuden kielen ja ruuanlaiton opetteluun.

Pian takaisin Helsinkiin

Marimekosta lähdin senkin takia, että olin väsynyt taloon. Kun sinne Liisa Suvannon kuoleman jälkeen tuli Marja Suna, katsoin, että aikani Marimekossa oli ohi.

Suna suunnitteli upeita villavaatteita, mutta puuvillakankaiden ja -vaatteiden suunnittelusta hän ei mielestäni tiennyt mitään. Enemmän kuin Marimekosta olin niihin aikoihin kiinnostunut teatterista.

Suomessa vietimme aikaa Kemiöstä vuokraamassamme talossa. Koska olimme ihastuneita Salon toriin, ostimme asunnon Salosta. Kaupunki on osoittautunut meille kuitenkin liian syrjäiseksi paikaksi. Nyt olemme hankkineet asunnon Helsingistä, Sinebrychoffin taidemuseon kulman takaa. Sinne pääsemme muuttamaan remontin valmistuttua.

Rakastan edelleen Marimekkoa ja olen suunnitellut sinne jotain pientä. Ensi syksyn mallistoon on tulossa Tintti-kangas, josta tehdään tunika, mekko ja haalari. Toivoisin olevani paremmassa kunnossa, jotta voisin tehdä enemmän töitä.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2011.

Kaunis asu on mukava, säähän sopiva ja ekologinen, sanoo Riikka Steinberg, sisustusarkkitehti ja muotoilija. Hän erottuu muotoilijakollegoidensa joukosta, sillä hän ei tyydy kokomustaan.

Miten kuvalisit tyyliäsi?

Tyyliäni kuvaa maalauksellisuus. Värit ovat minulle tärkeitä ja uskallan sanoa, että hallitsen ne. Voin sekoittaa materiaaleja rohkeasti, koska väreillä voin hallita kokonaisuutta.

En pukeudu koskaan yksinomaan trendikkäästi, vaikka lähden mielelläni joihinkin top-juttuihin mukaan yhden vaatekappaleen panoksella. En ole romanttinen enkä täydellinen minimalistikaan, mutta rakennan ehyen kokonaisuuden.

"Karvamyssy on mukavan grunge. Sitä voi pitää myös kesällä, sillä siitä tuulee läpi. Aito 1960-luvun villakangastakki on Pariisista, lahja parhaan ystävättäreni äidiltä."
"Karvamyssy on mukavan grunge. Sitä voi pitää myös kesällä, sillä siitä tuulee läpi. Aito 1960-luvun villakangastakki on Pariisista, lahja parhaan ystävättäreni äidiltä."

Mikä pukee sinua?

Koska en ole erityisen pitkä, minun on edullista pukeutua yhteen väriin. Pyrin siihen, että väriblokit ovat samasta maailmasta, eivätkä katkea vyötärön kohdalla. Calvin Kleinin tyylinen farkut ja valkoinen t-paita-asu ei ole minun juttuni.

 "Kura-aikaan saappaat ovat ainoat oikeat jalkineet. Vesi ja lika pilaavat nahkakengät. Näin Chanelin korolliset kumpparit Belfastissa, mutta hinta hirvitti. Kun samantyyppiset Guccin saappaat seisoivat Helsingissä Hepsankeikka-vintageliikkeen ikkunassa, ostin ne pois."
"Kura-aikaan saappaat ovat ainoat oikeat jalkineet. Vesi ja lika pilaavat nahkakengät. Näin Chanelin korolliset kumpparit Belfastissa, mutta hinta hirvitti. Kun samantyyppiset Guccin saappaat seisoivat Helsingissä Hepsankeikka-vintageliikkeen ikkunassa, ostin ne pois."

Mistä nappaat trendit?

Luen mielelläni Vogueta ja muita huippulehtiä, mutta raaskin ostaa niitä harvoin. Ruotsalaisten tyyliajattelulla on pitkä historia, ja sikäläinen ihan tavallinen Feminakin on muotimielessä mielenkiintoinen.

Päätietolähteeni maailman inspiraatioihin on ranskalainen ystäväni Frederique Bostonissa. Hän seuraa tiiviisti muotoilua ja muotia ja laittaa minulle linkkejä tärkeisiin alan uutisiin. Tutustuin häneen, kun asuimme vuosia Bostonissa mieheni työn vuoksi.

"Teetin tämän käsin värjätyn asun Anna Ruohosella World Design Capital 2012 -tilaisuutta varten. Joskus satsaan brändiin tai suunnittelijaan, mutta voin käyttää myös kahden euron kirpparimekkoa."
"Teetin tämän käsin värjätyn asun Anna Ruohosella World Design Capital 2012 -tilaisuutta varten. Joskus satsaan brändiin tai suunnittelijaan, mutta voin käyttää myös kahden euron kirpparimekkoa."

Mitä brändit merkitsevät sinulle?

En välitä brändeistä tai trendeistä sellaisenaan. Jo koulussa halusin olla erilainen. Minusta oli hauskaa järkyttää Töölön yhteiskoululaisia pukeutumalla folkloristiseen rimpsuhameeseen, paksuihin sukkahousuihin ja äidin vanhoihin 1950-luvun monoihin.

Farkkuvaihe minulla sentään oli. Nyt omistan yhdet farkut, joita en juuri käytä. Minulla ei ole mitään huippumerkkejä vastaan, minulla ei vain ole ollut varaa pukeutua pelkästään niihin. Italialaiset nimet Gucci ja Dolce & Gabbana nousevat ykköseksi. Lempparini on Max & Co.

"Eksyin Barcelonassa Antonio Miron pieneen putiikkiin, josta löysin nämä mustat mokkakengät. Ne istuvat jalkaani kuin valetut. Niillä on tanssittu niin tangot kuin nylondiskot."
"Eksyin Barcelonassa Antonio Miron pieneen putiikkiin, josta löysin nämä mustat mokkakengät. Ne istuvat jalkaani kuin valetut. Niillä on tanssittu niin tangot kuin nylondiskot."

Mikä on suhteesi mustaan?

Pukeudun värikkäämmin kuin kollegani. Käytin mustaa viimeksi taideteollisessa korkeakoulussa parikymppisenä. Vaikka musta on selkeä ja helppo, en koe itseäni mustana.

Jos joskus harvoin rakennan mustan asun, yhdistän materiaaleja. Musta villa ja silkki, huopa ja neule ovat yhdessä jo enemmän kuin pelkkää mustaa, veistoksellista kolmiulotteisuutta.

"Oman Sirkus & Kumpp -merkkini Kami-hame on hyvä esimerkki työstäni: yhdistelmä estetiikkaa, ekonomisuutta ja ekologisuutta. Hame syntyi, koska halusin kietaistavan kotivaatteen, josta voin pyyhkiä lapsen läikyttämän jogurtin vaikka tiskirätillä. Hame on huonekalukangasta ja polyesteriä, vaikka moni luulee sitä mokaksi. Se on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Jakku on Odd Mollyn."
"Oman Sirkus & Kumpp -merkkini Kami-hame on hyvä esimerkki työstäni: yhdistelmä estetiikkaa, ekonomisuutta ja ekologisuutta. Hame syntyi, koska halusin kietaistavan kotivaatteen, josta voin pyyhkiä lapsen läikyttämän jogurtin vaikka tiskirätillä. Hame on huonekalukangasta ja polyesteriä, vaikka moni luulee sitä mokaksi. Se on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Jakku on Odd Mollyn."

"Asu muodostaa maalauksen, jonka tärkeä pieni yksityiskohta on kynsilakan väri."

"Pullonkorkeista tehty rannekoru on omasta mallistostani. Poikani Carlo teki huovutetut korvakorut montessoripäiväkodissa. Monet muut koruni ovat helsinkiläisen Oz Jewelin."
"Pullonkorkeista tehty rannekoru on omasta mallistostani. Poikani Carlo teki huovutetut korvakorut montessoripäiväkodissa. Monet muut koruni ovat helsinkiläisen Oz Jewelin."
Väritaiturin 5 tyylivinkkiä

1. KESYTÄ MUSTA

Musta ei ole synkkä, kun yhdistelet materiaaleja: nahkaa, nylonia, silkkiä, villaa ja pellavaa.

2. ÄLÄ KATKAISE VYÖTÄRÖÄ

Pukeudu yhteen väriin ylhäältä alas yli vyötärölinjan. Yhtenäinen väri antaa lisää pituutta ja luo veistoksellisen vaikutelman.

3. VIIMEISTELE AKSENTILLA

Pukeudu vihreään tai farkkuun päästä varpaisiin, mutta täydennä kokonaisuus osuvalla aksentilla. Se voi olla vyö, huivi, kynsilakka tai värikkäät sukkahousut.

4. SIRKUSTELE!

Suhtaudu pukeutumiseen kuin sirkukseen täynnä yllätyksiä ja silmänkääntötemppuja. Paistattele valokeilassa äläkä pelkää övereitä. Kun sinulla on hyvä olo, näytät hyvältä. Säännöt ovat mennyttä aikaa.

5. SEKOITA UUTTA JA VANHAA

Kirpparimekko syntyy uudelleen, kun viimeistelet sen designkoruilla ja uutuustuoksulla.

Satu Lidmanille pukeutuminen on visuaalista leikkiä. Lempiasu syntyy joka päivä uudelleen. Jos vaate ei istu, Satu muokkaa sen mieleisekseen.

Mitä pukeutuminen merkitsee sinulle?

"Pukeutumisella teen identiteettini näkyväksi. Se on minulle tapa ilmaista itseäni.  Toivon, että minusta näkee, etten välitä pintamuodista ja että arvostan kestävää kulutusta. Tiedostan vahvasti, miten etuoikeutettuja olemme, kun saamme leikitellä vaatteilla eikä meidän tarvitse pukeutua vain siksi, että vaatteet lämmittävät ja suojaavat."

"Pidän pitkiä hiuksiani harvoin auki, etteivät ne jää oven väliin tai eksy keittoon."
"Pidän pitkiä hiuksiani harvoin auki, etteivät ne jää oven väliin tai eksy keittoon."

Miten kuvailisit tyyliäsi?

"Pukeudun samalla tavalla kuin laitan ruokaa: en katso ohjeita vaan laitan pataan jotain, mistä kuvittelen tulevan hyvää.

"Olin syyskuun alussa työmatkalla Kiinassa, kun löysin nämä iloiset kangastossut. Ne piristävät vaikkapa asiallista housuasua."
"Olin syyskuun alussa työmatkalla Kiinassa, kun löysin nämä iloiset kangastossut. Ne piristävät vaikkapa asiallista housuasua."

Vaatteissani on vanhan ajan tunnelmaa, mutta joskus voin olla vähän hippi tai rock. Tyylini syntyy joka päivä uudelleen, se riippuu täysin fiiliksestä. Pukeutuminen on luovaa leikkiä. Vaikka löytäisin täydellisen yhdistelmän, tuskin puen sitä toista kertaa. Vähintään korut pitää vaihtaa."

Mitä et pukisi koskaan yllesi? 

"T-paitaa. Teininä yritin opetella, mutta en koskaan tuntenut oloani kotoisaksi. Varsinkaan en laittaisi päälleni T-paitaa, jossa on humoristinen teksti. Toinen inhokkini on sellainen veluurimatka-asu, joissa julkkikset kuvataan lentokentillä. Oloasu kotona on ihan ok, mutta tarvitseeko siinä mennä julkiselle paikalle?"

Vaatiiko pukeutumisesi roh­keutta?

"Vaatii, mutta en koskaan mieti, että huh, mahdanko uskaltaa mennä näissä vaatteissa ulos. Persoonallinen asu on mukava, koska se tuntuu omalta. 
Oikea yhdistelmä löytyy karsimalla.

"Lila väri on ikisuosikkini. Rento jakku päälläni sain nykyisen työni Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.  Perhoskorvakorut löysin Saksasta halpahallin nuoriso-osastolta."
"Lila väri on ikisuosikkini. Rento jakku päälläni sain nykyisen työni Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Perhoskorvakorut löysin Saksasta halpahallin nuoriso-osastolta."

Ensin puen päälleni liikaa kaikkea: värejä, kuoseja ja koruja. Sitten alan karsia ja etsiä harmoniaa. Joskus se johtaa tavallisempiin, joskus erikoisempiin ratkaisuihin."

Mikä on tärkeintä vaatteessa?

"Muoto. Myyjät suosittelevat joskus minulle housupukua tai kotelomekkoa. Kumpikin asu saa minut näyttämään muodottomalta möhkäleeltä. Haluan korostaa vyötäröä. Kun en löydä kaupoista vartalolleni istuvia leikkauksia, muokkaan vaatteen kotona itselleni sopivaksi.

"Arkena käytän jakkuja, jotka voi pestä koneessa. Tämän löysin alennusmyynnistä. Shoe Shi Barin kengissä viehättää korko,  joka on yllättäen syvällä jalan alla."
"Arkena käytän jakkuja, jotka voi pestä koneessa. Tämän löysin alennusmyynnistä. Shoe Shi Barin kengissä viehättää korko,  joka on yllättäen syvällä jalan alla."

Jo sovituskopissa suunnittelen, mitä vaatteelle teen. Laatikkomallisista mekoista saan toimivia, kun otan alaselästä vähän sisään."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Sadun tuunausvinkit

1. Hyväksy riskit

Kun ryhdyt muokkaamaan vaatetta, ota huomioon, että yritys voi epäonnistua. Älä siis aloita lempimekostasi. 

2. Etene hitaasti

Harsi ensin saumat niin, että saat ne tarvittaessa purettua. Leikkaa kangasta vasta, kun olet aivan varma. 

3. Valitse oikea materiaali

Jos olet vasta-alkaja, unohda venyvät ja liukkaat materiaalit. Farkku tai muu jämäkkä kangas kulkee ompelukoneessa helposti.

4. Aloita helpoimmasta

Hihojen lyhennyksistä ja lahkeen kavennuksista voi aloittaa. Kauluspaitaan tai mekkoon voi ommella muotoa ottamalla sivuilta tai ristiselästä kaistaleen sisään. Kun homma alkaa luistaa, voi vaikka istuttaa toisen mekon hihat toiseen.

5. Iloitse väreistä

Dylon-nappiväreillä värjäämällä harmaantunut valkoinen vaate saa uuden elämän. Viehätys on siinä, ettei lopputulosta voi täysin ennustaa. Jännittävää!

Taiteilija Marleena Ansiolle värit ovat työ, intohimo ja pala persoonaa. Tavallisissa vaatteissa hän ei viihdy lainkaan.

Miten kuvailisit tyyliäsi?

Lapsenlapseni on ristinyt minut glamourmummiksi. Olen aina ollut varma pukeutumisestani enkä ollenkaan viihdy tavallisissa vaatteissa. Pukeudun siihen, mikä tuntuu hyvältä. Menen työhuoneelleni vaikka yöpaidassa, jos siltä tuntuu.

Minut on tehty sellaiseksi, että ostan kaiken sateenkaaren väreissä. Värit tulevat selkäytimestä, mutta suosikkini on silti musta.

Millaisia kommentteja kuulet tyylistäsi?

Edesmennyt äitini kommentoi kerran vaatelöytöäni sanomalla, että se on varmaan tosi ihana, mutta ei siinä tänne Jämsään kannata tulla.

Jos asuisin kaupungissa, hulluttelisin vaatteilla varmaan enemmänkin. Taiteilijan ammatti antaa vapauden pukeutumiseen, mutta täällä Tuusulassa en tahdo järkyttää ihmisiä liian räväköillä vaatteilla.

Rakastan Pariisia, koska siellä pukeudutaan niin naisellisesti ja ihmisillä on erilaisia ja hyvin rohkeitakin tyylejä.

Jonetin vaalean­punainen pellavamekko on Marleenan luottoasu, joka toisinaan palvelee yöpaitanakin.
Jonetin vaalean­punainen pellavamekko on Marleenan luottoasu, joka toisinaan palvelee yöpaitanakin.

Marleena miettii asunsa loppuun asti.
Marleena miettii asunsa loppuun asti.

Mikä on lempivaatteesi?

Rakastan kullanvärisiä ballerinoja, jotka ostin äidilleni hänen jouduttuaan sairaalaan aivohalvauksen jälkeen.

Aivohalvaus haittasi puhetta, mutta kengät nähdessään äitini huokaisi, että voi miten ihanat. Äiti rakasti kaikkea kaunista loppuun asti.

Mitä et pukisi yllesi?

Ihailen ihmisiä, jotka pystyvät pukeutumaan niin, että vatsamakkarat hieman näkyvät. Itse en pysty siihen, sillä en yleensä tahdo näyttää muotojani.

Värillä on minulle suuri merkitys. Jos väri on väärä, vaate jää henkariin, vaikka se olisi muuten kuinka kaunis ja sopiva.

Marleenalla on neljä eriväristä Jonetin pellavamekkoa.
Marleenalla on neljä eriväristä Jonetin pellavamekkoa.

Pellavamekon Marleena bongasi Helsingin kauppatorilta. Kun Marleena pitää työhuoneellaan tauon, hän usein lukee.
Pellavamekon Marleena bongasi Helsingin kauppatorilta. Kun Marleena pitää työhuoneellaan tauon, hän usein lukee.

Miten pukeudut juhlaan?

En tee tiukkaa eroa työ- ja juhlavaatteiden välillä. Monet juhla-asut näyttävät hienoilta, mutta niissä ei ole mukava olla.

Vaate on hyvä silloin, kun siinä on niin mukavaa, että voi unohtaa, mitä on päällä.

Pukeudun mielelläni näyttävästi taiteilijasiskoni näyttelyn avajaisiin tai jos lähden asioille Helsinkiin. Pukeutuminen on huomaavaisuutta toisia kohtaan.

Miten löydät vaatteesi?

Löydän erikoisuuksia messuilta. Aiemmin suunnittelin ja ompelin­ paljon vaatteita itselleni ja ystävillenikin. Vanhempi lapsenlapseni opiskelee vaatesuunnittelua Pariisissa, ja lomalla ompelimme yhdessä.

"Musta on lempivärini.­ Olen töissä­ niin paljon värien­ kanssa­ tekemisissä, että kodissani­ on oltava yksinkertaista­ ja rauhallista."
"Musta on lempivärini.­ Olen töissä­ niin paljon värien­ kanssa­ tekemisissä, että kodissani­ on oltava yksinkertaista­ ja rauhallista."

Tämä valkoinen mekko on Helsingin Fredrikinkadulla sijaitsevasta Crazysta kuten moni muukin Marleenan vaate. Reppu on kirpputorilöytö.
Tämä valkoinen mekko on Helsingin Fredrikinkadulla sijaitsevasta Crazysta kuten moni muukin Marleenan vaate. Reppu on kirpputorilöytö.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 15/2015.

Persoonallinen pukeutuja
Kikka lainailee tyttärensä vaatteita:

Kikka Horsma panostaa materiaaleihin ja rakastaa kietaisumekkoja.

Millainen tyylisi on?

Klassinen. Luotan perusväreihin ja pellavaan, kašmiriin ja nahkaan.

Tosin tuntuu, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä nuorekkaammin pukeudun. Olemme tyttäreni kanssa miltei samankokoisia ja lainailemme toistemme vaatteita. Meillä on samanlainen maku.

Mikä on paras ostoksesi?

Aloitin lentoemäntänä vuonna 1974, ja yhdellä ensimmäisistä työkeikoistani jouduin yöpymään Turussa. Näin putiikin ikkunassa nahkalaukun, joka minun oli pakko saada. Siihen upposi melkein koko ensimmäisen kuun palkkani, mutta se kannatti, sillä käytän laukkua yhä.

Salihousut ovat  Kikan suosikkimatkavaate. Vilan nahkatakin hän  yhdistää myös mekkoihin.
Salihousut ovat Kikan suosikkimatkavaate. Vilan nahkatakin hän yhdistää myös mekkoihin.

Kikan luottovaate on valkoinen paitis. ”Vaatteistani ei näy vuosiluku.”
Kikan luottovaate on valkoinen paitis. ”Vaatteistani ei näy vuosiluku.”

Mikä on luottovaatteesi?

Tukholmassa asuva ystävättäreni tutustutti minut kietaisumekkoihin. Kietaisumekko on kätevä ottaa matkalle, se on mukava yllä ja armollinen vartalolle.

Toinen luottovaatteeni on valkoinen paitapusero. Se on helppo yhdistää kaikkeen.

Miten pukeudut juhlaan?

Useimmiten mekkoon ja korkokenkiin tai haalariin, jonka asustan juhlavasti. Arjessa en juuri käytä mekkoja. Harrastan paljon liikuntaa, ja on kätevää pukeutua urheilullisesti.

1960-luvulla minulla oli pilvin pimein ihania, pitkiä Marimekon mekkoja. Harmittaa, etten säästänyt niitä. Ne olisivat nyt arvossaan.

Haaremihousut ovat muisto 1980-luvulta. Kikka otti ne uudelleen käyttöön La Mattan topin seuraksi.
Haaremihousut ovat muisto 1980-luvulta. Kikka otti ne uudelleen käyttöön La Mattan topin seuraksi.

Kikan 1970-luvulla ostama lempilaukku on tarvinnut vain yhden vuoren korjauksen.
Kikan 1970-luvulla ostama lempilaukku on tarvinnut vain yhden vuoren korjauksen.

Mistä vaatteesta haaveilet?

Leopardikuvioisista kengistä, mutta kokoa 41–42 on hankala löytää. Rakkaus leopardikuosiin on itänyt aina, mutta viime vuosina olen ihastunut siihen yhä enemmän.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2015.

Kikan vinkit reissupukeutumiseen

* Suunnittele matkan asut etukäteen.
* Valitse mukaan vain värejä, joita on helppo yhdistellä.
* Ota lämmintä lentokoneeseen. Matkalla on mukavinta olla rennoissa, lämpimissä ja istuvissa vaatteissa.
* Ultrakevyt untuvatakki mahtuu pieneen tilaan ja on kätevä ottaa mukaan mihin vain. Lämpimissäkin maissa aamut ja illat voivat olla viileitä.