Kirjoitukset avainsanalla Lapset

Viime viikolla juhlittiin Annin 3v. synttäreitä useampaankin otteeseen, mutta pääjuhla oli lauantaina. Kesäiset viikonloput ovat vähän huono aika järkätä synttäreitä ylipäätään, kun ystäväpiiri on hajallaan lomareissuilla, ja näin ollen meillä kävi vieraita pitkin viikkoa. Se tosin ei Annia haitannut, kun synttärit oli joka päivä :D Viime viikolla meillä oli myös kesälapsi viettämässä kesälomaansa, kummityttöni. Joten hutinaa riitti koko viikon. 

Lauantaille osui aivan upea kesäpäivä, mutta katoin siitä huolimatta herkkupöydän sisään ettei tarvinnut huolehtia kärpäsistä kakussa. Anni oli ihan ihastuksesta soikeana kun virittelin juhlaviirejä huoneisiin, olivat kuulemma niiiiin kauniita. 

Meidän juhlissa on aina muffineja, se on ihan vakio. Lapset rakastavat tuote tuorejuustokuorrutetta, sen suosio on aina taattu! Tein näitä kummipoikanikin synttäreille ja reseptiä kysyttiin heti. Noin muuten en liikaa stressannut tarjoiluista, helppo nakukakku, pullapitko (joka ei ihan asettunut muotoonsa... oli ainakin persoonallisen näköinen) ja sen sellaista. Lisäksi popcorn-tarjoilu on aina paikallaan.

Juhlat jatkuivat ulkosalla kun Annin kummitäti, ilmapallomestari, ilahdutti pieniä ilmapalloeläimillä ja valtikoilla. Myös tramppa oli kovassa suosiossa. 

Paljon onnea meidän 3-vuotiaalle!

Kommentit (2)

Vierailija

Tää on vähän hassu kysymys, mutta eikö teidän tarjoiluissa ole enempää suolaista kuin nuo popparit? :D eikö aikuiset kaipaa suolaista tarjoilua? Ihanan värikkäät koristeet ja tarjoilut muuten, lapsi on varmana ollu onnesta soikeana!

Jos totta puhutaan, niin en ole ihan kauhea fani risteilyille. Suuressa laivassa on kyllä sinänsä mukavaa, mutta laiva saa mielellään olla vain kulkuväline, jolla siirrytään paikasta A paikkaan B. Nuorena opiskelijana tuli humpattua Goomit ja muut legendaariset bileristeilyt jopa 48h meiningillä (kaksi risteilyä putkeen), ja hauskaa oli, mutta se oli silloin se. 

Koska emme ole vielä hakeneet Annille passia, meidän retket tänä kesänä rajoittuvat kotimaahan. Ja koska miehelläni ei ole kesälomaa, ei ulkomaille perheenä päästäisikään. Jotenkin sitten päädyin ehdottamaan reissukaipuun kalvamana ystävälleni Heidille risteilyä lasten kanssa. Heidin miehen työ vie häntä pidemmäksi ajaksi pois kotoa, joten olimme kumpikin vapaalla yksin lasten kanssa. Heidillä on 6-vuotias poika (kummipoikani) ja sylivauva, ja minulla vasta 3 vuotta täyttänyt Anni. 

Totesimme yhteistuumin, että rohkeasti vaan, lapsilla ainakin tulee olemaan taatusti kivaa keskenään pallomeressä ja vauva kulkee helposti mukana kantorepussa ja vaunuissa. Valitsimme arvalla Viking Gracen, koska siinä oli paras lähtöaika. Iltalaiva n. 21:00 Turusta oli sinänsä helppo, että ihan ensimmäisenä mentiin molemmat perheet nukkumaan ja seuraavana päivänä oli monta tuntia aikaa nauttia maisemista, leikittää lapsia ja syödä hyvin. 

Otin Annin kanssa parisängyllisen hytin, joka oli tosi hyvä valinta. Kivempi nukkua vierekkäin kun on tilaa. Hintakin oli varsin kohtuullinen 65€.

Oma suurin pelkoni oli oikeastaan se, että onko laiva täynnä humalaisia bileristeilijöitä ja sopiiko se lainkaan lasten kanssa reissaaville. Viikkari kuitenkin mainostaa lapsiystävällisyyttään, joten ajattelin että kokeillaan. Oli melkoinen yllätys kun terminaalissa kanssamme laivaa odotti porukka, joka koostui 90 prosenttisesti lapsiperheistä! Katselin ihmeissäni ympärilleni ja mietin, että ollaanko osuttu jollekin muksuteemaristeilylle vai mistä moinen. 

Kävi ilmi, että kesäaikana Viikkari panostaa ihan erityisesti lapsiperheisiin ja muuttaa konferenssitilat valtavaksi leikkikeskukseksi, jossa on monen ikäisille lapsille leikkihuoneita, pomppulinnoja ja ties mitä ohjattua toimintaa. 

Anni ja Miksu olivat ihan tulessa alusta asti, niin paljon leikkejä leikittävänä ja pallomeriä kahlattavana. Meidän tyttö halusi myös jatkuvasti kannelle ihailemaan merta, se oli sisämaan tytöstä niin ihmeellistä :D "Onko siellä haita?!" lapsen vilpitön riemu on niin liikuttavaa! 

Annin T-paita ja housut Aarrekidin Hidden Fox -mallistoa, saatu blogin kautta.

Lapsiystävällisyys tuli ilmi myös iltapäivädiscossa, josta löytyi drinkkilistat kokonaan alkoholittomina. Mocktailien eli alkoholittomien cocktailien suurena ystävänä oli ilman muuta pakko testata millaisen karpalomocktailin baarimikko taikoo. 

En tiedä mikä tuossa Viikkarin omassa maskotissa, Ville Vikingissä, oikein tenhoaa, mutta en ole koskaan nähnyt Annia niin haltioituneena kuin Villen nähtyään. Ville tanssitti lapsia jo terminaalissa, ja kun laivalla tuli mahdollisuus mennä halimaan pehmoista maskottia, tyttöä ei pidellyt mikään. 

Ville Viking myös tanssitti lapsia discossa ja voi sitä riemua, kun kädessä vilkkui discoranneke, ämyreistä tuli Robinin Boomkah ja valkoinen pörrökissa ohjasi nostamaan kädet ilmaan :D

Annin kanssa on suhteellisen helppoa reissata, sillä tyttö on pääsääntöisesti melko rauhallinen lapsi. Toki vauhti kiihtyy muiden lasten mukana ja uhmaikäisen harmikiukkukin välillä iskee, mutta noin muuten meno on äidin kannalta rentoa ja hauskaa.

Se, mikä Annille ei ole vielä ihan täysin valjennut, on ryhmäleikkipaikoissa vallitseva viidakon laki. Pallomerikomplekseissa ei todellakaan odoteta nätisti liukumäkivuoroa, vaan suurin osa lapsista änkee ja tunkee siltä mistä mahtuu. Siinä on meidän tytöllä vielä vähän ihmettelemistä, että se oma vuoro ei koskaan tule jos sitä ei määrätietoisesti ota. 

Itse olen sellainen "hirmuäiti", että menen mukaan leikkipaikkoihin katsomaan mitä lapseni siellä puuhaa ja komennan tasapuolisesti ihan jokaista vierastakin lasta, jolla alkaa mopo keulia liikaa. Tällä tarkoitan esimerkiksi muiden lasten heittelyä täyspuisilla junanvaunuilla, lyömisellä tai muulla turhan fyysisellä toiminnalla, joka voi tietää lääkärireissua. Se on selvä, että väsyneiltä ja ylikierroksilla käyviltä lapsilta hukkuu välillä käytöstavat, mutta siksi me aikuiset ollaan paikalla. 

Kaikkiaan reissu oli todella onnistunut, meillä oli tosi hauskaa ja lapsilla riittää reissusta kivoja muistoja pitkäksi aikaa. Oli todella positiivinen yllätys myös tämän kesäristeilyn ohjelma, joka riemastutti pikkuväkeä heti aamusta laivan satamaan tuloon asti. En tiedä onko viikonloput sitten kallistuneet enemmän aikuiseen bileväkeen, mutta viikolla laiva ainakin oli erittäin vahvasti lapsille suunnattu.

Kommentit (7)

Vierailija

Täydet propsit "hirmyäitiydestä"! Itse näen asian niin, että mielummin jonkun äiti komentaa kuin että leikkipaikassa tehdään kiusaa eikä kukaan puutu.

Ompas Anni kasvanut, vastahan teillä juhlittiin nimiäisiä :o <3

Vierailija

Voi tuli ihan mieleen omat lasten kanssa tehdyt laivareissut. Siellä oli ihan huippukivaa heidän mielestään ja minunkin. Lapset nauttivat täysillä. Emme olleet Viikkarilla, mutta Siljalla ja siellä oli jotain Harri Hylje -juttuja ja leikkipaikkoja joka lähtöön.

Vierailija

Myös ruotsin risteilyllä tarvitaan lapselle kuvallinen henkilötodistus, ainakin jos maihin menee! Paperit tarkistettiin kaikilta laivaan takaisin tullessa.

Alma

Pitikö puuvillatehtaan alekoodin toimia vielä tänään, kun olen nyt kolmella laitteella koittanut saada alekoodia käytettyä muttei onnistu?

Vierailija

Matkustusasiakirjoista; Ruotsiin (ja muihin pohjoismaihin)matkustettaessa vanhempiensa kanssa matkustaville alle 15-vuotiaille lapsille riittää asiakirjaksi kuvaton kela-kortti. En ollut uskoa, ennenkuin tarkistin asian ulkoministeriön tiedotteesta.

Kirjatoukkana on varmaan itsestäänselvää, että luen tyttärelleni paljon. Onnekseni Anni myös haluaa sitä itse, ettei tarvitse tuputtaa :D Lukemisen ilmeisten hyötyjen, kuten sanavaraston ja keskittymiskyvyn kehittymisen lisäksi yhdessä lukeminen on meille tärkeää yhdessäoloaikaa. Niin kauan kuin Anni haluaa käpertyä syliini lukemaan kirjoja, raivaan sille aikaa vaikka pyykit olisivat viikon pesemättä. 

Annia kiinnostaa oikeastaan mikä tahansa kirja, oli se sitten tietokirja eläimistä tai satukirja, jossa seikkailee Pupu Tupuna. Minulle on luettu lapsena juuri Pupu Tupunoita ja nostalgian määrä on ihan valtava, kun luen tasan samoja tarinoita omalle tyttärelleni. 

Hauskaa tässä nostalgiamatkassa on se, että ymmärrän vasta nyt, että Tupuna-kirjat ovat todella opettavaisia. Suorastaan alleviivaavan opettavaisia. Ei ole lapsena tullut mieleenkään, että Pupun seikkailuja lukemalla oppi samalla koko maatilan eläimet, aakkoset tai rakennustekniikan perusteet. Kiinnostava seikka Pirkko Koskimiehen luomassa piirroshahmossa on myös sen sukupuolettomuus, lapsi saa itse päättää onko Pupu tyttö vai poika, vai jotain ihan muuta. 

Toinen ikisuosikki meidän perheessä on tietysti Mauri Kunnas. Tuskin on Suomessa yhtäkään lasta, jolle ei olisi joskus luettu Koiramäen tarinoita tai Yökirjaa. Itseltäni löytyy kirjahyllystä alkuperäinen Yökirja 80-luvulta ja se on ihan yhtä kiinnostava nyt kuin yli 30 vuotta sitten. 

Herra Hakkaraisen, tuon kuuluisan unissakävelijän, seikkailut ovat sittemmin laajenneet, ja hahmo vilahtelee lasten riemuksi myös Kunnaksen muiden kirjojen, kuten Robin Hoodin, kulisseissa. 

Meidän Annin mielestä Kunnaksen kummitustalo on niin mahtava, että hän haluaa synttärilahjaksi oman kummituksen. Selvä. 

Ja toki meillä eletään myös Muumilaakson keskellä. Tove Janssonin ikivihreät tarinat Muumeista ihastuttavat ympäri maailmaa, eikä ihme. Annilla on lapsille sopivia Muumi-kirjoja, mutta itseltäni löytyy myös Janssonin vnhoista sarjakuvista koottu kirja. Näissä vanhoissa tarinoissa Muumit eivät ole ihan niin suloisia ja kiltteyden perikuvia kuin on yleisesti totuttu. 

Kirjojen lisäksi Annin lempihommiin kuuluu musiikki. Isäni löysi varastoistaan ikivanhan lastenlevyni, Putte Possun Huviretken. Minulla ei ole mitään käsitystä mitä nykyajan päiväkodeissa lapsille musiikin osalta lauletaan, mutta meillä kotona kuunnellaan, soitetaan ja lauletaan todella perinteisiä lauluja. Johtuen toki myös siitä, etten muita osaa :D 

Jänöjussin mäenlasku, Putte Possun nimipäivä, Lohikäärme Puff ja kumppanit ovat näin ollen edelleen pop. Mutta Annin varsinainen megasuosikki on Myyry ja Miiru, jonka voi kuunnella vaikkapa Youtubessa. Siinä on ihan huiput sanat, suosittelen kuuntelemaan ajatuksella :)

Löytyiko tuttuja hahmoja?

Kommentit (4)

Vierailija

Todellakin! Tupunat on meillä myös suosikkeja, ihana kun niistä on ilmestynyt kokoelmakirjoja. Onko Pikku Papun orkesteri tuttu? Sitä suosittelen lämpimästi vanhojen suosikkikappaleiden rinnalle. Meillä ehdoton suosikki, lapset muutaman vuoden sisällä teidän Annista.

Vierailija

Pikku-Papu on kiva, samoin Siinan Taikaradio (kirjastostakin varmasti löytyy molemmat). ...ja mitä siihen päiväkotiin ja musiikkiin tulee, niin meidän 4v. on siellä oppinut (laulamaan itse) Sata salamaa (a la Antti Tuisku, sivistimme sit lasta Vicky Rostin versiolla), Vesalaa, Robinia...Ei siis sinällään kuulu päiväkodin musiikkikasvatukseen nämä (se koostuu pääosin perinteisesta lauluista jotka on tuttuja itsellekin), vaan ah niin ihanilta kavereilta. 

K

Suosittelen ehdottomasti vierailua Herra Hakkaraisen talossa Sastamalassa, kun kerran Mauri Kunnaksen kirjatkin ovat suosikkeja.

Lurre

On kyllä huippua, kun on saanut lukuinnostuksen tartutettua lapsellekin <3 Meilläkin muutama Pupu Tupuna -kirja on säästynyt omasta lapsuudesta, kirjastossa niitä onneksi on paaaljon lisää! :)

Viiden viikon kesäloma on nyt virallisesti alkanut! Tai no, vähän on vielä tänään toinen jalka päivätöissä, mutta riittävän lomatunnelmissa jo. Meidän porukalla on se tilanne tänä kesänä, että lomalla ollaan vain minä ja Anni, ja Sakun lomat paloivat työpaikkaa vaihtaessa. Mutta meillä on aivan taatusti hauskaa myös tyttöjen kesken. 

Tänään on jo viritelty lasten uima-allas pihaan, eikä Annia meinaa saada sieltä pois millään! Ensi viikolla mennään pienelle laivareissulle, ja uuteen Muumimuseoon on tietysti pakko päästä. Mutta noin muuten ajattelin kysäistä hyviä vinkkejä teiltä. Jos on suositella kivoja päivämatkakohteita tässä Pirkanmaan tienoilla, jossa viihtyisi niin äiti kuin 3-vuotias, niin otan ilolla vastaan.

Rakas uhmaikäiseni ilahdutti tänään kommentoimalla pientä viivettä uima-altaalle pääsyssä (piti hakea pyyhe yläkerrasta): 

Minä: Haen nopsaan pyyhkeen mukaan, hetki vaan, sitten mennään.

Anni: Kuulehan, sinä senkin ilkeä kivisydäminen! Minun pitää mennä uimaan HETI!

Kommentin alkuosa on suoraan Disneyn Robin Hoodista :D

Kommentit (12)

Popoi

Päiväretki tai viikonloppureissu Turkuun! Kauppatori, Jokiranta, Seikkailupuisto Kupittaanpuistossa, Föri, Käsityöläismäenmuseo (paras vierailla kesällä) ja Cafe Qwenselin ihana sisäpiha. Täällä ei käy aika pitkäksi kesällä ja tekemistä riittää :D

Auringonkukka

Kiviniityn kotieläinpiha, Lasten kulttuurifestari Hippalot Hämeenlinnassa, Viikinsaari

Pau

Mulla on tollanen 2,5v tyttönen, jonka kanssa ajattelin ainakin joku yö nukkua teltassa (ihan tuossa omalla kotipihalla tosin vain :D ). Varmasti maailman jännintä noin pienelle :) Lisäksi tiedossa reissu Muumimaahan.

Piknikit vaikka vain kotipihalla ja tietysti aina yhdessä leipominen sadepäivinä voisi olla myös toteuttamiskelpoisia juttuja.

Halina

Käytiin just äsken muumimuseossa poikaystävän ja kaverin kanssa ja tykättiin tosi paljon! :D Käytiin tänään Tampereella myös Tallipihan suklaapuodissa ja kahvilassa. Sunnuntaina siellä on vissiin joku vintagetapahtuma! Lapsille oli tänäänkin ainakin heppakaruselli sekä pari ihan oikeaa heppaa! Sekä pikku poni, että kärryt ja iso hevonen aaws! Suklaapuoti ja kahvila itsessään oli ihania! :) kannattaa käydä jos ette ole jo käyneet! :)

janie

Juuri tänään oltiin perheen kanssa, tytöt 2,5v ja 11kk, Puuhamaassa. Siellä riitti puuhaa niin vauvalle, leikki-ikäiselle kuin vanhemmillekkin. Lisäksi Muumimailmaa voin suositella.

Puhkis

Vapriikki ja siellä esim. Nukkemuseo. Uusi pelimuseo oli aikuisille ihanan nostalginen puhelimella pelattavine Hugo-peleineen. Muutenkin museoissa yleensä riittää ihmeteltävää myös lapsille.

Vierailija

Valkeakoskella seikkailupuisto ja laguuni, rannalla on myös 4H-kerholaisten kesäkioski. Urjalassa Pölkinvuoren kasvimaailma, pieni luontopolku, kahvila ja grillausmahdollisuus laavulla.