Arkiaamu, kello huutaa vaativasti. Jos tässä vielä makoilen viisi minuuttia, niin ei se nyt tarkoita sitä, että aamusta tulisi kiireinen. Vajaa tuntia myöhemmin katson kauhuissani kelloa. Viisi minuuttia, ja pitäisi olla bussipysäkillä. Ennen sitä pitää tehdä valmiiksi Edwardin retkieväät. Kas kun hommaa on keskeytetty kuuteen kertaan: Edward tarvitsee varpaaseensa laastarin. Topo oman leivän. Uninen Sampu tarvitsee halin. Jonka jälkeen kierros on aloitettu uudestaan. Viisi liian lyhyttä minuuttia, jonka aikana, pitäisi saada siis ne eväät valmiiksi, se eväsrasia reppuun, täyttää Topon reissuvihko, etsiä Sampulle sukat, hakea jääkaapista aamupalarahka laukkuun, saada kengät jalkaan, takki päälle ja laukata (vaihteeksi) bussipysäkille. Bussipysäkillä työmatkatuttu naureskelee "sä sitten ajoitat hyvin pysäkille tulon joka aamu". Lauseen aikana bussi on kaartanut pysäkille. Huomaan, että rahka ei ole laukussa, viisi minuuttia menee siis hukkaan siinä, että koukkaan työmatkalla kauppaan ostamaan aamupalan. Ei ihminen voi ilman aamupalaakaan elää. Laitan miehelle viestin "täytätkö Topon reissuvihkon, mä en ehtinyt, sori". Päätän nousta huomenna ainakin viisi minuuttia aiemmin. Tietäen, että sitä ei tule tapahtumaan. 

Viisi minuuttia käyn päivällä kirjeenvaihtoa aiheesta kuljetukset. En ole vieläkään ymmärtänyt sitä, että  vaikka tilaan samalta ihmiseltä Topon kuljetukset tilapäishoitopaikan ja koulun välille, minun pitäisi ymmärtää erikseen peruuttaa tälle täsmälleen samaiselle henkilölle kyseisten päivien kuljetukset koulun ja kodin välille. Omasta mielesetäni kun on hyvin todennäköistä, että Topo ei yhden aamun aikana ehdi lähteä kello kahdeksan aamulla paikasta a, sekä paikasta b, kouluun. Saan pdf-tiedoston, jossa kerrotaan koulu- ja tilapäiskyytien tilaamisesta. Heitän pyyhkeen nurkkaan, en jaksa jankata. Ilmoitan sähköpostitse, että Topo ei tarvitse syyskuun tilapäishoitopäivilleen taksikuljetuksia.

Viisi minuuttia keskustelen Sampun ihanan päiväkotiopen kanssa. Ope tiedustelee, sopiiko hänen ja puheterapeutin ehdottama palaveriaika. Lupaan tarkastaa asian mieheltä heti, samalta istumalta ja soittaa parin minuutin kuluttua takaisin. Kahden minuutin sähköpostipikaneuvottelun jälkeen ilmoitan päiväkotiin, että miehelle sopii palaveriaika. Pahoittelen, että emme ole aiemmin ilmoittaneet ajasta, "kato kun Sampun reissuvihko on hukassa".  Saan kuulla, että reissuvihko ei kuulemma ole hukassa, vaan se on Sampun repun sivutaskussa. Ollut siellä kuulemma viimeisen viikon. Olen käyttänyt viisi kertaa viisi minuuttia aikaa siihen, että etsin sitä keittiöstä, olohuoneesta ja Sampun lelujen seasta. Annan itselleni viisi superäitipistettä lisää kartuttamaan muutenkin suurta pistesaalistani. Sampun ope kertoo iloisena, että nyt on saatu puhehanat auki. Sampu puhuu sekä päiväkodin henkilökunnalle, että puheterapeutille. Maanantaina Sampu on kertonut, että viikonloppuna hän ei lähtenyt mökille, vaan kävi äidin kanssa kaupassa. Naurahdan: kyllä on lapsella jännä elämä, jos hauskinta mitä koko viikonloppuna tapahtuu, on noin viiden minuutin kauppapyrähdys, isoveljen kanssa. Topo kun vihaa kaupoissa turhaan hengailua, ja eritoten jonottelua, joten puuha pitää hoitaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Ope vastaa "mutta eikö ihaninta ole se, että Sampu osaa kertoa". Tuohon en voi protestoida mitään, se on ihanaa. Puolustaudun vielä reissuvihkoasiassa, hyvin aikuismaisesti "se reissuvihko jää nyt aika usein täyttämättä, kun Sampu kertoo itse mitä on tehnyt päiväkodissa. Kun se kato osaa nyt jo kertoa niin hienosti juttuja". Annan itselleni pari superäiti pistettä lisää säälittävästä puolustuspuheenvuorosta. Miksen vain sanonut suoraan, että hitsi vie: se vihkon täyttäminen vie iltaisin tasan sen viisi minuuttia, joita minulla ei mukamas ole. Ope vastaa iloisesti "noh, eiköhän teillä kuule ole muutakin mietittävää tässä elämässä, kuin Sampun vihko". Ihana ope, tykkään hänestä vieläkin enemmän, kuin aiemmin. Ja se on jo todella paljon. 

Iltapäivän koulutus kestää viisi minuuttia yli aikataulun. Ei aikaa käydä vessassa, pitää juosta junalle. Katsahdan kelloa hyvän matkan päässä juna-asemalta: aikaa viisi minuuttia junan lähtöön. Pitää tosissaan juosta. Ehdin junaan suht hyvin, mutta vähemmän iloisena yllätyksenä liityntäbussini on viisi minuuttia myöhässä. Saan sydämentykytyksiä; jos kaikki menee tästä eteenpäin putkeen, olen pihassa samaan aikaan Topon ja Edwardin taksin kanssa. Jos ei, taksi joutuu odottamaan minua. Laitan miehelle viestin "pitäisiköhän pyytää jos taksi voisi tulla viisi, tai kymmenen minuuttia myöhemmin iltapäivisin". Bussi jää tuskaisen pitkiin punaisiin liikennevaloihin kilometria ennen kotia. Katson kelloa, viisi minuuttia ja taksin pitäisi olla pihassa. En jaksa edes yrittää juosta viimeisiä kymmeniä metrejä bussilta kotipihaan. Olen väsynyt: en ole koko päivänä ehtinyt pitämään edes viiden minuutin taukoa. Tai noh: totuuden nimessä, en ole kehdannut pitää taukoa. Aloitin uudessa työssä, vanhassa talossa. Tänään on toinen päiväni. Koulutusten välillä teemanani on yrittää näyttää niin vähän hukassa olevalta, kuin suinkin vain mahdollista. Taukojen pitely ei sovi tähän kuvioon. Ainakaan vielä. 

Kotipihassa huomaan, että taksi ei ole vielä pihassa. Muistan, että Edwardin retken vuoksi taksi saattaa kuulemma tulla tänään hieman aikataulusta myöhässä. Istun etuoven rappusille, katson metsän reunaa, pulssi tasaantuu. Vähän enemmän, kuin viisi minuuttia myöhemmin, taksi kaartaa pihaan. Edward kertoo päivän retkestä, Topo huutaa iloisena "ääitiii". Yli viiden minuutin ajan kerään paikoilleen huppareita, huiveja, reppuja, kenkiä ja annan ohjeita käsien pesuun. Alan tehdä ruokaa. Kaivan makkarapatareseptin netistä: tämä äiti-ihminen aikoo mennä ja yllättää perheensä uudella ruokalajilla. Noin viiden minuutin laadukkaan ruoanlaiton jälkeen totean, että tätä tuskin söisi edes perheen koira. Jos meillä sellainen siis olisi. Noin minuutin verran ehdin haaveilla koirasta, kunnes Edward tarvitsee varpaaseensa uuden laastarin ja Topolle iskee akuutti nälkä. Topo narskuttaa. Sydän lyö tyhjää. Topo narskuttaa silloin, kun jotain ikävää on tapahtumassa. Pelko iskee pahoinvoinnin lailla. Hetken kuluttua Topo sanoo jälleen iloisena "ääitii". Yritän painaa narskutuksen, sekä aiemmat huomioni silmien ja pään veivaamisesta taka-alalle. Ei niiden tarvitse tarkoittaa mitään, ei Topon tarvitse mennä huonoon kuntoon, vaikka hän kuinka narskuttaisi. Viiden minuutin jälkeen en jaksa enää murehtia narskuttamista. Topo on iloinen. Hän ei olisi iloinen, jos hänellä olisi hirveän huono olla.

Makkarapata on valmis. Ennakko-odotusteni mukaisesti Topo nuuhkaisee sitä ja ottaa kärttyisen näköisenä ritolat ruokapöydästä. Edward tyytyy toteamaan poliitikon tavoin "minulla ei juuri nyt ole nälkä". Ja livahtaa takavasemmalla. Pöydän ääressä makkarapata ja äiti-ihminen pitävät toisilleen seuraa. Saan syödä rauhassa. Haaveilen siitä, että hetkellinen rauha jatkuu huushollissa, ja saan ehkä mennä sängyn päälle pitkäkseni viiden minuutin ajaksi. Kunhan olen ensin imuroinut, tyhjännyt astianpesukoneen ja täyttänyt kaukaa viisaana Topon reissuvihkon ajoissa. Toisaalta... Ehtiihän sen imuroinnin hoitaa myöhemminkin, samoin kuin astianpesukoneen. Ja se vihkon täyttäminen: ei siinä mene, kuin viisi minuuttia. Sen ehtii hyvin hoitaa aamullakin... 

 

 

Kommentit (2)

MINNAMAARIA

Kiitos, kun jatkat blogisi kirjoittamista! Olen laiska kommentoimaan, vaikka jokaisen päivityksesi käynkin lukemassa.

Minna

Seuraa 

Kolmen poikalapsen äiti, yhden miehen vaimo. Yritän pitää talon pystyssä, ja miehet kuosissa. En takuulla ikinä opi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Eli kärsin kroonisesta aikapulasta. Ja haaveilen siitä, että kirjoitan kirjan, opin ompelemaan, pistän pystyyn kasvimaan; ja ne kasvit jäävät henkiin. Lisämausteena arkea vaikeuttamassa kullanmurujen tuntematon aivosairaus.

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta erityisaiti.blogspot.fi ja oheisesta linkistä pääset Facebook-sivulleni https://www.facebook.com/erityisaitiblogi