Annika Olmås Nordström Kuva Liselotte van der Meijs/Idecor Images

Perinteinen pannacotta uudistuu raparperilla ja jugurtilla.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperipannacotta

Ainekset

Raparperisekoitus
2
kpl
raparperinvartta
1
dl
vettä
1
dl
sokeria
Pannacottasekoitus
1.5
dl
kuohukermaa
hyytelösokeria
1
tl
kardemummaa
1
kpl
vaniljatankoa
3
dl
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

Aloita tekemällä raparperisekoitus. Pilko raparperit ja mittaa ne sekä sokeri ja vesi kattilaan. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Sekoita sauvasekoittimella ja anna jäähtyä.

Kiehauta kuohukerma, hyytelösokeri, kardemumma ja halkaistusta vaniljatangosta irrotetut siemenet. Ota liedeltä lämpö pois ja anna seoksen vetäytyä viisi minuuttia.

Sekoita sitten jugurtti raparperiseokseen. Kaada tarjoilulaseihin ja laita jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi ennen tarjoilua.

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Mustikkabrita on helpotettu versio ikiklassikosta. Vielä helpompi britatorttu valmistuu käyttämällä valmiita marenkeja. Silloin vain taikinapohja paistetaan ja päälle levitetään kermatäyte, mustikat ja valmiita marenkeja.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustikkabrita

Ainekset

Pohja
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3-4
dl
mustikoita
(mustikan lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos ja maito taikinaan.
  4. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  5. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  6. Siirrä marenki pursotuspussiin, jonka päässä on tähtipäinen tylla.
  7. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  8. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  9. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle runsaasti mustikoita. Koristele muutamalla mustikanlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Talkkuna ja mustikka sopivat toisilleen täydellisesti.

Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanelinen mustikkapöperö

Ainekset

4
dl
mustikoita
4
dl
piimää
¾
dl
talkkunaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Murskaa puolet mustikoista haarukalla soseeksi. Sekoita mustikkasoseeseen piimä, talkkuna, sokeri ja kaneli.
  2. Jaa seos kulhoihin ja koristele kokonaisilla mustikoilla. Tarjoa välipalana tai jälkiruokana.

Vinkki! Kokeile myös perinteisen mustikkamaidon maustamista kanelilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Tuoreet ja napakat hedelmät pitävät pintansa kuumassa kypsiä nektariineja paremmin.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut nektariinit ja ricottakerma

Ainekset

4
nektariinia
Täyte
1
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g) ricottajuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
sitruunankuoriraastetta
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1
dl
pähkinäsekoitusta
½
dl
muscovadosiirappia

Työvaiheet

  1. Paahda pähkinäsekoitus ja anna jäähtyä. Pilko pähkinät veitsellä rouheeksi.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon ricotta, sokerit, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste.
  3. Huuhtele ja halkaise nektariinit. Poista kivet. Grillaa hedelmät kuumassa grillissä molemmin puolin.
  4. Lusikoi täytettä lämpimien hedelmien koloihin. Valuta päälle muscovadosiirappia. Viimeistele pähkinärouheella.

Vinkki! Jos grillaat nektariineja reilusti, työnnä puolikkaat samansuuntaisesti kahteen metalliseen vartaaseen. Hedelmät on helppo kääntää.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Yllätysvieraatkin ovat tervetulleita, jos kaapissa on voitaikinaa, marjoja, kermaa ja jugurttia.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikaiset marjaleivokset

Ainekset

5
voitaikinalevyä
2
dl
kuohukermaa
3
rkl
sokeria
250
g
turkkilaista jugurttia
2
dl
marjahilloa
1
l
marjoja (vadelmia, mustikoita, kirsikoita, pilkottuja mansikoita)
(1 rkl marjajauhetta)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Halkaise taikinalevyt ja venyttele puolikkaat muffinipellin syvennyksiin kupeiksi. Rutista kuppeihin palat foliota, jotta taikina pitää muotonsa uunissa.
  3. Paista leivospohjia uunissa 10 minuuttia. Nappaa foliot pois ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Töki kypsiin pohjiin muutama reikä haarukalla, niin ne litistyvät. Irrota jäähtyneet leivospohjat muffinivuoasta.
  4. Vaahdota kerma ja sokeri. Sekoita joukkoon jugurtti.
  5. kata kerma-jugurttivaahto, hillo ja tuoreet marjat pöytään tarjoilukulhoissa. Laita halutessasi myös marjajauhe tarjolle. Jokainen syöjä voi täyttää oman leivoksensa hillolla, lempimarjoillaan ja kerma-jugurttivaahdolla. Marjajauhetta tarvitaan vain ripaus koristeeksi.

Kommentit (0)