Joskus muinoin (totuuden nimessä yhä, vähintään kerran viikossa) ajattelin, että ultimaattinen onni olisi saada lotossa kaikki oikein. Jonka jälkeen tekisi tyyliin vähän mitä lystää. Reissaisi Bahamalla ja pienillä paratiisisaarilla, Palkkaisi personal trainerin ja kokin, ja olisi hävyttömän hyväkuntoisen näköinen. Hitsi vie: ostaisi itselleen mukavan työpaikan "juu, emmä tarvitse palkkaa, mä voin itseasiassa maksaa teille jokusen tonnin kuukaudessa, että saan käydä täällä töissä". Joskus ajattelin, että raha ja onni kulkevat tottakai, automaattisesti, käsi kädessä. Viisaan isäni varoittelut siitä, että välttämättä näin ei ole tilanne, kaikuivat kuuroille korville. 

Yhä lottovoittokuvitelmissani samalla siunatun hetkellä, kun x-määrä miljoonia tärähtää pankkitilille, Topo tulee, kuin taikasauvan iskusta, terveeksi. Hän alkaa puhua. Harrastaa ikätovereidensa kanssa jalkapalloa, sekä salibandya ja kolmipyöräinen remmeineen vaihtuu bmx-pyöräksi, ilman apupyöriä tai muita tukirensseleitä. Minulla on niissä haavekuvissa ajokortti ja ostan ison auton, jossa on hyvät stereot. Sillä autollani kuskailen trioa harrastuksiin, kouluun, kauppaan, joskus satunnaisesti saatan antaa miehen istua apuohjaajan paikalla, ja ajankin itse mökille. Niissä kuvitelmissa auto on aina hohtavan, kiiltävän, puhtaan valkoinen, trio ei tappele takapenkillä, ja takapenkki ei ole yhtä leivänmurujen-mehun-hiekan-nurmikon ja sipsien viimeistä leposijaa. Sellaistahan se niissä haavekuvissa on: raha ja onni kulkevat yhä käsi kädesssä. Tai lähinnä: sillä rahalla voi ostaa kaikkea. Jopa jälkikasvun käyttäytymään hyvin.  

Melko tyypillisenä naisihmisenä en tietenkään voi väittää, etteikö materia tekisi minua välillä hetkellisesti järjettömän onnelliseksi. Menin ja ostin hyvällä alennuksella joku aika sitten pinkit tennarit, joissa on pupun korvat (kyllä!). Aina kun solmin tennareiden nauhoja kiinni, minua alkaa lievästi hymyilyttää. Töissä jos hetkellisesti meinaavat kierrokset nousta punaiselle, vilkaisen pinkkejä tennareitani ja taas hymyilyttää. En voi väittää, ettenkö tuntisi edes pieniä lämpöisiä ajatuksia jokaista kaapissani olevaa käsilaukkua kohtaan.Jos tiedossa on jotain fiinimpää menoa, mietin vaatetustani lähinnä lähtökohdasta: minkä käsilaukun valitsen.  Ja ihan oikeasti: kun vaatetan trioa aamulla, saatan hetkellisesti huokailla silkasta "kyllä ne osaa sitten olla söpöjä, noissa söpöissä vaatteissaan"-hurmoksesta. Rakastan ruokapöytämme tuoleja (joista sori nyt vaan mies, en luovu i k i n ä) ja en oikein osaa kuvitella elämää ilman keittiössä olevia raidallisia Aarikan purkkeja. Tietäen samalla, että pystyisin varsin hyvin jatkamaan elämääni ilman suurempia suruja, mikäli minulta vietäisiin ne pinkit tennarit, käsilaukut, trion ylisöpöt kuteet, ruokapöydän tuolit ja purnukat. 

Aamulla pistin jälleen kerran liian tiukalla aikataululla koululaisia matkaan. Olen mestari arvioimaan tilanteiden kestot väärin. Ihan tosissani kuvittelin, että 12 minuutissa olen onnistunut saamaan Edwardin vetämään naamariinsa aampuuron, pessyt kummankin koululaisen hampaat, pukenut Topon ja lisännyt päivän kuulumiset Topon reissariin. Voin kertoa, että en todellakaan ehtinyt. Kirjoitin reissariin, että "laitoin Topolle laukkuun pinaattilettuja, jos lounas ei maistu", todetakseni taksin takavalojen vilkkuessa pihassamme, että letut ovat nätisti keittiön työtasolla. Edwardille jouduin antamaan melurajoja rikkovia ohjeita siitä, että se puuro pitää nyt oikeasti lapioida alas, ja vaatteet saada aika äkäiseen niskaan. Samalla yritin käydä keskustelua miehen kanssa aiheesta "millä kokoonpanolla yöksi mökille" ja selittää lahkeessa roikkuvalle Sampulle, että saat kyllä tottakai aamiaisleivän: heti kun olen saanut koululaiset matkaan. Voin luvata, että aamuinen vartin sessio vastasi mennen tullen vartin pituista, rankemman oloista HIIT-treeniä. Kun 3/5 talouden asukkaista oli saatu ulko-ovesta ulos, kuopukselle se leipä eteen ja itselle kahvia kuppiin, ilmoitin Sampulle, että äiti menee nyt tekemään töitä. Että Sampu saa katsoa pingviinileffan, leikkiä hetken ja sitten lähdetään yhdessä kauppaan. Sampu tuli ilmoittamaan, että anna ensin hali ja pusu. Jonka jälkeen armas kuopukseni ilmoitti iloiseen ääneen "hyvää yötä äiti". Vastaukseen "ei äiti mene nukkumaan, äiti menee tekemään töitä" sain paluupostina räkäistäkin räkäisemmän naurun. Silloin tunsin itseni ihan aidosti onnelliseksi. Hitsi vie: meillä on neljä vuotias poika. Joka puhuu. Jolla on huumorintajua. Joka keksii itse sanottavansa, eikä vain toista perässä. Olin hirvittävän onnellinen. Yhtä onnellinen, kuin olin aamulla, kun Edward kertoi onnellisena nukkuneensa hyvin. Vuosien ja jälleen vuosien huonojen yöunien jälkeen Edward itsekin ymmärtää miten iso onni on saada nukkua hyvin. Tai kun Topo illalla toivoi tv:stä pingviinielokuvaa, sanoen "pii". Jätkä yritti ihan oikeasti puhua! Vaihtaisinko nuo hetket lottovoittoon? Silmääkään räpäyttämättä sanoisin ei. Ja tarkoittaisin sitä. En usko, että rahalla voi kuunaan saada sellaista onnea, minkä todellinen oikea arki pienine arkisine hetkineen aiheuttaa sydämessä. Silloin, kun vähiten odottaa. 

 

P.S totuuden nimessä pitää myöntää, että olen ainakin kaksi kertaa viimeisen kuukauden aikana joko lotonnut tai ostanut jonkinlaisen raha-arvan. Ahmaisin nimittäin yhdeltä istumalta kirjan nimeltään "Kaikki oikein" ja siitä se ajatus sitten lähti... Saahan sitä ihminen haaveilla kuitenkin. 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi