Kirjoitukset avainsanalla Reseptit

Nyt alkaa olla pikkuhiljaa kesän paras satokausi käsillä, kun istutuslaatikot puskevat vihreää. Kesäloman paras harrastus on tänä vuonna kokkailu yhdessä tyttösen kanssa, sillä ollaan suurimman osan aikaa kaksin kotosalla. Meidän piha tosin on onneksi suht mökkimäinen, joten lomafiiliksen saa kattoon täälläkin. 

Ensimmäisenä satoa antaa salaatti ja yrtit:

Edellisen tarjottimen antimilla voisi jäädä vähän nälkä, joten tarvitaan hieman apuja kaupan hevi-osastolta. Helppo ja kevyt kesälounas näyttää meillä esimerkiksi tältä:

Vihannekset pilkotaan ja pyöräytetään öljyssä ( + ripaus suolaa ja pippuria) ennen kuin ne kumotaan leivinpaperille. 225 asteisessa uunissa riittää n. 10-15 minuuttia kun veget ovat jo paahtuneet, mutta ne ovat vielä napakoita. Nämä voi laittaa tietty myös grilliin foliorasiassa ja grillata kylkeen halloumia / pihviä / makkaraa / yms. 

Mausteeksi annokseen silputaan niin paljon tuoretta persiljaa ja ruohosipulia kuin mieli tekee. Raikas jogurttikastike syntyy turkkilaisesta maustamattomasta jogurtista, johon laitan hieman etikkaa, sinappia, suolaa ja sokeria. Helppoa ja takuulla hyvää. 

Seuraavaksi näkyy olevan mansikkakausi tuloillaan, mutta ikävä kyllä harakat ja räksät ovat taas kytiksessä ja toimivat Nottinghamin Sheriffeinä... "Terveisiä kaupunkinne veronkerääjältä!"

Kommentit (0)

Perinteinen rakkauden symboli, hurmaavalle tuoksuva ruusu, on tunnettu kauneudenhoidossa kautta aikain. Monikäyttöistä ruusua on käytetty ihonhoidossa ja parfyymeissa, mutta myös ruoanlaitossa. Koska meillä on puutarha täynnä erilaisia ruusuja, olen tehnyt jo aika monta kokeilua niiden hyötykäytössä. Sokeroidut ruusunterälehdet ovat yksi kaunein koriste leivoksille mitä tiedän, ja ilmeinen käyttökohde on toki myös leikata niitä maljakkoon keittiön koristukseksi. 

Tänä kesänä olen juonut raikasta ruusuilla maustettua vettä ja keittänyt ihonhoitoa varten ruusuvettä. Ruusuvesi on yksi kaikkien aikojen lempituotteeni luonnonkosmetiikan saralla. Ja se on niin helppo valmistaa! Tarvitsee vain kerätä luomuruusujen terälehtiä ja lisätä kattilaan saman verran vettä. 

Puutarhassa kannattaa valita keitokseen kaikkein tuoksuvimmat ruusut, että saa nauttia ihonhoidon ohella myös tuoksusta. Keräsin jo kukintansa loppuvaiheessa olevia terälehtiä (ei kuitenkaan vielä nahistuneita), jotka irtosivat melkein pelkästä kosketuksesta ja näin olen saanut nauttia myös kukkien kauneudesta puutarhassa ennen keräämistä.

Ruusuvesi kasvovedeksi

5 dl ruusunterälehtiä

5 dl vettä

Keitä kattilassa suunnilleen samassa suhteessa vettä ja ruusunterälehtiä noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä seoksen kattilassa muutama tunti (voi pullottaa hetikin) ja siivilöi terälehdet pois. Pullota ruusuvesi puhtaaseen lasipurkkiin/pulloon. Ruusuvesi säilyy jääkaapissa n. 2 viikkoa. 

Ruusuvesi sopii kaikille ihotyypeille

Ruusuvettä käytetään kuin kasvovettä, eli kasvojen puhdistuksen jälkeen pyyhitään vanulapulla kasvot kauttaaltaan ruusuvedellä. Ruusuvesi sopii erityisesti herkälle couperosaiholle, mutta se virkistää mitä tahansa ihotyyppiä. Ruusun sanotaan olevan myös ikääntymistä hidastava. Antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi ruusuvettä kannattaa kokeilla myös epäpuhtauksista kärsivän ihonhoidossa.  

Minulla on n. 5 dl kaunis kirppikseltä löydetty lasipullo tätä tarkoitusta varten. On ihan omanlaista arjen luksusta käyttää ihonhoidossa aamuin illoin ruusuvettä, joka on paitsi itse valmistettua, myös kauniissa pullossa. 

Ps. itse tehty ruusuvesi on myös kiva tuliainen, ilahduttaa taatusti luonnonkosmetiikkaa arvostavaa.

Kommentit (5)

Alma

Ihailin pari postausta sitten esittelemääsi tilda-mekkoa jo aiemmin jossain laittamassasi kuvassa, joten ajattelin tilata mekon. Hintakin oli tosi kiva ja opiskelijaystävällinen, yleensä kun suomalaiset ja eettiset merkit maksavat huomattavasti enemmän. Kokoa mietin vielä, sillä tuotteet pitää maksaa tilatessa, joten en haluaisi tilata montaa kokoa. Minä käytän sekä S että M kokoa, ihan merkistä ja vaatteen mallista riippuen. Mikä koko sinulla on?

Halina

Kiva idea ja voisi kokeilla tehdä joskus! :) ihon ikääntymistä hidastava tuote tuskin on (ainakaan anatomian opettajamme mukaan mikään ulkoisesti iholle lisättävä tuote ei pysty ihon ikääntymiseen vaikuttamaan :D), mutta virkistäisi varmasti ja olisi ihana lahjaidea! ^^ tiedätkö pystyykö kaupan ruusuista valmistamaan ruusuvettä mikäli omaa puutarhaa ei löydy?

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

heh kannattaa tosiaan suhtautua hieman varauksella noihin antiage asioihin, mutta ihon pintaakin käsittelemällä esimerkiksi kuivuudesta johtuvat pintarypyt saa kyllä katoamaan, joten se on siinä ja siinä luetaanko mikä tahansa kosteusvoide ikääntymisen merkkejä poistavaksi :D Kaupan ruusuista en välttämättä tekisi, ettet saa jotenkin tietoosi että niiden kasvatuksessa ei ole käytetty torjunta-aineita yms myrkkyjä. Eli luomuruusuja pitää olla. Kurtturuusuhan tosin kasvaa luonnossa siellä täällä suurinakin kasvustoina, eli jos satut tietämään ruusupaikan joka ei ole ihan maantien kupeessa niin sitä voisi harkita.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

S

Oi tämä olikin kiva idea! Oon nyt yhä enemmän ja enemmän suuntautunut tuohon luonnonkosmetiikkaan tai ainakin sellaiseen joka ei olisi uitettu lähes jokaisessa kemikaalissa. Täytyykin kokeilla! :-)

Kun olin lapsi, äidilläni oli tapana tehdä kesäisiin kahvipöytiin kääretorttua, jonka päälle sai lapata niin paljon kermavaahtoa kuin halusi. Tämä on yksi herkullisimpia lapsuusmuistojani, vaikka kyseessä on niinkin yksinkertainen asia kuin kääretorttu. Mutta usein parhaat asiat ovat yksinkertaisia. 

Tein juhannuspöytään version äitini kääretortusta, johon käytin Viola kinuskituorejuustoa. Tämä on niin hyvää, että voisin syödä sitä suoraan purkista. 

Kinuskikääretorttu vaniljakermahunnulla: 

3 munaa

1 dl sokeria

1 1/4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri pysyväksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja lisää ne taikinaan varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperin päälle (ei ihan reunoille asti) ja paista 225 asteessa n. 6 - 8 minuuttia. Kumoa torttupohja leivinpaperin päälle kun se on hieman jäähtynyt ja irroita varovasti päälle jäänyt leivinpaperi. 

Täyte ja koristelu:

1 rasia Viola kinuskituorejuustoa

1 rasia Valio vaniljarahkaa

2 dl tomusokeria

1 tlk Flora Vanilla vaahtoutuva

koristeluun ranskanpastilleja / tuoreita vadelmia / mitä mieli tekee

Sekoita 1 rasia Viola kinuskituorejuustoa, 1 prk Valio vaniljarahkaa ja 2 dl tomusokeria massaksi. Levitä tasaisesti kääretorttupohjan päälle. Kääri torttu rullalle ja leikkaa päistä reunapalat pois. Koristele vispatulla Flora Vanilla -vaahdolla (pisara punaista elintarvikeväriä saa aikaan kuvan vaaleanpunaisen vaahdon) ja ripottele päälle ranskanpastilleja. Käytin karkit blenderissä, että osa murskaantui. 

Kommentit (3)

Vierailija

Kannattaa ihan huvikseen koittaa tehdä pohja gluteenittomana, se on aivan ihanan pumpulimaista ja suussa sulavaa:

4 munaa, 2 dl sokeria, 1 dl perunajauhoja, 1 dl gluteenitonta jauhoseosta, 1,5 tl leivinjauhetta
Munia ja sokeria vatkataan noin 20min, sitten lisätään loput aineet, uuni 200astetta ja 6-8min. Kumotaan sokeroidulle leivinpaperille ja pohjan paperi irrotetaan varoen. Nam :)

minttu_123

Meillä täyte jäi ikävä kyllä tosi löysäksi ja valui osittain välistä pois. Maku kyllä oli hyvä. Vaatisikohan enemmän tomusokeria?

Suomalaiseen juhannukseen kuuluu stereotypian mukaan jallu, kossu ja kalja, Petri Nygårdia siteeratakseni, mutta vaihtoehtojakin on. Mocktail on ihanakamala sana, jolla tarkoitetaan tietysti alkoholittomia cocktaileja eli drinksuja. Firman kesäjuhlilla pari viikkoa sitten juhlin vesilinjalla, sillä päätin ajella ihan itse kotiin yöllä bussipysäkiltä ABC:ltä, enkä jäädä taxin armoille, jonka saamisesta ei ole takeita täällä landella. 

Samaisilla kesäjuhlilla pääsin näin ollen tutustumaan Alkon omiin täysin alkoholittomiin mocktaileihin. Ne olivat ihastusta ensi hörpyllä! Ilmeisesti valmiit mocktailit ovat uutuuksia, tai ainakaan en ole ennen moisiin törmännyt. Oli juhlien jälkeen pakko käydä ratsaamassa paikallinen Alko, josta löytyi kolme erilaista Mocktailia. Makutestin nimissä ostin toki ne kaikki. 

Makuvaihtoehtoja on siispä kolme, joista vihreä on lempparini. Se on kurkulla ja basilikalla (Cucumber basil) maustettu raikas sihijuoma eli hiilihapollinen raikas drinkki. Mustikkajuomassa (Organic blueberry lime) ei ole hiilihappoja ja kapeasta lasipullosta taas löytyy ihana kirpeä karpalojuoma (Cranberry sour), sekin hiilihapoilla.  Olen vahva hiilihappojen kannattaja, sillä ainoa joka ei minuun uponnut oli tuo hiilihapoton mustikka. Se oli ihan ok, mutta juomassa täytyy olla silmiä kirvelevän paljon kuplia. 

Näissä juomissa onnistunutta oli erityisesti se, että mikään niistä ei maistu perus limpparille. Limua ja kraanavettähän toki voi siemailla alkoholittomissa kemuissa kuten lystää, mutta itse erotan ihan mielelläni arkilimut juhlajuomista. Juhlan tuntuun vaikuttaa viimeistely ja mocktailit ovat todella hyvä keino siihen. 

Ps. Meillä oli viime uutena vuotena lapsiystävälliset päiväjuhlat, joihin valmistin herkullisia mocktaileja aikuisille. Tsekkaa helppo alkoholittoman mansikkamargaritan resepti!

Kommentit (2)

Maria Ihanaista

Ihanaa, että markkinoille on tullut kaikkia tällaisia ns. juhlavampia alkoholittomia juomia! Itsellä on se "ongelma", että alkoholi maistuu aika harvakseltaan ja usein tosiaan vieläpä mieluummin valitsee pääsyn helposti autolla kotiin kuin pari juomaa illanistujaisissakaan. Kiva kuitenkin juoda jotain muuta kuin niitä iänikuisia limppareita :D

Halina

Kiitos vinkistä! Itse olen yrittänyt viimeaikoina etsiä kivoja alkoholittomia juomia ja tähän asti olen tykännyt Alkon lehtikuohusta ja Kanesin (cittari yms.) Soodajuomista, mutta jälkimmäiset menee ehkä enemmän limppariosastolle. Itsellä sama tunne, että limppari ja vesi ei kuulu juhlajuomiin :D eikä kumpaakaan jaksa koko iltaa hörppiä. Täytyykin testata nämä juhannuksena! :)