Ohje: Kaisa Nieminen Kuva: Pia Inberg

Sorbetista tulee unelmaisen kuohkeaa, kun vatkaat sitä muutaman kerran pakastamisen aikana.

Annoksia
6-8 annosta
Valmistusaika
1 + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Raikas raparperi-mansikkasorbetti

Ainekset

1
dl
vettä
1
dl
sokeria
150
g
raparperia
200
g
mansikoita (tuoreita tai pakastimesta)
2
valkuaista

Työvaiheet

  1. Laita kattilaan vesi ja sokeri. Anna kiehahtaa niin, että sokeri sulaa.
  2. Pese ja kuori raparperit. Nuoria varsia ei tarvitse kuoria. Paloittele pieniksi paloiksi.
  3. Lisää raparperit kattilaan ja anna kiehua noin viisi minuuttia niin, että palat pehmenevät.
  4. Soseuta mansikat ja lisää raparperien joukkoon. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Kaada massa teräskulhoon, peitä ja pakasta noin tunnin ajan.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto kohmeisen massan joukkoon ja laita kulho takaisin pakastimeen.
  6. Sekoita massaa ensimmäisen kahden tunnin aikana muutaman kerran. Ota annos vähän ennen tarjoilua huoneenlämpöön pehmenemään.

Vinkki: Voit tehdä sorbetin myös jäätelökoneella!

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Kuivahtaneista korvapuusteista paistetut rikkaat ritarit sukeltavat mustikkaiseen kerrosherkkuun.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Rikkaan ritarin trifle

Ainekset

2
korvapuustia
1
rkl
voita
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
hillosokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Kerma-jugurttivaahto
2
dl
kuohukermaa
1
dl
paksua jugurttia
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Päälle
tuoreita mustikoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa korvapuustit ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi ja sokeri pannulla. Lisää kardemumma. Paista korvapuustiviipaleet keskilämmöllä rapeiksi molemmin puolin. Anna jäähtyä, jolloin pullaviipaleet rapeutuvat.
  2. Mittaa mustikat, hillosokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoittaen 10 minuuttia, kunnes hilloke on sakeaa. Anna jäähtyä.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jugurtti ja mausta sokereilla.
  4. Nostele laseihin kerroksittain kerma-jugurttivaahtoa, mustikkahilloketta ja korvapuustilastuja. Viimeistele tuoreilla mustikoilla.
  5. Kardemummavoissa paistuvista pullalastuista nousee huumaava tuoksu. Leipooko joku? Rapea lastu toimii tarvittaessa lusikkana.

Vinkki! Rapea lastu toimii tarvittaessa lusikkana.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Mustikkabrita on helpotettu versio ikiklassikosta. Vielä helpompi britatorttu valmistuu käyttämällä valmiita marenkeja. Silloin vain taikinapohja paistetaan ja päälle levitetään kermatäyte, mustikat ja valmiita marenkeja.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustikkabrita

Ainekset

Pohja
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3-4
dl
mustikoita
(mustikan lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos ja maito taikinaan.
  4. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  5. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  6. Siirrä marenki pursotuspussiin, jonka päässä on tähtipäinen tylla.
  7. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  8. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  9. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle runsaasti mustikoita. Koristele muutamalla mustikanlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Talkkuna ja mustikka sopivat toisilleen täydellisesti.

Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanelinen mustikkapöperö

Ainekset

4
dl
mustikoita
4
dl
piimää
¾
dl
talkkunaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Murskaa puolet mustikoista haarukalla soseeksi. Sekoita mustikkasoseeseen piimä, talkkuna, sokeri ja kaneli.
  2. Jaa seos kulhoihin ja koristele kokonaisilla mustikoilla. Tarjoa välipalana tai jälkiruokana.

Vinkki! Kokeile myös perinteisen mustikkamaidon maustamista kanelilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Tuoreet ja napakat hedelmät pitävät pintansa kuumassa kypsiä nektariineja paremmin.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut nektariinit ja ricottakerma

Ainekset

4
nektariinia
Täyte
1
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g) ricottajuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
sitruunankuoriraastetta
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1
dl
pähkinäsekoitusta
½
dl
muscovadosiirappia

Työvaiheet

  1. Paahda pähkinäsekoitus ja anna jäähtyä. Pilko pähkinät veitsellä rouheeksi.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon ricotta, sokerit, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste.
  3. Huuhtele ja halkaise nektariinit. Poista kivet. Grillaa hedelmät kuumassa grillissä molemmin puolin.
  4. Lusikoi täytettä lämpimien hedelmien koloihin. Valuta päälle muscovadosiirappia. Viimeistele pähkinärouheella.

Vinkki! Jos grillaat nektariineja reilusti, työnnä puolikkaat samansuuntaisesti kahteen metalliseen vartaaseen. Hedelmät on helppo kääntää.

Kommentit (0)