Itku polttaa silmäkulmassa, yritän hengittää syvään, ajatella mukavia ja liimata hymyn kasvoilleni. Ei nyt voi itkeä. En voi itkeä poikien edessä. Eiväthän äidit voi itkeä lastensa edessä? Vai?

Olen tuntenut pettymyksen kyynelien polttelevan työpaikalla, bussissa väsymyksen kyynelten puskevan väkisin poskille. Ja kotona… Kyynelten skaala on laaja, vähintäänkin. Välillä voisin itkeä väsymyksestä. Miksi ihminen ei saa nukkua, kun väsyttää? Selkeä itkun aihe. Välillä vuodattaa kyyneleitä kiukusta. Välillä turhautumisesta. Välillä suuttumuksesta. Skaala jota käy aika tiiviiseen tahtiin läpi kolmen poikalapsen ja yhden aikuisen miehen asuttaessa samaa huushollia. 

Sitten on niitä huolen kyyneleitä, pelon kyyneleitä ja suoranaisia epätoivon kyyneleitä. Kyyneleitä, joita olen vuodattanut vasta, kun eteen on tullut jotain liian suurta, liian pelottavaa: oman lapsen vakava sairaus, oman lapsen vamma. 

Niin, kyllä tämä äiti on itkenyt trionsa edessä. Ei yhtä, eikä kahta, ei kahtakymmentä, vaan ehkä kaksi sataa kertaa. Olen vuodattanut juuri niitä väsymyksen, kiukun, turhautumisen ja suuttumuksen kyyneliä. Koska ne pystyn selittämään triolle. "Äitiä itkettää, koska viime yönä valvottiin niin paljon teidän veljen kanssa. Äitiä vaan vähän väsyttää" . Tai "äitiä itkettää, koska ette monesta (kymmenestä) pyynnöstä huolimatta olleet nätisti, vaan kiljuitte ja sotkitte. Äidillä vähän meni hermot ja tuli itku" (kyllä, voin luvata, että kolme alaikäistä "herrasmiestä" saa äidin ajoittain itkun partaalle)

Mutta ne kyyneleet, jotka tulevat sydämen syvimmistä sopukoista. Niitä en itke trion edessä. Kun joku niistä maailman tärkeimmistä ihmisistä voi huonosti, liimaat reippaan ilmeen naamalle. Pidät huolta. Soitat puheluita, jotta saat ohjeita; mitä lääkkeitä antaa, pitääkö nyt lähteä jonnekin näytille, vai pärjättäisiinkö kotona. Esität puhelimessa vaikeita kysymyksiä: Voiko tämä olla jotain pysyvää, vai olisiko tila ohimenevä? Kuuntelet vastaukset ja otat vastaan ohjeet kylmän rauhallisesti. Lääkitset, pidät sylissä, katsot että se pieni rakas, joka voi huonosti, saa olla rauhassa, kun niin haluaa. Tuot sängyn viereen lempisyötävää ja lempijuotavaa: jos lapsi edes maistaisi jotain. Paijaat, silität, huokaiset helpotuksesta, kun uni tulee, edes vaikka vain hetkeksi. Huolehdit, jos unta riittää liikaa.  

IIllan pimetessä ja talon hiljetessä, trion uinuessa, otan reippausnaamarin pois kasvoiltani ja itken. Silloin minussa itkee äidin sydän. Se sydän, joka haluaisi suojella omia lapsiaan kaikelta maailman pahalta. Mutta joka ei siihen pysty. Silloin äidin sydän itkee pelosta, surusta, sekä epätoivosta. Ne ovat niitä kyyneleitä, joita äiti itkee vain, kun ne joita sydän haluaa suojella, eivät ole näkemässä. Ne ovat niitä kyynelistä katkerimpia ja polttavimpia. 

Kommentit (10)

Vierailija

Auts, nyt osui ja kovasti. Noinhan se juuri on. On pieniä itkuja, joita voi itkeä lasten edessä ja jättiläiskokoisia itkuja, jotka on vaan nieltävä odottamaan hetkeä ilman lapsia. Eräänä päivänä istuin oman trioni kanssa kirkossa etupenkissä edessä kaunis arkku, jossa lepäsi trion isä. Silloin oli karata väärä itku - suuri ja pohjaton. Mutta se kauhu, joka lasten silmistä paistoi, paiskasi reippausnaamarin päälle; nyt ei voi romahtaa. Ei lasten edessä. Jaksaa, jaksaa. Vielä vartin, vielä tunnin. Paljon on tuon jälkeen vettä Vantaassa virrannut ja äänettömiä kyyneleitä pitkin poskia, ja romahdushetkiäkin koettu. Yöllä. Metsässä koiran kanssa.  Terapiaeläin <3

Nykyään osaan jo romahtaa hallitusti, ihan pikkuisen, säännöstellä itkuani, ja lapset kestävät sen. Tietävät että äidilläkin on joskus paha mieli ja silloin sen vaan pitää saada itkeä se pois. Kun itku on itketty, halataan ja hymyillään. Kyllä se tästä. Elämä kantaa, vaikka välillä notkahtaakin. Kiitti, Mari, hyvää vappua ja jaksamisia! 

- anu

ErityisÄiti
Liittynyt26.8.2015

Vastasin kerran jo tähän, mutta näemmä tietokone ei ollut yhteistyökykyinen (käyttäjässä ei luonnollisesti ollut mitään vikaa…). Kuvaamasi tilanne on varmasti pahimpia, mitä kuvitella voi. Niin surullista ja niin väärin. En tiedä miten olisin itseni saanut samassa tilanteessa pidettyä kasassa. Ehkä juuri sama tärkeä asia? Lapset. Hurjasti voimia arkeen ja elämään. Onneksi on se terapiaeläin ja metsäkävelyt, mitkä auttavat jaksamaan. Täällä podetaan muuten suuremman luokan koirakuumetta. Ehkä kesällä sitten? Hyvää vappua teillekin ja aurinkoista kevättä Anu! : Mari 

Sannek76

Voi että... olet niin vahva mutta kuitenkin hauras. Elämäiloa ja valoa teille kaikille. Sä kosketit mua <3

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi