Ei pitäisi, mutta olen kuitenkin: pysähtynyt vuosien saatossa lukemaan kaiken maailman keskustelpalstoilla pyöriviä ketjuja aiheesta: miksi hommata lisää lapsia, jos kotona on jo erityislapsi. Saatikka erityislapsia. Nuo keskustelut pysäyttävät aina. Ne pahoittavat jossain määrin mielen aina. Tekee mieli kirjoittaa jotain nasevaa ketjuihin. Välillä tekee mieli jopa mennä sellaisiin äärimmäisyyksiin, kuin alkaa puolustella itseään. Miksi?

Tällä hetkellä vietetään puhevammaisten viikkoa Reilu kymmenen vuotta sitten, minulla ei ollut minkään valtakunnan havaintoa siitä, että mitä tarkoittaa puhevammainen. Jos olisin joutunut jossain tilanteessa selittämään sanan puhevammainen, olisin luultavasti heitellyt ilmoille lauseen, jossa vilahtaa esimerkiksi sana kooma. Selkeää: koomassa olevat ihmiset liene harvemmin juttelevat Joten he ovat ehkä ainakin hetkellisesti puhevammaisia. Niin ja ärrä-vika! Selkeä puhevamma!  Villeimmissä unelmissakaan, tai noh, ehkä painajaisissakaan, ei käynyt pienessä mielessäni, että vuonna 2015 minulla on laajahkoa omakohtaista kokemusta aiheesta puhevamma. Ollessani kolmen puhevammaiseksi luokiteltava poikalapsen äiti. Ollessani kolmen erityislapseksi luokiteltavan lapsen äiti. 

Niin, miksi hommata lisää lapsia, jos kotona on jo erityislapsi? Saatikka erityislapsia? Siksi, että haluaa lapselleen sisaruksen? Siinä vaiheessa, kun aloimme toivoa Edwardille sisarusta, toivoimme puhtaasti toista lasta. Ja Edwardille sisarusta. Edward oli touhukas, onnellinen, alle vuoden ikäinen pikkusälli, joka kärsi sairaudesta, josta hänen piti iän karttuessa päästä eroon. Ei siinä mitään sen ihmeellisempää. Eli Topo tulla tupsahti perheeseemme toivottuna pikkukakkosena, itsestäänselvistä syistä 

Topon ollessa reilu kolmevuotias pikkuisäntä ja Edwardin ollessa esikoululainen, olimme tukevasti kahden erityisen lapsen vanhempia. Tyypit eivät olleet pelkästään puhevammaisia, ongelmaa löytyi muultakin saralta. Olin vuodattanut katkerat kyyneleet Edwardin kehitysvammadiagnoosille ja vastoin kaikkia odotuksiani todennut, että elämä jatkuikin diagnoosin jälkeen. Eikä se ollut millään tapaa onnettomampaa, ja surkeampaa, kuin se oli ollut pahimpina ja parhaimpina päivinä ennen diagnoosiakin. Puolivuosittaisella Linna-keikalla varovasti heitimme poikien luottolääkärin vastaanotolla ilmoille ajatuksen siitä, että "mitä jos meille tulisi kolmas lapsi". Saimme vihreää valoa: mikään ei periydy sataprosenttisesti, kaksi kahdesta on jo surkeahkoa tuuria. Lääkäri ei kysynyt miksi. Mutta miksi? 

Siksi, että olimme haaveilleet miehen kanssa suuresta perheestä. Siksi, että jossain syvällä sisälläni, sitä ääneen tunnustamatta, podin vauvakuumetta. Siksi, että halusin tietää miltä tuntuu, kun lapsi oppii puhumaan, siinä aikataulussa, kuin "normilapset" oppivat. Halusin värittää värityskirjaa lapsen kanssa, tehdä palapelejä, opetella pyörällä ajoa. Ja tehdä niitäkin asioita normaalissa aikataulussa. Halusin olla luonnollisesti osana työpaikan vanhempien kahvipöytäkeskusteluja Viedä lasta kaverisynttäreille ja uimakouluun. Sanoa illalla, että hei, äiti tulee pelaamaan heti, kun ruoka on valmista. Tuskastella ääneen "minä itse"-vaihetta, ja uhmaa. Enemmän, kuin mitään me halusimme terveen lapsen. Eniten maailmassa halusimme kasvattaa lapsen ilman suuren tuntemattoman aiheuttamaa pelkoa. 

Mikään ei oikeasti periydy sataprosenttisesti. Mutta: kaikki voi periytyä sataprosenttisesti. En siis vieläkään tiedä, miltä tuntuu kasvattaa lasta ilman suuren tuntemattoman pelkoa. Pelkäsin Sampun elämän kolme ensimmäistä vuotta. Pelkäsin, että joka ainoa aivastus olisi alkua flunssalle, joka avaisi synkeän epilepsian portit kunnolla. Joka käynnistäisi jonkun reaktion Sampun aivoissa ja hänen kehityksensä hidastuisi. Pelkäsin. Ja samalla olin rauhallinen: tyyppi kehittyi aivan eri tahtia, kuin isoveljensä. Hänen uteliaisuutensa oli aivan erilaista, kuin isoveljiensä. Hän leikki. Hän rakasti syömistä. Hän opetteli piirtämään, värittämään, ajamaan potkuautolla, sen jälkeen potkupyörällä ja vihdoin ja viimein pyörällä. Hän meni päiväkotiin, sai kavereita, sulautui joukkoon, veimme hänet kaverisynttäreille. Hänelle tuli minä itse-vaihe Niin ja ne uhmat. Tuskailin työpaikalla, että voisi laittaa kersan naapuriin viikoksi lainaan. Tappelimme talvipakkasessa siitä, että pitääkö hanskat olla kädessä, vai ei. Syksyisin käymme mustikassa, Huudaan alamäessä potkupyörän kanssa hurjapään lailla eteenpäin potkuttelevalle Sampulle "hidasta". Ja Sampu hidastaa. Koska hän tajuaa ohjeita. Ja hän ymmärtää vaarat. Sampu toivoo harva se ilta, että luen hänelle kirjaa pingviinistä ja lohikäärmeestä. Hän osaa sen melkein ulkoa. Harva se ilta me luemme sen kirjan uudestaan. Siksi, että hän nauttii kirjan kuuntelemisesta. Se ei ole harjoitus, kuntoutus, tuhannes toisto; se on vain meidän juttumme, jota me tykkäämme tehdä. 

Kun juttelen Edwardin opettajan kanssa, hän kertoo, että rauhallisudellaan Edward on koulussa porukkaa kasassa pitävä liima: kun muut sinkoilevat ees-sun taas, pelkkä Edwardin olemus rauhoittaa hänen luokkatovereitaan. Edwardilla on hyviä ystäviä. Hän ei pidä meteliä itsestään, mutta osaa puolustaa omaansa. Edward on maailman paras isoveli. Ilalla luen Topon reissuvihkoa, "ihana päivä suloisen Topon kanssa". Sitä se osaa parhaimmillaan olla. Kun Topo katsoo minua silmiin ja hymyilee, en näe vaikeasti kehitysvammaista poikaa, vaan näen lapsen jonka silmistä paistaa viisaus ja lempeys. Sellainen viisaus ja lempeys, jota omistaa vain ihminen, joka on käynyt tässä elämässään paljon, jopa liikaa, ikävää läpi. Tiedän, että omista silmistäni paistaa takaisin jossain määrin samanlainen viisaus: sellainen viisaus, jonka liikaa ikävää läpikäynyt lapsi on äidilleen opettanut. Kun Sampu sanoo illalla, että hän ei voi jäädä Edwardin viereen nukkumaan, koska hänellä on vaihtoehtoisesti kylmä, tai kuuma, en lähde taluttamaan häntä takaisin omaan sänkyynsä. Otamme hänet miehen kanssa viereemme. Olemme sanoneet sen miehen kanssa monta kertaa ääneen:: Sampu on meidän mielenterveyslääkkeemme. Hän on näyttänyt sen, mitä on opetella niitä juttuja edes suht aikataulun mukaan. Hän pistää meidän pinnamme koville. Hän on kietonut isänsä pikkurillinsä ympärille. No, ehkä myös vähän äitinsä. Olisimmeko niin kiitollisia väritystuokioista ja minä itse-vaiheista ilman Sampun isoveljiä? En usko. Silloin miettisimme vain, että näinhän tämän kuuluukin mennä. 

Niin, miksi? Miksi lapsia erityislapsen jälkeen? Juuri siksi. 

Lopuksi hyvää puhevammaisten viikkoa kaikille puhevammaisille, heidän läheisille, ystäville, kavereille sekä erityisesti niille ihanille ihmisille jotka jaksavat heidän kanssaan tehdä työtä. Jotta ehkä joku päivä heidän puhevammansa on lievempää muotoa, tai jopa parhaassa tapauksessa vain muisto kaukainen. 

Kommentit (6)

Eveliina - Kodin Kuvalehti
Liittynyt2.6.2015

Hei Erityisäiti ja kiitos hienosta kirjoituksestasi! Jaoin sen eilen Kodin Kuvalehden Facebookissa, kuten varmaan jo huomasitkin. Jatka samaan malliin!
Terkuin Eveliina KK:sta 

noona

Hieno ja puhutteleva kirjoitus. Hatunnosto tavalle jolla katsotte maailmaa ja elämää jota elätte. Kaikkea hyvää ja valoisaa tulevaisuutta teille kaikille! 

ErityisÄiti
Liittynyt26.8.2015

Kiitos kauniista kommentista noona. Välillä ollaan rämmitty syvissä soissa, ja takuulla sitä tehdään välillä jatkossakin. Onneksi jossain vaiheessa sain sen ahaa-elämyksen, että täällä tosissaan eletään vain kerran ja pitää yrittää ottaa elämästä ilo irti. Eloa ja oloa on helpottanut myös sen, kun sain itseni pitkällisen surutyön jälkeen ymmärtämään, että esimerkiksi Topon elämä on mitä on, se ei suremalla muuksi muutu. Yritetään siis vain nauttia hyvistä päivistä, joita onneksi elämästä löytyy paljon enemmän, kuin niitä huonompia päiviä. Aurinkoista syksyn jatkoa! 

Vierailija

Tuntui hyvältä lukea tämä kirjoitus. Samaa olen päässäni pyöritellyt. Kahden erityisen pojan ja niiden pikkusiskon äitinä monesti saanut myös ihmisten vieläkö lisää ? -kommentteihin jotain järkevää edes vastailla. Ja kyllä, tuo pieni ihmeellinen tyttö on se, kuka meitä auttaa jaksamaan paremmin arkeamme.

ErityisÄiti
Liittynyt26.8.2015

Kiitos kommentista ja paljon voimia arkeen. Meille ei olla ihan päin naamaa kysymystä esitetty, mutta uskon, että joku tuttavapiiristä(kin) on asiaa varmasti joskus miettinyt. Mutta se on juurikin noin: se "tavis" tekee elämästä niin paljon helpompaa. Aurinkoista syksyn jatkoa teidän pesueelle!

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi