Pinaattikeitto 

4 annosta

*

Sulata 3 rlk voita kattilassa. 

Lisää 3 rlk vehnäjauhoja ja kypsennä hetki. 

Älä anna jauhojen ruskistua. 

 

Lisää 1 litra täysmaitoa samalla sekoittaen

 

Lisää 300g jäistä pakastepinaattia. Sekoita, kunnes keitto on tasaista ja kiehuu. 

 

Mausta suolalla (1-2 tl), sokerilla (1tl) ja valkopippurilla (1tl). 

 

Tarjoa keiton kanssa keitettyjä kananmunia. 

 

 

 

Lihaton lokakuu. Vietätkö sinä sellaista? Vai oletko ihan aina lihaton? 

 

Minä olen liiankin kanssa lihansyöjä. Siksipä olenkin jo pitkään korvannut puolet käytettävästä jauhelihasta soijarouheella. Kukaan ei tällöin huomaa eroa. 

 

Muita lihankorvaajia en ole oikein kokeillut. Soijasuikaleista kukaan ei pitänyt (paitsi mieheni, joak nyt syö kaikkea), joten niitä en enää osta. Nyhtökauraa en ole ostanut kertaakaan, koska en ole vielä löytänyt sitä kaupasta. Aina se on loppunut. 

 

Pitäisi kokeilla muitakin kasvisvaihtoehtoja lihalle, tiedän kyllä. Niiden mukana saisi tulla ohje, miten niistä valmistetaan sellaista ruokaa, jota lapsenikin suostuvat syömään. Ei siis kasviksia sekaan. (Minäkään en pidä kypsennetyistä kasviksista). Opettelen. Ja koitan opettaa lapsianikin. Kaikkea ei voi heti osata. 

 

Päätin kuitenkin taas yrittää enemmän kasvisruokien kanssa, välillä on meinanntu unohtua koko asia. Kiireessä varsinkin tulee tehtyä niitä tuttuja ja helppoja ruokia. 

 

Aloitimme lokakuun pinaattikeitolla. Ohje on Ullan kotiruokaa - kirjasta (jonka esittelin täällä). 

 

Tämä ruoka ei jäänyt ruokalistallemme. Nuorin itki sydäntäraastavasti eikä kaksi vanhempaakaan poikaa irvistelemättä tätä syönyt. Luulen, että mielikuva oli esteenä, sillä keittohan maistui aivan makaronivellille, josta kaikki lapsemme pitävät. He pitävät myös pinaattiletuista, joten teoriassa heidän olisi pitänyt pitää tästäkin. Eivät pitäneet. Enkä ihan heti tee uudestaan, niin suurta vastustus oli. 

 

Uusia ideoita siis kaivataan. Mitä kasvisruokaa te olette saaneet lapsenne syömään? 

 

Kommentit (6)

Vierailija

Heissan!

Meillä pinaattikeitto on poikien, päiväkoti-ikäisen ja alakoululaisen, herkkua, enkä saa ikinä kieltävää vastausta keittoehdotukseen. Teen keiton suunnilleen samalla tavalla, laitan vielä ripauksen muskottipähkinää joukkoon. Pappalla on aina valmiskeittoja pakastimessa, nekin maistuvat pojille kyllä.

Kasvisruokina menevät aina kaikenlaiset pastat, välillä pojat kaivavat kasvikset pois, välillä menevät paprikat, parsakaalit ihan mukavasti, nuorempi syö myös herkkusienet. Pinaatti- tai tomaattikastike ovat takuuvarmoja. Myös muut keitot maistuvat, esimerkiksi kurpitsa- ja kasviskeitto. Hätävarana minulla on välillä soijanuggeteja tai tortellineja, jos nopeasti täytyy saada ruoka pöytään.

Viimeksi mieheni teki paneerattuja kyssäkaalipihvejä, täytteeksi yllättäen pinaattia ja juustoa. Ne maistuivat aivan mahtavilta, ja kokeilunhaluinen nuorempi poikanikin söi oikein hyvällä ruokahalulla.

Oikein herkullisia makuelämyksiä, rohkeasti vaan kokeilemaan!

Laura - Tänään Kotona
Liittynyt24.9.2016

Meillä kaivellaan kaikki kasvikset pois, joten eilen surautin keiton liemen sauvasekoittimella tunnistamattomaksi. Meillä syödään aika vähän keittoja, koska yksikään lapsi ei niistä pidä.. Tosin itseäni saan syyttää eniten, en ise pidä keitoista enkä kypsennetyistä kasviksista.. Niin että harjoittelemme, niin minä kuin lapsetkin! 

Laura / Tänään Kotona

Anne321

Sen sijaan että miettisi mitä kasvisruokia tekisi, voisi hyvä lähtökohta olla että miettii miten nykyiset lempiruuat voisi tehdä kasvisversioina. Esim makaronilaatikko onnistuu helposti soijarouheesta, samoin pasta ja bolognesekastike on myös helppo tehdä soijarouheesta jauhelihan sijaan. Samoin pitsa, tortillat (esim paputäytteellä) on helppo tehdä kasviversiona. Jos soijarouhe uppoa niin näihin kaikkiinhan sitä voi laittaa ja tuskin eroa heti huomaa :D  Näihin kaikki voivat myös valita omat täytteensä, joten ruokanirsoilukin on ehkä vähäisempää :) Kaupoissa on myös paljon erilaisia kasvinakkeja, uppoaisiko nakkikastike/keitto helposti? Oma lapseni pitää paljon tofusta (erityisesti savutofusta) voisiko siitä esimerkiksi paistaa pihvejä ja lisänä vaikka perunamuusia? esim http://vegaanihaaste.fi/reseptit/rapeat_tofufileet/ tai vaikka "kana"soppa http://vegaanihaaste.fi/reseptit/chicken_soup_vegetyyliin/

Ja voisivatko kasvikset ja muut upota lapsiin paremmin jos he saisivat osallistua ruuan laittoon? Itse tehty ruoka maistuu aina paremmalta :)

Laura - Tänään Kotona
Liittynyt24.9.2016

Hei, ja kiitos vinkeistä! 

Tällä hetkellä korvaan kaikissa jauheliharuuissa puolet jauhelihasta soijarouheella. Soijarouheen koostumuksen takia olen päätynyt tähän, pelkkä soija on liian hienojakoista.. Ehkä siihenkin tottuisi? 

Koska olen itse oikea sihtisuu, pvut ovat jääneet aina kauppaan. En kertakaikkiaan saata syödä mitään palkokasveja. Hernekeittoakaan en ole koskaan maistellut, koska en voi sietää keitettyjen herneiden hajua.. 

Olisi helpompaa opettaa lapsia, jos olisi itse parempi esimerkki! 

Syömme makkaraa tosi harvoin, mutta nyt olen töissä syönyt kasvisvaihtoehdon nakkipäivinä, ja soijanakit (tai mitä ne ovatkaan), ovat parempia niin maultaan kuin koostumukseltaan, kuin tavalliset. Minulle myös ruuan koostumuksella ja suutuntumalla on paljon merkitystä. 

Meillä lapset osallsituvat ruuan laittoon mielellään, ja vanhin tekee itsekin ruokaa pyydettäessä. Periaatteessa tiedän, kuinka kasvisruokiin totutellaan, mutta käytännössä se ei vain onnistu.. 

Tofua täytyy nyt kokeilla, tulen katsomaan nuo ohjeet ihan heti samontein! Kiitos vinkeistä! 

Laura / Tänään Kotona

Anne321

Soijarouheen merkeissäkin on eroja, osa kaupassa myytävistä (se mikä yleensä aina hyllyssä tulee vastaan, en nyt muista merkkiä) on omasta mielestänikin hieman mössöistä, varsinkin jos sitä keittää yhtään pidempään. Eli merkin vaihtaminenkin voi auttaa. Itse ostan soijarouheen Vegekaupasta(tietty näitä kauppoja on vaan vähän harvassa...), mielestäni se on paremman tuntuista kuin kaupan rouhe. Valmistan soijarouheen niin, että aluksi paistan sitä kuumalla pannulla runsaassa öljyssä, ja vasta jonkin aikaa paistettuani lisään nesteen rouheen joukkoon, mielestäni ruuasta tulee näin parempaa. Näissä on kaikenlaisia niksejä mitä harvalle tulee edes mieleen :D
Hyvä että neuvoista oli apua, olen ehkä vähän huono neuvomaan muuten, kun oma lapsi syö oikeastaan kaikkea, esimerkiksi keitetty parsa ja hapankaali ovat ihan lempiruokaa :D Mutta onnea kokeiluihin, kyllä se pikkuhiljaa siitä lähtee sujumaan :)

Laura - Tänään Kotona
Liittynyt24.9.2016

Joo, täällä ei ole vegekauppaa.. Ihan Prismalla ja Cittarilla pitää pärjätä. Ja mielelläni ostokseni niissä teenkin, inhoan kaupoissa käymistä, joten mitä useamman asian saan yhdestä paikasta, sen parempi. Mutta täytyy koittaa ensi kerralla tuota paistamistakin, jos se vaikuttaisin rakenteeseen. Tavallisen ruuan laitossa olen omasta mielestäni ihan hyvä, mutta kasvisruuan kanssa en tiedä mitään niksejä.. Kunhan tässä ennätän, laitan taas jonkun ohjeen kokeiluun. Kuvittelenko vain, vai onko kasvisruuan tekeminen isotöisempää kuin liharuuan? Ainakin minusta tuntuu siltä, että siinä olisi useampia työvaiheita.. 

Laura / Tänään Kotona

Seuraa 

Tänään Lauran Kotona on Tänään Kotona - blogin rinnakkaisblogi. Ihanaa arkea ja kotoilua. Tervetuloa!