Saksan vuokra-asuntoihin muuttaessa tulee vastaan joko tapaus A tai tapaus B. Joissakin noudatetaan periaatetta, että sisään muuttava uusi asukas tekee sellaiset pintaremontit kuin itse haluaa. Toisissa asunnoissa taas vaaditaan, että lähtiessä seinät siistitään ja maalataan perusvalkoiseksi. Kaikki pelkäävät sitä sattumaa, että muuttaessa joutuu remontoimaan yhtaikaa sekä sen asunnon, josta lähtee että sen, johon menee. Tähän tilanteeseen olen itsekin joutunut. Työn ohessa yrität sitten saada iltaisin ja viikonloppuisin remontoitua kaksi asuntoa kuntoon. Tapetointi ja kiroilu venyy keskiyöhön.

Lähdettäessä tapahtuvaan siistimiseen on universaalit säännöt. Seinäpintaan liisteröidään alustapetti, jonka kuiduissa on sahanpuruja, jotka luovat vaikutelman kohokuvioista ja rapatusta seinästä. Näin sisäseiniin saadaan luonnollisen näköinen pintarakenne. Struktuuritapetin on oltava tyyppiä ”Erfurt”, koko nimeltään ”Rauhfaser Erfurt” eli ”karkeakuituinen Erfurt”.

Erfurt on ohutta ja rusehtavan luonnonvalkoista eikä kelpaa pelkällään. Nyt se vitsi tulee: Erfurtin päälle seinät on aina maalattava. Neutraalisti valkoisiksi, kun jättää kämpän sääntöjen mukaan, tai väreillä, jos uudessa huoneistossa on lupa olla luova. Tehtävänä on siis aina sekä tapetointi että maalaus. Jee.

Kun luulee tietävänsä, mitä etsiä, sitä seisoo seuraavaksi rautakaupassa Erfurt-rullapinojen edessä ja huomaa, että niitä on eri karkeuksina eli ”Körnung”, jotka ilmaistaan numeroilla. Sormi menee suuhun. Ehkä karkeuden saa itse arvioida ja valita silmämääräisesti.

Erfurtia ei muuten nimestään huolimatta valmisteta itäsaksalaisessa kaupungissa, vaan hyvinkin lännessä Wuppertalissa.

Monen kämpän erfurtoimisen aikana opin paljon tapetoinnista ja geometriasta ja mittaamisesta, kun askartelin tapetointipöydällä sopivia pikkupaloja ja kolmioita erkkereihin ja niiden väleihin ja vinokattoon. Suikaleita pattereiden päälle ja ikkunalautojen alle, suikaleita ovien päälle. Erkkereiden kolmiopalat pitää piirtää lyijykynällä tapetin nurjalle puolelle, mutta ehdottomasti muistaa tehdä koko homma peilikuvana. Tapettikaistaleen standardileveys on 53 cm. Pitkulaisella tapettiharjalla suditaan ilmakuplat ja rypyt pois kun kaistale on lätkäisty kohdalleen seinään limaisen liisterin päälle. Saumarullalla vedellään ylös ja alas ja saadaan limittäiset reunat tukevasti liittymään yhteen.

Olen ollut remontoimassa asuntoa, jossa miehet olivat päätyneet joidenkin mutkien kautta siihen, että eteisen katto pitäisi peittää Erfurtilla. Siinä oli läikkiä tai epätasaisuuksia ja tämä oli konkluusio. En usko, että ihmiset yleensä tapetoivat kattoaan. Kyllä siitä jälkikäteen kommenttia tulikin - että "Hullut!" Eteinen oli pitkä ja kapea ja siihen tarvittiin monen metrin pituisia kaistaleita. On lähes mahdotonta pidellä painavaa liisteröityä lötköä tapettia pikkutikkailla päiden päällä monen hengen voimin ja yrittää sijoittaa se siististi kattoon. Nahkea tapetti makaa päässä ja siitä valuu liisteriä tukkaan. Ja sitten vielä suoraan ja kuplitta.

Tapetoinnissa kestää kauan, siihen verrattuna maalaaminen on nopeaa. Ainakin jos vielä jaksaa suojata rajat etukäteen tarkasti maalarinteipillä. Se voi olla tylsää ja aikaavievää, mutta se on tehtävä hyvin. Sen jälkeen maalaaminen sujuu suit sait, tai suti-suti.

Hollannissa en ole tapetoinut mitään. Täällä ei ole Erfurtista kuultu. Suosittua on rakeinen struktuurimaali, joka antaa samalla sekä rapatun pinnan että halutun värin. Huonona puolena on, että nyppyläiseen seinään ei koskaan enää voi päättää laittaa tapettia. Hiekkapaperimaiseen pintaan ei liimaannu mikään, ei myöskään ah niin trendikäs sisustustarra.

En suostu näkemään mahdollisuutena, että hiomakoneella vetäisi koko seinän uudestaan sileäksi. Paljon olen remontoinut ja sitkeästi työtä tehnyt omilla kätösillä, mutta jossain tulee se no thanks -raja sentään.

Kommentit (0)

Seuraa 

Ulkosuomalainen bloggaaja Hollannissa. Arkea ja matkailua, kotitaloutta, työtä ja pieniä ilmiöitä, retkiä, luontoa ja maisemia, Suomen ja muiden kulttuurien vertailua. Laaja kirjo mielenkiinnon kohteita linnuista ja luonnosta lentokoneisiin, taidekäsityöhön ja kauniisiin väreihin.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram