Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Perinteinen täyteläisestä perunasoseesta ja jauhelihasta paistettu
laatikko on erityisesti lasten suosikkiruoka. Laatikko onnistuu helposti
myös itse tehtynä.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-perunasoselaatikko

Ainekset

Jauheliha-perunasoselaatikko
1 ½ kg jauhoisia perunoita
1–2 tl suolaa
75
g
voita tai margariinia
4–6 dl maitoa
1
sipuli
1
rkl
voita tai öljyä
400
g
naudan jauhelihaa
suolaa maun mukaan
1
tl
paprikajauhetta
2
tl
oreganoa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tlk
papuja
2
munaa

Työvaiheet

Kuori ja paloittele perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kaada vesi pois ja soseuta perunat sähkövatkaimella.

Lisää joukkoon suola, voi ja maitoa, kunnes saat vellimäisen soseen. Soseuta tasaiseksi.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipuli. Kuullota hetki.

Lisää jauheliha ja ruskista sipulin kanssa. Mausta suolalla, paprikajauheella, oreganolla ja mustapippurilla. Lisää valutetut pavut.

Sekoita jauheliha-sipuliseos löysään perunasoseeseen munien kanssa.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.

Vinkki! Jos käytät papusekoitusta, tarkista, sisältääkö se valmiiksi suolaa ja mausteita.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä

Nyhtökauran voi maustaa valmiilla mausteseoksella. Mausteeksi sopivat myös
juustokumina, jauhetut korianterinsiemenet, kuivattu paprika ja oregano.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen nyhtökaura-kasvispannu

Ainekset

Meksikolainen nyhtökaura-kasvispannu
1
iso sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
iso paprika
100
g
lehtikaalia
100
g
lehtipinaattia
2
rkl
rypsiöljyä
400
g
chilillä maustettua tomaattimurskaa
250
g
käyttövalmista kasviproteiinia
30
g
valmista tacomaustetta
1
tl
suolaa
Pinnalle
100
g
juustoraastetta
lehtipinaattia ja korianterin lehtiä

Työvaiheet

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista paprikasta siemenkota. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.

Huuhdo lehtikaalin lehdet, poista kovat keskiruodit ja hienonna silpuksi. Huuhdo ja valuta pinaatti.

Kuullota sipuleita öljyssä paistinpannulla muutama minuutti. Lisää paprika ja paista pari minuuttia, kunnes paprika pehmenee. Sekoita välillä.

Lisää lehtikaali ja pinaatti. Lisää ainekset muutamassa erässä, jos ne eivät mahdu kerralla pannulle. Jatka paistamista muutama minuutti, kunnes lehtikaali ja pinaatti kutistuvat ja pehmenevät.

Sekoita tomaattimurska, kasviproteiini, mausteseos ja suola kasvisten joukkoon ja anna hautua kannella peitettynä viitisen minuuttia.

Raasta juusto. Ripottele juusto pannun pinnalle. Anna juuston sulaa pannuun noin minuutin ajan kannella peitettynä. Koristele pannu halutessasi muutamalla pinaatin- ja yrtinlehdellä.

Tarjoa riisin kera tai tacojen täytteenä.

Kommentit (0)

Resepti Elina Penttinen Kuva Heli Blåfield

Lempeän tulinen kalapata hurmaa maullaan ja upealla värillään.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-aprikoosi-kookoskalapata

Ainekset

Bataatti-aprikoosi-kookoskalapata
750
g
bataattia
1
iso sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
3
kuivattua aprikoosia
3
tomaattia
700
g
kuha- tai ahvenfileetä
2
rkl
ruokaöljyä
6
dl
kookosmaitoa
½ tl chiliä
1
tl
suolaa
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

Kuori ja pilko bataatit reiluiksi lohkoiksi. Viipaloi sipuli ja valkosipulit. Pilko aprikoosit pieniksi. Kuori ja lohko tomaatit. Tomaatti kuoriutuu siististi, kun kastat sen ensin nopeasti kiehuvaan veteen. Poista tomaatin siemenet.

Huuhtele kalafileet ja kuivaa ne talouspaperilla. Paista fileet kuumassa öljyssä pannulla nopeasti, kunnes pinta on haalean kullanruskea. Siirrä paistetut fileet odottamaan.

Valuta isoon kasariin tai pinnoitettuun kattilaan öljyä. Laita bataattikuutiot paistumaan. Lisää sipuli, valkosipuli, aprikoosit ja tomaatit. Anna paistua muutama minuutti.

Kaada kasvisten päälle kasariin kookosmaito. Mausta chilillä ja suolalla. Anna kiehua 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää keittämisen loppuvaiheessa kalafileet.

Koristele valmis kalapata korianterilla. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Puikulaperunat muhivat maukkaiksi samassa vuoassa kanankoipien kanssa.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunakana

Ainekset

Sitruunakana ja paahdetut perunat
6
broilerin koipireittä
2
rkl
hunajaa
2
sitruunaa
Maustevoi
1
sitruunan kuori
3
valkosipulinkynttä
50
g
huoneenlämpöistä voita
1
tl
suolaa
Paahdetut perunat
1
kg
Lapin puikulaperunoita
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
kalamataoliiveja
2
tl
sormisuolaa
Yrttiöljy
1
ruukku (lehti)persiljaa
1
ruukku minttua
1
dl
oliiviöljyä
½ dl (sherry)viinietikkaa
1
pieni purkki kapriksia
¼ tl suolaa

Työvaiheet

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. 

Tee maustevoi. Raasta sitruunan kuori. Hienonna valkosipuli. Yhdistä ainekset.

Laita broilerinkoivet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Irrottele nahka kevyesti sormin taskuksi. Hiero maustevoita nahan alle. Sivele hunaja nahan päälle. 

Lohko sitruunat ja levitä ne pellille. Kypsennä koipia noin 10 minuuttia, kunnes nahka saa väriä. 

Pese puikulaperunat ja puolita ne pituussuunnassa. 

Ota pelti uunista. Laske lämpö 200 asteeseen. Sivele koivet ja sitruunat pellille valuneella liemellä. Levitä perunat ja oliivit pellille koipien lomaan ja pirskota öljy päälle.

Kypsennä vielä 30–40 minuuttia, kunnes broileri ja perunat ovat kypsiä.

Ripottele sormisuolaa perunoille ja pirskota yrttiöljyä päälle.

Paloittele yrtit varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset.

Soseuta kastike karkeaksi.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Tänä vuonna pääsiäislampaan valmistus vie vain vartin. Sen jälkeen
voitkin unohtaa sen uuniin ja ottaa nokoset.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Revitty rosmariinilammas

Ainekset

Revitty rosmariinilammas
4
karitsanpotkaa
2
sipulia
2
kokonaista valkosipulia
½ ruukkua rosmariinia
1
dl
oliiviöljyä
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
½ dl vettä
½ dl mantelilastuja
Yrttiöljy
1
ruukku (lehti)persiljaa
1
ruukku minttua
1
dl
oliiviöljyä
½ dl (sherry)viinietikkaa
1
pieni purkki kapriksia
¼ tl suolaa

Työvaiheet

Kuumenna uuni 150 asteeseen. 

Kuori ja lohko sipulit ja levitä ne uunivuokaan. Puolita valkosipulit vaakasuunnassa ja laita kolme puolikasta vuokaan. Hienonna neljännen puolikkaan kynnet. 

Hienonna kolmen rosmariininoksan lehdet ja sekoita ne valkosipulin joukkoon. Lisää oliiviöljy.

Laita potkat vuokaan ja leikkaa lihaan teräväkärkisellä veitsellä muutamia reilun sentin syviä viiltoja. Hiero mausteöljy käsin lihan pintaan ja viiltoihin.

Kaada loppu öljy vuokaan. Lisää myös muutama rosmariininoksa vuokaan. Ripottele suola ja pippuri lihan päälle kauttaaltaan. Kaada vesi vuokaan.

Peitä vuoka foliolla. Kypsennä potkia uunissa noin kuusi tuntia, kunnes liha on niin mureaa, että se irtoaa luista vetämällä.

Ota vuoka uunista ja anna lihan jäähtyä hetki. Revi liha tarjolle. 

Paahda mantelilastut kuivassa paistinpannussa ja ripota lihan päälle. Pirskota yrttiöljyä pinnalle. 

Paloittele yrtit varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset.

Soseuta kastike karkeaksi.

Kommentit (0)