Suomen 100-vuotisjuhlat sattuvat kohdalle kerran elämässä. Itsenäisyyden juhlavuoden juhlintaa ei kannata jättää pelkästään joulukuuhun ja itsenäisyyspäivään, vaan juhlia voi pitkin vuotta, aina sopivan tilaisuuden tullen.

Suomi100 -synttäreillä juhlimme myös omaa arkeamme ja tapaamme olla suomalaisia. Tämän helpon jäätelö-mustikkakakun resepti on tarkoitettu pieneen juhlahetkeen arjen keskellä, varsinkin nyt, kun paras mustikka-aika on käsillä.

Tässä resepti, jota voit soveltaa oman mielen mukaan:

Mene lähimetsään ja poimi mustikoita ainakin sen verran, että ämpärin pohja peittyy. Pistä välillä kourallinen kypsiä mustikoita suuhun ja maistele niiden lempeää makua.

Ajattele vuodenaikoja. Syksyn sadetta joka kastelee juuriston ja kasvattaa mustikan varvut. Pölyttäjiä, jotka varmistavat keväällä kukinta-aikaan sadon. Kesän aurinkoa, joka kypsyttää marjat.

Iloitse jokamiehenoikeuksista, jotka antavat mahdollisuuden hyödyntää metsän satoa. Ajattele lämmöllä heitä, jotka opettivat metsässä liikkumisen ja marjastamisen taidon.  

Poikkea kotimatkalla lähikaupassa ostamassa litra vaniljajäätelöä. Kaiva rahat kukkarosta kauniin sinivioleteilla sormilla ja vaihda samalla kassaneidin kanssa muutama sana mustikoiden poimimisesta.

Kiirehdi kotiin ennen kuin jäätelö sulaa. Myhäile väitteelle siitä, että suomalaiset ovat mukamas enemmän huolissaan kylmäketjusta kuin sukupolvien ketjusta. Kaksi tärkeää ketjua tukevat toinen toisiaan.

Muista alkutuotantoa, suomalaista karjaa jossa jokaisella lehmällä on nimi. Ajattele maaseutua, jonka maisemaa maatilat hoitavat ja pitävät avoimena. Mieti kaikkia niitä työntekijöitä, jotka ovat jalostaneet maidon jäätelöksi ja toimittaneet valmiit tuotteet kaupan pakastealtaaseen.

Kotona leikkaa jäätelö paloiksi ja ajattele samalla hetki talvea, lunta ja jäätä, hieman hiihtämistäkin ja latuja. Päätä vähentää omaa kulutustasi, että myös tulevat polvet saisivat nauttia lumitalvista.

Ajattele niitä kielimiehiä, jotka keksivät Suomen kielen sanat mustikka ja jäätelö. Iloitse Suomen kielestä, ajattelun välineestä, jolla annat asioille merkityksiä, rakennat yhteyksiä ja jaat asioita muiden kanssa.

Asettele jäätelöpalat tarjoiluastian reunoille ja mustikat keskelle Suomen lipun muotoon. Tee arjesta juhla, pyydä läheiset syömään.

Nauttikaa yhdessä jäätelö-mustikkakakusta ja hyvästä seurasta!

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Maalla kasvanut ja taajamaan kotiutunut kirjoittaja tykkää tarinoista. Kiinnostuksen kohteita ovat arki ennen ja nyt, mikrohistoria, itsetekeminen, kirjoittaminen, perhe, ympäristö ja kulttuuriperintö. Arkiset havainnot nostavat pintaan muistikuvia. Näitä juttuja kerron tässä blogissa, vuodenkierron rytmissä.