Christina Aaltio Kuva Jarno Kovamäki

Pakastealtaasta löytyy lohen lisäksi paljon muitakin ruodottomia paloiteltuja kaloja.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen uunilohi

Ainekset

1
ras
pakastelohta annospaloina
1
prk
ranskankermaa
2
dl
vettä
1
ras
Creamy Citrus Fish -mausteseosta
pinaattia
1
dl
mantelilastuja
1
dl
mustia oliiveja

Työvaiheet

Levitä jäiset kalapalat uunivuokaan. Valmista kastike. Sekoita ranskakermaan vesi ja maustesekoitus, sekä puolet huuhdellusta pinaatista. Kaada kastike kalojen päälle.

Lisää pinnalle loput pinaatit, mantelilastut ja oliivit. Kypsennä 200 asteisen uunin keskitasolla puolisen tuntia. Tarjoa lohen kanssa täysjyväriisiä ja kurkkusalaattia.

Vinkki! Pakastealtaasta löytyy runsaasti ruodottomia paloiteltuja kaloja. Kokeile viipaleita uunikalaksi, kuutioita keittoihin tai patoihin.

Resepti Outi Väisänen Kuva Sami Repo

Pastramin rakenne on pehmeä, eikä maku ole tönkkösuolainen vaan herkkä ja puhdas.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
15 min + 10 t
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen lohipastrami

Ainekset

400
g
tuoretta ruodotonta, nahatonta lohifileetä
Marinadi
1
dl
soijakastiketta
1
rkl
sokeria
Pinnalle
1
dl
hasselpähkinärouhetta
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Hölskyttele marinadin aineksia suljettavassa pakastepussissa, kunnes sokeri sulaa.
  2. Huuhtaise ja kuivaa lohi tarvittaessa. Leikkaa filee kahdeksi pötköksi. Laita ne marinadiin pussiin ja kääntele. Anna maustua jääkaapissa 6-8 tuntia. Kääntele välillä.
  3. Sekoita pähkinärouhe ja kaneli lautasella. Kuivaa lohen pinta talouspaperilla ja pyörittele palat pähkinässä.
  4. Kuumenna paistinpannu ilman rasvaa. Paahda lohipötköjä joka sivulta noin 20 sekuntia. Kääri pötköt tiukasti tuorekelmuun ja laita pakastimeen vähintään 3 tunniksi. Voit pakastaa niitä myös yön yli.
  5. Ota lohi pakastimesta huoneenlämpöön puoleksi tunniksi. Viipaloi se vielä kohmeisena. Laita jääkaappiin ja anna sulaa kokonaan.

Vinkki! Jos haluat neliskanttiset lohipalat, osta lohta tuplamäärä. Saat leikattua kauniit, tasasivuiset palat lohen keskikohdasta. Käytä loppu lohi vaikka piirakkaan tai keittoon.

Kommentit (1)

wingsio

Your article reflects the issue people are concerned about. The article provides timely information that reflects multi-dimensional views from multiple perspectives. I look forward to reading quality articles that contain timely information from you.

wingsio

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Espanjalainen escabeche on valkoviinissä ja appelsiinimehussa marinoitua sardiinia. Kotoisessa versiossa toimii tuttu silakka.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Silakka-escabeche

Ainekset

12
silakkafilettä (noin 300 g)
2
appelsiinia
2
valkosipulinkynttä
1
mieto chili
1
sipuli
1
porkkana
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
3
rkl
ruokaöljyä paistamiseen
4
rkl
neitsytoliiviöljyä
3
laakerinlehteä
2
oksaa timjamia
2 ½
dl
valkoviiniä
½
dl
valkoviinietikkaa
1
pss (½ g)
sahramia

Työvaiheet

  1. Puhdista silakkafileet ja poista ruoto. Purista appelsiinien mehu. Viipaloi valkosipulit. Hienonna chili. Kuori ja suikaloi sipuli ja pilko porkkana ohuiksi siivuiksi.
  2. Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Paista silakat nahkapuoli alaspäin 3-5 minuuttia, kunnes nahka on rapea ja kullanruskea.
  3. Lado paistetut kalat vieri viereen laakeaan korkeareunaiseen vuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä. Paista sipulia, porkkanaa, valkosipulia ja chiliä muutama minuutti niin, että vihannekset hieman pehmenevät. Lisää laakerinlehdet ja timjamit, valkoviini, viinietikka, appelsiinimehu ja sahrami. Keitä viisi minuuttia. Kaada liemi silakoiden päälle vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja anna maustua jääkaapissa tunnin.
  5. Tarjoile kylmänä. Escabeche säilyy jääkaapissa pari kolme päivää.

Kommentit (0)

Teksti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Bouillabaisse on Välimeren kalastajien lempikeitto. Alun perin aineksiksi jouti kaikki se, mitä päivän saaliista jäi myymättä.

Älä säästä makuja 

Maukas bouillabaisse, ranskalaisen keittiön klassikkosoppa, valmistetaan päivän tuoreista kaloista ja äyriäisistä. Toinen tärkeä tekijä on sipuleista, fenkolista ja valkoviinistä keitettävä liemi. Kun keitto lopuksi maustetaan sahramilla, timjamilla, laakerilla ja...

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bouillabaisse

Ainekset

4
valkosipulinkynttä
4
perunaa
1
sipuli
1
fenkoli
½
purjo (valkoinen osa)
½
ruukkua lehtipersiljaa
4
rkl
laadukasta öljyä
2
dl
valkoviiniä
1 pss (½ g)
sahramia
1
laakerinlehti
1
tl
kuivattua timjamia
½
tl
fenkolin siemeniä
1 tlk (500 g)
kuorittuja kirsikkatomaatteja
1 ½
l
kalalientä
300
g
lohta
300
g
ahvenfilettä
450
g
sinisimpukoita pakasteesta (esim. Pirkka)
1 pss (200 g)
isoja pakastekatkarapuja
1
appelsiinin kuori
½-1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Kuori ja kuutioi perunat.
  2. Laita perunat odottamaan kylmään veteen. Viipaloi sipuli
  3. ja fenkoli. Huuhtele ja suikaloi purjo. Hienonna persilja.
  4. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipulia ja purjoa pari minuuttia, älä ruskista. Lisää valkosipuli ja fenkoli. Kaada joukkoon viini. Lisää persilja, sahrami, laakerinlehti ja timjami. Keitä lientä 5 minuuttia tai kunnes se vähenee puoleen.
  5. Sekoita joukkoon tomaatit ja kalaliemi. Keitä 10 minuuttia. Lisää perunat ja keitä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  6. Poista keiton kiehuessa kaloista ruodot ja lohen nahka. Lisää ensin isoimmat lohipalat. Kiehauta ja lisää ahvenfileet ja äyriäiset. Hauduta keittoa viitisen minuuttia.
  7. Lisää koristeeksi hieman hienonnettua persiljaa ja raastettua appelsiininkuorta. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keiton kaveriksi 

Rouille-majoneesi 

Sekoita tehosekoittimessa 4 hienonnettua valkosipulinkynttä ja 1 tl suolaa. Lisää huoneenlämpöinen munankeltuainen, 2 rkl sitruunamehua, ripaus sahramia ja cayennepippuria. Valuta joukkoon öljy ohuena nauhana tehosekoittimen käydessä. Sekoita, kunnes majoneesi sakenee.

Paahdetut krutongit 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa paloiksi 6 vaaleaa maalaisleivän siivua. Hienonna valkosipulinkynsi ja 2 rkl tuoretta timjamia. Raasta 1 dl gruyere-juustoa. Sekoita kulhossa 2 rkl öljyä, juustoraaste, yrtit ja valkosipulit. Sekoita joukkoon leipäpalat. Paahda uunissa rapeiksi noin 10 minuuttia.

Paprika-chilitahna 

Laita uunivuokaan halkaistu paprika kuori ylöspäin, chili sekä 2 valkosipulinkynttä kuorineen. Paahda 20 minuuttia 250 asteessa. Jäähdytä paprika muovipussissa, niin se on helppo kuoria. Kuori myös valkosipuli. Laita paprika, chili ja valkosipuli tehosekoittimeen. Lisää 1 dl vaalean leivän muruja, ½ dl persiljasilppua ja 2 rkl sitruunamehua. Soseuta. Kaada joukkoon 1 dl oliiviöljyä ohuena nauhana. Anna tehosekoittimen käydä, kunnes seos muuttuu tahnaksi.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Ahven aateloituu herukalla.

Annoksia
2 purkkia
Valmistusaika
20 min + 1 vrk

Herukka-ahvenet

Ainekset

1
kg
ahven- tai siikafileetä
2
dl
mustaherukoita, tuore tai pakaste
4
dl
vettä
2
dl
väkiviinaetikkaa
2
dl
sokeria
10
kokonaista valkopippuria
10
neilikkaa
5
kokonaista mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
tl
suolaa
1
tl
sinapinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pilko kalafileet suupaloiksi. Jos käytät järvikalaa, pakasta se ensin. Riivi herukat tai sulata pakastetut marjat.
  2. Yhdistä kattilassa vesi, etikka ja sokeri. Kiehauta, kunnes sokeri sulaa. Lisää mausteet.
  3. Lado kerroksittain kalat ja herukat kahteen puhtaaseen 5 dl:n lasipurkkiin. Kaada päälle lämmin liemi. Anna maustua jääkaapissa vuorokauden ajan.

Vinkki 1: Pakasta järvikala

Järvestä pyydetty hauki ja muutkin makean veden kalat on hyvä pakastaa ennen raakakypsennystä. Kun otat fileet pakastimesta, hiero kala merisuolalla kauttaaltaan ja laita jääkaappiin sulamaan hitaasti. Pyyhi suola pois sulasta kalasta ja siivuta fileet.

Vinkki 2: Puhdista purkit

Tee kalasäilykkeet aina puhtaisiin, kiehuvassa vedessä tai 100-asteisessa uunissa desinfioituihin lasitölkkeihin. Sulje kannet tiiviisti. Parhaimmillaan kala säilyy umpioidussa purkissa jopa viikkoja.

Kommentit (0)