Kirjoitukset avainsanalla terveys

Olen viime päivinä soitellut ahkerasti eläinlääkäriin: Napsu-koiran hiljattain otettujen tutkimusten tulokset ovat selviämässä.

Napsu tuli muutama viikko sitten äkillisesti tosi huonovointiseksi, joten kiikutin sen pikaisesti eläinlääkäriin. Halusin että koiran kokonaiskunto selvitetään perusteellisesti, sillä minusta tuntui että pitkään aikaan karvakorvani ei ollut ihan kunnossa.

Napsun ruokahalu alkoi heiketä joulun jälkeen. Samoihin aikoihin se oli alkanut purra vähän väliä vasenta eturaajaansa ja välillä myös oikeaa lonkkaansa.

Ensimmäisen kerran asiaa tutkittiin helmikuussa, jolloin koira sai kymmenen päivän särkylääkekuurin. Sillä ei ollut sanottavaa vaikutusta oireisiin.

Tällä kertaa Napsu tutkittiin läpikotaisin. Yllättävän oksentelun takia siitä otettiin kaikki mahdolliset verikokeet, ulostenäytteet ja sen vatsa kuvattiin. Lisäksi samalla kuvattiin myös lonkat ja etutassujen nivelet.

Tänä maanantaina olin jo hämmentynyt mutta toiveikas: kaikki verikokeiden tulokset olivat normaalit ja kuvienkin perusteella kaikki näytti olevan kunnossa. Ulostenäytteiden tulokset ja ortopedin lausunto tulivat vasta eilen, joten tänään oli vuorossa uusi keskustelu eläinlääkärin kanssa.

Sain sekä hyviä että huolestuttavia uutisia. Karvaisella ystävälläni ei ollut matoja, ei loisia eikä hiivaakaan. Sen sijaan vasemmassa etutassussa, jota se tosiaan puree vimmaisesti, näkyi alkavaa, lievää nivelrikkoa.

Nivelrikko kuulosti kamalalta. Napsu-parkahan ei vielä ole edes kahta vuotta!

Nivelrikko on mitä todennäköisimmin synnynnäistä, sillä Napsu on koko elämänsä liikkunut ainoastaan pehmeällä alustalla, enimmäkseen vapaana metsässä ja pelloilla.

Varsinaisia asvalttilenkkejä lemmikkimme on tehnyt elämänsä aikana vain yhden. Lisäksi yritin välttää pidempiä juoksulenkkejä sen kanssa koko ensimmäisen ikävuoden ajan nimen omaan, jotta sille ei tulisi nivelvaivoja. Suurille koirille kun tulee helposti luusto-ongelmia, jos niitä nuorena rasitetaan toistuvasti.

Erehdyin heti diagnoosin jälkeen googlaamaan tuloksia hakusanoilla "nuori koira ja nivelrikko". Luin tarinoita koirista, joiden kivut olivat jo nuorena niin kovat, että ne oli pakko lopettaa. Toisaalta luin myös onnellisia kertomuksia nelijalkaisista ystävistä, jotka oikean ruokavalion ja lisäravinteiden ansiosta olivat eläneet pitkään kivuttomina.

Eläinlääkärin mielestä todennäköisin diagnoosi on ruoka-aineallergia, koska aikaisempi särkylääkekuuri ei poistanut Napsun oireita. Hän suositteli meitä siirtymään hypo-allergisiin nappuloihin pariksi kuukaudeksi.

Eläinkaupan myyjä taas suositteli vaihtamaan koira kokonaan raakaruokintaan, esimerkiksi poron lihalle, sillä raakaruokinnan myötä monien koirien allergiat ja nivelvaivat ovat kadonneet, raakaruoka kun on koiralle luonnollisin vaihtoehto.

Olen nyt aika hämmentynyt ja pahoillani. En halua, että koirani on kipeä, enkä oikein tiedä, miten saisin sen olon paremmaksi.

Napsu on tuottanut elämäämme niin paljon iloa. Minä rakastan sitä.

Jos joku kimpaantuu siitä, että kirjoittelen tänne Napsun vaivoista toivon, että siirryt viimeistään nyt lukemaan muita blogeja, etkä ainakaan jätä tähän blogipostaukseen ilkeitä kommentteja.

Tiedän, että Napsu on "vain" lemmikkieläin ja että sen vaivat ovat pientä verrattuna monien ihmisten suruihin ja kärsimyksiin. Ymmärrän, että olen harvinaisen onnekas ja etuoikeutettu, koska murheenani on vain koiran terveys ja kun esimerkiksi minä itse ja läheiset ihmiseni ovat terveitä.

Tämä eläin kuitenkin sattuu olemaan ystäväni. Olen ottanut sen vastuulleni ja tavoitteeni on varmistaa, että se voi elää kivutonta, koiranarvoista elämää.

Onko sinulla hyviä tai huonoja kokemuksia nivelrikkoisen, nuoren koiran ruokavaliosta ja/tai ruoka-aineallergioiden hoidosta?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (8)

saint

Voi(itken!), mikä suru, syvä huokaus.

Pieni, suloinen napsukainen - miten emännällesi tämän kertoisin? Suoraan, kuten rakkaat omatkin koirani kertovat!

Nivelrikko on tietämykseni mukaan geneettinen vika, sivan kuten se on ihmisilläkin(mieheni on perinyt vialliset lonkkanivelet).
Nivelrikkoa ja muitakin vastaavia sairauksia (reuma) on tutkittu meillä ihmisillä hyvin paljon ja olen asiaan perehtynyt tahtomattani äitini nivelrikon sairastamisen kautta.

1) faktaa on, että nivelrikko ei synny koiran rasituksen kautta (luutumisvaiheessa koiraa ei toki saa treenata "hullunlailla" juoksettamalla ja hyppyyttämällä

2)reumasta, joka sekin on nivelissä! tiedetään, että nivelet ja niiden voiteluaineina toimivat 'nesteet' reagoivat lihassa olevaan virtsahappoon.

En siirtyisi raakaravintoon, vaan aivan muuta*

3)pitkälle jalostetuille, ja liian suppealla geenipopulaatiolla lisääntyville koirille on kehittynyt ihan muutaman vuosikymmenen sisällä samat sairaudet, kuin meille ihmisillekin

4)kirjoitin, että itken. Kyllä! Kpirasi kärsii niin helvetillisistä kivuista, ettet voi kuvitella! Kun se kaluaa jalkaansa, se haluasi järsiä sen kivun pois!

Nivelrikkoon ei koiralle ole geeniterapialääkitystä(lääke rakentaa ja korjaa virheellisen luuston) vielä!
Koreassa kloonataan koiria ja poikani haluaa kloonata labradorinarttumme, joka 2 vuotiaana menetti kohdun ja munasarjat märkäisen kohtutulehduksen vuoksi.

Voit hakea koirallesi järjettömän vahvoja särkylääkkeitä - opioottitasoisia.
Pyydän muistamaan, että lemmikki on perheenjäsen ja sen elämää tulee kunnioittaa tarpeetonta kipua tuottamatta antaa sen elää arvokas ja rakastettu elämä.

Olen vienyt kaksi rakasta koiraamme, niiden sairastuttua vakavasti, nukutettavaksi - tiedän tänäpäivänäkin miten raskas tämä päätös on ollut, se ei unohdu. Itkin viikon, yötäpäivää.
Kun ensimmäinen koiramme ostettiin, nuorin lapseni oli mukana. Hän sanoi:
"äiti, tiedätkö varmasti mitä teet nyt? Kun tämä pentu tulee meille, se on meillä koko elämänsä. Jos se sairastuu, eikä sitä voida parantaa tai selvästi helpottaa sen oloa ja se joutuisi kärsimään - mitä teet?
Olin sanaton. Lapseni kysyi tuollaista. Vastasin "vien sen eläinlääkärille ja se pääsee ikiuneen". Hän vannotti, että pidän lupaukseni. Hän myös sanoi, mikäli en pysty sitä tekemään, hän vie koiramme eläinlääkärille.
Rakkaudesta ja kunnioituksesta eläimiä kohtaan 😍

Amalius

Voi Napsua 😐 toivottavasti ruokavalion muutos auttaa vaivoihin.
Meille on tulossa kesällä Cobberdog :) Mistä Napsu on "kotoisin"?

Vierailija

Meillä hometalossa asuminen aiheutti nuorelle koiralle jatkuvia vatsavaivoja ja selittämättömiä nivelkipuja. Vaivoista päästiin, kun muutettiin pois terveeseen ympäristöön.

Vierailija

Täällä kans hometalossa asuminen puhkaisi pahat allergiat koiralle. Nyt 3v myöhemmim on vihdoinkin löytynyt täydellinen ruoka ja tassukarvat kasvavat takaisin :) Lähes täydellinen oli eläinlääkäriltä ostettu hypoallergenic-ruoka, mutta voiton vei Mustin ja Mirrin Barking Heads Quackers. Tsemppiä ruokavaliomuutokseen!

Ninnuli

Koiralla todettiin molemmissa lonkissa paha nivelrikko jo vuoden ikäisenä. Nyt sillä on toisessa jalassa lonkkaproteesi ja toinen jalka myös leikataan. Rahaa on mennyt paljon ja menee, mutta toinen vaihtoehto olisi ollut koiran lopettaminen. Koirallani on myös ruoka-aineallergioita ja atopiaa, vaikka onkin sekarotuinen. Seuraavaksi kokeilemme siedätyshoitoa.

Meidän elämää

Meillä todettiin vanhemmalla koirallamme kaksivuotiaana nivelrikko. Niveltä putsattiin ja koira sai kerran viikossa pistoksen (nyt juuri en muista nimeä), ruokaan lisättiin glukosamin ja kalaöljy ja vielä kipulääkekuuri, nyt on mennyt 4 vuotta hyvin. Tänä keväänä ontuminen ilmestyi uudelleen kuvioon, eläinlääkärillä käynnin jälkeen uusittiin kaikki muu paitsi nivelen putsaus ja nyt tuntuu taas menevän hyvin, ei ontumista, iloinen ja pirteä koira. Eli nivelrikonkin kanssa koira voi elää ihan hyvää elämää, varmasti iän karttuessa tulee aikaisemmin eteen jatkuva kipu ja särky, jolloin täytyy tehdä surullinen päätös, mutta ei vielä, nyt mennään päivä, viikko ja kuukausi kerrallaan eteenpäin ja nautitaan ihanasta eläinystävästä ja elämästä.

Tepa ja vehnis Nti Iiris Ihana...

Hei Aino,
Koirallani oli nivelrikko selässä.Saimme silloisesta Univetista nykyisestä Evidenciasta Espoon Finnoontie 31 sille hierojan ja kotiohjeet.Lisäksi se sai akupunktiota ja laserhoitoa http://www.evidensia.fi/palvelut/koirat/koiran-akupunktio/
Se eli 10 vuotiaaksi eikä kuolinsyy liittynyt tähän vaivaan. Suosittelen eläinlääkäri Anne Muhlea.Hän on taitava, kokonaisvaltaisesti hoitava.Koiramme siirtyi myös allergiaruokavaliolle eli Royal Canin hypo allergic moderate.Paino pysyi hyvin kurissa ja kutinat ja ihottumat jäivät pois.Teimme lyhyempiä lenkkejä pehmeässä maastossa, teimme ohjeiden mukaisia venyttelyjä ja hierontoja ja ostimme ergonomisen makuualustan joka muotoutui kivasti selälle.Harmi etten muista nimeä enkä valmistajaa.Ainahan vaivat ovat tapauskohtaisia,mutta myös eläinlääkäriä vaihtamalla voi saada uuden näkökulman.Toinen koiramme halvaantui vas.takaraajasta.Yksi eläinlääkälri halusi lopettaa sen heti.Mutta Anne Muhle ja hieroja ja me kuntoutimme sitä 5 kk ja hermoradat palasivat ja pullistuma pieneni.Koirani on nyt 9v. Ja voi hyvin.Kaikkea hyvää koirallenne ja toivon että sopiva apu löytyy.P.S.Koska koirillani oli Lähi-Tapiolan Agria koiravakuutus otettu jo aiemmin, se korvasi suuren osan hoidoista.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kävin hiljattain silmälääkärissä. Muuten kaikki oli kunnossa, mutta silmäni ovat tosi kuivat.

Silmälääkäri muistutti, että silmätippoja täytyy käyttää säännöllisesti. Kyllä, kyllä, minä vastasin. Käytän niitä vähintään kolmen tunnin välein.

Tänä talvena olen kärsinyt kuivista silmistä enemmän kuin aikoihin. Olen jatkanut täydellisten silmätippojen etsimistä ja kokeillut myös kaikenlaisia muita konsteja.

Kirjoitin ensimmäisen kerran tänne blogiini kuivista silmistä viime vuonna alkutalvella. Sain lukijoilta paljon oivia vinkkejä hyviksi havaituista silmätipoista. Onneksi myös markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotteita tämän yllättävän yleisen vaivan hoitoon.

Itselläni silmät kirvelevät ja punoittavat, koska teen päätetyötä ja talvisin ilma on kovin kuivaa sekä sisätiloissa että ulkona. Lisävaivaa tulee näin alkukeväällä, kun katupöly pöllyää päivätolkulla ennen kuin se ehditään lakaista pois.

Tajusin tänä talvena pari yksinkertaista seikkaa, jotka helpottavat elämää kuivien silmien kanssa. Toivottavasti oivalluksistani olisi apua muillekin kuivasilmäisille!

1. Pidä silmätipat yöpöydällä

Jos silmäsi ovat heti aamulla kuin tikkuja täynnä, kannattaa sängyn lähellä ehdottomasti pitää silmätippoja saatavilla.

Tiputa lieventävää ainetta sarveiskalvoille heti ensimmäiseksi herättyäsi, niin aamu alkaa huomattavasti miellyttävämmissä merkeissä.

2. Vaihtele silmätippoja

Käytin vuosikausia talvisin yhtä ja samaa silmätippamerkkiä, Viscotearsia. Viime vuonna innostuin kuitenkin kokeilemaan myös muita merkkejä, kuten näitä kotimaisia Piiloset-tuotteita. *

Piiloset-sarjaan kuuluvat BioDrop-tuotteet ovat säilöntäaineettomia. Niistä uusin innovaatio on tyrniöljyyn ja hyaluronaaniin perustuva BioDrop MD Spray. Sitä sumutetaan silmän pinnalle ja suihkeen luvataan imeytyvän silmäluomen läpi estäen kyynelnesteen haihtumista.

En ole yleensä tykännyt silmäluomille sumutettavista suihkeista, koska en oikein osaa sumutella niitä ilman että koko naamani tai vähintäänkin silmäni kastuvat kokonaan. Näin kävi myös BioDrop MD Sprayn kanssa.

Sain testata myös muita BioDrop-tuotteita, joista tykkäsin kyllä kovasti. Niiden ainoa haitta tuntui olevan riittävyys: omasa kovassa käytössäni pikkupullot eivät kauaa kestäneet ja jos käyttäisi pelkästään niitä, silmien kostuttaminen kävisi aika kalliiksi.

Piiloset-tuotteiden lisäksi olen tänä talvena tutustunut myös Thealoz Duo -silmätippoihin ja Bevita Eye -geeliin. Ensimmäinen oli mielestäni ihan perus-silmätippa, jälkimmäinen taas kosteutti kyllä paksun koostumuksensa ansiosta tehokkaasti, mutta loppui turhan nopeasti.

Nykyään minusta tuntuu, että silmät - kuten ihokin - tykkää vaihtelusta. Ehkä sarveiskalvotkin tottuvat yhteen ja samaan tippaan niin, että ajan oloon se ei enää toimi yhtä hyvin kuin aikaisemmin?

3. Muista omegat

Aloin pari vuotta sitten syömään ihan silmien takia säännöllisesti tyrniöljykapseleita. Niitä on tarjolla useammalta valmistajalta, myös Piiloset-tuotemerkiltä.

Tyrniöljy sisältää silmän terveydelle tärkeitä Omega-rasvahappoja, E-vitamiinia ja antioksidantteja. Tyrniöljyllä on todistetusti kuivasilmäisyyden oireita lievittäviä vaikutuksia, ja lisäksi se kosteuttaa ihoa ja limakalvoja

Myöhemmin olen kokeillut myös mustikan- ja puolukansiemenöljykapseleita ja välillä ihan tavallista kalaöljyäkin. Tuntuu siltä, että kapselin laadulla ei oikeastaan ole väiliä, mutta kuivasilmäisen on kyllä ehdottoman tärkeää nauttia näitä hyviä rasvahappoja sisäisesti! Itse huomaan eron selvästi, jos unohdan ottaa kapselin illalla.

4. Valitse vedenkestävä ripsiväri

Olen kokeillut Kanebo 38 -ripsaria ja monen muun merkin vastaava versiota mutta tullut aina siihen johtopäätökseen, että perinteinen vedenkestävä ripsiväri on se, joka sopii parhaiten silmätippojen käyttäjille. 38-asteen ripsivärit reagoivat ainakin itselläni herkästi silmätippoihin joko niin, että ne karisevat pois tai vähintäänkin liimaavat ripset yhteen tönköiksi.

Tämä oppi muistui mieleeni taas, kun hankin jonkin aikaa sitten Blinc-merkkisen ripsivärin sekä ripsi-primerin. Blincin luvataan muodostavan ripsien ympärille ohuita tuubeja, joiden ansiosta ripsivärin ei pitäisi levitä sateessa tai silmien vuotaessa. Näin ei minullekaan käynyt, mutta silloin väri kyllä karisi, kun silmiin laittoi geelimäiisiä silmätippoja.

Blinc on tuotemerkki, jonka tavoitteena on ollut kehittää hypoallergeeninen ja ärsyttämätön ripsiväri nimen omaan erityisherkille silmille. Tuote kehitettiin alun perin silmäleikkauksesta toipuville potilaille. 

Itselläni tuote ei toiminut kuten Strömssössä. Aivan ensimmäisillä kerroilla ripsivärin pohjustusaine jopa kirveli pahasti, kun tuoreesta pakkauksesta ainetta tuli niin runsaasti, että sitä pääsi levittäessä silmiin.

Nyt tilanne on hieman helpottanut, sillä tuotteet ovat jo päässeet vähän kuivahtamaan. Siitä huolimatta ripsari ei pysy siistinä koko työpäivää, jos silmiin joutuu laittamaan kostutusgeeliä. Sanoisin, että seuraava ostamani maskara on ihan tavallinen, vedenkestävä Max Factor.

Näillä opeilla olen itse sinnitellyt läpi talven kuivan ilman ja viime viikkojen katupölyn. Millaiset keinot ovat sinua auttaneet?

*Tuotteet saatu veloituksetta PR-näytteenä.

P. S. Blogimme nimi muuttuu ihan pian! Nimenvaihdos on ajankohtainen, koska blogin tärkeä toimija on nykyään tyttäreni Venla, varsinaiset ruuhkavuodet alkavat olla isojen koululaisten kanssa ohi, eikä tälle uraäidillekään ura enää ole arvojärjestyksen kärkipäässä. Pysy linjoilla - uusi nimi paljastetaan kivan arvonnan kera!

Blogi muualla somessa:
Facebook | Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ainomarja

Kommentit (1)

Irina

Minulla myös erittäin herkät ja kuivat silmät, ja tippoja on neuvottu käyttämään säännöllisesti. Tilanne varmaan pahenee vain iän myötä, joten silmätippatulevaisuus on taattu. ;) Tippoina käytän Oftagelia. Yöksi määrättiin jossain vaiheessa Lacrilubea (?), mutta se on vähän omituista tavaraa ja silmät rähmivät aamuisin sitä käyttäessäni.

Ripsarina käytän Sensain 38:aa, se sopii herkille silmilleni eikä aiheuta ärsytystä. Myös silmänympärysvoiteiden kanssa saa olla tarkkana, sillä jo lähelle silmää (poskipääkin on jo liian lähellä) laitettavat voiteet saavat silmäni vuotamaan. 

En ollut ihan kamalasti ajatellut tätä kevään ja katupölyn tuomaa vaikutusta kuivasilmäisyyteen, mutta nyt kun mainitsit asiasta, niin hieman jännittää. Toivotaan, että tipat auttavat!

Kivaa alkanutta viikkoa!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Siivoilin kaappejani viikonloppuna ja tajusin, että kosmetiikka- ja pesuainepurnukoiden joukossa hyllyilläni on neljä, klassista "terveystuotetta", jotka tunnettiin jo äitini nuoruudessa.

Ne ovat viime aikoina osoittautuneet minulle ihan välttämättömiksi. Osaa niistä olen käyttänyt jo vuosia ja muutamat taas löytänyt vasta viime aikoina

1. Suuvettä vaivasenluihin

Minulla on ollut vaivasenluut jo aika nuoresta. Niiden vuoksi en voi käyttää korkeita korkoja ainakaan kovin kauaa yhtä soittoa ilman, että jalat "huutavat hoosiannaa".

Jo vuosia sitten äitini antoi lyömättömän vinkin, jonka avulla väsyneet, jomottavat jalkaterät virkistyvät kuin taikaiskusta: sivele niihin Illodin-suuvettä illalla nukkumaan mennessä.

Tämä kikka ei petä koskaan. Toisinaan on melkein pakko käyttää korkokenkiä, jos haluaa olla edustava. Suuvesikäsittelyn ansiosta olen toipunut niistä illoista ennätysnopeasti.

2. Boorivettä silmäluomiin

Minulla on herkät silmät, jotka punoittavat helposti. En pysty käyttämään ihan mitä tahansa ripsiväriä tai silmämeikin poistoainetta ja vaikka olen varovainen, iltaisin silmäluomet näyttävät helposti punoittavilta ja turvonneilta.

Nykyään lähes aina pyyhin silmäluomet meikinpoiston jälkeen booriveteen kostutetulla vanulapulla. Se rauhoittaa silmät välittömästi.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Eräs silmälääkäri mainitsi minulle, että entisaikaan boorivesi oli ainoa lääke silmätulehdusten hoidossa.

3. Auringonhattu-uutetta finneihin

Olen tuskaillut useasti täällä blogissakin aikuisiän aknea, joka itselläni johtuu hormoneista. Tiettyyn aikaan kuukaudesta leuka kukkii, vaikka tekisi mitä. Siinä vaiheessa iho yleensä on myös herkkä ja finnit kipeitä. 

Olen ottanut tavaksi "desinfioida" ihoa iltaisin meikinpuhdistuksen jälkeen Frantsilan auringonhattu-uutteella*. Se tuntuu kuivattavan finnejä ja vievän pois akuuttia tulehdusta.

4. Risiiniöljyä ripsiin

Luonnonkosmetiikan harrastajien keskuudessa on jo kauan kuhistu risiiniöljyn maagisesta vaikutuksesta ripsien kasvuun. Tämähän on ilmeisesti ikivanha kikka, jota käyttivät jo entisaikaan piikatytöt valmistautuessaan tansseihin kylätalolla. Pakkohan sitä oli itsekin kokeilla.

Ennen kuin siirryin luonnonkosmetiikkaan, käytin erilaisia synteettisiä ripsienkasvatusseerumeja, mutta täytyy myöntää, että risiiniöljy on monin verroin tehokkaampaa. Töpöttelen sitä nykyisin melkein joka ilta ripsien tyveen pumpulipuikolla.

Toiset sanovat, että silmät eivät kestä risiiniöljyä, ja tekevät ne aamulla turvonneen näköisiksi. Itse en ole huomannut sellaista pulmaa. Pikemminkin päinvastoin: minulla on kuivat silmät ja ilman kostutustippoja aamut ovat tuskaa, kun silmät tuntuvat olevan tikkuja täynnä. 

Kun olen laittanut illalla risiiniöljyä silmiin, tilanne on aamuisin huomattavasti helpompi. Öljy ilmeisesti valuu öisin silmäluomilta silmiin, mutta minulla se ainakin voitelee kuivia sarveiskalvoja mukavasti.

Onko sinulla salaisia terveyskikkoja?

*Tuote saatu veloituksetta PR-näytteenä blogin kautta.

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Taisteluni aikuisiän aknea vastaan on jatkunut. Olen edelleen siinä toivossa, että sinnikkäästi etsimällä tähänkin vaivaan löytyy jokin ihmeaine, joka taianomaisesti muuttaa rupisen naamani sileäksi.

Somessa ja ihan valtakunnan mediassakin on viimeisen vuoden aikana hehkutettu otsonoitua oliiviöljyä. Niinpä erilaisten geelien, puikkojen ja voiteiden jälkeen päätin ottaa sen testaukseen pari kuukautta sitten.

Pahoittelut jo tässä vaiheessa huonolaatuisista, kännykkäkameralla napatuista, inhorealistisista kuvista. Napsin kuvat heikossa valossa kesken aamutoimien. Jos olet herkkä epäesteettisille kuville, kannattaa lopettaa postauksen lukeminen tässä vaiheessa.

---

Otsonoitu öljy käsitellään happi-otsoniseoksella, josta syntyy mm. otsinodeja ja muita happea sisältäviä yhdisteitä. Otsonikaasu on vahvasti antimikrobinen aine, jota käytetään mm. uima-altaiden desinfiointiin. Näin ollen myös otsonoiduilla öljyillä pitäisi olla antimikrobisia ominaisuuksia.

Otsonoidulla öljyllä hoidetaan aknen lisäksi atopiaa, haavoja, tulehduksia ja ja jopa palovammoja sekä kynsisientä. Öljyssä on ihan järkyttävä haju. Näin ollen tulehdusten lisäksi iltaisin käytettynä se saattaa ehkäistä myös romanttisia ajatuksia...

Ostin Ruohonjuuresta ensin O-liven normaalivahvuista otsonoitua oliiviöljyä. Sen jälkeen noin parin viikon kuluttua hain lisäksi keskivahvaa laatua, sillä normaalivahvuisella öljyllä ei tuntunut olevan toivottuja vaikutuksia ainakaan leukaani, joka on ongelmallisin alue.

Testikuukauden aikana en tehnyt muita merkittäviä muutoksia ruokavaliooni tai ihonhoitorutiineihin. Tämä kuvasarja siis osoittaa ihossani öljyn ansiosta tapahtuneet muutokset.

Viikko 1

Aloitin oliiviöljyn käytön pahimpaan aikaan menkkojen juuri alettua, kierron ensimmäisenä päivänä, kun finnit kukoistivat naamassani valtavina ja tulehtuneina.

Laitoin normaalivahvuista öljyä yöksi. Muutamana ensimmäisenä yönä käytin pelkkää öljyä yövoiteen sijaan ja sen jälkeen aloin sekoittaa sitä muutaman tipan Mádaran yövoiteen sekaan.

Nämä kuvat on otettu seuraavan viikon torstaina, jolloin on kulunut kuusi päivää oliiviöljyn aloittamisesta. Menkat ovat tässä vaiheessa ohi ja iho jo rauhoittumassa. Näpyt ovat edelleen jäljellä, mutta tulehdus on jo rauhoittumassa.

Viikko 2

Nämä kuvat on otettu kuusi päivää edellisen kollaasin jälkeen eli seuraavan viikon keskiviikkona. Tämä oli kierron puolivälissä eli ovulaation aikoihin.

Tässä vaiheessa olin jo ryhtynyt käyttäämään leukaan keskivahvaa öljyä, sillä en mielestäni saavuttanut tarpeeksi näkyviä tuloksia normaalivahvuisella öljyllä

Viikko 3

Nämä kuvat on otettu jälleen keskiviikkona, eli seitsemän päivää edellisen kuvasarjan jälkeen ja 19 päivää siitä, kun aloitin otsonoidun oliiviöljyn käyttämisen. Iho on jo huomattavasti rauhallisempi.

Finnien jättämät arvet ovat jäljellä, ja niiden sisällä on edelleen tukkeumat, eli tulehtunut tali ei ole päässyt niiden kohdalta pois. Siksi ei olekaan ihme, että ongelma palaa takaisin kierron loppupuolella..

.Viikko 4

Tämä kuva on otettu kierron lopussa, päivää ennen seuraavien menkkojen alkamista eli sen jälkeen, kun olen käyttänyt otsonoitua oliiviöljyä kuukauden.

Vanhojen finnien arvet ovat jäljellä ja uusia, hormonaalisia paukamia on puhjennut niiden viereen. (Saattaa olla, että tällä viikolla sorruin taas syömään sokeria, sillä siihen tulee kova himo aina tässä vaiheessa kiertoa. Sitä en valitettavasti muista tarkasti.)

Olen kuvien ottamisen jälkeen jatkanut otsonoidun oliiviöljyn käyttöä ja saattaa olla, että aivan yhtä paljon minulle ei enää tule kipeitä paukamia kuin aikaisemmin. Toisaalta dramaattisia muutoksia ei ole tapahtunut, vaikka olen parina päivänä jättänyt öljyt välistä.

Oma akneongelmani siis on vahvasti sidoksissa hormonaaliseen kiertoon. Eräs kosmetologi sanoi minulle, että kuukautisten alla lisääntyvä keltarauhashormoni eli progesteroni aiheuttaa ihooni tulehduksen. Toisten lähteiden mukaan taas progesteroni- ja estrogenitasojen _romahdus_ menkkojen alla on syy finneihin. Tiedä häntä, mutta hormonien syytä iho-ongelmani joka tapauksessa ovat.

PCO:ta eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymää minulla ei ole. Helppo ratkaisu vaivaani olisi hormonaalinen ehkäisy, jota gynekologini aina ehdottaa. Sitä en kuitenkaan monista muista syistä halua aloittaa.

Moni on ehdotellut lääkkeeksi ruokavaliomuutoksia. Lääkärithän eivät tähän usko, mutta siitä huolimatta olen kyllä vähentänyt sokerin, maitotuotteiden ja vehnän käytön minimiin.

Laajemman viljattoman dieetinkin nimiin moni vannoo, mutta sitä en ole kokeillut. Olen jo tarpeeksi hankala perheenjäsen, sillä em. ruoka-aineiden lisäksi en myöskään syö lihaa. Mielestäni olisi kohtuutonta vaatia vielä viljattomia vaihtoehtoja rakkaalta puolisoltani, joka hoitaa perheessämme arkiruoanlaiton.

Yritän hoitaa vaivaa ulkoisesti, sillä en halua pitkiä antibioottikuureja tai kamalan vahvaa Roaccutan-aknelääkettä. Luulen, että lopullinen ratkaisu vaivaani ovat vasta vaihdevuodet.

Hieman toivoa otsonoitu oliiviöljy antoi, vaikka minulla oli ilmeisesti liian suuret luulot sen suhteen. Eihän rupisammakon poskesta voi yhden ihmeaineen avulla tulla sileää kuin lapsen peppu.

Onneksi on keksitty tehokkaita peiteaineita. Siitä lisää myöhemmin...

Oletko sinä kokeillut otsonoitua oliiviöljyä? 

Blogini muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (19)

inrika

Hei,poikani keksi kokeilla sinkkitabletteja ...ja ihme tapahtui.akne hävis.Sinkkiä täytyy käyttää sitten säännöllisesti,on ainakin turvallisempi kuiin se isotretinoin.

Vierailija

Minulla on myös aikuisiän akne, johon olen kokeillut kaikkea maan ja taivaan väliltä. Parhaiten toimi juurikin monen kammoama isotretinoiinikuuri (tunnetaan mm. kauppanimellä Roaccutan). Viimeisimmän e-pillereiden vaihdon jälkeen osa aknesta tuli takaisin, mutta paljon lievempänä kuin ennen lääkekuuriani.

Itse olen huomannut, että AHA- sekä BHA- hapot ovat iholle tärkeitä, ettei tukkeumia synny. Voin suositella ihonhoidon osalta Paula's Choice -sarjaa (jota saa vain netistä), koska tuotteet tehoavat oikeasti. Koulutukseltani olen kosmetologi, voi ironiaa...

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Tiedän, että Roaccutan tehoaa mutta se ei ole minulle vaihtoehto, sillä sen vaikutuksesta kaikki limakalvot kuivuvat, myös silmät. Omat silmäni ovat jo nykyisellään niin kuivat, että asian kanssa on hankala elää.
Myöskään AHA- tai muut hedelmähapot eivät käy, sillä ruusufinni ei niistä tykkää (sekin minulla on).
Tuo Paula's choice onkin aivan uusi tuttavuus, siitä en ole koskaan kuullut vaikka monen monta hoitolasarjaa olenkin kokeillut (ml. Danne, Elsa Hieronymus, Excuviance jne.) 😊

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kokeile ihmeessä

Viljojen vaikutuksen näkee kolmessa-viidessä päivässä. Itse taistelin yli 10 vuotta, rampoasin lääkäreillä ja kosmetologilla. Kukaan ei tiennyt miksiiho oireilee ja miten sen saa rauhoittumaan. Jätin viljat kokeillakseni uutta dieetin, ja kas kummaa meni kolme päivää kun iho alkoi paranemaan ja paukamat paranivat.
Nyt viljatonta elämää takana jo pari vuotta, säästynyt kivuista ja tuskalta. Ei ole iso vaatimus kokeilla.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Ai viljojen pois jättäminen toimii noin nopeasti, sellaisesta en ole koskaan kuullutkaan? Käykö gluteeniton dieetti vai mitä kaikkea jätit pois? Eikö viljojen pois jättämisen jälkeen finnejä tullut enää edes menkkojen alla? (Kyllähän minullakin iho rauhoittuu paljon menkkojen jälkeen mutta räjähtää aina 28 päivän välein 🙄)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija

Kyllä gluteeniton ruokavalio näkyy nopeasti iholla, jos vaan on iho keliakiasta tai yliherkkyydestä kyse. Itse en uskoisi jos en olisi kokenut asiaa. Itse jätin silloin kaikki viljat, kokeilin siis viljattomuutta ihan toisen asian takia. Mutta huomasin eron ekana ihossa. Ei ole eroa onko mikä kierron päivä tms.

Lukija Seattlesta

Käytän spironolactonea (Aldactone) hyvällä tuloksella. Asun USA:ssa, joten en tiedä millä nimellä tuota saa Suomessa ja käytetäänkö sitä siellä aknen hoitoon. Sivuvaikutukset on olleet vähäisiä; paino laski muutaman kilon, ja aluksi myös seksuaalinen halu jonkin verran, mutta ei häiritsevästi pidemmän päälle. Se mm. vähentää testosteronin määrää. Vettä pitää juoda paljon, mutta niin teen muutenkin. Iho on huomattavasti parempi.

Leena_L

Oleko kokeillut Environin AVST-sarjaa? Sisältää A-vitamiinia ja auttoi ainakin minua aikuisiän hormoniaknen taltuttamisessa. Aloitetaan numerosta 1 (vähiten A-vitamiinia) ja siirrytään numero kerrallaan enemmän A-vitamiinia sisältävään voiteeseen. Suurin nro on 5, jota olen nyt käyttänyt jo 4-5 vuotta. Akne häipynyt yksittäisiä nyppyjä lukuun ottamatta ja myös arvet siloittuneet. Voin suositella lämpimästi. Itse olen ostanut voiteita kosmetologiltani, mutta googlaamalla varmasti selviää, mistä sitä olisi saatavilla, jos kiinnostaa. Kerron vielä, että teinityttäreni sai todella pahan aknensa kuriin tällä samalla voiteella. Kävimme ihotautilääkärillä ja kokeilimme erilaisia reseptivoiteita, jotka olivat hänen herkälle iholleen liian vahvoja ja kasvot tulivat kirkuvan punaisiksi ja ihoa poltti ja kuumotti, jos yhtään hikoili. Lopulta lääkäri määräsi 6kk tetrasykliinikuurin, joka kyllä auttoi upeasti, mutta ongelma oli se, että n. 2 kk kuurin lopettamisen jälkeen, akne uusi entistä pahempana. Seuraava vaihtoehto olisi ollut Roaccutan, jota tyttäreni ei halunnut, enkä minäkään ollut asiasta innostunut. Juttelin kosmetologini kanssa, että voisiko tyttäreni myös kokeilla Environin voidetta, koska se oli auttanut minua niin upeasti ja hän ei nähnyt siihen mitään estettä. Ajattelin, että eipä siitä varmasti mitään haittaakaan ole - eikä todellakaan ollut. Nyt, kahden vuoden jälkeen, on vaikea uskoa miten paha tilanne alkujaan oli, aknesta ei ole tietoakaan. Yksittäsiä finnejä tulee tietysti silloin tällöin, mutta iho on kyllä todella upeassa kunnossa muuten. Kauhea mainospuhe, anteeksi, mutta minulla vain niin hyvät kokemukset tästä, että mielelläni kerron siitä eteenpäin.

Irina

Ou nou! Ihan kuin olisin lukenut juttua omasta leuastani. Ihan täsmälleen sama tilanne täällä, ja alan olla aika puhki ja väsynyt. Tämä tilanne on toistunut useampana vuotena ja aina loppuvuoden ja seuraavan vuoden alun välillä. Keväällä ja kesällä tilanne on helpompi ja näppyjä tulee tiettyyn kuukauden aikaan ehkä yksi. 

VeraOlsson

Kiitos rohkeasta jutusta! Itse olen lähes koko aikuisikäni kärsinyt atooppisesta ihosta kasvoilla. Löysin ratkaisun sisä- ja ulkokautta😂 Hoidin oireilevan suoliston kroonisen tulehdustilan kuntoon jättämällä viljat pois ja syömällä erittäin vahvaa ja luonnollisesti säilöttyä kalaöljyä 4kk ajan. Ulkoapäin otin käyttöön hiivan beta-glukaania (poistaa tulehdusta) ja runsaan antioksidanttista oliiviöljyä sisältävän seerumin. Avot! Työkaverit ovat tulleet kysymään salaa, olenko laittanut botoksia😂😂😂 olen 43-v ja iho kuin 20-vuotiaana😍

Vierailija

Maidon poisjättäminen noin kuukaudeksi auttoi minulla pahaan akneen, käytännössä lopetti sen kokonaan. Nykyään iho sietää vähän luomumaitoa päivittäin.

less is more
Liittynyt31.1.2016

Luovu lehmänmaidosta-se on tarkoitettu alunperin vasikoille- (ihan totta!) ja siirry vuohen-, tai lampaan maitoon. Ne sopivat paremmin myös suolistolle ja sisältävät paljon valkuaista.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.