Ahdas kellari velloo ihmisiä. Matelen käytävää pitkin virran mukana kunnes tulppa aukeaa ja olen perillä.

Lava on vielä esiintyjistä tyhjä, vain rumpusetti, monitorit, kaiuttimet, vahvistimet, mikrofonitelineet ja piuhaviidakko juoruavat, että jotain on tapahtumassa.

Ihmiset suuntaavat rituaalinomaisesti baaritiskille, niin minäkin. Tuoppi kädessä tuo turvaa, etenkin, kun on yksin liikkeellä. Valloitan oman kulmauksen pöydästä, jonka ympärillä ei ole tuoleja. Siinä kuuluukin notkua seisaallaan, onhan se dynaamisemman näköistä kuin nurkkapöydissä pölyttyminen.

Siemaisen ensimmäisen hörpyn ilman suurta katharsiksen tuntua, tällä kertaa juon tavan, en maun vuoksi.

Tutkailen muita ja tunnen itseni vanhaksi. Reilut kymmenen vuotta saakin lisätä näiden juuri ja juuri sisään päässeiden ikään. Ohitse vilisee pillifarkkuja, bändipaitoja, lävistyksiä, villisti värjättyjä hiuksia, mustiksi rajattuja silmiä. Näkisivätpä tämän tädin tuulipuvussa hiihtämässä, hihitän itsekseni vino hymy huulilla. Tänne en minäkään tullut kahisten vaan kiltisti uniformu päällä. Siinähän sitä olisi todellista punkkia ollut, kun olisin jättänyt nahkatakin ja farkut kotiin ja pukenut kukkamekon päälle. Rok rok.

Bändi marssii lavalle ja alkaa soittaa. Nytkyn tuskin havaittavasti musiikin tahtiin, kallistan lasia kiihtyvällä vauhdilla. Sormi naputtaa pöytää, lanne yrittää parhaansa, vaikka onkin vähän ruosteessa.

Toisen biisin aikana levottomuus kasvaa, vaihdan jo varovasti painoa jalalta toiselle. Nyt tyhjennän tuoppia aivan tosissani, siitä on päästävä eroon. Kohta alkaa todellinen action. Pari urheata nuorukaista pomppii jo lavan edessä kuin kohtauksen saaneena.

Punk-biisit ovat lyhyitä, nyt ollaan jo kolmannessa ja minä hujautan loput juomasta kurkkuun, pamautan tuopin pöytään ja etenen lähemmäs lavaa. Annan basson ja rumpujen määrätä, minä olen vain sätkynukke, joka nostelee jalkoja, nostelee käsiä. Kertosäkeessä huutelen iskulauseita laulajan mukana TAKE THE MONEY AND RUN, hah, niin yksinkertaista ja niin nerokasta, kunpa kaikki olisi, kaikki olisi niin kuin nyt. Kristallinkirkasta. Elää, miten hienoa onkaan elää!

Vispaan käsiäni vimmatusti eteen päin ja taakse päin enkä välitä enää paskan vertaa, mitä minusta ajatellaan. Kehossani kuplii rytmi, sormissa väreilee särökitaran uhma, haistakaa paska, kaikki! Te, jotka odotitte minulta suuria tekoja, täällä minä riehun työttömänä ja aivottomana eikä minua kiinnosta, mikä minusta olisi pitänyt tulla - Arvostettu Henkilö, no jos ei sitten mitään muuta niin ainakin Äiti, sekin olisi vielä kunniallista, vaikkakin vanhanaikaista ja täysin lahjojen hukkaan heittämistä.

Jalat käyvät maassa vain ponnistaakseen uudelleen ilmaan, olen irti, leijun yhteisen hurmoksen kannattelemana, me olemme seurakunta ja soittajat piiskaavat meitä yhä kauemmas arjesta, kohti korkeuksia. Aamen aamen aamen. Totisesti minä sanon teille, elämä on muutakin kuin kodin, työpaikan ja lähikaupan muodostama rinkula. Muutakin kuin ansaita ja kuluttaa.

Yleisön keskelle on muodostunut pitti, ihmiset törmäilevät toisiinsa kuin mielipuolet. Tönin päälleni syökyvän pojan takaisin ringin keskelle, epäröin. Onneksi jätin sentään silmälasit kotiin, ajattelen ja juoksen voimalla kohti ihmismuuria, joka lennättää minut päin ponnaripäistä nuortamiestä, joka puolestaan tönäisee minut takaisin ihmisjoukon keskelle, kimpoilen edestakaisin kuin pingispallo seinältä toiselle ja silti tunnen olevani vapaampi kuin koskaan.

Tässä on minun kapinani, ei saa töniä toisia, minulle on opetettu 1-vuotiaasta saakka ja nyt, antaudun vaaraan vapaaehtoisesti, väkivallan kaipuutako tämä on vai puhdasta hulluutta? Kuitenkin tiedän, ettei ketään jätetä toisten tallattavaksi, voin luottaa siihen, että jostain ilmestyy käsi, jos kaadun.

Hoipun adrenaliinihuumassa narikkaan, otan takkini ja lähden. 

Tiina Vaattovaara

Kommentit (0)

Seuraa 

Pöytälaatikko on KK:n fiktioblogi, jonka haltija vaihtuu kolmen kuukauden välein. Nyt Pöytälaatikkoon kirjoittaa Laura Lehtola. Hän on rovaniemeläinen matkailualan työntekijä, joka kirjoittaa unohdetuista ihmiskohtaloista. Aiempien kirjoittajien nimet löytyvät aina novellin lopusta.

Sinä voit olla blogin seuraava kirjoittaja. Katso hakuohjeet tästä.

 

Blogiarkisto

2015

Kategoriat