Viime viikonloppuna meille oli tulossa ystäväpariskunta illalliselle ja edessä oli ikuinen ongelma – mitä hyvää valmistaisi? Kyseiset vieraat ovat molemmat hyvän ruoan ystäviä ja toinen loistava kokki, eli ehkä vähän enemmän vaivaa olisi pitänyt nähdä. Mieleen tuli minun jo melkein perinteiset syksyiset kurpitsaraviolit salviavoilla. Ja tietenkin, pähkinöillä. 

Kun pari vuotta sitten ostin pastakoneen, niin päätin, ettei se jää parin käyttökerran jälkeen pölyyntymään kaappiin, vaikka vähän epäilinkin itseäni. No, en myöskään voi sanoa, että kone olisi jatkuvassa käytössä mutta silloin tällöin sillä on hauskaa leikkiä. Yleensä kotitekoinen pasta herättää ihastusta. Ihmisillä on jostain syystä mielikuva, että sen tekeminen on erittäin vaikeata ja aikaa vievää. Myönnän, että ensimmäiset kokeilukerrat olivat just sitä mutta nykyään vaikka innostunkin harvoin, hommaan on tullut jo jonkinlainen rutiini. Eli kaikki vaan rohkeasti kokeilemaan!
 
Oikaisen taikinanteossa ja teen sen yleiskoneessa. Itse asiassa uskon, että koneella tulee ainakin minulle parempi lopputulos koska taikinaa tulee enemmän vaivattua kuin käsin. Minun kädet eivät kauan sitä hommaa jaksa. Valmiit raviolit voivat myös oikein hyvin odottaa muutaman tunnin keittämistä jääkaapissa, jottei tarvitse jauhoisena ottaa vieraita vastaan. Sen olen oppinut kantapään kautta, että valmiit kypsymättömät nyytit kannattaa laita jauhetulle liinalle ja myös peittää liinalla, näin niitä voi sitten helposti siirrellä kattilaan. Joskus nimittäin tein pahaan virheen kun asettelin ne jauhetulle lautaselle ja peitin kelmulla.. sieltä ei montaa raviolia saanut ehjänä irti kun ne tarttuivat varsinkin kelmuun tosi pahasti.

Tämä annos toimii neljälle hengelle alkuruokana ja yhtäkään raviolia ei jäänyt yli. Vieraathan yleensä aina kehuvat mutta tällä kertaa olin itsekin tyytyväinen tulokseen.
 


Taikina  


300 g durumvehnäjauhoja
2 kananmunaa

2 kananmunan keltuaista

2 tl oliiviöljyä

1 tl suolaa
  • Laita kaikki taikina ainekset yleiskoneeseen paitsi öljy ja sekoita muutama sekunti. Lisää öljy ja sekoita taas. Anna koneen veivata taikina. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia.


Täyte

n. 450g myskikurpitsaa

1 rkl öljyä
ripaus suolaa ja pippuria
 
1 kananmunan keltuainen

n. 25g raastettua parmesaania

100g rouhittuja pekaanipähkinöitä

kourallinen kuivia leivänmuruja

1 pieni valkosipulikynsi hienonnettuna

½ tl timjamin lehtiä

suolaa ja pippuria

  • Leikkaa kurpitsa lohkoiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja timjaminlehdillä, pirskota hieman öljyä. Paistaa 200-asteisessa uunissa pehmeiksi noin 20 minuuttia.

  • Hienonna jäähtyneet kurpitsat sauvasekoittimella tai haarukalla. Lisää sekaan kaikki muut aineet. Maista ja mausta tarvittaessa.

  • Jaa taikina neljään osaan ja kauli yksi kerralla pastakoneessa mahdollisimman ohueksi pitkäksi levyksi.

  • Jaa täyte tasaisesti toiselle puolelle levyä noin ½-1 tl kerrallaan. Taitaa taikinan toinen puoli päälle, painele taikina täytteen ympärillä tiukasti yhteen ja leikkaa haluamasi ravioli muodot. Jos haluat tehdä isommat nyytit jaa täyte levyn keskelle ja laita toinen samanlainen levy päälle.

  • Keitä valmiit raviolit runsaassa kiehuvassa suolatussa vedessä noin kolme minuuttia kunnes raviolit nousevat pinnalle.

  • Nosta raviolit reikäkauhalla vedestä ja kaada salviavoi päälle. Tarvittaessa ripottele päälle parmesaanijuustoa.

Salviavoi

75g voita

20 salvialehtiä
1 rkl sitruunanmehua

suolaa ja pippuria

  • Sulata voi hitaasti kattilassa kunnes se alkaa vaahtoa. Lisää sekaan salvialehdet ja paista muutama sekunti. Ota kattila pois liedeltä ja maustaa voi suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.



 

Kommentit (11)

Oi, mitä herkkua. Tosi kiva, että nykyisin Suomestakin saa muutakin kuin höttörakenteista ja aika mautonta jättikurpitsaa.

Kiitoksia! Hienoa kuulla palautetta niinkin kokeneelta bloggaajalta! Kärähtäneet kuuluvat minun iltalukemisiin ja emännän kanssa on koettu monta ihanaa ruokahetkeä.

Vähän jännittää onnistuuko ekalla kerralla pastan teko. Kokeilen kans tehdä yleiskoneella, hyvä vinkki. Sitten pitäisi muistella miten taikina veivataan itse pastakoneen läpi. Mulla nimittäin kävi just niin, että laite jäi yhden kokeilun jälkeen kaappiin. Mielelläänhän näitä söis vaikka joka viikko ;) Muistelin, että teit kerran suussa sulavia ravioleja, olisko ollut jossain kalapohjaisessa kastiikkeessa silloin..?

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015