Kirjoitukset avainsanalla Leivonnaiset

Ystävänpäivä lähestyy ja herkullisia leivoksia oli tehtävä jo etukäteen. Helppoa ja herkullista vadelma/vaahtokarkkimoussea olen tehnyt aikaisemminkin, mutta tällä kertaa yhdistettiin se meidän suosikki porkkanakakkupohjaan. Vadelmamousse maistuu taivaalliselle myös brownies- kakkupohjan päällä. 

Ystävänpäiväleivokset 

Pohja

  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl kidesokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl rypsi-/rapsiöljyä
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1tl ruokasoodaa
  • n. puoli tl kanelia, suolaa ja vaniljasokeria
  • n.2 porkkanaa raasteena

Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään. Kaada täytteet leivinpaperilla vuoratun korkeareunaisen 34x24 cm vuoan pohjalle. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja valmista sillä välin vaahtokarkkimousse. 

VADELMA-VAAHTOKARKKIMOUSSE

  • 2 dl pakastevadelmia
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl sokeria
  • 150 g minivaahtokarkkeja
  • 4 dl kuohukermaa

Kiehauta vadelmat, vesi ja sokeri kattilassa muutaman minuutin ajan. Siivilöi liemi siemenettömäksi toiseen kattilaan, niin että kaikki mehu tulee talteen.  Kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi ja nosta kattila syrjään & lisää seokseen vaahtokarkit. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Anna seoksen jäähtyä kunnolla ja yhdistä vaahdotettuun kermaan varovasti nostellen. Kaada seos porkkanakakkupohjan päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa. Leikkaa hyytynyt kakku paloiksi ja koristele halutessasi suklaasydämillä, vaahtokarkeilla tai marjoilla. 

Katso ohjeet myös ystävänpäivän suklaapusuihin täältä. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Omar-karkit kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihin ja jotain hyvää niistä oli tehtävä. Muokkasin vähän suosikki juustokakku -reseptiä ja annoin kakun jähmettyä neliskanttisessa vuoassa. Jähmettymisen jälkeen leikkasin palat pieniksi ruuduiksi ja laitoin ne avattujen muffinsivuokien päälle. Voin kertoa, että leivokset katosivat varsin nopeasti parempiin suihin ja onneksi kirjoitin reseptin talteen tulevaisuutta varten. Nämä omar -leivokset olisivat myös ihana ystävänpäivän herkku! 

Omar -leivokset (n.24 kpl)

Pohja:

  • 300 g digestive -keksejä
  • 75 g voisulaa

Täyte:

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl Flora -vanilla vaahtoa
  • 175 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 valkosuklaalevy
  • 1 dl kinuskikastiketta täytteeseen ja loput kinuskikatikkeesta kakun päälle kinuskiraitoihin
  • 5 liivatelehteä 0,5 dl veteen sulatettuna ja 2 tl sitruunamehua
  • 1 Omar -karkkipussi. n. 15 kpl Omar-karkkeja täytteeseen ja loput ruusuiksi leivosten päälle
  • Koristeeksi; mintunelhtiä ja jäisiä puolukoita

  • Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita tasaisesti keskenään. Painele seos neliskanttisen ja leivinaperilla vuoratun vuoan 19×29 cm pohjalle
  • Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja kiehauta liotuksen jälkeen kuumassa vedessä (0,5dl) ja 2 tl sitruunamehua
  • Vaahdota kerma ja vaniljakastike. Lisää 1 dl kinuskikastiketta vaahdon joukkoon. Leikkaa veitsellä palasiksi n. 15 kpl omar -karkkia ja lisää vaahtoon. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja kaada nauhana tuorejuustoon. Sekoita tuorejuustoseos varovasti kerma/vaniljavaahtoon käännellen. Lisää lopuksi nesteessä sulatetut liivatelehdet seokseen
  • Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan 
  • Kaada kinuskikastikkeella viivoja kakun päälle ja vedä veitsellä raitojen päältä, niin että kastike valuu kakun sisään 
  • Anna jähmettyä mielellään yön yli jääkaapissa
  • Leikkaa kakku ruuduiksi ja koristele halutessasi Omar -ruusuilla, mintunlehdillä ja jäisillä puolukoilla
  • Katso ohjeet Omar -ruusujen valmistukseen täältä

Katso ohje Omar -kääretorttuihin täältä. Katso ohje Omar -rocky roadeihin täältä. 

Kommentit (3)

Mirri

Ompas ihanan näköisiä. Ovat varmaan niin makeita, että juuri tuollainen pieni leivos riittää taittamaan makeanälän.

Vierailija

Näyttää ihanalta! Lapsen synttäreille voisikin tehdä näitä :)

Kestääköhän kuinka hyvin pakastusta?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Omenaa on tänä vuonna niin paljon, että oli loihdittavana viikonloppun kunniaksi ja retkelle Kiviniityn Kotieläinpuistoon omenapiirakkaa! Rakastan vastaleivotun omenapiirakan tuoksua ja lämmintä omenapiirakan palaa vaniljakastikkeen kanssa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä tuota herkkua, mutta tässä meidän yksi suosikkiresepteistä. Turkkilainen jogurtti ja tuorejuusto tuovat sopivasti omenapiirakkaan makeutta.

Huvikummun omenapiirakka

  • 100 g margariinia
  • 1/2 dl sokeria 
  • 1dl kaurahiutaleita
  • 2 dl jauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia

Täyte:

  • 5 isoa tai n.10 pientä omenaa pilkottuna
  • 2 dl turkkilainen jogurtti
  • 2 dl tuorejuustoa
  • 2 kananmunaa
  • kanelia & sokeria maun mukaan.

Sekoita pehmeään margariiniin sokeri. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, jauhot ja leivinjauhe. Yhdistä jauhoseos margariiniseokseen. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Sekoita muut täyteaineet keskenään ja kaada piirakkapohjan päälle. Viipaloi omenat siivuiksi ja lado siivut kukan muotoon reunalta aloittaen. Paista 150 asteessa n.40 min.

Katso ohje myös omenaisiin ruusupulliin täältä.

Kommentit (23)

M

Miksi ohjeessa ei sanota, että pohjaa on paistettu ennen täytteen lisäämistä? Selvästi näkee, että näin on tehty. Kauanko?

Vierailija

Kuvasta kyllä selkeästi näkyy, että pohjan reunat ovat jo paistuneet ruskeiksi siinä vaiheessa kun omenoita vasta asetellaan. Pohjan esipaisto onkin järkevää kun täyte on nestemäinen. Olisi vain erittäin lukijaystävällistä kirjoittaa paisto-ohjeet tarkasti. Varmaan n. 10-15 min esipaisto riittää?

Jelgba

Millä tasolla uunissa paistoit piirakan? Keski- vai alatasolla? Pohjastani tuli ihan erinäköinen kuin kuvissasi eikä piirakan pintakaan ole läheskään yhtä ruskettunut kuin omasi. Pohjasta tuli siis tooooooosi hauras, palaa ei saa otettua etteikö olis iha murusina koko pala :/

hellukankellukka

Yleensä haku pitkittyy, mutta tämä osui asian ytimeen  ja eikun hommiin ja kerron sitten tuloksesta ja vieraiden kommenteista! kiitos ohjeesta!

Vierailija

Tein tämän omenapiirakan tarkasti ohjeen mukaan - ja tuloksena oli katasrtofaalinen mössö. Pohja pitää ilmeisesti esipaistaa ihan kunnolla, olisihan tuo nyt pitänyt tietysti arvatakin. Ja paistolämpötilan pitää olla 200 C eikä 150 C, se jäi ihan raa´aksi. Jos tuota ohjettaa muuttaa niin, että vähentää kaurahiutaleiden määrää ja lisää vehnäjauhojen määrää, saattaa piirakka joskus onnistuakin. Pohja esiåaistettuna. M.L.

Anni-Maria Lehto
Liittynyt8.1.2014

Voi harmi, jos piirakkasi epäonnistui. Luultavasti tuo kanelin ripottelu lisäksi piirakan pinnalle saa näyttämään, että sitä olisi paistettu etukäteen, mutta ei ole. Riippuu myös toki uunista paistolämpötila. Meidän kiertoilmauunilla tuo 150 c oli tälle piirakalle oiva paistolämpötila. 

Oma blogini: kodinkuvalehti.fi/ruususuu
Somessa: Instagram : Facebook : Blogipolku :
Anni Lehto

Vierailija

Ai kiertoilmalla paistoit? Mikset maininnut ohjeessa, sehän muuttaa asiaa olennaisesti!

Varaelli

Todella hyvä ja helppo piirakka, kun ei tarvitse edes vatkata aineksia. Koska jogurtti-juustoseos tuo kosteutta ja pehmeyttä, kylkeen ei tarvita edes vaniljakastiketta. Teini-ikäinen poikakin oli ihan myyty :)

U

Pohja on selvästi paistettu etukäteen, näkyy kuvasta, jossa omenia vasta ladotaan piirakan päälle. Toivoisin tarkkuutta resepteihin! Jos olet piirakan oikeasti itse leiponut, tiedät myös varmasti esipaistoajan, enkä ymmärrä miksei sitä voi myöntää kun kysytään. Tämänkaltaista vetistä täytettä käytettäessä pohja olisi aina syytä esipaista, muuten se jää raa'aksi. Arvioisin, että 10-15min esipaisto riittää. Toivottavasti tämä kommentti julkaistaan, aiempi ilmeisesti sensuroitiin.

Anni-Maria Lehto
Liittynyt8.1.2014

Toki olen piirakan leiponut itse lasten kanssa! :) ja ei ole esipaistettu. Tuo kaneli voi tehdä sen, että näyttää paistetulta. En ollut ehtinyt näitä komentteja lukemaan ja täällähän niitä olikin monta tullut viikonlopun aikana, julkaisin toki kaikki! Toivottavasti onnistut myös piirakassa!

Oma blogini: kodinkuvalehti.fi/ruususuu
Somessa: Instagram : Facebook : Blogipolku :
Anni Lehto

Kokeilin

Minulla ainakin onnistui erinomaisesti ilman esipaistoa. Tein juuri niin kuin ohjeessa ja hyvää tuli!

Hämmentynyt

Miksi ohjeessa lukee turkkilainen jogurtti, vaikka kuvasta näkee sinun käyttäneen kreikkalaista jogurttia?

Innokas kokeilija

Onko paistolämpötila todella 150c? En meinannut saada pohjaa kypsäksi, nostin 50 min paistettuani lämmön 200c ja annoin olla 20 min lisää, tuli hyvä. Muuten erittäin hyvä piirakka!

Vierailija

Mullakin suuria vaikeuksia saada kypsäksi noilla asteilla, mutta selvishän se. Oot käyttänyt kiertoilmauunia. Ne on paljon tehokkaampia jolloin vähempi lämpö/paistoaika riittää.

Rouva ihmettelijä

En yleensä provosoidu, enkä varsinkaan kommentoi vaikka provosoituisin. Mutta nyt kyllä alko kiristää pinnaa nuo 'esipaisto'- kommentit. Ei voi ku hattua nostaa sinnikkyyestä kommentoijalle, mutta löysää hyvä ihminen vähän pipoa ja esipaistele piirakkaasi kaikessa hiljasuuessa. Kaikkeen ihmisillä onki aikaa.

Tsemppiä bloginpitäjälle ja pisteet asiallisista vastauksista! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

On yksi resepti, jonka kaivan aina keväisin esiin. Maisemakahvilan raparperipiirakka on niin hyvää, että sitä on saatava joka vuosi aina uudelleen. Mielellään vanilijakastikkeen ja itsetehdyn kesämehun kanssa. Muruseokseen laitan tavallisen sokerin sijasta fariinisokeria, joka tekee toffeisen maun piirakkaan. 

Maisemakahvilan raparperipiirakka

Muruseos

  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 250 g voisulaa

Pohjataikina

  • noin 2/3 muruseoksesta
  • 2 dl piimää
  • 1 kananmuna

Täyte

  • 1 l raparperipaloja
  • 2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 3 tl vaniljasokeria

pinnalle: noin 1/3 muruseoksesta, valmistusaika noin 1 tunti 20 minuuttia. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperipaloja, myös marjat kuten mansikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa vanilijajäätelön tai kastikkeen kanssa. 

Kesäjuoma

  • 3 l vettä
  • 1 l raparperipaloja
  • 1 dl mansikoita
  • 5 rkl vaniliinisokeria
  • 1 dl sokeria

Paloittele raparperit ja sekoita kiehuvaan veteen kaikki aineet. Anna maustua puoli tuntia kannen alla. Kaada mehu siivilän läpi ja tarjoa juoma kylmänä mansikoiden kanssa tai kivennäisveteen laimennettuna.

Ohjeen mustikkapiirakkaan löydät täältä.

Kommentit (2)

Oili

maisemakahvilan raparperipiirakka on niin hyvää :) Kiva idea laittaa muruseokseen fariinisokeria.

Riitta-Ahkku

Kerrassaan mainio resepti, herkullinen, mehukas ja murupinta oli hyvin kaunis tomusokerihunnun kera.
Rahkan muutin ranskankermaksi, kun kaikki eivät pidä rahkasta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.