Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Teriyakilohi

Ainekset

4
kpl
lohiviipaleita
1
dl
teriyakikastiketta
suolaa
2
rkl
fariinisokeria
4
rkl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
salaattia
tai
basmatiriisiä

Työvaiheet

Kuumenna kattilassa kastiketta, suolaa ja sokeria, kunnes sokeri on liuennut. Kaada seos pieneen uunivuokaan. Laita lohipalat marinoitumaan puoleksi tunniksi. Kääntele paloja välillä.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Käännä lohipalat nahkapuoli alaspäin. Ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes kala on kypsää. Voit sivellä kastiketta pari kertaa paistamisen aikana kalojen päälle.

Tarjoa salaatin tai basmatiriisin kanssa. Jos vuokaan on jäänyt kastiketta, lusikoi sitä vielä kastikkeeksi.

Resepti Prisca Leclerc Kuva Anna Huovinen

Laita kiusauksen ainekset illalla valmiiksi vuokaan jääkaappiin ja kypsennä ruoka seuraavana päivänä.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kantarellikiusaus

Ainekset

2
dl
kantarelleja
1
rkl
voita
500
g
peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
200-300
g
kylmäsavulohta maun mukaan
300
g
ranskankermaa
4
dl
maitoa
¼
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pilko kantarellit ja paista niitä voissa noin viisi minuuttia. Laita syrjään.
  2. Kaada peruna-sipulisekoitus uunivuokaan. Sekoita joukkoon paloiksi leikattu lohi ja kantarellit.
  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, maito ja mausteet. Kaada seos vuokaan.
  4. Laita vuoka uuniin noin 30-40 minuutiksi, kunnes kiusaus on saanut väriä ja neste on imeytynyt perunoihin.

Vinkki! Voit laittaa kiusauksen ainekset edellisiltana valmiiksi vuokaan jääkaappiin ja kypsentää ruuan seuraavana päivänä.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen

Pakasteherneet sopivat arkirisottoon. Mieto maku on varsinkin lasten mieleen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernerisotto

Ainekset

2
rkl
öljyä
3
dl
risottoriisiä
noin 7
dl
kasvislientä
2
valkosipulin kynttä
1
pieni
sipuli
200
g
pakasteherneitä
2
dl
raastettua parmesaania
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Kuullota riisi ja sipulisilput öljyssä.
  2. Lisää lämmintä kasvislientä vähitellen riisin keittämisen aikana. Arborioriisin kypsymiseen menee noin 20 minuuttia ja vettä lisätään noin neljä kertaa.
  3. Lisää pakasteherneet keittämisen puolivälissä.
  4. Kun herneet ja riisi ovat kypsiä, lisää parmesaani ja voi. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Hienoksi raastettu punajuuri porisee kypsäksi samassa ajassa kuin riisi. Siksi helppo punajuuririsotto on kauden lempiruoka!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-punajuuririsotto

Ainekset

3–5 (500 g)
punajuurta
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
8–9
dl
kiehautettua vettä
1
kasvisliemikuutio
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna (tai 1 tl kuivattua)
½
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna (tai ½ tl kuivattua)
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
25
g
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
2
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1 rs (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
50
g
juuressipsejä
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja raasta hienoksi. Tuoreen sadon mehevät punajuuret kypsyvät risotossa myös karkeaksi raastettuna.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä paistokasarissa miedolla lämmöllä. Lisää riisi ja kuullota viitisen minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Lisää punajuuriraaste, kasvisliemikuutio ja puolet kuumasta vedestä. Näin varmistat, että punajuuriraaste alkaa kypsyä heti. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon mausteet.
  4. Lisää loppu vesi kahdessa erässä. Jatka kypsennystä 5–8 minuuttia, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on vielä purutuntumaa.
  5. Lisää voi, parmesaani, hunaja ja sitruunamehu. Kääntele sekaisin. Jos risotto kaipaa kosteutta, lisää tilkka vettä.
  6. Viimeistele risotto vuohenjuustonokareilla, juuressipseillä ja tuoreella timjamilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Tonnikalan ja riisin yhdistelmä on klassikko. Vaihtelua saa, kun käyttää purkkilohta tai murustaa joukkoon sinihomejuustoa.

Annoksia
6-8 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikala-riisilaatikko

Ainekset

1
sipuli
2-3
rkl
öljyä kuullottamiseen
3
prk (á 185 g)
tonnikalaa vedessä
2
puntti
tilliä
1
rasia (250 g)
kirsikkatomaatteja
8
dl
keitettyä, pitkäjyväistä riisiä
2-3
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
Kermaseos
1
tlk (2 ½ dl)
ruokakermaa
5
dl
kalalientä kuutiosta
2
munaa
1
tl
sitruunapippuria
Pinnalle
2
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota pannulla öljyssä.
  2. Valuta tonnikaloista ylimääräinen neste siivilässä. Silppua tilli ja halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita sipuli, kala, tilli, tomaatit riisi ja mausteet. Kaada seos voideltuun, noin 3 litran vetoiseen uunivuokaan.
  3. Sekoita kermaseoksen aineet ja kaada vuokaan ruuan päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
  4. Paista ruokaa 200 asteessa uunin alatasolla 20-30 minuuttia.

Kommentit (0)