Edward tulee koulusta kotiin kalpean ja väsyneen näköisenä. Saatuaan kengät pois jaloistaan, hän pyytää, että saisi katsella hetken telkkaria. Ennen telkkarin avaamista hän kuitenkin innoissaan kaivaa repustaan rypistyneen paperin. Se on täynnä kirjoitusta. Edward on kirjoittanut selkein tikkukirjaimin kaikkien luokkatovereidensa, luokan opettajan, avustajien, oman perheen ja muiden läheisten nimet paperille. Kerta toisensa jälkeen. Yhteisen ihastelutuokion jälkeen hän heittää ilmoille uuden pyynnön "äiti, saanko katsoa junioria". Edward menee makaamaan sohvalle. Hän näyttää vieläkin kalpeammalta ja väsyneemmältä, kuin kotiin tullessaan. Hän kääntää selän teeveelle, ja näen miten ruumiinosat toinen toisensa jälkeen nykivät pieniä nykinöitä. Edwardin riesa: myokloniat, kohtaukset. 

Illalla katson, kun hän syö jälkiruoaksi suklaajäätelöä. Hänen kätensä tärisevät. Silti; tippaakaan jäätelöstä ei tipahda ohi suun. Edward on ehkä maailman siistein ja yksi urheimmista pikkumiehistä, minkä maa päällään kantaa. (äiti-ihmisen objektiivinen näkemys). Edward ei valita ikinä sitä, että kädet tärisevät, kun pitäisi tehdä jotain keskittymistä ja tärisemättömiä käsiä vaativaa puuhaa. Maatessaan kalpeana sohvalla Edward ei ikinä valita nykinöitä. Hän makaa hiljaa, odottaen, että pahin menee ohi. Jonka jälkeen hän jatkaa ohjelmiensa katselua. 

Edward tekee kaikkea, jota hänen ei jokunen vuosi sitten ehkä odotettu tekevän. Hän juoksee veljensä kanssa kilpaa pihalla: jaksaa juosta. Hän kirjoittaa. Hän syö itse. Hän puhuu, selkeästi, kuuluvasti, kertoen. Usein arjessa hän ei ymmärrä joka ainoaa ohjetta, joka hänelle jaetaan. Jos pyydän häntä hakemaan yläkerrasta yöpukunsa, hän hyörii päämäärättömänä ympäri alakertaa, hokien "minä haen yöpuvun". Hän pukee sumeilematta paidan väärinpäin ja sukat ovat jalassa miten sattuu. Jos hän saisi päättää, hän lähtisi hellesäässä liikenteeseen sappaissa, pitkissä kalsareissa ja välikausitakissa. Edward varmistelee kyllästymiseen asti pitkin viikkoa, että eihän viikonloppuna tarvitse mennä kouluun. Ja että saahan silloin ostaa sipsejä. Joskus ottaa ihan rehellisesti pannuun se, että pian kymmenenvuotis syntymäpäiviään juhlivaa miehenalkua saa ohjata ja ohjeistaa, niin sanotusti isolla hanskalla ja aika monta kertaa vuorokauden aikana. Silloin saatan unohtaa sen, että Edward tekee kaikkea, jota hänen ei vuosia sitten ehkä odotettu tekevän. Saatan hetkellisesti toivoa, että hoksottimet toimisivat paremmin. En muista, mistä tilanteesta on lähdetty liikenteeseen. 

Jälleen kerran äiti-ihmisen objektiivinen mielipide: Edwardilla on maailman suurin ja huolehtivaisin sydän. Uskon, että hänellä on vanhan miehen sielu. Hän osaa lukea rakkaitaan, kuin avointa kirjaa. Hän ohjeistaa äiti-ihmistä "älä siivoa nyt, mene vähän lepäämään", nähdessään sen, että lepo saattaa tässä hetkessä olla tärkeämpää, kuin imurointi. Hän huudahtaa katkerasti "Topo, älä syö minun sipsejä", veljen käydessä hänen eväisiinsä käsiksi. Seuraavassa hetkessä jakaen eväitään kahteen pinkkaan: Topolle ja itselleen. Hän sanoo kymmenen kertaa joka päivä "äiti, minä rakastan sinua". Jos olemme sopineet jonkun erityisen menon kahdestaan, Sampun heittäessä ilmoille vastalauseita kotiin jäämisestä, Edward sanoo itse "äiti, otetaan Sampu mukaan".  Koska hän tietää, että Sampu ilahtuu. Aamulla, kun äiti-ihminen säntää tuli takapuolen alla pihalle ulko-ovesta (ollen jälleen pari minuuttia aikataulusta jäljessä), Edward huutaa "pidä hauskaa töissä äiti". Edward osoittaa joka päivä arjessa sen, että itsensä ja omat lähtökohtansa voi voittaa, kerta toisensa jälkeen.

Olen opetellut viime aikoina tuota itsensä voittamista. Vaihtanut työpaikkaa, aloittaen uusien työtehtävien opettelun lähestulkoon nollasta. Ollen toistaiseksi tuskastuttavan hajamielinen kotosalla: kas kun kaikki ajattelukapasiteetti tulee käytettyä työpaikalla. Olen äärimmäisen vakuuttunut siitä, että lasten saanti hidastaa ajatustoimintaa, niin että se ei enää entiselleen palaa. Joten uusien tehtävien opetteleminen on siis entistäkin haastavampaa. Työmatkalla luen nopeasti puhelimesta uutiset, jotta pysyn edes jossain määrin kärryillä sen suhteen, että missä mennään. Sen sijaan illalla katselen vain ei-ajatustoimintaa-vaativia tv-ohjelmia siksi, että en kertakaikkiaan enää jaksa keskittyä pohtimaan maamme ja maailmamme tilannetta, saatikka sen tulevaisuutta. Luotan sumeasti siihen, että ne viisaammat ihmiset tekevät päätöksiä, jotta tässä maassa on jatkossakin hyvä elää, ja keskityn seuraamaan rikkaiden rouvien samppanjan huuruista riitelyä tv-uutisten sijaan. Tietäen, että maailmanmenoa voi hyvin murehtia taas seuraavan työmatkan aikana. 

Uuden työn lisäksi olen aloittanut uuden harrastuksen. Toisella harrastuskerralla ohjaaja käski meidän seistä päällämme. Ilmoitin, että ei kuunaan tule onnistumaan. Minulla on kammo. Enkä osaa. Ja se kammo on muuten tosi paha. Kolme minuuttia toteamuksen jälkeen seisoin päälläni. Eilen katsoin kauhuissani, kuinka samainen ohjaaja antoi toinen toisensa jälkeen tehtäväksi mahdottoman liikesarjan, taikka liikkeen. Huomatakseni kahden minuutin sisään suorittavani liikesarjaa, tai sitä mahdotonta liikettä. En sulavasti. En aistikkaasti. En muistanut hymyillä kokoaikaa. Tangolla keikkuessani näytin mursun ja elefantin välimuodolta. Mutta tein jälleen jotain, jota en uskonut ikinä osaavani tehdä.

Olen viime aikoina miettinyt moneen kertaan kaikkea sitä, mitä olemme käyneet läpi vuosien aikana. Mitkä kortit meillä jäivät elämän pokerissa käteen. Olen miettinyt sitä, että vaikka yhä mottonani on tukevasti mennä siitä, mistä aita on matalin, olemme kuitenkin miehen kanssa ylittäneet itsemme tässä elämän pokerissa moneen kertaan. Me käymme töissä. Meillä on kummallakin mahdollisuus tällä hetkellä tehdä työtä, josta todella pidämme. Olemme jollain ilveellä saaneet arjen toimimaan niin, että kenelläkään ei ole pitkiä koulupäiviä, tai ihan liian pitkiä päiväkotipäiviä. Me harrastamme. Joskus tapaamme ystäviä. Oikein hyvänä päivänä onnistun tekemään ruokaa, josta kaikki joukkueen jäsenet pitävät. Olen hamstarannut talvea varten kymmenen paria hanskoja. Nyt jo. Vielä ei ole edes pakkasta! Olen seissyt päälläni ja keikkunut tangolla ilman käsiä. Jotta homma pysyisi jollain tapaa balanssissa, en tietenkään ole oppinut vieläkään syömään säännöllisesti, enkä todellakaan jättämään jäähyväisiä suklaalle. Unohdan vastata wilma-viesteihin, enkä todellakaan jaksa useimpana iltana pakata valmiiksi trion reppuja ja ottaa esille seuraavan päivän vaatteita.   

Synkempinä päivinä, kun saan päälleni "en onnistu missään, ja reissuvihkokin jäi täyttämättä"-moodin, kun murehdin vain sitä, että suklaa lihottaa, kukaan ei ole yhtä unohtelevainen, kuin minä, enkä ikinä enää tule painamaan saman verran, kuin ennen äiti-uraani, katselen pikku-ukkojani. Katselen Edwardin kirjoituksia, Sampun loputonta elämäniloa, Topon hymyä pädinsä takaa, ja mietin, että voi hitsinpillit: jos nuo miehenalut pystyvät päivä toisensa jälkeen ylittämään itsensä edes jossain pienessä jutussa, miksen minä muka pysty. Ostan kaupasta kimpun ruusuja (ehkä suklaata), koska ansaitsen ne. Ja miesväelle pullaa, koska he todellakin ansaitsevat ne. Katson puhelimestani kuvaa, jossa seison pää alaspäin, tehden sitä, mitä en ikinä uskonut tekeväni. Ja muistan taas ainakin hetken miten hyvältä se tuntuu: voittaa itsensä ja pelkonsa, olkoonkin se sitten vaikka vain siinä päällä seisonnassa. 

Kommentit (2)

Outsa

Ihanaa, miten positiivista tekstiä! Jälleen kerran onnistuit muistuttamaan mua niiden pienten asioiden muistamisesta ja niistä iloitsemisesta! Kiitos - jatka samalla linjalla! :-)

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi