Oletko tullut ajatelleeksi, kuinka usein arvostelet toisia? Tässä stressaavassa, kiireisessä maailmassa merkittävä osa päässä vilisevistä ajatuksistamme voi olla arvostelua, tuomitsemista, ärsyyntymistä ja muita kielteisiä fiiliksiä, jotka tekevät vaivihkaa tuhoaan mielemme pohjalla.

En itse tajunnut, kuinka herkästi minulla oli taipumus asettua toisten yläpuolelle ja arvostella toisia ennen kuin aloin kiinnittämään huomiota asiaan. Havahduin, kun ystävän kehotuksesta ryhdyin kuuntelemaan Yoga Hacks -podcastia, jossa oli tätä aihepiiriä sivuava mielenkiintoinen jakso.

Podcastin vetäjä Brett Larkin pyrkii tietoisesti välttämään kaikenlaisia negatiivisia ajatuksia. Hän ei halua päästää niitä mieleensä, vaan yrittää suhtautua kaikkiin ja kaikkeen ympärillään myönteisesti: arvostavasti, lempeästi ja myötätuntoisesti.

Heinäkuun lopussa podcastissa oli jakso nimeltä "Kick Judgement Out of Your Life." Jaksossa Brett kävi läpi yksinkertaisen mutta yllättävän ajatusleikin liittyen toisia arvosteleviin ja tuomitseviin ajatuksiin. 

Jos haluat muuttaa negatiiviset ajatuksesi positiivisiksi ja nähdä lähiympäristösi uudessa valossa, kannattaa kokeilla näitä steppejä:

  • Ala kirjaamaan ylös toisia koskevia arvostelevia ajatuksia. Kirjaa jokainen niistä ylös heti kun ajatus putkahtaa mieleesi. Jatka muistiinpanojen tekemistä säntillisesti viikon ajan.
  • Viikon kuluttua huomaat, kuinka uskomattoman usein arvostelet tai tuomitset toisia. Kirjattujen kielteisten ajatusten määrä on niin suuri, että se vaikuttaa suorastaan huvittavalta. Lopulta et osaa muuta kuin nauraa itsellesi.
  • Tämän jälkeen joka kerta, kun mieleesi putkahtaa kielteinen ajatus toisesta ihmisestä, käännä se mielessäsi myönteiseksi. Jos huomaat esimerkiksi läheisesi ulkonäössä jotain arvosteltavaa, koita heti saman tien keksiä hänestä myös jotain myönteistä.

Olen kokeillut tätä ajatusleikkiä nyt muutaman viikon ajan. Itse tosin hiukan oikaisin, enkä kirjannut ylös kaikkia negatiivisia ajatuksiani koska uskon muutenkin, että niitä on ihan naurettavan paljon. Sen sijaan aloin heti kääntämään kielteisiä ajatuksiani valoisiksi.

Minulle liikenneruuhkassa ajaminen on erityisen hyvä harjoituspaikka. Jos joku ajaa edelläni alinopeutta, ärsyynnyn herkästi (erityisesti, jos olen myöhässä, kuten valitettavan usein olen).

Sen sijaan, että nimittelen näitä autoilijoita matelijoiksi olen nyt yrittänyt nähdä heidät myönteisessä valossa: "Kuinka hienoa, että joku ajaa turvallisesti." "Mahtavaa, että tuo toinen on varannut matkantekoon riittävästi aikaa."

Brett käytti podcastissa esimerkkinä toisten ulkonäön arvostelemista. Hän näki kerran lentokentällä naisen, joka oli pukeutunut kiireestä kantapäähän vaaleanpunaiseen.

Ensin Brett ajatteli, että nainen on pukeutunut mauttomasti. Myöhemmin hän mietti, että on hienoa, kun joku on löytänyt persoonallisen tyylinsä ja uskaltaa erottautua.

Onko sinulla tapana arvostella toisia mielessäsi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 41-vuotias Aino on joogaopettaja ja PR-konsultti. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää keski-ikäisen ja teinin elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram