Minulla on tänä kesänä ollut menossa pieni ihmiskoe: olen jättänyt antiperspirantin kaappiin ja testaillut muutamaa luonnonmukaista kikkaa, joiden pitäisi ehkäistä kainalohien haju. Kätevintä testissä on se, että dödön korvaavat aineet löytyivät ruokakaapista.

Ryhdyin testiin, sillä osana luonnonkosmetiikkakokeiluja vaihdoin myös dödön luonnolliseen eli alumiinittomaan. Kaunis ajatus, mutta kokeilemani luonnonmukaiset deodorantit (Mádara ja Lavera) ovat molemmat pettäneet ihan normipäivänä.

Olen käyttänyt vuosia antiperspiranttia, sillä liikun aika paljon ja hikoilen runsaasti. Antiperspiranttien on kuitenkin jo pitkään ajateltu lisäävän rintasyöpäriskiä, vaikka tutkimuksissa yhteyttä ei ole todistettu aukottomasti.

Uskomusten mukaan antiperspiranttien parabeenit imeytyvät kainaloalueelle. Siellä ne vaikuttavat imusolmukkeisiin ja verenkiertoon, mikä johtaa kuona-aineiden pakkautumiseen rintaan. Deodoranteissa käytettävän alumiinin uskotaan myös nostavan estrogeenitasoa, mikä taas voi liittyä rintasyövän kehittymiseen.

Sain inspiraation "ihmiskokeeseeni" eräästä ulkomaalaisesta nettiartikkelista, jossa väitettiin tiettyjen ruoka-aineiden poistavan hienhajun. Kesäloma oli sopiva ajankohta testailuun, koska epäonnistuneista testituloksista eivät kärsineet muut kuin perheenjäsenet.

Testissäni olivat:

  • Tuore sitruuna
  • Omenaviinietikka
  • Kookosöljy
  • Kookosöljyn ja ruokasoodan sekoitus

Ensimmäisenä testiaamuna hieroin puhtaita kainaloita sitruunanpuolikkaalla. Auauauauau! Kirvely oli sanoinkuvaamaton.

Ilmeisesti oli kardinaalivirhe käyttää sitruunaa vasta-ajeltuihin kainaloihin. Seuraavana aamuna jätin sheivauksen välistä ja kokeilin sitruunaa uudestaan kainaloihin, mutta polte oli edelleen kamala. 

Johtopäätös: Hienhajua ehkäisevistä ominaisuuksista en osaa sanoa mitään, koska jouduin välittömästi pesemään sitruunamehun kainaloista pois. Ainakaan tämä konsti ei sovellu herkkäihoisille.

-------

Toisena testivuorossa oli veteen kastettu vanulappu, johon kaadoin reilulla kädellä omenaviinietikkaa. Hieroin vanulapulla suihkunraikkaita kainaloita.

Tämäkin yhdistelmä kirveli aika lailla, mutta tunne hävisi vähitellen, kun vain sitkeästi olin välittämättä siitä. Omenaviinietikan haju kainaloissa oli kuitenkin mielestäni vastenmielinen: tunsin itseni säilykekurkuksi. Muutaman tunnin kuluttua etikan haju hävisi mutta hienhaju puski läpi.

Johtopäätös: Ei ehkäise hienhajua, eikä ole miellyttävä vaihtoehto.

-------

Näiden testikertojen jälkeen minun oli pakko pitää parin päivän testitauko, sillä kainalot punoittivat ja tuntuivat aroilta. Kun iho oli palannut normaaliksi, otin seuraavaksi kokeiluun kookosöljyn. Otin teelusikan kärkeen pienen nokareen jähmeää kookosöljyä ja hieroin sitä vuorotellen molempiin kainaloihin.

Kookosöljyn kanssa annostelussa kannattaa olla kitsas, sillä ensimmäisellä kerralla otin niin isot öljynokareet, että kainalot suorastaan valuivat öljyä sen lämmittyä iholla, ja jouduin pyyhkimään ylimääräiset pois. Seuraavana päivänä otin öljyä vain puolet tuosta määrästä ja huomasin, että hyvin pieni kokkare riittää kainalokuopan alueelle.

Johtopäätös: Uskomatonta mutta totta, kookosöljy piti minulla hienhajun poissa koko päivän! Kun onnistuin annostelussa, kainalot tuntuivat mukavan pehmeiltä ja miedosti kookoksentuoksuisilta aamusta iltaan.

---------

Tästä testivaiheesta innostuneena sekoitin seuraavan päivän kookosöljyannokseen pienen määrän ruokasoodaa. Ajattelin, että sen kanssa tulos saattaisi olla vielä tehokkaampi.

Valitettavasti testin viimeinen vaihe tuotti pettymyksen, sillä ruokasoodakaan ei sopinut kainaloilleni. Hieroin öljy-soodaseosta saman, pienen annoksen kainalooni mutta taas välittömästi iholla alkoi karmea kirvely. Poishan tuo lupaava tahna oli pestävä, ei sen kanssa pystynyt olla.

Johtopäätös: Ruokasooda on kuulemma tehokas hienhajun ehkäisykonsti, mutta herkkäihoisille sekään ei sovi.

----------

Kesätestin jälkeen olen käyttänyt kookosöljyä joka päivä sellaisenaan kainaloihin ja toisinaan luonnollisen deodorantin alle. Öljyn kanssa myös luonnonmukainen dödö tuntuu toimivan paremmin, eli sen tuoksu tuntuu pysyvän pitempään.

Oletko sinä kokeillut luonnonmukaisia vaihtoehtoja deodorantille?

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (8)

Vierailija

Olen käyttänyt vajaa pari vuotta pelkkää ruokasoodaa kainaloissa. Vedellä kosteutus ja soodaa perään. Sotkee jonkunverran vaatteita (koska ei luullakseni ?? vähennä itse hikoilua ainakaan minulla), mutta samalla tapaa piti pestä usein paitoja dödöjenkin aikaan. Itselläni riittänyt täysin hajun suhteen, vaikka olen ollut ongelmainen joskus aiheen suhteen. 

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kannattaa ehkä pitää kainaloista löysempiä paitoja, eikä tosiaan niitä parhaita, niin kauan että löydät oikean annostuksen. Luulen että tärkeintä on, ettei laita liikaa öljyä. Vain sen verran että kainalot jäävät sopivan nihkeiksi.

Kirjoitan blogia 12-vuotiaan tyttäreni kanssa: Uraäidin Ruuhkavuodet

Blogini myös somessa:

Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope @ruuhkavuodet

Mimatsu

Kookosöljy toimii, mutta kieltämättä ei kannata laittaa ihan parasta silkkipaitaa päälle. Ihanasti pehmittää ja kosteuttaa. 
Jouduin lopettamaan dödöjen käytön yli vuosi sitten, kun kaikki (ne herkimmätkin) ärsytti kainalot niin että koko ajan oli iho rikki. Kookosöljy rauhoitti tilanteen, pehmitti ja kosteutti ihon. Nyt olen käyttänyt kesän ajan Puhdas+ Mineraalikivi -deodoranttia. Se on tehty näköjään mineraalisuolasta. Toimii! ja jouluun mennessä mun kainalotkin on taas ihan vaaleet (tulehdukset ja raapiminen näkyvät ikävästi) Juu, tää ei ole mainos vaan toivottavasti joku arkakainalo saa tästä hyötyä

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiva kuulla tuosta mineraalikivestä! Minäkin yritin käyttää sellaista joskus vuosia sitten mutta se ei pitänyt. Mutta ehkä ne ovat kehittyneet... Voisi varmaan kokeilla uudestaan. :)

Kirjoitan blogia 12-vuotiaan tyttäreni kanssa: Uraäidin Ruuhkavuodet

Blogini myös somessa:

Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope @ruuhkavuodet

Vierailija

Mulla on Madaran yrttidödö toiminut moitteettomasti!
Mutta kokeilen silti kookosöljyä. 😊

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogia kirjoittaa 41-vuotias "uraäiti" Aino, jonka tavoite on löytää tasapaino työn ja perhe-elämän välille sekä tie kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Mukana myös hänen tyttärensä, 12-vuotias Venla, joka kirjoittaa fantasiaromaania ja harrastaa teatteria, taitoluistelua, pianonsoittoa ja laulua.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram