Kirjoitukset avainsanalla arkiruoka

Kauppojen hyllyt pullistelevat uutuustuotteita. Tuntuu, että joka kerta kun teen isot ruokaostokset, kaupassa maistatetaan tai lehdissä kirjoitetaan uudesta, mullistavasta super-ruoasta, jota on tietenkin ihan pakko kokeilla!

Tiesitkö, että ruoka- ja juomayritykset oikeasti kisaavat siitä, kuka kehittää vuoden parhaan elintarvikkeen? Kilpailun nimi on Vuoden Suomalainen Elintarvike, ja sen yleisöäänestys on juuri tänään alkanut!

Minulla oli ilo ja kunnia olla mukana raadissa, joka valitsi finaaliin päässeet tuotteet 50 kilpailuun osallistuneen joukosta. Raati tapasi, maisteli ja arvioi kilpailutuotteita yhden aamupäivän ajan ja teki vaikeita valintoja.

Nämä seitsemän tuotetta me valitsimme kisan viimeiselle kierrokselle, ja nyt on sinun vuorosi. Kuka tahansa voi äänestää lempparituotettaan kilpailun voittajaksi täälläÄänestysaika päättyy 27.4.2017, ja voittaja julkistetaan 16.5.2017.

Apetit Tuorekset, Sienestäjän pannuvihannes 
Todellinen arjen helpottaja, joka innostaa ja auttaa kokkaamaan kasviksista, kun niitä ei tarvitse kuoria ja pilkkoa itse. Maistuvia sieniä sisältävä sekoitus vetoaa erityisesti metsän antimia arvostaviin suomalaisiin.

Linkosuon Leipomon uunipaahdettu RuisLastu sour cream & onion
Yhtä ohuita ja rapeita kuin perunalastut, mutta rukiinen vaihtoehto sipsihyllylle! Perunalastuista lainattu sour cream -maku toimii myös ruislastussa. 

Chipstersin Hyvä Apaja uunivalmis, ruodoton kirjolohifilee paistopussissa, pippuri
Maistuvaa kirjolohta lautaselle ilman perkausta ja kalan käsittelyä. Tarjoaa vaihtoehdon norjalaiselle lohelle. Paistopussissa kirjolohi kypsyy herkullisen meheväksi.

Pramian Kelkka drinkkisekoitus
Raikas juomasekoitus valmiina muovipullossa. Täysin kierrätettävä pullo valmistetaan suomalaisista kierrätysmuovipulloista oman tuulivoimalan energialla. 

HK:n Maakarit® Nürnbergin Günther grillimakkara 
Suomalaiseen makkaraan on tuotu kansainvälinen maku kotimaisin voimin. Street food -trendin inspiroima kotikokki voi valmistaa Güntheristä vaikkapa herkullisen hodarin.

Leivon Leipomon Jyväjemmari ruissiemenkuivaleipä
Näkkileivän uutta sukupolvea edustava tuote. Maistuu hyvältä ja säilyy hyvin. Plussaa myös lisäaineettomuudesta. 

Gold & Green nyhtökaura nude 
Ohittamaton suomalainen ruokainnovaatio maistuvassa muodossa. Nyhtökaura on madaltanut kynnystä kokeilla uudenlaisia raaka-aineita ruuanlaitossa. 

Ovatko nämä tuotteet sinulle tuttuja? Onko pääsiäisen ohjelmassasi kokkailua ja herkuttelua vai jotain aivan muuta? Ihanaa pääsiäistä kaikille blogimme lukijoille!

Kilpailutuotteiden arvioiminen oli sekä hauskaa että haastavaa. Raadissa olivat mukana minun lisäkseni juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiä (vas.), toimialapäällikkö Pekka Heikkilä Elintarviketeollisuusliitosta, Citymarket-ketjun johtaja Johanna Kontio, S-kokeilukeittiön  tuoteasiantuntija Anni Puurunen ja toimialapäällikkö Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta.
Kilpailutuotteiden arvioiminen oli sekä hauskaa että haastavaa. Raadissa olivat mukana minun lisäkseni juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiä (vas.), toimialapäällikkö Pekka Heikkilä Elintarviketeollisuusliitosta, Citymarket-ketjun johtaja Johanna Kontio, S-kokeilukeittiön  tuoteasiantuntija Anni Puurunen ja toimialapäällikkö Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta.


// Postauksen tuotekuvat: Apetit, Linkosuon Leipomo, Chipsters, Pramia, HKScan, Leivon Leipomo ja Gold & Green. //

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meidän perheessä on testailtu innolla kiinnostavia lihankorvikkeita, jotka ovat tulleet hiljattain markkinoille. Ne kelpaavat myös perheen sekasyöjille. Omasta mielestäni on ylellistä, että kuivan soijarouheen, linssien tai papujen lisäksi kasvissyöjille on tarjolla helppoja, maukkaita vaihtoehtoja proteiininlähteeksi.

Kokeilumme alkoi elokuussa, kun lähikauppaan ilmestyi yllättäen nyhtökauraa! Ihan ensimmäisellä kerralla tein siitä "lihapullia" mutta myöhemmin olen käyttänyt sitä myös wok-ruoissa.

Kohutun trendituotteen pääraaka-aineet ovat vesi, kaura, herneproteiini ja härkäpapuproteiini. Siitä on olemassa kolme makuvaihtoehtoa: maustamaton nude, kaffirlime-seesami-inkivääri ja tomaatti-savupaprika-lehtipersilja. 

Käytimme "lihapulliin" maustamatonta versiota ja nuudeli-wokiin kaffirlime-seesami-inkivääri -makua. Wokissa lisäsimme nyhtiksen ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa, lihapullia valmistettaessa taas raastoin kylmät nyhtökaurakokkareet raastinraudalla hienommiksi ja lisäsin taikinaan korppujauhoa sekä munaa.

"Lihapullat" maistuivat kyllä perheelle, vaikka kuopus suhtautui niihin aluksi epäluuloisesti. Wok-ruoka miellytti meitä vielä enemmän, sillä voimakkaampi mausteseos peitti sopivasti alleen kauramaisen maun.

Omasta mielestäni nyhtökaura maistuu ja tuntuu suussa aivan samalta kuin nyhtöpossu. Perheenjäsenet väittävät toista. He sanovat, että olen välttänyt punaista lihaa jo niin kauan, etten enää muista miltä se maistuu. Heidän mielestään nyhtiksen naturell-versiosta puskee läpi kauran maku.

Nyhtökauran ravintosisältö / 100 grammaa

  • Energia: 853 kJ / 204 kcal
  • Proteiini: 31,2 g
  • Hiilihydaatit: 7,5 g
  • Rasva: 4,9 g
  • Suola: 1,3 g

Seuraavaksi kauppoihin saapui Valion Mifu, "sulamaton raejuusto". Itse en täysin tajua, miksi sitä markkinoidaan vegebuumin kyljessä. Sehän ei ole vapaa eläinperäisistä raaka-aineista, sillä se tehdään maidosta.

Mifua on kolmea makua: neutraali Original, Välimeren tomaatti ja Meksikon pippuri. Pakkauksessa on rakeiden mukana maustekastike. Meillä käytettiin välimeren tomaatin makuista mifua intialaistyyppiseen Palak paneer -kastikkeeseen, jota popsimme riisin ja salaatin kera.

Jäin miettimään, että Mifu on jotenkin hassu tuote. Raejuusto ajaisi mielestäni saman asian, jos sen lisäisi vasta valmiiseen ruokaan. Mifu-soosi oli ihan mukiinmenevää, vaikka perhe ei ruokarakeita kastikkeen seasta juuri maistanutkaan.

Mifu sisältää 100 grammassa

  • Energiaa: 371 kJ / 88 kcal
  • Proteiinia: 14 g
  • Hiilihydraatteja: 1,3 g
  • Rasvaa: 3 g
  • Suolaa 1,2 g

Härkis tuli markkinoille hiljattain suurella kohulla, ja olin siitä hyvin iloinen. Sen saapuessa tuntui, että kasvissyöjää todella hemmotellaan vaihtoehtojen runsaudella!

Härkis on härkäpapuvalmiste, jota voi käyttää ruuanlaitossa paistetun jauhelihan tapaan. Se lisätään ruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa.

Teimme härkiksestä ensimmäisellä kerralla tomaatti-oliivikastiketta, jota söimme perunoiden kanssa (vaikka siitä pitikin tulla pastakastike). En tiedä, oliko käyttämämme kastikkeen makuyhdistelmä voimakkaampi kuin nyhtökauran kohdalla, mutta härkiksen maku tuntui tomaattikastikkeessa lempeältä. Siitä ei maistunut mitenkään läpi papu, ja se tuntui suussa pehmeän lihamaiselta.

Toisella kerralla käytin härkistä makaroonilaatikkoon. Ruoka onnistui ihan kivasti, mutta omimmillaan härkis on mielestäni kastikkeissa.

Härkiksen ravintosisältö / 100g

  • Energia: 888 kJ / 212 kcal
  • Proteiini: 17 g
  • Hiilihydraatit: 13 g
  • Rasva: 9 g
  • Suola: 1,5 g

K-kauppojen pakastealtaista on jo keväästä asti löytynyt Oumph-kasvisproteiinia, mutta itse innostuin kokeilemaan sitä vasta tänä syksynä samaan syssyyn muiden vaihtoehtojen kanssa.

Ruotsalainen Oumph on soijapohjainen kasviproteiini. Sitä myydään erimuotoisina paloina ja suikaleina, sekä maustamattomina että maustettuina

Meillä käytettiin kebab-maustettuja suikaleita wrapeissa lihan korvikkeena. Siihen ne sopivat erinomaisesti.

Oumph muistuttaa mielestäni häkellyttävästi lihaa, ainakin voimakkaasti maustettu kebab-versio. Siinä ei ole minkäänlaista soijan sivumakua.

Oumphissa on 100 grammassa

  • Energia: 300 kJ / 70 kcal
  • Proteiini: 17 g
  • Hiilihydraatit: 0 g
  • Rasva: 0,5 g
  • Suola: 0,6 g

Aikaisemmin olen kokeillut myös qvornia, joka on sieniproteiinipakaste. Sitä saa sekä rouheena että eri kokoisina paloina.

Kokeilujakson perusteella uskon, että jatkamme qvornin käyttöä ja ostamme jatkossa myös oumphia sekä härkistä, Nyhtökaura taitaa jäädä hyllyyn voimakkaan kauran maun vuoksi.

Oletko sinä kokeillut kasvisproteiineja? Mistä pidät eniten?

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (7)

Anni // Annimok

Kiitos tästä! Tosi hyvä postaus ja kattava arvostelu.

Härkistä on tullut jo testattua ja havaitsin sen toimivaksi juurikin kastikkeissa. Itse tein siitä myös erittäin onnistunutta lasangea! Nuo muut ovat mietityttäneet ja tietysti nyhtökaura kiinnostanut lähinnä kohun vuoksi... Tuo oumph on ihan uusi tuttavuus ja pitää testata, mutta mifurakeista olen ihan samaa mieltä kanssasi; varmasti ihan ok hyviä, mutta raejuustoa nyt on iät ja ajat lisäilty lämpimpien ruokien kupeelle (ja sekaan) ja lehmänmaitotuotteesta on vegeys kaukana.

Olen itse pääasiassa täysin kasvissyöjä, mutta käytän maitotuotteita ja syön välillä kalaa. Kanaa ja lihaa en ole syönyt yli kymmeneen vuoteen. Olen käyttänyt tähän asti lähinnä soijarouhetta ja juustovalmisteita tuhdittamaan ruokia, mutta härkis jäi suosikkeihin ja monta asiaa on vielä testaamatta!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Heippa ja kiitos härkis-lasagnevinkistä, sitä täytyy ehdottomasti kokeilla! Oletko itse käyttänyt qvornia? Myös se kelpaa meidän perheelle ja monelta on se sekä vanha kunnon jalotofu päässyt tässä uutuuksien hehkutuksessa unohtumaan. =)

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Huom! Uraäidin Ruuhkavuodet -blogi on nyt Sulassa sovussa!

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Sannapas

Härkiksestä saa hyvän kaalilaatikon. Sopii mun mielestä siihen paremmin kuin soijarouhe, jota ennen käytin.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kappas! Minä kokeilin kaalilaatikkoon nyhtökauraa (raastettuna) ja sekin oli ihan ok. Ensi kerralla täytyy kokeilla tuota härkistä. Tosin luulen, että parhaiten kaalilaatikkoon sopisi qvorn-jauhe. Se on sopivasti (esim. grillimausteella) maustettuna aivan kuin jauhelihaa paitsi että se ei ole rasvaista.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Huom! Uraäidin Ruuhkavuodet -blogi on nyt Sulassa sovussa!

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Minna M

Kiitos vinkeistä! Me olemme testanneet Mifua. Samat ajatukset sen suhteen. Tuntui vähän turhalta tuotteelta, kun on jo raejuusto. Härkistä löytyy jääkaapista, mutta en ole vielä päättänyt mitä siitä tehdään. Emme ole kasvissyöjiä, mutta haluamme vähentää lihansyöntiä. Mukavaa viikonloppua!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiva, kun piipahdit kommentoimaan =) Näiden blogikommenttien perusteella uskon, että meillä käytetään härkistä seuraavaksi lasagneen. Mukavaa uutta viikkoa!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Huom! Uraäidin Ruuhkavuodet -blogi on nyt Sulassa sovussa!

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Az

Härkiksestä tulee kelpo pihvejä, Mifu on outo ja tarpeeton tuote, nyhtistä ei edelleenkään saa mistään.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.