Tein tässä joku aika sitten periaatepäätöksen, että joka ilta pitää löytyä noin pyöreästi tunnin verran aikaa siihen, että vain pelataan, luetaan tai leikitään trion kanssa. Koska Topoa pelit ja luvut eivät niinkään kiinnosta, hänen kanssaan kalenteriin varattiin vartin vakkarivuoro laulamiselle ja kutittelulle. Kiillottelin sankariäidin kruunuani ensimmäisen peli- ja kutitteluillan alkaessa. Majakka ja perävaunu olivat innoissaan, kunhan Edward oli ensin päässyt yli tv:n kiinnilaittamisen aiheuttamasta shokkitilasta. Jes, harmonista, ihanaa, tässä me Sampun ja Edwardin kanssa pelataan olohuoneen lattialla, takan edessä, kaupunkipeliä. Kaikilla on mukavaa. Näkymä on kuin suoraan jostain lämpöisestä naistenlehden kuvasta (tai perhelehden ehkä.). Suorastaan kuulin vuoden äiti-pisteiden ropisevan tililleni. Kunnes: neljä vuotias kaveri vetää isomman luokan kilarit. En ollut muistanut ottaa huomioon paria pientä asiaa harmonista pelituokiota suunnitellessani: neljävuotiaat haluavat voittaa. Aina. Neljävuotiaat, joiden päiväkotipäivän pituus lähentelee 10 tuntia, ovat illalla kello 18.45 melko väsynyttä kauraa. Sampun huutodesibelien noustesssa samaa tahtia, kun äiti-ihminen lateli totuuksia maailman epävääryyksistä (ihan oikeasti aina ei voi väittää), häipyi Edward vähin äänin kylpyyn. Topolla meni hermo, koska Sampu huusi ja, kun Sampu nyt oli päässyt huutomoodiin, päätti hän jatkaa hyvin aloitettua tuokiotaan. Mies kysyi hiljaa, vaivihkaa, saako lähteä salille, ja jätti "harmonisen pelitantereen" taakseen. Vartin laulu- ja kutittelutuokio Topon kanssa meni loistavasti. Topoa nauratti kutittaminen. Peli-illan aiheuttaman huutokohtauksen väsyttämä Sampu nukahti hyvin nopeasti illalla. Ei mitään niin pahaa, jottei jotain hyvääkin... 

Iltana numero kaksi peli- ja lukutuokio päätettiin vaihtaa ihan vain lukutuokioksi. Edward ilmoitti kauniisti, että EVVK, ja häipyi: kylpyyn. Topo otti iPadinsa ja lähti sohvalle makaamaan. Sampun kanssa makoilimme pehmeällä matolla, iso tyyny päidemme alla ja luimme lempparikirjaa pingviineistä ja lohikäärmeistä. Oli oikeasti melko harmoonista. Mies lähti pelaamaan tennistä. Suoritus kaiketi suht ookoo? 

Kolmannen illan tuokio korvattiin kauppareissulla. En ole hyvistä suunnitelmista huolimatta saanut vieläkään hoidettua loppuun (ookoo, edes aloitettua uudemman kerran) projektia: ajokortti. Trioa moinen ei haittaa, he rakastavat kulkea julkisilla. Enimmäkseen. Siis ainakin silloin, kun määränpää on koko lössille selvä. Mikäli olemme matkalla kohti uusia paikkoja: Topon kanssa matkustaminen menee mennen tullen Pelkokertoimen tehtävästä: pidä lapsi rauhallisena, katso ettei hän yritä karata kulkuneuvosta väärällä pysäkillä. Yritä samalla katsoa, että kaksi muuta lapsukaista istuvat kauniisti paikoillaan, eikä Sampu yritä painaa pysäytysnappia väärillä pysäkeillä. Yrityksistä huolimatta Topon ollessa vähemmän rauhallinen ja huutaessa kohtaloaan: yritä olla välittämättä pitkistä, lyhyistä ja vaivihkaisista tuijotteluista. Yritä olla huutamatta kertakaan paniikki äänessä kuultaen "se ei hitto vie ole, niinkuin me muut". Tällä kertaa kauppareissulle lähtivät Edward ja Topo, miehen jäädessä viettämään laatuaikaa Topon kanssa. Kauppareissu meni ookoo, en osaa sanoa, kuulinko vuoden äiti-pisteiden ropisevan tililleni plussapisteiden lailla. Sampu ja Edward ainakin olivat äärettömän onnellisia, koska he saivat ostaa suklaakeksejä. Syytän melko rankkaa flunssaa siitä, että menin lahjomaan Edwardin ja Sampun niillä suklaakekseillä, saadakseni kauppakeikan sujumaan kiitettävästi. Enkä siis vähennä lahjonnan vuoksi (plus sen vuoksi, että päätöksestä huolimatta viikkoon ujutettiin yksi uusi herkkupäivä) mahdollisesti saavutettuja vuoden äiti-pisteitä. 

Neljäntenä iltapäivänä tein järkyttävän huomion: se tunti laatuaikaa tarkoittaa sitä, että x-määrä kotitöihin "pyhitetystä" ajasta on käytetty muuhun, kuin kotitöihin. Joka tarkoittaa sitä, että huvikummussa alati vallitseva jonkin asteinen epäjärjestys on hyvää vauhtia muuttumassa kammottavaksi epäjärjestykseksi. Flunssa oli ottamassa taas niskaotetta, kun työpäivän jälkeen aloin puolihysteerisena pyykätä, kaapittaa (jos joku ei tiedä mitä se tarkoittaa, niin se tarkoittaa sitä pyykkäämisen ärsyttävintä osiota: puhtaiden vaatteiden viikkaamista kaappiin) , imuroida. Puuhasteluni lomassa sain uuden hysteriakohtauksen: olin tarjoillut triolle yhtenä päivänä einestä ja seuraavina pakastettuja ruoanjämiä. Johan tyypit menevät lopullisesti pilalle, mikäli en tältä seisomalta ala tehdä heille kunnon terveellistä, tuoretta kotiruokaa. Miehen kotiutuessa hän pystyi yhdellä silmäyksellä päättelemään puolisonsa stressi- ja flunssatason vaativan välitöntä lepohetkeä. Äiti-ihminen passitettiin lepäämään ja triolle annettiin ukaasi olla häiritsemättä. Hetkeen. Illalla päädyimme pelaamaan Edwardin ja Sampun kanssa sängyn päällä pötkötellen kahta eri peliä. Ehkä yhteensä puoli tuntia putkeen. Jonka jälkeen duo häipyi kylpyyn, Topon kömpiessä vuorostaan äiti-ihmisen kainaloon iPadinsa kanssa. Se oli hyvä ilta. Hetkellisestä romahduksesta huolimatta. Aloin ehkä löytää jonkinasteisen tasapainon laatuaikahommaan: vähän kotitöitä, sen verran, ettei synny kaaosta. Vähän laatuaikaa: sen verran, että kaikilla on mukavaa. Eikö niistä bileistäkin kannata kuulemma lähteä kotiin, silloin kuin ne ovat parhaimmillaan? 

En tiedä onko jossain olemassa äiti-ihmistä, joka pystyy kaiken sovittamaan yhteen: laatuajan jälkikasvun kanssa, kodinhoidon, työn, tärkeiden juttujen muistamisen (viikon iso miinus: mies lähetetty Topon HOJKS:n totaalisen vääränä päivänä. Viikon "hupsista": olen vahingossa varannut Edwardille ja Topolle tilapäishoidon syysloman ajaksi. Ikävää, koska koululaiset eivät pääse nauttimaan kotona syyslomastaan.Ei niin ikävää, koska eipä ole miehellä eikä äiti-ihmiselläkään syyslomaa.). Tuohon päälle vielä silloin tällöin pari keikkaa lääkäriin, terapeutille, niiden aiheuttamien työpoissaolojen korvaamisen. Läksyjen teon, jonkinasteisten arjen lomassa tapahtuvien kuntoutusjuttujen hoitamisen. Niin ja sen ravitsevan kotiruoan kokkaamisen. Itse en ainakaan ole yksi näistä. Mutta huomaan kuitenkin kokoajan oppivani. Kantapään kautta enimmäkseen. Tunnen olevani, kuin pihallamme lokakuussa kukkiva kukka: Ei ehkä mennyt ihan putkeen (miksi kärhö kukkii keskellä rodo-puskaa? miten lokakuussa?), mutta nopeasti vilkaistuna homma näyttää ihan kivalta. 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi