Alkukesä on suursiivousten aikaa. Itse olen järjestänyt jo kuusi kaappia sekä lääkekaapin ja - harvinaista kyllä - meikkipussini.

Olen aikaisemminkin tunnustanut, että olen hamsteri. Minulla on ollut tapana säilytellä kymmeniä vuosia vanhoja vaatteita kaapissani siltä varalta, että ne joskus tulisivat taas muotiin.

En kuitenkaan tajunnut, että olen myös meikkihamsteri. Kätköistäni löytyi niin kamalia, vanhoja pakkeleita, että aivan hävettää.

Näiden vanhojen tuotteiden yhteenlaskettu ikä on vähintään kymmenen vuotta. Enkä voi ymmärtää, miksi olen säilytellyt niitä.

  • Ylläolevan Jane Iredalen mineraalimeikkipuuterin olen ostanut joskus ennen vuotta 2012.
  • Ruskeaa luomiväriä muistan käyttäneeni vuonna 2011 kun taas mustaa, lehden lukijalahjana saatua kajalia en käyttänyt koskaan.
  • Blascon peiteväri ei vielä ollut vanha mutta se oli kuivunut kivikovaksi.
  • Ikäloput huultenrajauskynät olin terottanut niin nysiksi, ettei niistä enää aikoihin lähtenyt väriä.
  • Goshin kulmakarvageeli minulla oli käytössä jo lomamatkalla keväällä 2011.
  • Alarivissä olevan kuitumaskaran ostin 2012, kun luovuin ripsienpidennyksistä. En voinut käyttää sitä montaakaan kertaa, koska siitä varisi kuituja silmiini ja silmät ärsyyntyivät.
  • Kynsilakan korjauskynä oli ihan kuivunut ja lasinen kynsiviila haljennut kahtia. 
  • Trindin kaksipuoleisen "ihmeviilan" olin ostanut joskus ennen vuosituhannen vaihdetta opiskeluaikana!
  • Max Factor -huulipunan iästä minulla ei ole mitään käsitystä. (Ja asiantuntijoiden mukaan huulipuna säilyy korkeintaan kaksi vuotta! Yäk.)
  • Lumenen valokynät ostin viitisen vuotta sitten jostain poistomyynnistä. Toista ehdin käyttää ennen kuin ne kuivuivat, toista taas en koskaan edes avannut.

Miksi ihminen säilöö tällaisia turhia tavaroita laatikoissaan? Onko syynä yksinkertaisesti laiskuus eli se, ettei siivoa laatikoitaan tarpeeksi usein? Minä kuitenkin siivoan meikkilaatikot ja -pussit noin kerran vuodessa, ja silti olen säilytellyt tätä roinaa vuodesta toiseen.

On väitetty, että nykypäivän kolme- ja nelikymppiset hakevat turvaa täyttämällä kaappinsa tavaroilla, joista lapsuudessa oli pulaa. Mutta ei minulla 80-luvulla ollut lapsuudessa pulaa mistään.

Keräilyvietin kerrotaan myös pohjautuvan biologiaan: aikoinaan keräilijä keräili todelliseen tarpeeseensa esimerkiksi ravintoa. Mutta en minä ihan keräilijä myönnä olevani, olen vain unohtanut nämä kamat kaapin perukoille.

Luulen, että takaraivossani nakuttaa ajatus: "Jos joskus kuitenkin tarvitsisin tätä... Säilytän, niin ei tarvitse ostaa uutta tilalle." Tällainen ajattelutapa kuulemma on tyypillinen sodanjälkeisille ikäpolville, jotka ovat kärsineet puutetta. Minä olen sellaisten sukupolvien kasvattama.

Kun luovuin kaikesta tuosta roinasta, annoin itselleni luvan ostaa uusia meikkejä tilalle. Vaihdoin monta perinteisempää merkkiä puhtaampaan vaihtoehtoon, luonnonkosmetiikkaan.

Tällä kertaa vannon, että heitän uudet meikit pois vuoden tai korkeintaan kahden kuluttua. Ei enää 15 vuotta vanhoja muinaismuistoja minun meikkipussiini, kiitos!

Ostin kuivuneen Max Factorin huulipunan tilalle postauksen ylimmässä kuvassa näkyvän Zuiin huulipunan, joka on ihmeellisen kevyttä mutta värikylläistä. Sen lisäksi ostin arkikäyttöön ylläolevan, vaaleamman Benecosin huulipunan. Sekä Zuii että Benecos ovat luonnonkosmetiikkaa.

Zuii on hieman kalliimpi merkki, huulipuna maksoi lähemmäs kolme kymppiä, mutta Benecosin tuotteet ovat tosi kivan hintaisia. Huulipuna irtoaa alle kymmenellä eurolla.

Zuiilta ostin myös irtopuuterin, sillä jo aikaisemmin talvella luovuin Dr Hauschkan irtopuuterista, jolle oli kertynyt ikää ainakin kuusi vuotta. Luin jostain, että Zuiin puuteri on tehty aidoista ruusun terälehdistä...

Zao-luonnonkosmetiikkamerkiltä ostin mineraalimeikkipuuterin ja siihen sopivan puuterihuiskan. Vanhentuneen Goshin kulmageelin tilalle taas ostin ihan vain perinteisen Lumenen kulmakarvavahan, koska joku kehui sitä.

Zaon mineraalimeikkipuuteri on unelmankevyttä mutta silti peittävää. Ja kulmavahaan olen jäänyt täysin koukkuun, enää en ollenkaan pärjäisi ilman sitä.

Murentuneen ruskean luomivärin tilalle ostin Nyxiltä matan, luonnollisen ruskean paletin. Se näyttää näin nelikymppisen veltostuneilla luomilla paremmalta kuin helmiäissävyt.

Lisäksi ostin Nyxin meikkipuuterin, kuivuneiden valokynien tilalle Nyxin "ihmekynän", jolla voi korostaa piirteitään, ja sorruinpa vielä ostamaan ripsivärin alle laitettavan primerin, jolla saa mistä tahansa lempimaskarasta tuuheuttavan.

Näitä Nyxin meikkejä olen ehtinyt käyttää vasta vähän aikaa, mutta ihmekynä kyllä näyttäisi tekevän pieniä ihmeitä esimerkiksi tummille juonteille silmienseudulla. Myös ripsi-primer toimii ihan kivasti, eli tekee ripsistä  tuuheammat kuin pelkkä ripsari. Olen aika ihastunut Nyxin meikkeihin, sillä niissä on hinta-laatusuhde kohdallaan.

Enkös tehnytkin hyviä "vaihtokauppoja"?

Onko sinulla tapana säilytellä laatikoiden pohjalla vanhaa roinaa? Kuinka usein heität meikkejä pois ja päivität meikkipussisi sisältöä? 

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (5)

Heli / Taikasaappaat

Kääk. Minulta löytyisi taatusti myös aivan ikivanhoja meikkejä. Siitä on aikaa aika paljon kun olen viimeksi käynyt läpi meikit ja muut kosmetiikat. Minulla on ollut aika niukka lapsuus ja osittain minulla liittyy siihen, etten raaski heittää pois mitään. Osittain myös siihen, että haluan elää mahdollisimman ekologisesti enkä heittää sekajätteeseen tavaraa ja sitten mietin, mihin ihmeeseen laitan ne meikit. Parempi siis säilyttää niitä vessan laatikossa.....Mutta joo, pitäisi kyllä käydä meikit, kosmetiikat, lääkkeet ja muutkin iäisyysprojektit läpi kesän aikana.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Meillä on aika samanlainen tilanne =) Tuntuu niin pahalta heittää pois, että mieluummin käyttää laatikoitaan kaatopaikkana. Itse ajattelin, että toivottavasti se herättää ajattelemaan tarkemmin, kun ostaa uutta. Esim. tällä kertaa ostin pääsääntöisesti uusia tuotteita vain niiden tilalle, jotka olivat menneet vanhaksi. Oma ongelmani on se, että kulutan kaikkea niin hitaasti. Meikkien kohdalla se tarkoittaa väistämättä sitä, että ne menevät vanhaksi ennen kuin saan käytettyä ne loppuun :/

Kirjoitan blogia 12-vuotiaan tyttäreni kanssa: Uraäidin Ruuhkavuodet

Blogini myös somessa:

Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope @ruuhkavuodet

Riikka_hei

On ilo ja suurta viisautta, että vaihdat vanhat, synteettiset meikit luonnonkosmetiikkaan. Molemmat brändit sekä Zuii että edullisempi Benecos ovat hyviä valintoja, myös toista edullista Bohoa suosittelen. Siinä on hinta-laatusuhde kohdallaan monen tuotteen kanssa. Jos haluat oikein luksusta, niin kokeile Kjaer Weisin upeita meikkejä. Nämä ovat niin ihania, että eivät jää vanhettumaan johonkin kaapin kätköihin, lupaan. Ihanaa kesän jatkoa!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogia kirjoittaa 41-vuotias "uraäiti" Aino, jonka tavoite on löytää tasapaino työn ja perhe-elämän välille sekä tie kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Mukana myös hänen tyttärensä, 12-vuotias Venla, joka kirjoittaa fantasiaromaania ja harrastaa teatteria, taitoluistelua, pianonsoittoa ja laulua.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram