Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
2
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tonnikalapizza

Ainekset

Pitsapohja
1
dl
vettä
2
rkl
öljyä
suolaa
1
tl
leivinjauhetta
2
dl
vehnäjauhoja
ruisjauhoja
Tomaattikastike
1
kpl
keltasipulia
yksikyntistä valkosipulia
1.5
rkl
öljyä
200
g
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
suolaa
mustapippuria
sokeria
Päälle
200
g
tonnikalaa
suolaa
valkopippuria
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiveja
4
kpl
oreganonoksaa
1
dl
emmental-juustoraastetta

Työvaiheet

Valmista pitsataikina sekoittamalla kaikki taikinan ainekset kulhossa kiinteäksi taikinaksi. Pyöritä taikina palloksi ja taputtele jauhotetuin käsin pyöreäksi, ohueksi levyksi leivinpaperille.

Kuori ja silppua sipulit.  Kuullota pannulla. Lisää tomaattimurska ja - sose. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Keitä kastiketta hiljalleen noin 10 minuuttia.

Mikäli käytät tuoretta tonnikalaa, leikkaa se sopiviksi suupaloiksi ja mausta palat suolalla ja valkopippurilla.

Levitä tomaattikastike pitsapohjalle ja sen päälle tonnikalapalat, viipaloidut valkosipulinkynnet ja oliivit. Mausta pitsa oreganolla ja ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Nauti heti.

 

Resepti Outi Väisänen Kuva Sami Repo

Pastramin rakenne on pehmeä, eikä maku ole tönkkösuolainen vaan herkkä ja puhdas.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
15 min + 10 t
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen lohipastrami

Ainekset

400
g
tuoretta ruodotonta, nahatonta lohifileetä
Marinadi
1
dl
soijakastiketta
1
rkl
sokeria
Pinnalle
1
dl
hasselpähkinärouhetta
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Hölskyttele marinadin aineksia suljettavassa pakastepussissa, kunnes sokeri sulaa.
  2. Huuhtaise ja kuivaa lohi tarvittaessa. Leikkaa filee kahdeksi pötköksi. Laita ne marinadiin pussiin ja kääntele. Anna maustua jääkaapissa 6-8 tuntia. Kääntele välillä.
  3. Sekoita pähkinärouhe ja kaneli lautasella. Kuivaa lohen pinta talouspaperilla ja pyörittele palat pähkinässä.
  4. Kuumenna paistinpannu ilman rasvaa. Paahda lohipötköjä joka sivulta noin 20 sekuntia. Kääri pötköt tiukasti tuorekelmuun ja laita pakastimeen vähintään 3 tunniksi. Voit pakastaa niitä myös yön yli.
  5. Ota lohi pakastimesta huoneenlämpöön puoleksi tunniksi. Viipaloi se vielä kohmeisena. Laita jääkaappiin ja anna sulaa kokonaan.

Vinkki! Jos haluat neliskanttiset lohipalat, osta lohta tuplamäärä. Saat leikattua kauniit, tasasivuiset palat lohen keskikohdasta. Käytä loppu lohi vaikka piirakkaan tai keittoon.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Mustikkabrita on helpotettu versio ikiklassikosta. Vielä helpompi britatorttu valmistuu käyttämällä valmiita marenkeja. Silloin vain taikinapohja paistetaan ja päälle levitetään kermatäyte, mustikat ja valmiita marenkeja.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustikkabrita

Ainekset

Pohja
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3-4
dl
mustikoita
(mustikan lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos ja maito taikinaan.
  4. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  5. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  6. Siirrä marenki pursotuspussiin, jonka päässä on tähtipäinen tylla.
  7. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  8. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  9. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle runsaasti mustikoita. Koristele muutamalla mustikanlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Espanjalainen escabeche on valkoviinissä ja appelsiinimehussa marinoitua sardiinia. Kotoisessa versiossa toimii tuttu silakka.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Silakka-escabeche

Ainekset

12
silakkafilettä (noin 300 g)
2
appelsiinia
2
valkosipulinkynttä
1
mieto chili
1
sipuli
1
porkkana
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
3
rkl
ruokaöljyä paistamiseen
4
rkl
neitsytoliiviöljyä
3
laakerinlehteä
2
oksaa timjamia
2 ½
dl
valkoviiniä
½
dl
valkoviinietikkaa
1
pss (½ g)
sahramia

Työvaiheet

  1. Puhdista silakkafileet ja poista ruoto. Purista appelsiinien mehu. Viipaloi valkosipulit. Hienonna chili. Kuori ja suikaloi sipuli ja pilko porkkana ohuiksi siivuiksi.
  2. Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Paista silakat nahkapuoli alaspäin 3-5 minuuttia, kunnes nahka on rapea ja kullanruskea.
  3. Lado paistetut kalat vieri viereen laakeaan korkeareunaiseen vuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä. Paista sipulia, porkkanaa, valkosipulia ja chiliä muutama minuutti niin, että vihannekset hieman pehmenevät. Lisää laakerinlehdet ja timjamit, valkoviini, viinietikka, appelsiinimehu ja sahrami. Keitä viisi minuuttia. Kaada liemi silakoiden päälle vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja anna maustua jääkaapissa tunnin.
  5. Tarjoile kylmänä. Escabeche säilyy jääkaapissa pari kolme päivää.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Tatinin sisarusten kehittelemä tarte tatin eli keikauskakku maistuu lumoavasti aprikoosilta, sitruunalta ja kardemummalta.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Aprikoosikeikaus

Ainekset

500
g
voitaikinaa (esikaulittua ja laskostettua, esim. Pirkka)
700
g
tuoreita aprikooseja
50
g
voita
1 ½
dl
sokeria
2
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina ajoissa sulamaan. Taikina sulaa tasaisimmin jääkaapissa noin päivässä.
  2. Huuhdo ja halkaise aprikoosit ja poista kivet.
  3. Sulata voi valurautaisessa, uuninkestävässä pannussa ( 26 cm). Lisää sokeri, sitruunankuoriraaste ja kardemumma. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos on sulanut tasaiseksi.
  4. Asettele aprikoosit kupera puoli alaspäin pannulle. Kypsennä keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Nosta pannu liedeltä.
  5. Kauli voitaikina hieman pannua suuremmaksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Pyöristä halutessasi kulmat. Kiepauta taikina kaulimen ympärille ja laske aprikoosien päälle pannuun. Taita reunat pannun sisäpuolelle aprikoosien ympärille. Pistele taikinaa haarukalla.
  6. Paista torttua 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jos haluat varmistaa, ettei pannusta valu rasvaa uunin pohjalle, nosta se paistumaan leivinpaperin päälle ritilälle.
  7. Anna tortun vetäytyä 10 minuuttia. Irrota se pannusta kiepauttamalla veitsellä reunojen ympäri. Nosta pannun päälle reunallinen vati ja käännä torttu ylösalaisin. Varo valuvaa kuumaa sokerilientä!
  8. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Keikaustorttu onnistuu tuoreista aprikooseista mahtavasti. Valitse vain hedelmätiskin napakimmat hedelmät.

Kommentit (0)