Kymmenen vuotta sitten olin noin raskausviikolla 30 (suurinpiirtein). Tuskailin oloani. Odotin saavani hautumisen lopputuloksen syliini, nopeasti. En osannut kuvitellakaan minkälainen, saatikka minkä näköinen tyyppi mahassani melskasi. Oksensin kaiken mahdollisen pihalle. Elin raskausajan viimeiset viikot kaurapuurolla ja berliinin munkeilla (kyllä kyllä!). Hymähdin närkästyneenä ehdotuksille nauttia siitä, että viikonloppuisin saa nukkua päiväunet, voi käydä miehen kanssa leffassa ja päättää itse, koska syö ja ennenkaikkea syödä ruoat lämpimänä. Tunsin itseni joksikin elefantin ja ryhävalaan välimaastosta. Olin yhtä sulavaliikkeinen, kuin virtahepo, ja minulla ei todellakaan ollut lehmänhermoja. Elämääni mahtui tasan minä ja tasaisesti leviävä keskivartaloni. Suurin huolenaiheeni koskien tulevaa poikalastamme oli se, että hän on korvatulehduskierteinen allergikko. Olin 100% vakuuttunut, että koska emme olleet kärähtäneet niskapoimu-ultrassa, emmekä rakenneultrassa, vauva olisi tottakai terve. En ollut ikinä kuullut mistään tuntemattomista sairauksista, geenivirhe oli sana jota tiedemiehet käyttivät. Epilepsia oli sarjassamme "sattuu muille". 

Erityisäiti on blogi siitä, mitä tapahtui sitten, kun se odotettu poikalapsi syntyi, vuonna 2005. Siitä, miten pala palalta hänestä tuli jotain, joka määritellään erityislapseksi. Miten hän sai kaksi pikkuveljeä, vuosimallia 2007 ja 2011. Ja miten heistäkin pala palalta tuli jotain, jotka määritellään erityislapsiksi. Miten salama vastoin kaikkia mahdollisuuslaskuja iski kolme kertaa samaan paikkaan. Erityisäiti on tarina siitä, miten vuosien sairaalakierteiden, lääkerumbien, kahden kehitysvammadiagnoosin, lukemattomien valvottujen öiden, tuhansien ja jälleen tuhansien myoklonisten kohtausten jälkeen, sekä yhden suuren tuntemattoman, geenivirheen aiheuttaman mysteerion jälkeen osaa yhä toivoa. Muistaa, että joka päivässä on jotain hyvää ja onnellista. Tämä on kertomus siitä, miten pikkuhiljaa yritämme kasvaa itsellemme armollisemmiksi, mennä useasti siitä mistä aita on matalin (taikka törkeästi vain aidan alta, tilanteen niin vaatiessa). Tämä on tarina äidistä, vaimosta, mutta ennenkaikkea ihmisestä, joka yrittää oppia löytämään itsestään kaiken sen, jota erilaisen äitiyden hyökyaalto on huuhdellut mukanaan jonnekin kaukaisuuteen. Tämä on tarina siitä, miten päivä kerrallaan opettelet hyväksymään etteivät asiat menneet ihan kuten suunnittelit, samalla toivon liekin yhä palaessa. Tämä on tarina raskaistakin päivistä, mutta keski-arvoisesti melko onnellisesta elämästä. Erityisäiti on tarinaa lapsiperhearjesta, äidin arjesta, vaimon arjesta, naisen arjesta, joka päätti kypsässä iässä opetella tankotanssia, ja joka erilaisen äitiyden myötä on löytänyt ihanien ystävien rinnalle lauman uusia ihania ystäviä, ystäviä joilla on myös erityislapsia.

Tämä on ennenkaikkea rakkaustarina, elävä esimerkki siitä, että nauru ei lopu, ja päivistä ei tule mustia, vaikka yksi, kaksi, tai kolmekin lasta sairastuisi. 

Kommentit (2)

Marsa

Tämä teidän perheen tarina kyllä sykähdyttää ja koskettaa taas, vaikka olen sen jo edellisistä blogeistasi lukenut. Kiitos tästä ja uusimmista kirjoituksistasi!

Marsa

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi