Juustohöylä on hyvä kapine, vaikka sillä on meille Iiro Viinasen ja 90-luvun laman muistaville vähän ikävä kaiku. Oikeastaan olin jo silloinkin juustohöylämetodin kannalla. Joskus ei vain ole muuta vaihtoehtoa, kuin höylätä pikkuisen joka sektorilta. Siivut olisivat vain eivät tuolloin olleet todellakaan ohuen ohuita.

Juustohöylä sopii myös tavarakarsintaan. Kun vastaan tulee joitakin esineitä kaksin tai muuten ylimääräisin kappalein, laitan vajaakäytöllä olevat heti jemmalaatikkoon, jonka sitten aika ajoin käsittelen eteenpäin, lapsille, kirpparille, mahdollisimman vähän roskiin. Jemmalaatikko on nytkin aika täynnä poistettavaksi tuomittua tavaraa, joukossa yksi juustohöyläkin.

Liinavaatekaappi on tyypillisin juustohöyläystä vaativa paikka. Ihminen pärjää muutamilla pyyhkeellä, lakanoilla ja tyynyliinoilla, peitoista ja tyynyistä puhumattakaan. Aina välillä kuitenkin kaipaa uutta kuosia tai väriä. Vanhat ja kulahtaneet pyyhkeet kierrätän pefleteiksi saunaan, mutta hyvät pyyhkeet tai lakanat, joiden väri ei vain silmää miellytä yleensä värjään.

Mukavin kierrätystapa on kuitenkin lahjoittaa lapsille, jotka ovat kaikki kierrätysaatteen kyllästämiä, eivätkä nyrpistä nenäänsä vanhoille tekstiileille, päinvastoin, mitä retrompaa, sen parempi.

Toiseksi vanhin, joka on varsin tarkan markan tyttö ja pitää mielellään pari numeroa liian isoja vaatteita, kävi juustohöyläämässä vaatekaappiani ja toi sinne mukavasti -  29 vaatekappaleen verran väljyyttä. Ostopaastoni on toiminut niin hyvin, että jotain kesävaatetta on varmasti pian shoppailtava.

Yhdestä vanhasta ja rakkaastakin huonekalusta olen luopumassa. Iso keinutuoli lähtee tänä kesänä nuorten yrittäjien kesäkahvilaan keinuttavaksi ja saa minun puolestani sille tielle jäädäkin. Kiikkustuoli toimi minulla ja sisarillani aikoinaan sitterinä niin, että meidät sidottiin siihen huivilla. Pikkuisen kirpaisee, mutta toivon tuolille vielä pitkää ikää ja mukavia kenujia.

Myös iso trampoliini tuli vihdoin käyttöikänsä päähän, joka olikin kunnioitettava 15 vuotta. Siitäkin kiertoon lähtivät jouset, metalliosat menevät metallikeräykseen ja kangas suojaamaan sirkkeliä.

 

Tilanne päivä 281

- 68 esinettä, vaatteita, astioita, keinutuoli, trampoliini

+ 3, kynnysmatto, 2 T-paitaa.

Saldo -276 esinettä

Kommentit (0)

Seuraa 

Elämä ei ole projekti, se on prosessi. Tai jos se on projekti, siinä on vain yksi deadline. Mutta minä olen projekti-ihminen, pidän siitä, että asioilla on alku ja loppu, eikä kaikki ole vain vaiheessa. Tämä projekti, jossa luovun yhdestä esineestä joka päivä vuoden ajan on synttärilahja itselleni. Se alkaa kun täytän 49 vuotta. Moni pyrkii keventymään ennen viisikymppisiä, minä kevennän ainakin tavarataakkaani. Siinä sivussa voin pohtia milloin ja miksi tavarasta tuli taakka.