Istun Topon musiikkiterapeutin kanssa ruokapöytämme ääressä. Topo on tyytyväinen iPadinsa kanssa, Edward keskittynyt lastenohjelmiinsa. Rauhallista, vaikka päällekkäin raikaa Topon iPadista vuoronperään Teletappien ja Tuomas Vetureiden (aivan liian tuttu) tunnussävelmä ja tv:stä lastenohjelmien tunnussävelet. Topo painautuu aivan Edwardin kylkeen. Kertoo välillä mitä hän katselee pädiltään "tu", "te". Katsoo äiti-ihmistään silmiin ja hymyilee "meidän jutulle". Äiti-ihminen ymmärtää ilman selvityksiä, mitä tu tai te tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, että Topo melkein puhuu. Hän kertoo, mitä katselee milläkin minuutilla siltä hänelle maailman tärkeimmältä iPadiltaan. 

Pikakelaan mielessäni viimeiset kolme vuotta. Siitä on kolme vuotta aikaa, kun Topo aloitti musiikkiterapian. Silloin Topo voi huonosti. Silloin terapioita jouduttiin perumaan, koska Topo ei jaksanut niitä. Heitimme terapeutin kanssa ylävitosia aina, kun Topo jaksoi olla terapiassa puoli tuntia yhtä soittoa. Tuolloin Topon silmät olivat suuret ja kauniit, aivan kuten nytkin. Mutta silloin katse oli tyhjä. Kolme vuotta myöhemmin, ruokapöytämme äärellä, Topon terapeutti kertoo, että kuluneen syksyn aikana (tai voisiko tätä vuodenaikaa kutsua ilmojen puolesta jopa takakesäksi?) Toposta on tullut koululainen. Ei pelkästään ulkoisen olemuksen, vaan myös sisäisen rauhan vuoksi. Topo nauttii musiikista, lauluista, paikoillaan olemisesta. Topo nauttii toisen ihmisen seurasta. 

Puhe kääntyy tuohon koulupojan olemukseen. Terapeutti korjaa sanomisiaan "niin, Topo on koululaispojan oloinen. Mutta eihän hän ihan ole, kuin koulupoika". Näin on. Topo on äiti-ihmisen koulupojan kuoreen paketoitu pikkumies. Poika joka kasvaa pituutta, mutta joka ei käy itse vessassa. Eikä pue itse vaatteita päälleen. Kun silmä välttää, Topo sormiruokailee. Hän rakastaa sitä, että illalla lauletaan Nalle Luppakorvaa ja kutitetaan kainaloista. Session jälkeen Topo sanoo "kaa kaa", kauniita unia. Aamun aikaisina tunteina hän tulee tarkistamaan, että saisiko jo herätä, saisiko ottaa iPadin. Kun Topolle sanoo, "ei vielä, nyt nukkumaan", hän menee takaisin sänkyyn, odottamaan, että hänet peitellään. Tullakseen uudelle tiedustelumatkalle viidentoista minuutin kuluttua. Topo vihaa odottamista, sitä kun hän ei tiedä, tai ymmärrä mitä seuraavaksi tapahtuu. Kun Topo hermostuu, äiti-ihmisen verenpaineet nousevat nanosekunnissa. Kun Topo paijaa lempeästi selästä, äiti-ihmisen sydän sulaa. 

Topo oli tilapäishoitojaksolla, muun porukan elellessä pari päivää, kuin possut pellossa: ateriat syötiin ravintoloissa ja illat vietettiin puistoissa, rannoilla, sekä pitkään ja hartaasti ruokakauppoja koluten. Tehden asioita, joista Topo ei niin välitä, mutta me muut välitämme, asioita joita me muut odotamme. Oli hyvä olla. Ja tyhjä olla. Tarvitsen näitä päiviä. Viikkoa ennen tilapäishoitojaksoa saatan sanoa ääneen "olispa jakso jo tällä viikolla". Mutta, kun Topo on poissa olen illalla automaattisesti menossa laittamaan hänen huoneen oveaan kiinni. Sydän lyö yhden kerran tyhjää, kun muistan, että Topo ei olekaan sängyssään. Kaupassa poimin automaattisesti koriin pinaattiletut, koska niitä on oltava tarjolla aina ja joka päivä. Laitan automaattisesti joka ilta Topon iPadin lataukseen; koska silloin ei niin sanotusti hyvä heilu, jos rakkineesta on akku finaalissa. 

Toisen tilapäishoitopäivän iltana, Kaivopuiston rannalla, Topon veljet istuvat laiturille katsomaan merta, bongailemaan ohikulkevia laivoja, hihkumaan yli lentäville helikoptereille, ja fiilistelemään sille, että mitä kahvilassa tilataan. Olen onnellinen, rauhallinen, levollinen. Ja haikea. Olen haikea, koska rivistä puuttuu yksi. Silloin mietin, mitä jos… Siinä ruokapöydässä Topon musiikkiterapeutin istuessa vastapäätäni sanon ääneen "mitä jos"… Enkä jatka lausetta sen pidemmälle. Koska, mitä jos lausetta jatkaessa sydän löisi useamman kerran tyhjää, ja suru valtaisi mielen. Sen sijaan sanon: onneksi ollaan nyt tässä. Topo sanoo "te", katsoo minua silmiin ja hymyilee. Äiti-ihmisen sydän sulaa. Onneksi ollaan nyt tässä. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi