Tunsin itseni vähintäänkin jonkin sortin sankariksi avattuani kotioven sunnuntai-iltapäivällä "ääitiiii, äääitiii tuli" huutojen kajahdellessa ja kolmen pienemmän (sekä yhden isomman) sällin rynnätessä ovelle. Sampu raportoi, kuinka "minä kävin yöllä katsomassa, että oletko äiti sängyssä. Et ollut. Tuli ikävä". Edwardin selvittäessä perusteellisesti viimeisen 24 tunnin tekemiset ja syömiset. Topokin katsoi söpösti pitkään silmiin, huikkasi "mooi", sekä kävi hurmaavan kömpelöllä tavallaan halaamassa. Syy sankarimaiseen kohteluun oli aivan selvä: äiti-ihminen oli ollut omilla menoillaan kokonaisen vuorokauden ajan. Eli siis pienen ikuisuuden verran. 

Vietin 24 loistavaa tuntia Suomen Turuus yhden parhaimman ystäväni kanssa. Teimme kaikkea, mitä ei niin helposti pääse äiti-ihmisenä peruslauantaisin tekemään. Hilplailimme vaatteita, istuimme terasseilla keskellä iltapäivää ja haahuilimme ympäri rannikkokaupungin keskustaa täysin päämäärättömästi. Myöhästyimme illalliselta ja nauroimme paljon. Sunnuntai-aamuna jouduimme tekemään tyrmistyttävän huomion: ikä tekee tehtävänsä, se fiksuunnuttaa paatuneempaakin idioottia. Sen sijaan, että olisimme maanneet edellisillan baarijuoksujen aiheuttaman pahoinvoinnin kourissa hotellin sängyillä, käyden rukoilemassa respasta, että saamme pitää huoneemme kello 12.40 asti (jolloin on pakko suunnata junalle), olimmekin aamupalalla kello 8.30 ja aamukävelyllä kello 09. 

Me puhuimme kaikesta maan ja taivaan välillä, jatkaen suurinpiirtein lausetta siitä, mihin se vuosi sitten jäi. Me puhuimme lapsista. Me puhuimme poikien voinnista. Kerroin taas siitä surusta, joka kulkee aina ja kaikessa mukana sydämessäni. Meidän oli pakko viettää hiljainen, surkeahko minuutti sille surulle. Jonka jälkeen me nauroimme taas. Voin sanoa, että nautin koko 24 tunnista, 100 %sti. En miettinyt miten kotona menee, luotin siihen, että mieslauma pärjää keskenään sen 24 tuntia ilman vakavampia seuraamuksia. Lähetin miehelle pari kolme viestiä, koska se nyt vaan kuuluu asiaan. Se on miehen ja minun keskinäinen, sanaton sopimuksemme: se joka on vuorollaan hunningolla (lue omilla menoillaan), kyselee pariin kertaan, että kaikki kotona ok. Pakollisia viestejä lukuunottamatta en turhaan uhrannut ajatuksia kotitantereelle. Koska tiesin, että siellä pärjätään. Tällä kertaa olin mennyt sellaisiin äärimmäisyyksiin, etten ollut tehnyt edes jääkkaappin valmiiksi seuraavan päivän ruokaa. Ja siellä reissun päällä olin ihan vain vilpittömän onnellinen ja rentoutunut.

Kotimatkalla mietin, että tuohon tilaan pääsykin on ollut omanlaisensa matka. 

Kun monta vuotta sitten istuin lääkäri- ja asiantuntijalauman edessä kuuntelemassa, että esikoislapseni on kehitysvammainen, ensimmäinen ajatukseni oli: no niin, nyt tuli maailmanloppu. Seuraava ajatukseni oli: mä en enää ikinä tule nauramaan. Elämä oli muutenkin silloin yhtä valvomista, kriisistä toiseen menoa, lääkärin soittoaikojen mukaan elämistä, uusia lääkkeitä, lääkkeiden sivuvaikutuksia, lisää valvomista, loputtomasti huolta. Hassua kyllä: muistoissani noina aikoina oli enimmäkseen vain kylmää ja pimeää. Kehitysvamma vei hetkellisesti minut vieläkin syvemmälle siihen kylmään ja pimeään paikkaan, jossa nauru ei ollut aina ollenkaan osa arkipäivää. Yritimme miehen kanssa sinnikkäästi kuitenkin elää myös "normaalia elämää". Aina kun Edwardin ja Topon vointi suinkin antoi periksi, olimme kahviloissa, uusissa puistoissa, kävimme matkoilla. Siinä sivussa yritimme miehen kanssa kumpikin ylläpitää myös jonkinlaista "omaa elämää". Harrastaa. Tavata ystäviä. Viettää edes vähän aikaa pois kaikesta hullunmyllystä. Silti saattoi mennä kevyesti kaksi viikkoa putkeen, ilman, että olisi kertaakaan tehnyt mitään "omaa juttua". Monesti, kun lähdin pois kotoa, podin suunnatonta huonoa omaatuntoa, jonkin sortin ahdistusta ja useinmiten enimmäkseen vain toivoin, että olisinpa kotona. Vähän sama juttu, kuin silloin, kun äitinä jätät vauvan kotiin ja et oikein millään osaa keskittyä siihen harvinaiseen pieneen omaan hetkeen. Ainoa ero oli se, että minun vauvani olivat jo ohittaneet vauvaiän aikapäivää sitten.

Pikkuhiljaa ymmärsin, että tämä ralli on meidän arkipäiväämme ja sen rinnalla pitää osata itsekin elää. Aloin harrastaa säännöllisesti. Huomasin, että hitsi vie: kotitantereen rallia jaksaa paljon paremmin, kuin harrastaa vähän liikuntaa. Miehen mielestä näytin 10 vuotta nuoremmalta jokaisen jumppakeikan jälkeen.  Seuraavaksi huomasin, että välillä mikään ei oikeasti rentouta samalla tavalla, kuin jonninjoutavista jauhaminen ystävän kanssa, viinilasillisen äärellä.  Aloin ensin suunnitella ja sitten myös tehdä "omia reissuja". Ja nauttia niistä. Muistan vieläkin elävästi sen tunteen, minkä koin Roomassa, kesällä 2010, kun istuin siskoni kanssa matkamme toisena päivänä aamupalapöydässä. Edellisenä iltana olin yrittänyt niin sanotusti hengittää Roomaa ja Rooman sykettä itseeni, onnistumatta siinä. Mietin vain, että mitenköhän kotona pärjätään ja että minkälainen mamma hylkää pesueensa oman loman vuoksi. Siellä aamupalapöydässä tunsin itseni yhtäkkiä todella vapaaksi, iloiseksi, onnelliseksi. Se oli hyvä reissu. Toki ajoittain ikävöin kotiin suunnattomasti, mutta osasin myös nauttia ja ymmärtää, että kolmen vuorokauden yhtämittainen oma-aika on erityistä herkkua. 

Nyt matka oli lyhyempi ja päämäärä lähempänä kotoa, mutta reissun vaikutus oli melkein yhtä säväyttävä ja voimaannuttava, kuin sen Rooman matkan. Ehkä siksi, että olen pikkuhiljaa oppinut jättämään ne syyllisyydentunteet pois matkatavaroista, kun pääsen tekemään omia juttujani. Onko seki jotain samanlaista kasvamista, kuin se, että pahoinvoinnin sijaan löytää itsensä aamulla lenkiltä? En osaa sanoa. Ainoa asia minkä osaan sanoa, on se, että vuosien opettelun jälkeen olen ymmärtänyt, että ollakseni paras mahdollinen äiti-ihminen, minun pitää ajoittain olla kaikkea muuta, kuin äiti-ihminen.  Eikä ole ollenkaan hullumpaa olla hetkellisesti kaivattu. Hetkellisesti kaivata. Ja sen jälkeen tulla kotiin saamaan sankarin vastaanoton. 

 

Kommentit (2)

M. M.

Kiitos näistä viisaista sanoista Mari! Itse yritän kovasti tehdä töitä juuri sen eteen, että saisin noita ihania vapaita hetkiä elämääni. Tunnistan tunteen niistä muutamista vapaista hetkistä, jotka näiden vuosien varrella on saanut viettää. 

ErityisÄiti
Liittynyt26.8.2015

Toivon kovasti, että ne vapaat hetket tulet saamaan. Tarpeeksi niitä ja tarpeeksi usein niitä. Se, että olen oppinut nauttimaan omista hetkistäni täysillä on ollut pitkän opettelun tulos, olen ihan satavarma, että pääset samaan vaiheeseen. Hurjasti voimia arkeen! 

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi