Syksy on minusta kaunis vuodenaika.

Rakastan sen värejä. Tuulta, myrskyjä. Pimeneviä iltoja. Leijailevia lehtiä. Mikään ei ole paras paikka syksyllä kuin metsä. Tai katu, jota ympäröi vaahterat ja muut puut, jotka ovat väreissään parhaimmillaan.

Tämä syksy on ollut rankka. Oli kesäkin, mutta sen jotenkin vain selvisin. Syksy toi pelon omasta terveydestä, omasta jaksamisesta. Diagnoosin vaikea masennus. Traumaattinen lapsuus. Syksyllä romahdin.

Joinakin päivinä jaksan tehdä kotityöt. Joinakin päivinä väsyttää niin että en jaksa mitään. Nyt on tullut fyysisiä oireita myös. Niitä tutkitaan johtuuko ihan jostain, vai onko vain somaattinen oirehdinta minun tilaani. Että  mieleni huutaa: seis! Nyt pysähdy! Sun on pakko käydä kaikki asiat läpi, ennen kuin pystyt etenemään elämässä.

Yksi fyysinen oire on jokapäiväistä. Se pelottaa. Välillä kotona yksin iski pakokauhu kun mietin, että jos se onkin sairaus. Että jos se onkin vakavaa...enkä halua edes kirjoittaa minne asti mielikuvitukseni juoksi.

Nyt on käyty testeissä, ja tuloksista kuulen reilun viikon päästä. Muistini pettää. Piti jo nyt tarkistaa kirjoitukseni alku, olinko kirjoittanut jo tämän mitä kirjoitin tähän. Tänään olin kaupungilla. Asioilla. Havahduin maksaessani siihen pari kertaa, että tuijotan maksupäätettä: ota kortti. Tuijotan, ja vain sitten havahdun että hei, mun on otettava se! Pelottavaa. Olen aina sekoillut sanoissani, nyt enemmän. Otan tosi pienestä itseeni. Yksikin väärin lausuttu sana, ja olen herne nenässä.

Olen ollut paniikkilääkkeiden vaikutuksessa 20 vuotta, paitsi raskaudet. Viime raskaudessa oli sekin minulla. Lääkitys. Nyt on purettu paniikkilääke pois, ja tilalla masennuslääke. Olen alkanut tuntemaan tunteita. En ole itkenyt vuosiin kunnolla, Nyt on aamusta herätessä kyyneleet silmissä. Itken ihan vain. EN vielä itke ilosta. Itken sitä surua, mitä lapsena ei saanut näyttää, itken sitä pelkoa, mitä lapsena ei saanut näyttää. Itken sitä 3 vuotiasta tyttöä, joka yhdessä kuvassa istui ja katsoi kameraan totisena. Se olin minä, ja kuvan löysin eilen. Sanoin, ystävälle. Että oloni on, kuin minut olisi revitty vereslihalle sisältä.

Eilen romahdin mieheni nähden. Kerroin pelkoni. Kerroin niin paljon. Kerroin tunteeni. Kerroin haaveeni. Kerroin, että pelkään, että olen se _vaikeasti masentunut_ loppu elämäni. Sanoin myös hänelle, että en ole helppo vaimo. Ymmärrän jos hän joskus vielä haluaa tästä lähteä. Hän vastasi, että ei lähde, pysyy vierelläni. Tässä on pitkä matka minulla, eheytyä yli 40 vuotiaana kaikesta siitä, mikä on minut traumatisoinut.

Silti toivon, toivon niin paljon, että vielä pystyn ajattelemaan että mennyttä en voi muuttaa, se on muokannut minut. Mutta nyt elän tätä päivää...

Minulla alkaa nähtävästi traumaterapia marraskuun alussa. Odotan sitä, vaikka tiedän, siitä EI tule helppo tie.

Eilen puhuin eräälle ihmiselle oireistani: masennuksesta ja sen tuomasta itkuherkkyydestä ja muista oikeista fyysisistä oireista. Sain vastaukseksi, syönkö tarpeeksi vitamiineja, että niiden puutos voi aiheuttaa vaikka mitä.

En tiennyt, itkeä vai nauraa....

 

uurremaatähti

Kommentit (0)

Seuraa 

Tämä blogi ON :

aitoa elämää. havaintoja. pohdiskeluja.

itsensä etsimistä. onnen löytämistä. erityislapsen vanhempana elämistä.

toipumista rikotusta ehjäksi. kaipuuta. omakuvan hyväksymistä.

introvertin henkäyksiä.

Tämä blogi EI OLE:

fitness painotteinen, laihdutusta, dieettiä. ruoka ohjeita. 

 

 

~kuvat: pinterest, tumblr, ja omiani~

Ethän kopioi omia kuviani. Ne merkitsen omikseni.