Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Katkarapusalaattiin sopivat myös viinirypäleet.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapusalaatti

Ainekset

300
g
kuorittuja katkarapuja
sitruunan mehua
5
kpl
kananmunaa
200
g
pakastepapuja
1
ras
kirsikkatomaatteja
ananasta
100
g
sinihomejuustoa
2
kpl
rapeaa salaattia
mustapippuria
Kastike
1
prk
kermaviiliä
1
tl
sokeria
2
tl
sinappia
2
rkl
valkoviinietikkaa
2
rkl
tilliä

Työvaiheet

Laita katkaravut maustumaan sitruunamehuun kulhoon. Keitä munat koviksi. Laita jäähtymään kylmään veteen, jotta kuoret irtoavat hyvin. Kiehauta pavut nopeasti ja huuhtele kylmässä vedessä.

Halkaise kirsikkatomaatit. Kuori ja paloittele ananas. Leikkaa juusto viipaleiksi. Kokoa salaatti. Laita vadille tai laakeaan kulhoon revittyä salaattia. Kuori ja halkaise munat. Valuta pavut ja katkaravut. Jos käytät rypäleitä, halkaise ne.

Lisää katkaravut keoksi päälle. Ripottele niiden päälle hieman mustapippuria. Sekoita kastikeaineet ja tarjoa kastike erillisestä kulhosta.

Vinkki! Myös sitruunamehu sopii kastikkeeksi.

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Paistetulla rosmariinilla ja valkosipulilla maustettu vesimelonisalaatti on näyttävä yllätys juhlapöydässä. Laita maustetut melonipalat tarjolle isolla vadilla feta-jogurttikastikeen päälle dippailtavaksi.

Annoksia
10
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-vesimelonisalaatti

Ainekset

1 (noin 2 kg)
vesimeloni
1
greippi
2
tl
chilihiutaleita
1
tl
sormisuolaa
4
rosmariininoksaa
4
valkosipulinkynttä
4
rkl
öljyä
4
rkl
unikonsiemeniä
Fetajogurtti
2 pkt (à 200 g)
fetaa
4
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
hunajaa
¼
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi meloni. Purista greipin mehu. Yhdistä isossa kulhossa melonikuutiot ja greippimehu. Mausta chilihiutaleilla ja suolalla.
  2. Irrota rosmariininlehdet. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla. Laita rosmariini ja valkosipulit pannulle ja paista 20-30 sekuntia. Siivilöi öljy talteen ja anna jäähtyä. Ota talteen myös rosmariinit ja valkosipulit.
  3. Tee feta-jogurttikastike. Yhdistä ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa ja soseuta.
  4. Levitä kastike laakealle vadille. Nosta päälle melonit. Kaada päälle jäähtynyt öljy. Ripottele koristeeksi paistetut rosmariinilehdet ja valkosipulisiivut. Koristele unikonsiemenillä.

Kommentit (0)

Resepti Jaana Nakari Kuva Sanna Peurakoski

Vasikkaa ja tonnikalakastiketta on italiainen klassikko.

Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 h 15 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vitello tonnato

Ainekset

1
kg
vasikan pyöröpaistia
3
dl
valkoviiniä
vettä
2
tl
suolaa
muutama mustapippuri
1
sipuli
Tonnikalakastike
150
g
laadukasta, öljyyn säilöttyä tonnikalafileetä
2–3
rkl
kapriksia
2
rkl
valkoista balsamicoa
3
anjovisfileetä
2
tl
anjovislientä
2
rkl
sitruunamehua
1
keltuainen
1
kananmuna
2
dl
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi.
  2. Nosta vasikanpaisti sopivan kokoiseen kattilaan. Lisää joukkoon sipulilohkot ja kaada päälle ensin valkoviini ja lisää vettä sen verran, että liha juuri ja juuri peittyy. Nosta kattila levylle ja lisää suola ja pippurit. Keitä liha kypsäksi eli anna kypsyä poreilevassa mausteliemessä noin tunnin verran. Nosta kattila sivuun ja anna lihan jäähtyä liemessään.
  3. Valuta tonnikala ja kumoa se monitoimikoneen kulhoon. Lisää mukaan anjovikset ja tilkka niiden maustelientä, munat, kaprikset, sitruunamehu ja mustapippuri. Anna koneen käydä ja lisää öljy ohuena nauhana.
  4. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Notkista tonnikalakastiketta tarvittaessa tilkalla lihan keitinlientä.
  5. Leikkaa vasikanpaistiliha ohuiksi viipaleiksi ja kaada tonnikalakastiketta päälle.
  6. Koristele halutessasi kapriksilla ja ohuilla sitruunaviipaleilla.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Jos joukossa ei ole allergisia, tarjoa paahdettu possu, kasvikset ja lohi samalta laudalta.

Annoksia
10
Valmistusaika
possu: 4 t 30 min, lohi: 40 min, kasvikset: 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipossu, uunilohi ja paahdetut uunikasvikset

Ainekset

Uunipossu
1
porsaan ulkofile (runsas 1 kg)
Mausteseos
2
tl
jeeraa
2
tl
paprikajauhetta
2
tl
fariinisokeria
1
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
Uunilohi
1
kg
lohifilettä
2
oksaa
rosmariinia
2
rkl
öljyä
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
Paahdetut uunivihannekset
5
porkkanaa
5
punajuurta
3
rkl
öljyä
2
rkl
hunajaa
2
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
nippua retiisejä
1
iso kukkakaali
3
rkl
öljyä
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Tee uunipossu näin:

  1. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään kahden tunnin ajan. 
  2. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. 
  3. Kypsennä 150 asteessa (kiertoilmauunissa 125 asteessa) noin tunti. Lusikoi vuoan pohjalle kertyvää paistinestettä paiston aikana lihan päälle. Valmiin paistin sisälämpötila on 72–74 astetta.
  4. Nosta liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha tarjolle siivuiksi. 
  5. Vinkki! Paistoaika on viitteellinen, mutta yleensä lihaa paistetaan tunti kiloa kohti. Varaa lihaa 100–120 grammaa jokaiselle syöjälle. Parhaiten kypsyyden näkee paistolämpömittarista. File on kypsä ja mehevä, kun mittarin lukema on 72–74 astetta.

Tee uunilohi näin:

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Poista fileesta ruodot. Hienonna rosmariinin oksat. 
  3. Sivele kalan pintaan öljyä, paprikajauhetta, rosmariinia ja suolaa. Laita kala isoon uunivuokaan tai pellille.
  4. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia.

Tee uunikasvikset näin:

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
  2. Kuori porkkanat ja punajuuret. Pilko suupaloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon öljyä, hunajaa, timjamia, suolaa ja mustapippuria. Levitä uunipellille.
  3. Pilko kukkakaali suupaloiksi. Yhdistä kulhossa öljy, oregano, suola ja pippuri. Lisää kukkakaalit ja sekoita. Kumoa kukkakaalit uunipellille. 
  4. Paahda uunissa 15 minuuttia. Huuhtele retiisit. Lisää ne joukkoon ja paahda vielä 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Raikkaan ja rapsakan salaatin voi esivalmistella edellisenä päivänä. Salatti säilyy pitopöydässä freesimpänä kun tarjoilet kastikkeen erikseen.

Annoksia
10
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Rikastettu vihreä salaatti

Ainekset

4
vihreää omenaa
2
fenkolia
1
limen mehu
1 rasia (500 g)
ruusukaalia
1 pss (125 g)
lehtikaalia
2
dl
hasselpähkinöitä
1 dl (100 g)
parmesaaniraastetta
1 rasia (125 g)
rucolaa
2
ruukkua
herneenversoja
Omenavinegretti
2
dl
tuorepuristettua omenamehua
1
dl
öljyä
½
dl
omenaviinietikkaa
2
rkl
sokeria
2
tl
vahvaa sinappia (esim. Dijon)
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Yhdistä omenavinegretin ainekset isossa lasitölkissä. Sekoita hyvin.
  2. Pese omenat ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Halkaise fenkoli neljään osaan ja viipaloi. Purista limen mehu. Irrota ruusukaalin lehdet, hienonna kaalien keskustat ja lehdistä paksuimmat.
  3. Yhdistä kulhossa omenat ja fenkolit ja sekoita joukkoon limen mehu, jotta omenat ja fenkolit eivät tummu. Lisää ruusukaalit ja lehtikaalit. Anna maustua vähintään puoli tuntia.
  4. Hienonna pähkinät. Raasta juusto karkealla terällä.
  5. Lisää pähkinärouhe, juustoraaste, rucola ja herneenversot salaattiin vasta juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)